msi-b250-mortar-amikor-a-kevesebb-is-eleg/2017/09/27

MSI B250M Mortar – Amikor a kevesebb is elég…

2017. szeptember 27. Herczeg Balázs Alaplap

A 300-as platform érkezte előtt az MSI jóvoltából lehetőségünk jutott arra, hogy megvizsgáljunk egy belépő szintű, de mégis gaming alaplapot, amely azért is különleges, mert az alaplap közvetlen elődjével, ha ugyan nem is teszt keretében, de volt már dolgunk. Most pedig ideje, hogy tisztázzuk miben más a B250 chipset, mint a Z270.

B250 Chipset

Első és leginkább szembetűnő dolog, az a túlhajtás teljes hiánya. Így van, ha valaki igazi Overclock megszállott, az messziről kerülje el a B250 és H270 chipset tagjait, és csakis Z szériás alaplap után nézzen, ugyanis csak azoknak az alaplapoknak a chipsetjében és UEFI vezérlőjében van engedélyezve a túlhajtási opció. Ezeken kívül még két szintén fontos tényezőt érdemes megemlíteni, ami sokakat befolyásolhat. A b250 chipset mindössze 12 PCI-e 3.0 sáv érhető el, ami azt jelenti, hogy legjobb esetben is csak egy X16-os Gen 3.0-ás PCI-e foglalat lehet az alaplapon, néhány X1 vagy éppen X4 foglalat társaságában. Ez egyrészt képtelenné teszi az alaplapokat ahhoz, hogy azok SLI képesek legyenek. Ez egyben azt is akadályozza, hogy nagyobb sebességű, PCI-E alapú M.2 foglalat kerüljön a B250-es alaplapokra. A harmadik fontos különbség mindössze a kevesebb USB portokban nyilvánul meg. Itt a különbség abból adódik, hogy a Z270 alaplapokon 14, míg a B250 alaplapokon 1 legfejibb 12 chipset alapú USB port kaphat helyet. De a helyzet nem annyira egyszerű, hogy le kell mondanunk 2 USB portról. Sajnos a B250 chipset mindössze 6 USB 3.0 portot képes működtetni, ellentétben a Z270 chipset 10 maximálisan működtethető portjával szemben, amely már kicsit nagyobb különbséget teremt a két chipset között. Ezeken kívül néhány intel technológia támogatása is kimaradt a B250 chipset vezérlőből, mint például a smart sound technológiáé, smart response technológiáé (amely az SSD-k gyorsítótárkezeléséért felel), illetve néhány inkább vállalati ügyfelek számára fontos technológia, mint a vPro és a SIPP is kimaradt a chipsetből.

MSI B250M Mortar

Ez az alaplap is, ahogy a többi is szintén Intel LGA 1151 tokozással érkezik aranyozott tűkkel, így az oxidáció kialakulásának esélye rendkívül csökken. Stabilitással sem lesz gond, ugyanis Military Class V komponensek kerültek az alaplapra, így titán borítású tekercsek/indikátorok, váltották le a régi SFC modulokat, a hosszabb élettartam és megbízhatóság érdekében. Ezeknek a legnagyobb előnye az, hogy akár 220°C-on is képesek működni, ezzel pedig egyidejűleg 30%-al jobb energiahasználatot eredményezve. A kondenzátorok is jobb minőségűekre lettek cserélve, ezzel több mint 10 év élettartamot biztosítva nekik. A Military Class 5-nek köszönhetően teljes túlfeszültségvédelmet kapott az alaplap, ráadásul az elektromágneses interferencia is teljes szűrésre került, ezzel hatékonyabb és tisztább jelet eredményezve az alaplap és a komponensek között. Az alaplap egyébként dupla elektrosztatikus kisülés elleni védelmet kapott, ezzel pedig nagyobb biztonságot adva a felhasználók kezébe más alaplapgyártókkal szemben.

Óh, a VRM!

Ellentétben a csúcsnak számító Z270 chipsettel ellátott alaplapokkal, a B250M Mortar mindössze 4+2 fázisú VRM vezérlővel lett ellátva. A PWM vezérlő szerepét egy Richtek RT3606BC dual channel vezérlő látja el, amely azért érdekes, mert a vezérlőben maximum 3 fázis felel a processzorért, maximum 2 pedig az IGP-ért, így valószínűleg egy 2+1 fázist kezelhet a vezérlő, amely duplázáson esett át. A vezérlőhöz tartozó MOSFET-ek a NIKOS PK616BA és a PK632BA. AZ MSI minden alaplapján ezeket használja, amikről érdemes tudni, hogy ugyan nem rossz minőségű MOSFET-ek, de rendkívül olcsók, viszont dolgukat megfelelően végzik, még ha ezzel kisebb OC headroom-ot hagyva az alaplapon emiatt. Ezek maximálisan 100°C-on tudnak működni, de a VRM hűtésnek köszönhetően emiatt valószínűleg nem kell aggódni.

A PCB többi része

Az előző alaplapokkal ellentétben a B250 Mortar, egy micro ATX alaplap, amely némileg helykorlátozásokkal jár, de a modern alaplapoknál már nem jelent feltétlenül hátrányt, ha nem teljes ATX méretről van szó, hanem csak m-ATX-ről, vagy akár ITX-ről. A processzorért egy 8 pines tápcsati felel, amely mellett egy Titánium tekercs (indikátor) található, ezzel biztosítva a lehető legtisztább és legjobb energiaellátást. A processzor ventilátorának PWM csatlakozója érdekes módon a PCB jobb felső sarkán kapott helyet, pupma csatlakozóval pedig külön nem rendelkezik az alaplap. A processzor ventilátor csatlakozójával együtt összesen 4 ventilátor csatlakozó kapott helyet az alaplapon, amely éppen elegendő lesz egy jól átgondolt szellőzéssel rendelkező gépháznak.

A hűtőborda, az I/O pajzs és a chipset borda dizájnja egyszerű, mégis azt az igazi tartósságot előidéző látványt próbálja kelteni. A tartósságot értem azalatt, hogy ha nem történik semmi természeti katasztrófa, villámcsapás vagy egyéb károk, akkor akár több 10 évig is jó társ lehet az alaplap. A dizájn igazából egy katonai eszközökre próbál emlékeztetni, legyen az tank, repülő, vagy hadihajó, ezzel is szimbolikusan azt a tartósságot előidézve, amiről feljebb volt szó. Az Audio PCB itt is el lett választva, a választócsík pedig szintén világít, de csak pirosan, így ha nincs véletlenül nálunk egy RGB LED szalag, akkor le kell mondanunk erről az extráról, ugyanis az alaplap csak pirosan tud világítani, amelyhez hátul is kapott egy szektort, illetve az AUDIO PCB elválasztó is külön szektornak számít. LED szalag természetesen csatlakoztatható, ebből kifolyólag Mystic Light kompatibilis az alaplap. Erősítést csak a PCI-e X16 sín kapott, illetve az M.2 foglalat kapott, így a DDR4 DIMM slotoknál erről az extráról le kell mondani.

Audio boost csak névlegesen van, hiszen csak egy 7.1-es Realtek ALC892 hangkártya az alaplapon, amely ugyan már a 2010-es évek legeleje óta létezik, de jobb, mint a semmi. Az audio kondenzátorok ugyan jobb minőségűek, de a fejhallgató erősítőről és egyéb extrákról le kell mondani.

Az I/O panel rengeteg USB csatlakozót rejt: 2 USB 2.0 + PS/2 csatlakozó, 2 USB 3.0 csatlakozó, és két USB 3.1 csatlakozó (type-a és type-c) található az alaplapon, melyekből az utóbbi négy piros színben pompázik. Ezekhez társul a 7.1-es audio jack panel, illetve egy HDMI, egy display port és egy DVI kimenet is. Internet csatlakozást tekintve Intel Lan kapott helyet az alaplapon, személy szerint az I219-V modul, amihez az MSI egy szoftvert is kínál, hogy minden programmal a lehető legkisebb késleltetéssel működjön az internet. Az alaplapon egyébként egy PCI-e X16 sín, 1 X4 sín és 2 X1 sín kapott helyet, így a crossfire támogatás adott. A DDR4 memóriák maximum 2400 Mhz-en képesek menni az alaplapon, de cserébe dual channel. Sata foglalatokból 6 SATA III csatlakozó kapott helyet, illetve egy M.2 foglalat is, amely nem csak, hogy PCI-e X4 sebességen működik, de használat alatt a SATA 1 portot le is tiltja az extra igények miatt. Cserébe támogatja az Intel Optane technológiát.

Milyen a doboz?

.

A dobozon mindössze egy sejtelmes bomba látható, fekete alapon, amely a katonaságra megtett szimbolikát erősíti. A fontosabb infókat a doboz hátoldalán megtaláljuk, ezzel nincs is semmi gond.

A doboz tartalma nem a legbővebb, de így is kapunk 4 sata kábelt, 1 Driver DVD-t, egy I/O panelvédőt meg sok-sok-sok papírt…

ClickBIOS V

A Bios a megszokott ClickBios V amelybe benne van miden amire szüksége lehet a felhasználóknak. Az egér reszponzív, a felület egyszerű és szép, minden könnyen megtalálható, ráadásul beépített kereső is van, ha eltévednénk. A hardver monitor jól néz ki, és a ventilátorok sebességéért felelős felület is könnyen kezelhető.

Jöhetnek a tesztek

A tesztkonfiguráció az i7 7700-as tesztgép volt a GTX 1060-al párosítva.

  • B250M Mortar
  • Intel Core i7 7700
  • Intel 540s 120 GB TLC SSD + Kingfast E-drive pro 120 GB SLC SSD
  • Hitachi Deskstar 7k1000.c 320 GB SATA II + Seagate Barracuda st1000dm003 1 TB SATA III HDD
  • Be quiet! Pure Base 600 Window
  • Be quiet! Silent Loop 240mm
  • Be quiet! Dark Power Pro 11 750W
  • Windows 10 Pro Creators Update 64bit

A tesztprogramok a korábbi Z270 tesztekhez képest sem változtak:

  • 3DMark Fire Strike és Time Spy
  • Blackhole* (a mérés nem található)
  • Aida64
  • Crystaldiskmark

A processzor alapórajelen futott, viszont mégis jobb eredményeket produkált az alaplappal a tesztkonfiguráció mind Fire strike, mind pedig time spy alatt.

Ez lehet csak két FPS pluszt jelentett, de érdekes volt látni, hogy ilyen is előfordulhat.

Cinebench alatt viszont visszaállt a rend, és gyengébben teljesített a processzor, mint a Carbon alaplapban.

Az Aida64 alatt minimális előnyre tett szert a Mortar a Carbon alaplappal szemben…

.

Amely kihatott a memória olvasására is, de az írásra nem.

.

CrystalDiskMark alatt rendkívül jól szerepelt az alaplap, más alaplapokon is legalább ilyen eredményeket szeretnénk látni.

Összegzés

Ugyan a B250M Mortar egy belépő szintű alaplap, teljesítményben viszont semmilyen különbség nincs közötte és a nagyobb testvérei között. Ennek következtében, ha valaki limitált büdzsével rendelkezik, az nyugodtan elgondolkodhat az alaplap vásárlásán, ha le tud mondani néhány extráról, ugyanis ha nem K-s processzort választunk a rendszerbe, akkor a processzor kihajtása már nem az alaplapon fog múlni, hanem a felhasználón. Ár érték arány tekintetében pedig keresve sem lehet ennél jobb vételt találni!

A tesztben szereplő alaplapot az MSI Európai képviselete biztosította számunkra, melyet ez úton is köszönünk nekik!

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter

Hasonló bejegyzések: