msi-ag2712a-egybegep-a-csucson/2013/12/13

MSI AG2712A – Egybegép a csúcson

2013. december 13. Herczeg Balázs All-In-One PC

Egybegép még nem járt nálunk ezelőtt, így igazi megtiszteltetés volt rögtön egy olyan egybegép tesztjével kezdeni a sort, ami a gamer rétegnek készült. Az MSI AG2712A egybegépe több szempontból is kitűnik a többi egybegép közül, legyen az külseje, tudása vagy maga a termék ára. Mielőtt részletesebben belemennénk az MSI Gamer egybegépének tesztjébe, említenék egy pár szót az egybegépekkel kapcsolatban. Mint ahogy a nevükből is adódik,  nem a vérbeli gamer-eknek lett kitalálva ez a számítógépfajta, sokkal inkább azoknak akik egy multimédiás, kényelmes használhatóságú, kötött hardverekkel rendelkező eszközt keres alacsony fogyasztással. Ezekbe is találunk többfajtát, legyen az érintőképernyős, akkumulátoros, vagy egy sima egyszerű egybegép. Ennek a géptípusnak nem igazán a kötött hardver jelenti a hátrányt, sokkal inkább maga az eszközök ára.

IMG_1573 IMG_1576

MSI AG2712A

Ideje az MSI All-in-One gépéról beszélnünk. Először is a legszembetűnőbb dolog az az lehet, hogy a gyártó nem az átlag felhasználókat vette célba ezzel a géppel, sokkal inkább a játékosokat. Mivel más a felhasználói tábor, az MSI nem elégedhetett meg az átlagos külsejű és átlagos hardveres felszereltségű eszközökkel, így megpróbált szinte minden tekintetben egy olyan gépet megalkotni, ami bármilyen játékos szívét képes megdobogtatni. Korábban a gyártó készített már Gaming All-in-One PC-ket, de a hardveres felszereltség tekintetében a mai tesztalanyunk, az AG2712A kiemelkedik a többi közül. Az egybegép Military Class 4-es alapokra épít, processzor tekintetében fajtától függően egy harmadik generációs Intel Core i5 vagy i7 lakik benne egy AMD Radeon HD8970M 2GB-os dedikált videókártya társasága mellett maximum 16GB DDR3-as memória társaságában. Ugye hogy nem rossz?

IMG_1559

Az MSI mindezt egy 27 colos váz belsejébe építette bele, így magára az eszköz méretére sem lehet panaszunk. Tudás szempontjából pedig még jobb is a helyzet, de erről majd később. Az eszköz váza a Dragon Army-hoz hívően piros és fekete színekben pompázik, amihez LED-es LCD kijelző társul Full HD-s (1080p) felbontással, MultiTouch (maximum a 10 ujjunkat képes érzékelni) és MSI Flicker-Free támogatással. Szélesség szempontjából nem egy túlságosan vékony eszközről beszélünk, de amiben ilyen hardverek rejtőznek, annak meg lehet engedni, hogy kicsit vastagabb legyen az átlagnál. A "hátlapi" ki- és bemenetek szempontjából sem lehet nagy okunk a panaszra, ugyanis egy HDMI ki- és bemenet, egy VGA bemenet, 2 usb 2.0 és 2 usb 3.0 bemenet, egy audio és egy mikrofon bemenet, Lan bemenet, sőt még egy TV Tuner is helyet kapott a gépben, így akár TV-t is tudunk nézni a gépen. Ezen kívül az eszköz jobb oldalán egy kártyaolvasó, a hálózati adapter csatlakozója, illetve további 2 usb 3.0-ás port is helyet kapott. Az AG2712A-n továbbá még találunk egy optikai meghajtót is DVD/Bluray író, sőt az eszköz tejetén egy 2 megapixeles, FullHD felbontásra képes webkamera is helyet kapott, melynek használata az éjszakai órákban sem jelenthet gondot, ugyanis a kamera mellett egy kis Led megvilágítja a gép előtt ülő személyt is.

IMG_1565 IMG_1564

Méretét tekintve nem kicsi az eszköz, ugyanis 67,223 x 6,6 x 48,29 cm, így nem minden asztalon képes kényelmesen elférni. Ennek tekintetében a gyártó gondolt azokra is, akik a falra szeretnék a gépet tenni, így kialakított 4 furatot az eszköz hátoldalán, és ha a hátsó támaszt lecsavarozzuk, a falra való rögzítéssel sem lehet gond. Ennek mindössze annyi a hátránya, hogy elzárja a bemenetekhez való utat, ami valljuk be, nem túl szerencsés. A gép jobb oldalán (ha szemben van velünk, akkor bal) találhatók meg az eszköz működtető gombjai. Vagyis itt kapott helyt a bekapcsológomb, a monitor gomb, a beállítás gombok is. Azt még muszáj megemlítenem, hogy gyárilag Windows 8, az újabb gépeken pedig Windows 8.1-es operációs rendszer is helyet kapott, így a gyártó megkímél minket a telepítésektől. Micsoda kedves gesztus. :)

IMG_1572

Specifikációk:

CPU
Intel® Core™ i7-3630QM (2.4GHz, Turbo 3.4GHz) Intel® Core™ i5-3230M (2.6GHz Turbo 3.2GHz)
OS
Windows 8.1
Chipset
Intel® HM77 Chipset
Memory
DDR3 SO-DIMM * 4 slots / Max. to 16GB
Graphics
AMD Radeon™ HD 8970M 2GB GDDR5
Panel Resolution
27”LCD Panel LED Backlight (1920*1080 ) / 10 Point Touch / MSI Flicker-Free & Blue Light Control
Touch Panel
10 Point Touch (Optional)
HDD
1TB / 2TB HDD 3.5” SATAIII 128GB / 256GB SSD x 2 (RAID 0)
Optical Drive
Tray-in DVD Super Multi / Blu-ray Writer (optional)
Audio
2 x 5W with 5.1 channel speakers with THX® TruStudio Pro™
LAN
10/100/1000 x 1
Wireless LAN
802.11 b/g/n WiFi
Bluetooth
Optional
USB 3.0 port
4 (1 with Super Charger)
USB 2.0 port
2
Card Reader
3 in 1 (SD, MMC, MS)
Webcam
2M-pixel Full HD
TV Tuner
Optional (PCI-E interface)
Expansion Slot
Mini PCI-E 2x (1xWiFi)
HDMI in
1
HDMI out
1
VGA out
1
DVI-out
1
Mic-in/Headphone-out
 1/1
AC Adapter
180W
Dimension(WxDxH)
672.23mm * 66mm * 482.9mm
Net Weight
16.21 kg
Gross Weight
17.54 kg

Csomagolás és melléklet:

Az MSI nem bízta a véletlenre a dolgot, így rengeteg papírt kapunk az egybegép mellé. Legfontosabb, hogy kapunk egy felhasználói útmutatót, garanciális kártyát, egyéb leírásokat, képernyőtörlőt, felragasztható Dragon Army-s jelvényt, driver telepítő DVD-t és 2 AMD-s játékot is a Far Cry 3 és a Hitman Absolution személyében. Mindezt egy Hatalmas Dragon Army-s dobozban találjuk az egybegép mellett. Kapunk az eszközhöz egy távirányítót is, mellyel elég sok mindent tudunk állítani főleg TV módban. Meglepetésemre az MSI ehhez gyárilag elemet is mellékelt.

IMG_1600 IMG_1582

Képességbemutató:

Az eszközről készült egy képességbemutató videó is, amit itt meg is tudtok tekinteni. Igazán hasznos tud lenni a MultiTouch :D

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=FxrmZE6YikU[/youtube]

Felhasználói élmény:

Legelső bekapcsolásnál 2 meglepetés is ért. Elsőként az, hogy a gépben található SSD-ről gyorsabban bootol be a Windows 8, mint az én saját SSD-mről (Valószínűleg amiatt, hogy nekem pár másodpercig leragad a BIOS-nál a képernyő), míg a másik meglepetés boot közben ért. A gyártó ugyanis lecserélte az alap Windows logót egy MSI logóra, mondhatom sokkal jobb a logót nézni, mint azt a négy gagyi kék téglalapot. A nálunk járt verzió hardverek tekintetében a csúcskategóriás gép volt, vagyis i7 3630QM, 16GB DDR3 RAM illetve 2 SSD szolgált háttértárként. Ennek megvolt a maga hátránya is, méghozzá az, hogy a kis kapacitásnak hála elég kevés alkalmazást tudunk a gépre telepíteni.

hdd

Azt nem tudom, hogy csak én voltam ahhoz pancser, hogy megnézzem a lemezkezelést és ott tájékozódjak arról, hogy rendelkezett-e még a gép kőt letiltott HDD-vel, vagy sem, de ezen nem szeretnék többet rágódni. Bevallom, legelső dolgom az volt, hogy kipróbáljam a gépet, milyen monitor módban a saját konfigurációmmal. Megdöbbenten néztem a képminőséget. Szemből tűéles kép, és a Flicker-Free technológiának köszönhetően nem lehetett semmilyen vibrálást felfedezni a monitoron, még fényképezőgéppel sem (szerencsénkre már az újabb monitorokon sem lehet észrevenni a vibrálást). Viszont ahogy ezt megnéztem, áttértem az MSI gépének Windows-ára, hogy nekikezdjek a tesztnek is, meg azért is, mert a Multi Touch csak a gép gyári operációs rendszerén volt hajlandó működni. A kipróbált Windows 8-as appok között kifejezetten élvezetes volt a Halo Spartan Assault-al való játék, ugyanis hiába a gép hatalmas mérete, az érintőképernyő használata nem vált kényelmetlennél. Bevallom, az érintőképernyő használata még jobb is volt, mint a jó öreg billentyűzet-egér kombináció.

IMG_1556 IMG_1557

A gyári hangszórók viszont nem igazán nyerték el a tetszésemet. Hiába mellékelte az MSI a THX TruStudio Pro szoftvert a rendszerhez, nem igazán tudott rajta segíteni, ugyanis ha nem igazán tud az alap hangszóró mély hangot előállítani, mit is tudna felerősíteni a THX TruStudio Pro? Másik negatívum az a látószög volt a számomra, ugyanis ha oldalról néztük a gépet, a vastag képernyőnek hála megduplázódott a képernyő. Most azt képzeljük el azt, hogy egy éppen enyhén mámoros állapotában lévő ember nézi a képernyőt. Szerencsétlen alapból 2 gépet lát egy helyett, de ha oldalra megy ez megduplázódik neki... A viccet félretéve elég irritáló volt ez a számomra. A TV funkciója viszont egész kellemes volt a számomra. Az adás fogadásához egy Avermedia által legyártott szoftver nyújtott segítséget, ami egész gyorsan meg is találta az ingyenes földfelszíni csatornákat. Ennek csak egy negatívuma volt. A kereskedelmi csatornák szépen sorban megjelentek (RTL, TV2...), viszont a közszolgálati adókból (M1, M2, Duna...), ahol az értelmesebb műsorok mentek, egyiket sem akarta behozni. Próbáltam gyors keresést, teljes keresést, sőt még a frekvenciasáv megadásával is próbáltam behozni az adókat, de sajnos nem jártam sikerrel.

IMG_1598

A játékok futtatása szempontjából viszont kellemesen csalódtam a készülékben, ugyanis sokkal rosszabb teljesítményre számítottam. Kíváncsiságból lefuttattam a 3DMark Fire Strike benchmarkot, és elég nagy meglepetés ért akkor, amikor megláttam, mennyivel is gyorsabb az MSI egybegépe a régi számítógépemnél. Ezt a több mint 1000 pontos teljesítménybeli különbség elég jól mutatta nekem.

  • Teljes pontszám: 4652
  • Grafikus pontszám: 5165
  • Fizika (CPU) pontszám: 8312
  • Kombinált pontszám: 1935

Később persze élesben is kipróbáltam a játékot néhány játékkal, ezen a Battlefield 4-et, az Assassin's Creed 4-et, a Tomb Raider-t és a Bioshock Infinite-t lehet érteni. Az eredményeken meglepődtem pozitívan is, de sajnos az egyik játéknál nem volt túl biztató a helyzet. Kezdjük a Battlefiled 4-el. Itt rögtön meg is említeném azt, hogy a játék indításához mindenképp szükségünk lesz a legújabb Catalyst driver letöltésére, ugyanis kellemetlen életérzésben lehet részünk akkor, amikor fekete képernyő, illetve hatalmas grafikai hibák fogadnak minket. De térjünk a lényegre. A DICE új FPS-e rendelkezik jelenleg a legszebb grafikával az összes játék közül, így eléggé kellemes meglepetés volt az a számomra, hogy maximális grafikai beállítások mellett bőven a játszhatósági szint fölött voltunk. Ez számértékekben annyit tesz, hogy átlagban 39FPS-t produkált a játék, a minimum alig esett le 18 FPS-re, míg maximum értéknek elértük a 70 képkocka/másodpercet is. Az Assassin's Creed 4 esetében eléggé elkeseredtem az eredményt látván. A második szekvencia második küldetését játszottam újra, és sajnos kín-szenvedés volt az a 20 perc. Amikor nálam volt az egybegép, az AMD mobil driverei még nem támogatták a Ubisoft legújabb Assassin's Creed-jét, így a fejfájás kerülgetett amikor a küldetés elejét játszottam. Már átlag FPS-ben sem léptük át a 24 képkockát, épphogy súrolta a gép a 23,3 FPS-t, a minimum érték lecsökkent 10 FPS-re is. Ez viszont egy jó 3 percig így is ment, nekem elég kellemetlen fejfájást okozva. Maximum érték tekintetében átléptük a 62 FPS-t is. Azóta az AMD driverei már támogatják a játékot, így nem lehet gond a futtatásával. Természetesen ez a játék is maximális beállítások mellett futott. Nézzük a Tomb Raidert, ahol már a videóban is láthattátok, hogy abszolúte semmilyen gondba nem ütközhetünk a játék futtatása során, ugyanis maximális beállításokkal és a StressFX futásával (hogy Lara Croft haja úgy nézzen ki, mintha épp most mosta meg volna a haját) is 33 átlag képkockát sikerült kicsikarnunk. A minimum FPS a játék töltésének megakadásával került 1,6-ra, míg maximálisan 42 képkockát sikerült kicsikarni a gépből.

IMG_1580 IMG_1595

Végül a Bioshock Infinite is sorra került, ahol szintén nem okozott csalódást a gép, átlag 42FPS-t hozta a gép a minimum alig esett 24 FPS alá, míg maximum 52 FPS-t ért el a PC.

Összegzés:

Az MSI csúcs egybegépének tesztje valami iszonyatosan jó élmény volt. Többek között ilyenekért éri meg a médiában dolgozni. Az AG2712A hozta a hozzá fűzött reményeimet, sőt még felül is múlta azokat a kiváló teljesítménynek, és a pontosra kalibrált érintőképernyőnek hála. Az említett negatívumok nem rontanak túlságosan az összképen, viszont amikor meglátjuk az eszköz árát, kisebb szívinfarktus érhet bárkit, ugyanis az egybegép gyengébb verziója kerül fél millió forintba. A nálunk járt csúcsgép pedig még ezen is túltesz a maga 720 000 Forintos árával. Az árából kifolyólag a vásárlási ajánlatot nem tudjuk megadni, vagyis csak azoknak ajánljuk az eszközt, akik igen vastag pénztárcával rendelkeznek. Minden esetre tetszett díj legmagasabb verziója nélkül nem búcsúzhat tőlünk az MSI egybegépe. Az eszköz kipróbálásának lehetőségét ezúton is szeretnénk megköszönni az MSI Magyarországnak. Egy igaz élmény volt ezt a gépet használni!

tetszett

msi-brand-logo-and-slogan-vert

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter

Hasonló bejegyzések: