MK814 Quad-core Android TV stick – teszt


Megérkezett szerkesztőségünkbe az idei év legkülönlegesebb Android TV stickje, a kamerával és mikrofonnal is felszerelt MK814 nevű HDMI stick. Már rengeteg hasonló eszközt bemutattunk, de ez mégis más, mint a többi. Cikkünkből kiderül, mivel is tud többet ez a szuper stick!

MK814 Quad-core Android TV

DSC_4896 DSC_4898

Az MK814 megérkezését követően egy picit meglepődtünk, mivel szokatlanul egyszerű, fehér színű papírdobozban érkezett meg a termék. Nincs rajta semmilyen felirat, nagy valószínűséggel nem a csomagolás a lényeg, erre nem fordítottak nagy figyelmet. A tartalom viszont annál inkább izgalmas, hiszen a stick mellett találunk még egy HDMI hosszabbító kábelt, egy USB-kábelt, egy EU szabványú AC adapter és egy külső, mágneses WiFi antennát is, valamint nem lehet megfeledkezni még az angol nyelvű leírásról sem.

DSC_4903

Előlapi kamera

DSC_4902

Hátoldal

DSC_4914

Antenna és USB csatlakozó

DSC_4912

Portok és csatlakozók

A stick kivitelét tekintve nagyon esztétikus: a világosabb része fémből, a sötétebb műanyagból készült. Az elülső burkolaton találhatjuk meg a 2 megapixeles kamerát, ami az Android TV stickkek világában egyedülálló újításnak számít. Az oldalsó részen a microSD kártyafoglalat, microUSB csatlakozó, Recovery gomb és a mikrofon nyílás található, míg a hátsó részen helyezkedik el a szabvány 2.0-ás USB port és a WiFi antenna csatlakozó.

DSC_4919

Menetkészen

DSC_4906

Formatervezett, EU-csatlakozós USB adapter

Az MK814 sticket négymagos processzor hajtja, magonként 1.6 GHz. Videóvezérlője szintén négymagos, illetve 600 MHz-es órajelen működik. Ez is egy újítás, hiszen a MALI-400 volt eddig a köztudatban, ami 400 MHz-en muzsikált, viszont ennél a sticknél ez is erősebb. 2 GB DDR3 típusú memória biztosítja a stick stabilan futását, továbbá 8 GB tárhely áll rendelkezésre az operációs rendszernek és a felhasználói adatoknak. Érdemes megemlíteni még a beépített mikrofont, illetve a Bluetooth vevőt.

DSC_4915

Csak ebben a helyzetben használható 2MP kamera

SPECIFIKÁCIÓ

Operációs rendszer Android 4.2.2
Processzor 4 x 1.6 GHz Cortex A9, RK3188, Quad Core, 28 nm
GPU Mali-400 600MHz Quad-core, OpenGL ES 1.1/2.0, Open VG 1.1
RAM DDR3 2 GB
Belső memória 8 GB
Csatlakozó USB OTG, USB Host 2.0, T-Flash microSD (32GB-ig)
Kommunikáció Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth
Bemenet HDMI 1.4
Audio formátum MP3 / WMA / WAV / OGG / ACC / FLAC / 3GP
Fénykép formátum JPG / BMP / PNG
Videó formátum MPEG2 / MPEG4 / AVI / WMV / MKV / MOV / RM / RMVB

 

 

DSC_4994

Működés közben

Beüzemelést követően máris a boot képernyővel találkozhatunk, ahol egy egyszerű szöveg jelenik meg, majd kis idő múlva már el is érhető a főképernyő. Az android 4.2.2. verzió előttünk már nem ismeretlen, bemutattuk már a Koobe tabletnél. A funkcionalitása viszont kisebb mértékben az MK814-hez van igazítva. Az óra itt is a jobb alsó sarokban helyezkedik el; mellette pedig láthatjuk az éppen aktuális folyamatokat (pl. letöltés, frissítések, program futtatások …stb.) Az alsó sarokban a vissza-, home- és alkalmazásváltó gombok helyezkednek el, illetve itt találjuk még a hangerő növelés-csökkentés opciót, valamint a szoftverek kikapcsológombot is.

DSC_4927

Főképernyő

DSC_4928

Információ az eszközről

Az első bekapcsoláskor be kell állítani a magyar nyelvet a Settings menüpont alatt; ki kell választani a saját WiFi hálózatunkat, majd készítenünk kell egy Google fiókot (amennyiben még nem rendelkezünk vele), s máris teljes körű felhasználói leszünk a rendszernek. A menüben számos előretelepített alkalmazással készítette fel a gyártó az MK814-t a felhasználói élmények fokozására, de fontos tudnunk, hogy bármelyik alkalmazást könnyedén letölthetünk a Google Play áruházból, így a sticket olyannak alakítjuk, amilyennek szeretnénk.

DSC_4929

Gyári alkalmazások

DSC_4982

Menü felturbózva

Akinek a fenti képen nem tűnt fel, hogy 3 beállítások menüpont is van a menüben (2 db Beállítások, 1 db Setting), annak elárulom, hogy nem triplázásról van szó, csupán ezen a néven szerepel a stick saját szoftverének beállítása is. Nem keverendő össze az Android beállítások menüpontjával! A gyárilag megtalálható programok között szerepel Böngésző, E-Mail, eHomeMediaCenter, Explorer, Galéria, Gmail, Google Csevegő, Hangrögzítő, Kamera, Naptár, Óra, Google Play áruház, RKGameControl, Számológép, Térkép, Videó és zenelejátszó …stb.

DSC_4940

Tabletről távvezérelhető az MK814 eHomeMediaCenter

A beépített kamera és mikrofon révén már nagyon hasznosnak tűnik a Skype alkalmazás, hiszen egy lépéssel a jövőbe nyúlunk ismét, ahol nincs szükség számítógépre ahhoz, hogy ismerőseinkkel, szeretteinkkel kommunikálhassunk közvetlenül a TV-n keresztül úgy, hogy ne csak a hangjukat hallhassuk, de láthassuk is őket. A kényelmi szempontokat figyelembe véve viszont azt kell mondanom, hogy nem a legjobb megoldás fix helyre beépíteni a kamerát, mert így nekünk kell a sticket magunk felé fordítanunk, ha azt akarjuk, hogy a kamera minket vegyen és ne a plafont. Csak HDMI hosszabbító kábel segítségével tudjuk magunkat videózni, hiszen ha közvetlenül csatlakoztatjuk a sticket a TV HDMI portjába, akkor nincs lehetőség a kamera forgatására. Vannak már természetesen olyan kialakított box-ok, melyeket a TV képernyője fölé kell helyezni, s a felhasználó így már könnyen tud a videó alanya lenni.

DSC_4981

“Motkány, mosolyogj a kamerába!”

Elvégeztük a szokásos AnTuTu Benchmark tesztett is az MK814-en, s az alábbi táblázatban prezentáltuk, hogy milyen pontszámot kapott. Az eredmény meglepő:

DSC_4969

AnTuTu Benchmark pontszám

antutu

Bátran állíthatjuk, hogy az általunk eddig tesztelt legütősebb stick, ami nemcsak az erős hardware-ről nevezetes, de fontos beszámolni arról, hogy a bluetooth vevőjének köszönhetően tablettel, okostelefonnal vagy bluetooth kapcsolattal rendelkező egyéb eszközzel (pl. BT headset) is minden gond nélkül kommunikál. Az adatokat könnyen és gyorsan tudjuk továbbítani a stickről, illetve a megfelelő szoftver segítségével távvezérelhetjük is azt.

DSC_4973

Bluetooth kommunikáció a notebook-kal

000

DSC_4932 DSC_4943 DSC_4947
 DSC_4952  DSC_4971  DSC_4983
 DSC_4987  DSC_4988  DSC_4990

ÖSSZEGZÉS

Az MK814 Quad-core Android TV stick megfelelő választás minden korosztály számára, nemtől függetlenül. Ez a stick már minden mai, androidos játékot szépen futtat, s még a memória sem fogy el. Fagyás nélkül képes működni hosszú órákon át. A tesztünk során azért melegedett, de nem volt forró a fémburkolat. A WiFi-antenna nélkül nagyon gyenge lenne a vezeték nélküli jelvétel, azonban az antennával nagyon erős hardware, talán a legjobb vevő, amivel eddig találkoztunk. Nagyobb távolságban lévő routerhez is kiválóan tud csatlakozni.

Amit hiányoltunk az az USB portok száma, hiszen a sticken kettő van csak: egy a tápcsatlakozóé, egy a vezeték nélküli billentyűzeté és nincs lehetőség további csatlakoztatásra, így speciel pendrive-ot sem tudunk rákötni már. Ha a billentyűzetet kihúzzuk, akkor pedig nem lesz mivel irányítani a sticket, hacsak nem rendelkezünk androidos okostelefonnal.

A stick ára 88.92$, ami rendkívül kedvező, hiszen ennyi pénzért egyik gyártó sem ad kamerás kivitelű TV okosítót. A termék közvetlenül is megvásárolható az alábbi linken:
http://easysmart.com/mk814-quad-core-tv-stick-android-4-2-bt-cam-mic-external-wifi-antenna.html

Előnyök: – ultragyors működés
– esztétikus, fémházas kivitel
– beépített kamera, mikrofon
– kiváló WiFi kommunikáció
– erős konfiguráció
– távvezérelhető tablet/okostelefon segítségével
– nem melegszik túl
Hátrányok: – kis méretű óra a jobb sarokban
– kevés USB port
– kamera csak fekvő helyzetből

 

ajanlott

MK814 Quad-core Android TV

Köszönjük a terméket az Easysmart Technology Development Co Ltd.-nek, hogy a rendelkezésünkre bocsájtotta!

logo