msi-ge75-raider-9sf-gamer-notebook-teszt

MSI GE75 Raider 9SF gamer notebook teszt

2020. április 01. Kocsis Bence Laptop/Notebook

Azt tudni kell rólam, hogy mindig is úgy álltam a laptopokhoz, hogy játék esetében szóba sem jöhet nálam, kizárólag konzolban és asztali PC-ben gondolkodtam. Amikor a tesztet írtam rendelkeztem PS4 konzollal és egy olyan PC-vel, amely egy RTX 2070 grafikus kártyával, Intel Core i7-8700K processzorral és 32 GB memóriával volt felszerelve. Nem igazán értettem azokat, akik otthoni környezetbe - tehát nem mobil eszköznek - vásárolnak notebookot. Persze, otthon is megvan a praktikussága, hisz nem kell hangfalat, billentyűzetet, webkamerát és monitort vásárolni. Én úgy vagyok vele, ha már notebook és gamer, akkor adjuk meg a módját, hisz egy belépő szintű, vagy alsó középkategóriás gamer notebook csak szenvedés. Ennek tudatában fogadtuk el - nagy örömmel - a tesztlehetőséget, melynek alanya egy MSI GE75 Raider 9SF gamer notebook volt.  

Az MSI notebook egy méretes fekete dobozban érkezett meg hozzánk, melyen sok információt nem találunk, de az MSI és a Gaming logó pirosban ott virít rajta. A dobozt kibontva megpillanthatjuk a gondosan becsomagolt gamer laptopot. Ez a szövetzseb a használaton kívüli laptop esetében, az asztalon kimondottan hasznos tud lenni, ha tartunk a portól. 

A kis alkalmatosságból kipakolva kezünkbe vehetjük a kicsivel több, mint 2,5 kg-os, 39,5 x 27 x 3 cm-es méretekkel rendelkező GE75 Raider 9SF-et. Ami elsőre szembetűnő, hogy a sárkányt rejtő középső kis elemet két piros domborulat fogja közre, amelyek kimondottan jól mutatnak, bár a laptop ezen részét viszonylag keveset fogjuk látni, maximum az irigykedő szemek, ha egy társaságban gémerkedünk. 

A gépet körbeforgatva találkozhatunk a csatlakozókkal. A GE75 Raider rendelkezik egy RJ45-ös porttal, egy SD kártyaolvasóval, egy 4K 60Hz-et támogató HDMI porttal, egy mini DisplayPort-tal. Ezen felül 4 USB port is helyet kapott, melyek közül kettő első generációs USB 3.2 Type A, egy második generációs USB 3.2 Type A és van még egy második generációs USB 3.2 Type C is. Audió csatlakozókból egy mikrofon és egy headset 3,5 mm-es aranyozott változat áll rendelkezésre. A kijelző portoknak köszönhetően ráköthetünk egy monitort a laptopra. mely 4K 60 FPS-t támogat, illetve két monitor csatlakoztatásával 3 monitoros rendszert varázsolhatunk a laptop segítségével. 

A laptopot megfordítva olyan látvány fogad bennünket, mintha csak valaki szitává lőtte volna a gépet. Minden főbb komponensnél elhelyezésre került egy szellőző, sőt még jópár helyen extra légmozgást segítő nyílások is helyet kaptak. Ugyanígy méretes szellőzők találhatók egyébként a notebook elején, mindkét oldalt. 

A kijelzőt felnyitva számos érdekességet láthatunk, melyekről mindenképp érdekes beszélni a későbbiekben. Kezdjük azonban a kijelzővel. A 17,3 colos IPS panel 1920 x 1080 pixel felbontással rendelkezik és az alsó rész leszámítva kimondottan keskeny kávát kapott, mindössze fent, a kamera résznél (720p/30 FPS) van egy kis emelkedés. A kijelző 240 Hz-es maximális képfrissítéssel rendelkezik, ami négyszerese a hagyományos kijelzőknek, ami egyes játékokban kimondottan előnyös lehet a folyamatosabb képnek köszönhetően. Minden beépített kijelző alapos vizsgálatokon megy keresztül, melynek eredményeképp csak a legjobb minőségű panelek kerülnek beépítésre 100%-os RGB színtér lefedettséggel. 

Ha a billentyűzet alá pillantunk, láthatjuk a SteelSeries logóját, igen... az MSI GE75 Raider 9SF SteelSeries billentyűzetet kapott, mely gombonkénti RGB világítással rendelkezik. A gyárilag beprogramozott módok mellett - melyeket a numbadtól jobbra érünk el - számos egyedi beállítás hozható létre, vagy akár adott zenére és élvezhetjük a ritmusos billentyűzet effekteket. Ha már a világításnál tartunk, mind a három USB 3.2 Type A port piros fénnyel világít, ami kimondottan jól mutat.

