msi-r9-270x-x79a-gd45-plus-teszt/2013/12/03

MSI R9 270X & X79A-GD45 Plus - teszt

2013. december 03. Herczeg Balázs AMD

MSI termékek igen rég jártak már nálunk, így mikor felkínálkozott a tesztlehetőség, több terméket is leteszteltünk. Pontosan 3 terméket teszteltünk az elmúlt időszakban: MSI R9 270X Gaming OC VGA-t, MSI X79A-GD45 Plus alaplapot és MSI AG2712A All-in-One PC-t teszteltünk le. A jelenlegi cikkben az első kettővel foglalkozunk, az utóbbira kicsit később esik sor.

IMG_1505

A tesztet kezdjük az MSI X79A-GD45 Plus alaplappal. Az MSI az alaplapot a felső-kategóriás asztali szörnyekhez, azaz az LGA 2011-es foglalatba beleillő i7-ekhez tervezte az MSI, amelyet rengeteg extrával láttak el, bár még elfért volna rajta ez-az. Ami hatalmas pozitívum volt számomra az az alaplapon helyet kapó bekapcsoló, illetve OC Genie gomb volt, melyekkel megkönnyíthetjük életünket, ha csak egy gyors teszttel akarjuk megnézni hogy minden működik, vagy ha éppen nincs a közelünkben egy gépház sem. Mivel az alaplap nem egy mai darabnak, így "csak" Military Class III-as komponensek építik fel. Ha vetünk egy pillantást az alaplapra, láthatjuk, hogy rengeteg PCI-E slot kapott helyet az alaplapon, hiszen három harmadik generációs x16, kettő második generációs x16 és egy második generációs x1 sín kapott helyet az alaplapon, ami nem ad kétségekre okot a crossfire vagy SLI támogatást illetően. A processzor foglalat jobb és bal oldalán is 4-4 DDR3-as memóriasín kapott helyet, melynek segítségével akár 128GB memóriát is elhelyezhetünk számítógépünkben.

Egyéb hasznos funkcióval is rendelkezik az alaplap, ilyen például a 3 TB-s merevlemezek azonnali felismerése, ami még önmagában nem mondható olyan nagy dolognak, de az, hogy erről tudunk bootolni is, ha 64 bites operációs rendszerrel rendelkezünk, az már valami. Annak következtében, hogy az MSI is szereti a kiváló minőségű Audió-t (ahogy én is), az alaplap támogatja a Creative Sound Blaster Cinema technológiát, amely a hangminőségen javít nem is keveset, ráadásul könnyedén testre is tudjuk szabni a hangminőséget. Ennek viszont egyetlen hátránya van, ami sajnos a THX TruStudio Pro-nál is jelentkezik, ez pedig az Equalizer letiltása.

IMG_1504

Military Class III-ból adódóan az alaplap a régebbi, Click BIOS II technológiával rendelkezik, amely a jelenlegi Haswell alaplapokon rendelkező Click Bios IV-hez képest picit butább, és nem rendelkezik az újabb felhasználói felülettel, ettől függetlenül amire kell, arra tökéletesen használható a régebbi Bios is. A Hardver Monitorozása például az újabb lapokon sokkal jobban lett megoldva. Nem említettem még meg a hátlapi csatlakozókat sem. USB portokból biztos nem lesz hiányunk, ugyanis a hátlapon 6 darab USB 2.0 bement és 2 darab USB 3.0 bemenet található. ezeken kívül a régi típusú billentyűzetekhez és egerekhez szükséges PS/2-es portokból is találunk kettőt. Hogy a hanggal se legyen senkinek sem gondja, a gyártó a méltán sok alaplapban használt REALTEK ALC892 chipsetet integrálta az alaplapba néhány extrával megtoldva. A 7.1-es 3,5-es jack kimeneteken kívül Optikai SPDIF kimenet és Coax SPDIF kimenet is helyet kapott az alaplapon. Azt pedig már meg sem kell említenem hogy az alaplap támogatja a 24Bit-es, 192KHz-es HD audiót.

Foglalat 2011
Chipset Intel® X79
DDR3 Memory DDR3 1066/1333/1600/1800*/2133*/2400*(*OC)
Memory Channel Quad
DIMM Slots 8
Max Memory (GB) 128
PCI-Ex16 5
PCI-E Gen Gen3 (16,16,8) Gen2(1,1)
PCI-Ex1 2
SATAIII 2
SATAII 4
RAID 0/1/5/10
LAN 10/100/1000*1
TPM (header) 1
USB 3.0 ports (Rear) 2
USB 2.0 ports (Rear) 6
Audio ports (Rear) 6+Coaxial / Optical SPDIF

Szoftveres felszereltség:

Ilyen szempontból sem kell féltenünk az alaplapot, ugyanis a gyártó nem kevés szoftvert mellékelt az alaplaphoz, bár megjegyzem találtam a lemezen érdekességeket. Ugyan az alaplap Sound Blaster Cinema támogatást kapott, a gyári lemezen egy THX TruStudio Pro-t találunk, amit telepítve ugyan arra az eredményre jutunk, mintha a Sound Blaster Cinema-t telepítettük volna, de akkor is érdekes volt számomra ez a dolog.

A szoftverlista egyébként teljesen megegyezik a z77-es alaplapokhoz mellékelt szoftverlistával: Live Update 5, MSI SUITE, Click Bios II, Control Center, THX TruStudio Pro, Video Genie, Network Genie, Audio Genie, Intel Chipset driverek, egyéb driverek, egyéb szoftverek

IMG_1532

A doboz tartalma:

Már maga az alaplap elég nagy tudással rendelkezik, a doboz kibontása után pedig különösen nagy örömöt okozhat az, hogy mennyi mindent mellékelt az MSI a lap mellé. Igaz hogy több mint a fele papír, ettől függetlenül jó látni, hogy az MSI megtölti a dobozt tartalommal.

  • alaplapi leírás
  • szerelési útmutató
  • szoftver leírás
  • túlhajtási segédlet
  • military class III oklevél
  • telepítő DVD
  • hátlap
  • 3 SATA kábel
  • SLI kábel
  • alaplapi csatlakozó toldók
IMG_1537

A Processzor:

Tekintettel arra, hogy LGA 2011-es foglalatba asztali használatra csak i7-es processzorok érhetőek el, így nálunk is egy i7 járt, ráadásul a legújabb i7-ek közül. Személy szerint egy Intel Core i7 4930K segítette a munkálatainkat. Ugyan a nevéből adódóan a 4000-es széria tagja, aminek elméletben Haswell-nek kéne lennie, a 2011-es foglalatból kifolyólag a Processzor egy Ivy Bridge-E processzorról beszélünk, ami nem csak Hyper-Threading technológiával rendelkezik, hanem még túlhajtható is a processzor. Az intel többi asztali processzoraival ellentétben az LGA 2011-es foglalatba illő CPU-k nem rendelkeznek integrált GPU-val, így erről nekünk kell gondoskodni. Én csak megjegyezném, hogy akinek egy ilyen processzor rejtőzik a számítógépében, az biztos hogy nem integrált VGA-val fogja használni a gépet. A processzor 22 nm-es gyártástechnológiával készült, méreteit tekintve pedig jóval nagyobb egy átlagos asztali processzornál. A CPU 6 fizikai maggal rendelkezik, melyet a gyártó 12 terhelési egységre bontott szét. Az órajel alapjáraton 3,6 GHz, ami a turbó technológiának köszönhetően 3,9GHz-t is el tudja érni. Az L3-as gyorsítótár mérete sem mondható alacsonynak, ugyanis 12MB áll rendelkezésre. Fogyasztás tekintetében mindössze 130W-ot fogyaszt maximálisan, ami még az FX 8350 125W-s TPD-jéhez képest is alacsony, ha pedig egy FX 9370-el hasonlítjuk össze, méltán állíthatjuk, hogy barátságos fogyasztással rendelkezik a processzor.

IMG_1486 IMG_1458_kicsi

Nem utolsó sorban a legújabb Ivy Bridge-E sorozatba tartozó processzorok közül az i7 4930K rendelkezik a legjobb ár/érték aránnyal hála teljesítményének, és relatív jó árának köszönhetően.

MSI Radeon R9 270X Gaming OC:

"Szeptember végén" – hogy Petőfi szavait idézzem – az AMD leleplezte a legújabb GCN 2.0-ás VGA-it, az R9,R7 es számozásba tartozó 200-as GPU-kat. Az R7 a alsó-középkategóriát jelenti, az R9 pedig a feslő-közép illetve felső kategóriát jelenti. A kártya a Pitcairn alapokra épít, ami a rutinosabb embereknek ismerős lehet, ugyanis az előző generációba tartozó HD 7870 GHz Edition kártya is erre a lapra épített. Akkor az AMD csak átnevezte a kártyáit? Nem teljesen, ugyanis a Hawaii architektúra teljesen újként jelent meg, ráadásul a régi nyákokon is újítottak. A nálunk járt modell a fölső-közép kategóriát képviselő R9 270X volt, annak is egy gyárilag túlhajtott változata az MSI kínálatából. A kártyán a méltán népszerű Twin Frozr hűtő IV verziója kapott helyet, így se hűtésre, se pedig dizájnra nem lehet panaszunk. A kártya Military Class 4-es komponensekre támaszkodik, így stabilitás szempontjából nem lehet panaszunk, sőt a referencia modellekhez képest jóval hosszabb élettartamra is számíthatunk.

IMG_1474_kicsi

Specifikációk:

  • 1280 Stream Processzor
  • Gyári órajel: 1.05 GHz
  • 2.69 TFLOPS számítási teljesítmény
  • 2 vagy 4 GB memóia 5.6 Gbps-en
  • 180W TDP
  • PCI-E 3.0
  • API – DirectX 11.2 / OpenGl 4.3 / Mantle

A hűtő színeiben teljesen azonosul a Dragon Army színeivel, így vörös és fekete színekben pompázik a kártya. Különösen jó dizájnelemnek számít a Dragon Army-s embléma, amely a két 92mm-es ventilátor közötti felületen helyezkedik el. A Twin Frozr III-ról ismert portalanító technológia is helyet kapott a IV-es hűtőn, így nem kell aggódnunk amiatt, hogy a por miatt jobban melegszik a kártya. A kártya teljesítményileg leginkább a GTX 760-hoz hasonlítható, és az Nvidia kártyájával szemben megvannak a maga előnyei, és hátrányai is. Hátrány például a tápellátása a kártyának, mivel az R9 270X esetében két 6 pines tápcsatlakozóra lesz szükségünk a kártya működtetéséhez, míg a 760 esetében csak egy 8 pines csatlakozóra van szükségünk. Ajánlott mind a két kártya esetében legalább egy 500W-os tápegységgel rendelkeznünk, hogy ne ütközzünk problémákba. Az Nvidia kártyájával szemben van egy hatalmas előnye is az R9 270X-nek, ami nem más, mint a kártya ára. A másik előnye pedig az, hogy rendelkezik egy UEFI bios kapcsolóval is.

IMG_1463_kicsi

Unboxing:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=U9sIJbyjAU4[/youtube]

Tesztkonfiguráció:

Ha már adódik olyan alkalom a számunkra, hogy egy csúcskategóriás asztali processzor bújjon meg a rendszerbe, miért ne azzal teszteljük le a VGA-t is.

  • MSI R9 270X OC Gaming Twin Frozr IV 2GB
  • MSI X790A-G45 Plus (LGA2011)
  • 2x4GB Kingston HyperX Blu 1600MHz
  • Cooler Master N600
  • Kingfast E-Drive Pro 120GB SSD + 1,5TB WD Green Sata II HDD
  • Windows 8.1 Pro 64bit

Tesztek:

Újabb játékok jelentek meg, így picit átalakult a tesztprogramok listája:

  • 3DMark 11
  • 3DMark Fire Strike
  • Unigine Valley
  • Unigine Heaven 4.0
  • Battlefiled 4
  • Crysis 3
  • F1 2013
  • Bioshock Infinite
  • Tomb Raider
  • Assassin's Creed 4
3d11ext
3d11sima
3dfsext
3dfssima
uv
uh4
bf4
cry3
f1
bio
tr
ac4

A processzorral is készítettünk pár tesztet, de sajnos idő hiányában nem volt időnk több alkalmazással megvizsgálni.

blackhole aida64

Itt megjegyezném, hogy a 3DMark Fire Strike alatt 14227 Pontot ért el a processzor.

Összegzés

A tesztekből is látszódik, hogy közel azonos teljesítménnyel rendelkezik a GTX 760 és az R9 270X, mindössze pár képkockányi különbséget figyelhetünk meg. A kártya ráadásul több mint 10 000 Forinttal olcsóbb, mint a rivális gyártó GTX 760-as kártyája, ami nem egy utolsó szempont. Ha valaki egy igazán jó teljesítményű, és remek ár/érték aránnyal rendelkező kártyát keres, annak az R9 270X lehet a tökéletes választás, ha pedig egy remek hűtéssel rendelkező, gyárilag túlhajtott modellt szeretnénk, érdemes az MSI kártyája felé kacsintgatni, ugyanis a Twin Frozr IV-nek hála remek tuning potenciállal rendelkezik a kártya. Az MSI megoldása mindenképp megéri a vásárlási ajánlást. Végfelhasználói ára 55 000 Forint környékén mozog.

Az alaplapnál sem sokkal másabb a helyzet. Ugyan elfért volna rajta egy hibajelző rajta, de az X79A-G45 Plus alaplap igen barátságos árcédulával rendelkezik, és ha azt vesszük figyelembe, hogy sikerült áttörni az alaplappal a 7,0GHz-s tuning álomhatárt (megjegyezném, hogy ez az első x79-es lap amivel sikerült), mindenképp megérdemli az ajánlott díjat. Az alaplap végfelhasználói ára 57 000 Forint környékén mozog.

A hardvereket ezúton is köszönjük az MSI magyarországi képviseletének.

ajanlott-300x300 ajanlott-300x300
MSI R9 270X OC MSI X79A-GD45 Plus

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter

Hasonló bejegyzések: