mit-tud-a-synology-140-000-forintos-wifi-6-routere

Mit tud a Synology 140 000 forintos WiFi 6 routere?

2022. június 27. Herczeg Balázs Hálózat / Hardver

A Synology elsősorban a hálózati adattároló megoldásairól ismert, amelyekből már a DS720+, DS920+ és DS120j modelleket is kipróbáltuk, azonban a gyártó ezek mellett mellékesen hálózati routerekkel is foglalkozik, amelyekhez a korábban már általunk és partnerünk, a MagnaDigital csapata által már szintén készült bemutató. Ennek a rendszernek a legnagyobb hiányossága azonban a WiFi 6-szabvány támogatásának teljes hiánya volt. Hogy a Tajvani vállalat pótolja ezt a hiányosságot, nemrégiben bemutatta az RT6600ax WiFi 6 routerét, amelyet néhány nap erejéig mi is kipróbáltunk.

Már érdemes rögtön az elején leszögezni, az RT6600ax nem egy olcsó router, ha viszont abból indulunk ki, hogy a hazai piacon közvetlen ellenfele csak két másik márkától kapható 1-1 modell képében, amelyek mindössze pár dologban térnek el, viszont árazásban közel vannak egymáshoz, akkor már a Synology megoldása sem tűnik túlzottan rossz ár-érték arányú terméknek. Viszont joggal merülhet fel a kérdés: mivel tud többet, mint egy nagyjából már 20 000 Ft környékén beszerezhető WiFi 6 router. A rövid válasz a nagyobb sebesség és a 2,5 GbE LAN csatlakozás, a hosszabb válasz pedig ettől jóval komplikáltabb, emiatt érdemesebb egy kicsit közelebbről is megvizsgálni a hálózati készüléket.

Csomagolás

A router egy környezetbarát, újrahasznosított, túlzott festéket mellőző kartondobozban érkezik, hasonlóan a Synology NAs-okhoz, kibontva pedig a tojástartóba és polietilén habos tasakba bújtatott routert, egy fekete Cat 5e Ethernet kábelt és egy 12 V-os külső tápegységet kapunk.

Hardverben erős

A router vezérléséért egy Qualcomm Atheros IPQ6018 WiSOC felel, amely négymagos, 64 bites A53 ARM megoldás 1,8 GHz-es órajellel. Röviden tömören, bármennyi eszköz csatlakozhat a routerhez, az SoC nem fog túlterhelődni, így a fennmaradó erőforrást másra is lehet használni, de erről majd később. A Chipset egy Qualcomm QCN9024 WiFi 6 megoldás, amely esetén kicsit érthetetlen, hogy a gyártó miért nem a WiFi 6E változat mellett döntött, amelyre persze jöhet rögtön is a válasz – ez a piac első olyan routere, amely támogatja az 5,9 GHz-et (UNII-4), amely egy extra 160 MHz-es csatornával bővíti ki az 5 GHz-es frekvenciasávot. Ennek nincs köze a WiFi 6E szabvány 6 GHz-es frekvenciasávjához, azonban remek megoldást jelent az 5 GHz-es szabvány bővítésére. A gond csak annyi, hogy nincs más eszköz a piacon, ami ezt támogatná, ráadásul a szabvány is egyelőre csak Amerikában lett engedélyezve, így ez mind szép és jó, de az öreg kontinensen várhatóan ennek nem fogjuk hasznát venni.

Mindehhez 1 GB DDR3 fedélzeti memória és 4 GB MLC-flash tárolóhely társul. Csatlakozók tekintetében a 12 V-os bemeneten kívül egy 1 GbE WAN-port, valamint egy 2,5 GbE és három 1 GbE LAN-port, és egy USB 3.0 port kapott helyet a routeren. Külön gombok esetén egy WPS-, egy bekapcsoló-, egy újraindító-, valamint egy WiFi-kapcsoló egészítették ki az RT6600ax-et. Háromsávos mivoltából a routeren két 5 GHz-es (4,8 Gbps és 1,2 Gbps sebességű), valamint egy 2,4 GHz-es (600 Mbps) sávú WiFi sugárzóegység kapott helyet, így az összesített WiFi sebesség a számokat összeadva értelemszerűen kiadja a 6,6 Gbps-t, amellyel a gyártó is hirdeti az eszközt. Antennák tekintetében 4 db 4x4 MIMO 5 GHz-es és 2 db 2x2 MIMO 2,4 GHz-es antenna található a router oldalain és hátulján. Ezek forgathatók ugyan, de nem eltávolíthatóak. Értelemszerűen a routeren WAN, LAN, WiFi és internetkapcsolat-visszajelző LED-ek is helyet kaptak.

A router teljesen passzív hűtésű, a masszív műanyagburkolat alsó részében pedig rengeteg szellőzőnyílás található, amelyek elősegítik a burkolat alatti komponensek hűtését. Érdekesség, hogy a külső tápegységet a leginkább a Corsair tápegységeit is gyártó CWT (Channel Well Technology) gyártotta, így annak biztos nem lesz panasz a minőségével kapcsolatban, ráadásul 42W-os teljesítményt is képes garantálni.

Itt pedig visszakanyarodnánk kicsit arra, mivel tud többet az átlagos és olcsó WiFi 6 routereknél. Egyrész a legtöbb megoldással ellentétben ez egy háromsávos készülék, vagyis több csatlakozó eszközt képes ellátni nagyobb sávszélességgel, továbbá 2,5 GbE csatlakozó is helyet kapott rajta, amit egyelőre még egyetlen olcsóbb routeren sem lehet megtalálni, sőt, kifejezetten kevés routeren köszönnek vissza a gigabitnél nagyobb sebességű RJ-45 portok.

Egyszerű telepítés

A telepítés a DS router 2.0 társalkalmazás segítségével mindössze pár percet vesz igénybe, de a hálózati alapértelmezett IP-re csatlakozva (általában 192.168.1.1) is be lehet állítani a rendszert. Itt érdemes körültekintően kiválasztani, hogy bridge/AP, vagy WiFi router módban szeretnénk használni a rendszert, már csak azért is, mert router módban nem fogjuk látni az esetlegesen modemhez csatlakoztatott eszközöket, AP/bridge módban pedig a forgalomvezérlésről, a tűzfalról és a port-átirányításról kell lemondanunk.

Ez egy NAS, egy router, vagy talán a kettő egyszerre?

Operációs rendszer tekintetében a Synology Router Manager – SRM 1.3-as változata kapott helyet az RT6600ax-en, amely az alapvető funkciók mellett – hálózati kezelés, WiFi, sávszélesség-kezelés – extra funkciókat is kínál, beleértve a hozzáférés-vezérlést (feketelista és szülői felügyelet), hatékony biztonságot, VPN-csatlakozást, hálózati-szegmentálást (több virtuális hálózati azonosító) és extra bővítményeket is kínál, amelyek segítségével egy mini NAS rendszerré alakítható a router.

Aki használt már DSM-et, annak az SRM felülete nem fog újdonságot okozni, ugyanis nagyjából úgy néz ki, mint egy enyhén megcsupaszított DSM. Ez a gyakorlatban bármilyen router OS-nél egyszerűbb és átláthatóbb vezérlést biztosít. Ebből adódóan a rendszer magyarul is tud! Az új 1.3-as változat kiemelt újdonsága a több virtuális hálózat létrehozásában rejlik, ugyanis ezt a korábbi rendszer nem támogatta. Ebből adódóan 5 VLAN-t/SSID-t (hálózati azonosítót) hozhatunk létre egymástól elkülönítve, amiket természetesen külön lehet vezérelni is. Ez hasznos lehet, ha a lakásban több IoT készülék, okoseszköz és számítógép csatlakozik a hálózatra, ráadásul akár munkahelyi és otthoni szórakozásra priorizált hálózatot is kialakíthatunk. Emellett a router védelme és a tűzfal beállításai is tovább lettek fejlesztve.

Külön öröm, hogy a WiFi beállítások kellőképp részletesek és lehetővé teszik a csatornák manuális, vagy automata kiválasztását, valamint a csatornák szélességének beállítását is. További extra, hogy a két azonos RT6600ax routert akár mesh hálózatban is össze lehet kapcsolni, ami egy baromira jó kényelmi funkció, csak éppen a készülék ára jelenthet itt problémát, hiszen közel ennyiért már hasonló, akár 6,6 Gbps sebességű mesh rendszereket is lehet találni.

A forgalomvezérlés lehetővé teszi az egyes csatlakoztatott készülékek kiosztott sebességének korlátozását, míg a tűzfal segítségével különböző portoka tolhatunk fel, vagy tilthatunk le – csak a szokásos. A biztonsági beállítások között azonban a router képes azonosítani és blokkolni a sikertelen bejelentkezési kísérleteket és a gyanús IP-címeket is, valamint kilistázza, mely szolgáltatások vannak engedélyezve a routeren, amelyek publikus, vagy éppen potenciálisan veszélyes, nyitott portokat használnak. Ehhez még hozzátársul a Safe Access, ami lényegében egy egyénileg konfigurálható szülői felügyeleti szolgáltatás képernyőidővel és egyéb lehetőségekkel.

Az USB 3.0 porttal mindemellett egy külső adattároló is csatlakoztatható, legyen az akár USB flash meghajtó, külső merevlemez vagy éppen SSD, így a router egyfajta mini hálózati adattárolóként is használható, ami azért is különösen jó, mert nem csak a NAS-okra elérhető File Station-t lehet használni az SRM rendszerben, hanem akár médiaszerverként, VPN-ként, vagy letöltési központként is használhatjuk a routert. Ha valaki mondjuk nem akar extra kiadásokkal számolni egy NAS-hoz, de mégis szeretne egy alapvető funkciókat ellátó hálózati adattárolót, annak ez a router remek választási lehetőséget nyújt.

Éles próbán a 2,5 GbE és a WiFi 6

Egy olyan routert, amelynek a specifikációi túl vannak lőve kimondottan nehéz tesztelni, hiszen szinte biztos, hogy nem fogjuk tudni elérni a gyártó által hirdetett sebességeket, ugyanis nincs az a körülmény, amivel mindezt teljesen le lehetne terhelni, azonban szimulálni lehet 1-2 felhasználási módot. A router tesztje során egy QNAP HS-264 NAS is a segítségünkre volt, amellyel a router 2,5 GbE képességeit próbáltuk ki. A teszt során kíváncsiak voltunk arra, hogy egy 2,5 GbE fix csatlakozás mellett egy WiFi 6-képes laptoppal mennyire gyorsan tudunk egy fájlt áthelyezni a laptopról NAS-ra. A teszt során a laptop 2,4 Gbps kapcsolattal csatlakozott a routerhez, így elméleti síkon közel teljesen ki lehet használni a 2,5 GbE LAN sebességét egy vezeték nélküli stabil kapcsolattal. Hogy az írás sebessége se okozzon gondot, a NAS-ban két SATA 3-as SSD-t helyeztünk el, amelyek elméleti írási sebessége 550 megához közelít, ezzel bőven túllépve a 2,5 GbE csatlakozás kereteit. A másoláshoz egy 2,6 GB méretű tömörített állományt, a DaVinci ReSolve telepítőit másoltuk át a laptopról a NAS-ra, azonban a legjobb körülmények mellett is „csak” 170 MB/s-os eredményt tudtunk elérni, ami szinte azonnal ingadozni is kezdett, ahogy a NAS-ba szerelt SSD-k gyorsítótára elfogyott. Függetlenül attól, hogy az áhított 200 MB/s-os sebességet nem tudtuk elérni, ez így is lenyűgöző volt.

Természetesen elhanyagolhatatlan a WiFi sebesség tesztelése, amihez a laptopon kívül egy iPhone XR készülék volt segítségünkre, amely ugyan nem WiFi 6 képes, de így is szép eredményeket ért el. A laptopon a WiFi sebessége olyan volt, mintha csak közvetlen kábellel kötöttük volna össze a laptopot a routerrel, tehát ha valaki erősen gondolkodik azon, hogy hanyagolja a kábeleket, és WiFi-vel szeretne játszani, az egy WiFi 6-képes PC-vel/laptoppal és egy WiFi 6 routerrel bátran megteheti.

Az iPhone esetén 650 megabites letöltést és 530 feltöltést sikerült maximum elérnünk, ami a meglévő, csak AC szabványú mesh rendszerünkhöz képest 30%-os növekedést jelentett, továbbá a ping is javult 33%-kal! Nagyobb távolságban az AC mesh rendszer már csak 15 megabites letöltésre és 5 mega feltöltésre volt képes, ezt a Synology RT6600ax pedig 67 és 22 megabit/s-re feltornásznia, ami több mint 400%-os javulást jelent. Azonban egy mesh rendszer amint csatlakozik egy közelebbi hozzáférési pontra, a Synology RT6600ax a jobb lefedettség ellenére is elvérzik.

LAN tekintetében azonban akadnak érdekességek, hiába a 2,5 GbE port, ha még rendelkezik is valaki 2 Gbit/s sebességű hálózati kapcsolattal, azt maximum csak WiFi-n fogja kihasználni, hiszen a router összes többi portja csak 1 GbE sebességre képes. De, itt szóba jöhet a link aggregálás támogatása, amivel össze lehet kapcsolni két 1 GbE portot, azonban valljuk be, senki sem fog két portot csak azért 1 készülékhez csatlakoztatni, hogy átmenjen a teljes 2 Gbit/s sávszélesség.

Összegzés

Összességében a Synology RT6600ax egy remekül összerakott router borsos árral, ugyanis egy ilyen hálózati eszköz 140 000 forintot is kóstálhat. Felmerülhet a kérdés, hogy ez kinek éri meg, azonban, ha viszont abból a szempontból vizsgáljuk meg a routert, hogy az azonos képességű konkurencia sem olcsóbb, már nem néz ki annyira rossz vételnek az RT6600ax. Ha valaki mégis rászánja a pénzt, ugyan az 5,9 GHz-es itthon nem fogja tudni kihasználni, ellenben egy kényelmesen használható, stabil és erős routert kap egyszerű felhasználói felülettel.

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter

Hasonló bejegyzések: