mutsunk-pc-n-surgeon-simulator-2013/2013/07/23

Műtsünk PC-n: Surgeon Simulator 2013

2013. július 23. Uszkai Dávid

Mindig is az volt a vágyad, hogy orvos legyél? Szeretnéd megtudni, hogy hajtanak végre a profik egy műtétet? Akkor ez a Te játékod!

Netán beugrott milyen játékról van szó? Ha nem, eláruljuk! Ez a játék nem más mint a Surgeon Simulator 2013! A játék idén áprilisban jelent meg de ne menjünk annyira előre. Az eredeti játék még január 24-26 között lett megálmodva, méghozzá egy 48 óráig tartó versenyen melynek neve Global Game Jam. Itt született meg az eredeti ötlet és innen indult minden. A rajongóknak nagyon tetszett az akkor kiadott változat, így a fejlesztők a játékosok buzdítására elkészítette a játék teljes verzióját, ami a Surgeon Simulator 2013 nevet kapta. Apropó demó változat... A játék prototípusát Ti is kipróbálhatjátok online ha IDE kattintotok. Azt azért érdemes leszögezni, hogy itt még közel se a végleges állapot látható, hisz a teljes verzióban sokkal több lehetőségünk és eszközünk van a páciens megmentésére. De nem is húzom tovább a szót lássuk mit kapunk a pénzünkért!

ss2013 2013-07-02 15-57-00-52

Grafika

Rögtön a fenti menü fogad minket ahogy elindítjuk a játékot és az első dolog amit észrevehetünk, hogy nagyon egyszerű, amiből már következtethetünk, hogy nem egy nagy grafikus motorral felszerelt játékról van szó. A játék grafikus motorja a Unity ami bárki által szabadon letölthető és használható. Igazából a játéknak nem is ez az erőssége. Mi megvoltunk elégedve vele egy ilyen típusú játékhoz nem kell csili-vili grafika, a játékmenet kárpótol mindenért.

ss2013 2013-07-02 00-09-54-93

Hangok 

A hangokkal is meglehetünk elégedve, hisz minden rázkódás, ütődés jól kivehető, az eszközök esése, csörömpölése is nagyon jóra sikeredett, nagyon belekötni itt se lehet semmibe.

ss2013 2013-07-02 01-54-35-88

Irányítás

Kimerem jelenteni, hogy a játék egyik legborzasztóbb és legviccesebb része is egyben. Az orvosunk kezét az A, W, E, R, Space gombokkal és az egérrel irányíthatjuk. Az irányítása nagyon fura a játéknak, amikor először játszik vele az ember biztos kell minimum egy fél óra mire megszokja, hogy mit hogy kell csinálni. Ez egyben kicsit vicces is tud lenni, főleg akkor mikor ott szerencsétlenkedünk perceket azzal, hogy megfogjunk egy tárgyat. Jó példát láthattok majd az általunk készített videóban is. Persze megszokható az egész és a játék vége felé már-már profin tudjuk virtuális kezünket irányítani.

ss2013 2013-07-02 15-35-40-62

Játékélmény 

A játék egyértelmű csúcspontja. Ha eddig azt hittük netán, hogy ez egy komoly orvosi játék akkor óriásit tévedtünk. A transzplantációkat kegyetlen eszközökkel is végig tudjuk csinálni. Van itt csontfűrész, fúrógép, kalapács, porral oltó, lézer és még sok egyéb. Ezek közül mindegyiket használhatjuk de érdemes jól átgondolni, mivel a megfelelő eszköz kiválasztása fél siker.

ss2013 2013-07-02 15-25-18-87

Betegünket, akit Bob-nak hívnak különböző helyeken kell megmentsük. A játék 6+2 operációt kínál a számunkra. 3 rendes műtőasztalon, 3 egy mentőautóban, 1 a világűrben és 1 pedig a Team Fortress 2 DLC. Lehetőségünk van szív, agy és vese transzplantációra is. Minden sikeres műtét után értékelést kapunk az időt és a vesztett vért figyelembe véve. Természetesen mindegyik terepnek megvan a nehézsége hisz a mentőautó folyamatosan mozog, így az eszközök folyamatosan ugrálnak, ütköznek, míg az űrben lévő küldetésünkben a gravitáció hiánya miatt minden szabadon lebeg. Fentebb említettem a Team Fortress 2 DLC-t is ami ingyenes (!), ami azért nagy szó hisz a kiadók szívesen húznak be pénzt a letölthető tartalmakból is. A DLC-t egy kazetta betevésével indíthatjuk be, ahogy azt a lenti videóban is megtekinthetitek majd. Azt mondanom se kell, hogy így a szereplők is megváltoznak, így Bob helyét Heavy veszi át az doktor pedig Medic lesz.

ss2013 2013-07-02 16-28-33-15

 Szavatosság

A játék 8 műtétet kínál  számunkra, ami csak a mi ügyességünktől függ, hogy mennyi idő alatt végzünk el. Ha belevesszük a kezdeti idétlenkedéseket és a nem sikerült műtéteket, simán kijön a 2 óra játékidő (ami persze változó), természetesen miután végig mentünk mindenen, van lehetőségünk javítani az értékeléseken.

Gépigény

A játék elérhető PC, Mac és Linuxra is, mi a PC-s követelményt ismertetjük veletek:

Minimális:

    • OS:Windows XP
    • Processzor:2.0 GHz
    • RAM:2 GB RAM
    • VGA:Nvidia Geforce 7800 GT vagy jobb
    • DirectX®:9.0
    • HDD:500 MB
    • Hang: DirectX9.0 kompatibilis hangkártya
  • Ajánlott:
    • OS:Windows 7
    • Processzor:2.0 GHz vagy jobb
    • RAM:2 GB RAM
    • VGA:Radeon x850 vagy hasonló
    • DirectX®:9.0
    • HDD:500 MB
    • Hang: DirectX9.0 kompatibilis hangkártya
  • A már fentebb beharangozott videók:
  • [youtube]http://youtu.be/p8UGeQAvLEE[/youtube]
  • [youtube]http://youtu.be/AvxrJPgoRSI[/youtube]

Összegzés: egy igazán remek játékot volt lehetőségünk kipróbálni, amit nevetés nélkül, komolyan végig játszani lehetetlen. Amilyen egyszerű az egész, olyan nagyszerű. Nyugodt szívvel ajánljuk mindenkinek, aki ki akarja próbálni, milyen lehet egy transzplantáció és aki egy jót akar szórakozni játék közben. A játék mellett szól továbbá az ára is, ami mindössze 9,99€ és a Steam-en keresztül megvehető.

Grafika: 7/10

Hangok: 9/10

Játékélmény: 9/10

Szavatosság: 7/10

Értékelés: 80%

Írta: Uszkai Dávid