mortal-kombat-komplete-edition/2013/10/05

Mortal Kombat Komplete Edition

2013. október 05. Teszt Clarence

Régóta vártunk már a Mortal Kombat legújabb részére. Egy ideje nem jelent meg PC-re egyetlen verzió sem. Jogosan érezhették a PC-sek, hogy hanyagolva vannak, de most mindenki boldogan dőlhet hátra, mert a Komplete (így K-val) Edition már asztali gépünkre is telepíthető.

Mivel a játék nem tegnap jelent meg, így a cikkel kicsit csúszásban vagyok, de hát nem lehet lekattanni róla. Olyan ez, mint egy jó sör (tudom mindent a sörhöz hasonlítok), egyszer elkezded és utána már csak a WC tud elválasztani tőle. Ne vicceljük el azért a tesztet, elvégre ez egy véresen komoly játék, melyről egy véresen komoly oldalra íródik a teszt.

[caption id="attachment_35370" align="aligncenter" width="610"]Közelről, azért már korántsem olyan impozánsak a karakterek Közelről, azért már korántsem olyan impozánsak a karakterek[/caption]

Nem tudom, hogy a történetről érdemes-e bármit is mondani, mert hát nem túl bonyolult, de azt hiszem nem is az a játék, amit a csavaros történetért próbálunk ki. Nagyjából annyi a lényeg, hogy van egy nagyon gonosz főgonosz, aki elveri az összes létező karaktert az  MK világában és Raiden-nel végezne éppen, amikor is a rajta lévő amulett megreped. A következő pillanatban Raident láthatjuk, amint felébred látomásából és rájön, hogy sötét felhők gyülekeznek a bolygó fölött. A gonosz már köztünk van és mindent meg kell tennie, hogy elkerülje a látomásában látott végkifejletet. A történet folyamán próbálja elkerülni a látottak megtörténését, de cselekedeteivel lehet, hogy pontosan azt idézi elő? Micsoda izgalmak:) A sztori amúgy eléggé lineáris, tehát nincs választásunk semmire, csupán mindig más és más karakterrel kell elkenni az ellenfél száját. Egy normál játéknál már régen feladtam volna a tesztet, de egy MK ne is szóljon másról, mint az izgalmasabbnál izgalmasabb verekedésekről.

[caption id="attachment_35371" align="aligncenter" width="610"]Goro ebből a részből sem hiányozhat, itt is fűbe fog harapni.... Goro ebből a részből sem hiányozhat, itt is fűbe fog harapni....[/caption]

Persze a játék nem csak sztori módból áll, vannak itt challengek, melyek elég izzasztóra sikerültek, erősen ajánlott a kontroller használata. Játszhatunk a még az első részből megismert „létrán” is, tehát folyamatosan erősödő ellenfelek ellen. Igazi klasszikus mód ez, mely által jól begyakorolhatjuk egy karakter irányítását. Játszhatunk természetesen egymás ellen is, mert hát nincs is izgalmasabb annál, amikor a baráti ellentéteket egy Mortal meccs alatt intézzük el:)

A játék grafikája a konzolos verzióhoz képest csodaszép lett, látszik, hogy odafigyeltek mindenre, bár a karaktereken megjelenő sérülések nem feltétlenül sikerültek jól, de amúgy nem vészes az sem. Számomra az egyetlen probléma az a játék sebessége volt. Maximális grafikai beállítások mellett a játék iszonyat lassú volt. Itt hangsúlyozom, hogy lassú, nem szaggatott, egyszerűen csak lassított felvételben mentek a dolgok. A portolás talán nem a legjobban sikerült, de egy későbbi patch ezt még javíthatja.

[caption id="attachment_35372" align="aligncenter" width="610"]Shang Tsung legyőzésével éppen csak elkezdődik a sorozat Shang Tsung legyőzésével éppen csak elkezdődik a sorozat[/caption]

Számomra a Shaolin Monks és a Mortal Kombat vs. DC Universe a két kedvenc és az igazság az, hogy a Komplete Edition-nek nem sikerült megingatnia ebben. A játék jó lett, 100%-ig odafigyeltek a készítők mindenre. Jól optimalizálták az irányítást, az animációkat, a karakterek gyorsasága, sebzése, technikája teljesen eltérő. Nincs két ugyanolyan karakter, pedig több tíz játszható harcos található a játékban.

Mint régi „mortálos” engem speciel zavart, hogy a speciális karakterek már a játék elejétől játszhatóak, nem pedig valami különleges billentyűkombináció bizonyos időben való lenyomása által válthatóak ki, esetleg a sztori előrehaladtával. Ugyanígy a mozdulatok is begyakorolhatóak az erre létrehozott játékmódban, kitanulhatjuk a kivégzéseket és speciális gombsorokat. Értem én, hogy senki nem fogja mind a 30-40 karakterrel kitapasztalni a Fatality-ket, de azért ne adjuk már meg, hogy melyik gombsorral mi érhető el. Az MK1 és MK2 is azért volt olyan jó, mert magunknak kellett kitapasztalni, hogy hogyan tudja Liu Kang bemutatni a biciklis rúgást, hogyan fagyaszthatunk Sub-Zero-val, nem is beszélve a kivégzésekről. Szerintem ez visszalépés, bár aki gyorsan végig akar haladni a sztorin, annak érdemes próbálkoznia, mivel a játék nem túl egyszerű. Sőt, közepes fokozaton már eléggé megizzasztja a játékost. Ott már a kombók teljes ismerete nélkül nem is érdemes bohóckodni.

[caption id="attachment_35373" align="aligncenter" width="610"]Testvibrációs tréning Smoke által:) Testvibrációs tréning Smoke által:)[/caption]

A korábban említett módok mellett olyan extrák is helyet kaptak, mint a karakterek története, ahol röviden elolvashatjuk, hogy ki miért és hogyan vált az MK részévé. Azoknak érdekes lehet, akik csak most kapcsolódnak be a sorozat életébe.

Már egy ideje megvan a játék és tesztelni sem voltam rest, de meg kell említenem, hogy ez idő alatt sem tudtam az összes achievement-et és challenget teljesíteni. Kihívás van benne bőven, tehát kötelező darab minden fanatikusnak és azoknak, akik szeretnének hónapokig szórakozni egy verekedős játékkal. Tartalom van benne bőven és biztosan sokat fogjuk emlegetni a fejlesztők felmenőit. Egy igazán jól sikerült MK epizód.

[caption id="attachment_35369" align="aligncenter" width="610"]Mileena kicsit túlzásba viszi az ünneplést Mileena kicsit túlzásba viszi az ünneplést[/caption] Ami tetszett:
  • Sok karakter
  • Kellőképpen nehéz
  • Választható játékmódok
Ami nem tetszett:
  • Gyenge sztori
  • Néha túl nehéz
  • Már az elején választható az összes karakter
 

Grafika: 9/10

Játékélmény: 10/10

Hangok: 8/10

Szavatosság: 9/10

90%

   

Írta: Teszt Clarence