msi-prestige-14-2021-teszt-egy-hihetetlenul-kompakt-ultraportable

MSI Prestige 14 (2021) teszt – egy hihetetlenül kompakt ultraportable

2021. július 08. Henits Balázs Laptop/Notebook / Hardver

Nemsokára rajtol az újabb félév, az oktatás (is) visszatér a régi kerékvágásba, az online képzés vége azonban nem jelenti, hogy elhagyhatjuk a képernyőt. A rengeteg jegyzet, az internet segítsége, és rengeteg más miatt is elengedhetetlen egy ilyen kütyü a tanuláshoz, de úgy gondolom, ezt senkinek nem kell ecsetelnem… És igen, bár az MSI Prestige 14 elsődlegesen megcélzott rétege nem a hallgatók csoportja, azonban aki egy ultraportable gépet keres, ami nem nyeklik meg néhány program egyidejű futtatása alatt, annak remek választás lehet. Nézzük is, mire képes!

Kezdeném azzal, hogy a noti kapott egy Intel Evo frissítést a jobb akkumulátor-üzemidő és a növelt fogékonyság érdekében, de ide sorolható a Thunderbolt 4 csatlakozás és a Wi-Fi 6 megléte is. A tavalyi modellhez képest a külső nem változott sokat, ám a „kissé” merész rózsaszín helyett ezúttal fehér, vagy karbonszürke kivitelben kapható. A második szembetűnő ismertetőjele a Prestige 14-nek a hihetetlenül vékony alumínium ház, melynek képernyőrészét felnyitva megemelkedik a billentyűzet, hogy kényelmesebb szöget biztosítson a kezeléshez, valamit több helyet szolgáltasson a légáramlásnak. Tekintve, hogy CPU-téren egy Tiger Lake szériás, 11. generációs i7-1185G7-tel van szerelve, ez utóbbira szükségünk is lesz a hőmérséklet kordában tartásához.

A processzor azonban nem minden, emellé társul még 16 GB rendszermemória, egy Intel Iris Xe VGA, egy GTX 1650-es Nvidia kártya, és egy 512 GB-os SSD (PCIe 4.0) is. Nem árt tudni azonban, hogy bár a 1185G7-es i7 nagyobb órajelen (3.0 GHz, és 4,8 GHz boost) fut, 4 maggal és 8 szállal elveszíti egyes előnyeit a tavalyi szériába szerelt i7-10710U (Ice Lake) 6 magjával és 12 száljával szemben. Csak érdekességként említeném meg, hogy bár processzor, memória, és VGA terén nincs feljebb a szérián belül, 1 TB-os tárhellyel, és 4K-s kijelzővel rendelkező modell azonban létezik.

Na, de ahogy a külső belső nélkül nem sok, úgy gondolom, e szegmensben ennek fordítottja is igaz… A Prestige 14 éppen annyira vékony, amennyire egy 14 hüvelykes notebook lehet, egészen pontosan 16 mm vastag, 320 mm széles, és 218 mm mély, mely utóbbi egy hajszálnyival több, mint a tavalyi modell. Súlyát tekintve is élen jár, összesen 1,29 kg-ot nyom, és itt térnék ki egy kicsit az anyaghasználatra. Említettem már, hogy a teljes váz alumíniumból készült, ennek ellenére szerintem nem rendelkezik rendkívül masszív tartással. Több tesztelőtől is hallottam már, hogy lenne inkább kicsit nehezebb, de merevebb, én úgy gondolom, mivel nem dobálózni szeretnék vele, az én elvárásaimnak megfelel, bár tény és való, szerkezetileg egy Apple MacBook Pro teljesen más szinten van.

Áttérve az alsó félre már egy merevebb szekcióról beszélhetünk, a billentyűzet nem hajlik a kezek alatt, a gépelés rendkívül kényelmes a kb. 5 fokos dőlésnek köszönhetően, amit a képernyő felnyitásával érünk el. A gombok elrendezése tökéletes, maximális a helykihasználás, de pozitívum, hogy így nem nyomtak össze egy gombot sem méretileg, a numpadot leszámítva (mert az nincs) minden billentyű megfelelő nagyságú.

Kevésbé rózsás a helyzet a touchpadra érve, melynek bár a minőségével abszolút nincs gondom, a méretével annál inkább. Mivel szélesített, én (lehet, hogy csak azért, mert nem vagyok hozzászokva, de) akarva-akaratlanul hozzáérek, ami érzékenységéből kifolyólag egyből kattintást eredményez. Itt kapott helyet egyébként az ujjlenyomat érzékelő is, mely az arcfelismerő mellett a másik bejutási lehetőség az operációs rendszerbe.

Itt visszakanyarodnék a felső részhez, egész pontosan a kijelzőhöz, a Prestige 14 névből pedig hamar kiköveztethetjük, hogy ez egy 14 hüvelykes, jelen esetben 1080p-s felbontással rendelkező IPS panel (akinek ez nem volna elég, 4K-val is elérhető). Ami az arányokat illeti, egy 16:9-es képernyőről beszélünk, mely bár még mindig a legnépszerűbb megoldás, és játékok, valamint filmek esetében nem is vitatom tökéletességét, táblázatkezelés, weboldalak görgetése, és más hasonló, többnyire munkához kapcsolódó tevékenység végzésekor mégis egy 16:10-es, esetleg egy 3:2-es megoldást részesítenék előnyben. Egy másik árnyoldalként említeném meg a fényerőt is… hiába az élénk, pontos színek, a remek képminőség, napfényben küzdeni kell az olvashatóságért.

A 720p-s IR webkamera jól szerepelt, a Windows Hello hibátlanul működik vele, és nem csak képkészítéskor, de videóhívások során is folyamatosan tartja a minőséget. A hangszórók szintén jól vizsgáztak, bár én biztosan nem alulra helyeztem volna el őket. Ami a kapcsolatokat illeti, a vezeték nélküli megoldások tökéletesen működtek, és az Intel Evo platform velejárójaként beépített Thunderbolt 4-csatlakozást (ráadásul 2-t) is csak dicsérni lehet. Ezen kívül van egy SD-kártya olvasónk, egy 3,5 mm-es jack-kimenetünk, és (most kapaszkodjatok!!!) egy USB 2.0 konnektorunk.

Ami a továbbiakat illeti, a Prestige 14-et először egy PCMark 10 tesztnek vetettük alá, mely több különféle, valós tartalomgyártási folyamatot szimulál, mint például iroda-centrikus feladatok, szövegszerkesztés, táblázatkezelés, webböngészés, és videókonferencia. Sajnos kategória-azonos összehasonlítási alapunk nincs, úgy gondolom, a közel 5.000 pont kiváló teljesítmény.

Ezután következett a 3DMark, mely inkább a grafikus izmokat mozgatja meg részletes 3D grafikák bemutatásával. Először a középkategóriát megcélzó Night Raid tesztnek vetettük alá a Prestige 14-et, de nem hagytuk ki a csúcskategóriás PC-khez tervezett Fire Strike-ot sem. Említettem már, hogy a Tiger Lake chipek az Iris XE integrált VGA-kkal kerültek piacra, azonban van itt egy GTX 1650-es dedikált kártyánk is. Bár a két megoldás közti különbség folyamatosan csökken, akik egy kicsit is szeretnének játszani, valószínűleg még mindig utóbbit fogják előnyben részesíteni.


Számos embernek adtam már tanácsot notebook-vásárlás terén, de szinte mindegyiküknél szerepelt a fő szempontok között a jó akkumulátor-üzemidő. Ne tessék izgulni, kipróbáltuk, mit tud a 3 cellás, 52 Wh-ás egység! Arra sajnos nincs időm, hogy több órán keresztül folyamatosan nyomkodjam a gépet, így a maximális üzemidő elérése érdekében kikapcsoltam a Wi-Fi-t, a Bluetooth-t, energiatakarékos üzemmódra váltottam, repülőgép üzemmódba kapcsoltam, majd lejátszási listára helyeztem a Blacklist (Feketelista) c. sorozat 8. évadának mind a 22 részét (átlag 43 perc/epizód) 50%-os fényerőn és maximális hangerőn, bár fülhallgatón. Említettem már, hogy az Intel Evo platform egyik legfőbb előnye az akkumulátor-hatékonyság, és ez itt meg is látszik: az utolsó epizód közben, annak is az utolsó 10 percében merült le, tehát nagyjából 16 órás üzemidővel számolhatunk.

Összességében elmondható tehát, hogy az MSI Prestige 14 egy több szempontból is ígéretes ultraportable: Hihetetlenül kompakt: a gyártónak sikerült egy 14 hüvelykes kijelzőt egy olyan házba bevarázsolnia, mely vékonyabb és könnyebb még a legtöbb 13-as modellnél is. Jó üzemidővel bír: egy hosszabb munkanap is kihúzható egyetlen töltéssel, a billentyűzet huzamosabb kezelése pedig az alumínium ház ellenére is kényelmes. Ami mégis visszatartja egy erősebb ajánlástól, az egy maroknyi hiányosság: a ház hajlíthatósága némi aggodalomra ad okot, a kijelző lehetne fényesebb, a ventilátor-zaj pedig kisebb.

Írta: Henits Balázs