Induljunk el befelé. Az Intel H370 chipkészlettel ellátott lapka az általunk tesztelt modell esetében egy 9. generációs Intel Core i7-9750H processzort kapott, mely egy 8 magos, 16 szálon működni képes megoldás. Memóriából 32 GB-ot találtunk benne, melyek 2666 Mhz-es órajelen működnek. Ami a háttértárolót illeti, egy 512 GB-os NVMe SSD került bele, de igény szerint bővíthető 2,5 hüvelykes HDD-vel. Grafikus kártyából ez a modell egy NVIDIA Geforce RTX 2070-et kapott, mely a Max-Q változattal ellentétben a magasabb TDP kerettel ellátott változat, ami magasabb teljesítményt jelent.

Hang:

Az MSI GE75 Raider sorozat a kiemelkedő hangzást biztosító Dynaudio audió rendszert használja. Az megszokottnál 5x nagyobb hangszórókat két mélysugárzó is támogatja abban, hogy valósághű hangzás váljon elérhetővé. Sajnos nem volt a teszt idején olyan eszközünk, mely vissza tudná adni a felvett hang minőségét és teljességét, de elhihetitek hogy a két 3W-os magas és két 3W-os mélysugárzó olyan kivételes élményt nyújt - hangerő, teljesség és térhangzás terén - amit én laptopokban még nem nagyon tapasztaltam.  

Hálózat:

A nagy sebességű vezetékes kapcsolatról egy Killer Gigabit LAN vezérlő gondoskodik és azok számára, akik vezeték nélkül szeretnének boldogulni a Killer Wi-fi és a Bluetooth v5 is. A Killer Contro Centerben rangsorolhatjuk a hálózatot igénylú alkalmazásokat, így elkerülhető a lag. 

Akkumulátor:

Az MSI GE75 Raider 9SF modellek egy 6 cellás 51W-os Li-Ion akkumulátorral rendelkeznek. Ez az akkumulátor 4 órás folyamatos HD videólejátszást tesz lehetővé, játék alatt kicsit több, mint egy óra után újra kell tölteni, de ezek a paraméterek átlagosnak mondhatók a gamer kategóriában. 

Mérések:

Az említett 512 GB-os SAMSUNG M.2-es SSD nem SATA vezérlőt, hanem PCI-Express-t használ, így sebessége nem áll meg a 6 Gbs-os határnál, hanem ezt bőségesen túlteljesíti. Ennek eredményeképp az olvasási sebesség meghaladja a 3400 MB/s-ot, az írási tempó, pedig alig a 2000 MB/s-os küszöb alatt marad.

Szintetikus tesztek:

A gép a CINEBENCH R20 alatt jól teljesített, hisz az i7-9750H processzor felülmúlta az Intel Core i7-7700K asztali processzor teszteredményét, ami nagy szó.

Az Unigine Superposition Benchmark alatt - melyet 1920 x 1080 pixel felbontáson néztünk, extreme beállítások mellett 4783 pontra volt képes az MSI GE75 Raider 9SF, emellett 35,8 FPS átlagot produkált.  

Játékok:

Három játékot próbáltunk ki, melyekből a Red Dead Redemption 2 kimondottan rendszerigényes alkalmazás, így ott "csak" high beállításokon próbálkoztunk. Míg a Battlefield 5 alatt high és ultra beállításokat használtunk, de megnéztük a DXR-t is, ha már támogatja az RTX-es grafikus kártyánk. Ezen kívül lefuttattunk a Rise of The Tomb Raidert is, melyet Very High beállításon "benchmarkoltunk". Minden teszt alatt megvolt a 60 átlag FPSm helyenként bőségesen, így játékok alatt szuperül vizsgázott az MSI GE75 Raider 9SF. Emellett öröm volt látni, hogy 60 Hz felett is van élet, így minden plusz FPS-t élvezhettünk a monitor kijelzőjén. 

Összegzés:

Az MSI GE75 Raider 9SF egy szuper gamer notebook. Kiemelkedő kijelzővel rendelkezik, melyen a megjelenítendő sok-sok FPS-ért egy nagyon erős hardver felel és egy szupergyors SSD gondoskodik a rövid töltési időkről. A hangzás is kiemelkedő, szinte már-már a játékban éreztük magunkat, mikor megszólaltak a hangszórók. A SteelSeries által delegált billentyűzet is strapabírónak tűnik, ezen felül a gombonkénti RGB világítás és teljes testreszabhatóság nagyon szuper dolog. Maga a laptop viszonylag kis méretű a vékony kávájú kijelzőnek is köszönhetően, így mobilitása vetekszik a 15,6 colos kijelzővel rendelkező megoldásokkal. Ami a játék alatti hűtészajt illeti, kicsit nagy a hangzavar, de ez elkerülhetetlen a gamer kategóriában, de hűtés terén a gyártó nagyon jó munkát végzett, a hardverek jól hűtöttek voltak a tesztek alatt. Pontos árat nem tudunk mondani, hisz az MSI GE75 Raider 9SF-ből is több változat érhető el, akár 1 TB SSD-vel és Intel Core i9-9880H processzorral, de úgy gondolom, hogy az, aki be szeretné szerezni ezt a modellt, annak 800 ezer forint körüli összeget kell kifizetnie. 

 

Írta: Kocsis Bence