na-most-akkor-smaszer-vagy-agyturkasz-kell-dementium-2-hd-teszt/2013/12/31

Na, most akkor smaszer vagy agyturkász kell? – Dementium 2 HD teszt

2013. december 31. Gosztonyi Adorján

A Memetic games fejlesztésében, a Digital Tribe gondozásában jelent meg ez a horror FPS, ami eredetileg Nintendo DS-re látott napvilágot. Mivel ez a második rész, az első rész címe: Dementium: The Ward, a Dél-Afrikai csapat nagyszerű munkát végzett a játékkal, ugyan nem a legszebb, meg mások AAA-nak sorolták, Én nem fogon. Magáról a stúdióról nem sikerült kideríteni szinte semmit, pedig nagyon igyekeztem, ami biztos: független fejlesztőcsoport, a Digital Tribe lányvállalata és céljaik közé tartozik olyan játékok készítése és felújítása, amik „felüdítik” a közönséget.

DII_Beta 2013-12-26 20-25-11-94 DII_Beta 2013-12-26 20-26-25-04

Történet:

Főszereplőnk, William Redmoor súlyos mentális problémákkal küszködik, többek között skizofréniával, beteges kényszerképzetekkel, hogy a sátán fiának képzeli-e magát azt nem sikerült kideríteni, majd az értékelésből megtudhatjátok miért. Mindenesetre valami azért nem kóser azzal a világgal sem, amibe belecsöppen. Első feladatunk miután hősünk magához tért a börtön kórházában és visszaszállították (vonszolták jobbára) cellájába, hogy meglógjon valahogy. Amiben nem is lesz annyira egyedül, mint képzelnénk, ugyanis hősünk hangokat hall a fejében (minő meglepő…), aminek hatására saját valósága átalakul valami egészen mássá, hát persze, hogy így könnyű meglógni. Gyorsan szerezzünk is neki valami használható fegyvert, a földön heverő kés a cellán kívül tökéletesen megfelel a célnak. Aztán elszabadul a „pokol” és hol smasszereket, hol szörnyeket kell majd elintézni a szökés alatt végleg. Persze útközben sok minden kiderül, például, hogy kedves William-ünk agyát megpiszkálták és szabadjára engedtek valamit, amit nagyon, de nagyon nem kellett volna.

DII_Beta 2013-12-27 06-14-42-21 DII_Beta 2013-12-26 20-28-43-57

Játékmenet:

A fegyverek száma egész jónak mondható, megtalálható benne a jól megszokott kés, ami ma már szinte egyik játékból sem hiányozat, a revolveren át egészen a shotgunig. Persze biztos akad benne a 10 kilós kalapácson kívül más használható cucc is, de mivel elég kemény játékmenetet befolyásoló bugoktól hemzseg szegény játék, így elemzésem is félkésznek mondható (na, most jól lelőttem a poént). Persze akad ezen kívül más is, egy egész jól megrajzolt inventory, 4 féle „ajzószer”, hogy kondíciónkat egy-egy összecsapás után rendbe tehessük, néha egy kis szeretetteljes üzenet saját magunktól.

DII_Beta 2013-12-26 20-14-16-28 DII_Beta 2013-12-27 06-54-54-24

Menteni tükröknél lehet, amikben látszik a vörös örvény. Később már annyira mesze van egymástól két tükör, hogy az embernek a kedve is elmegy a játéktól, ha pont előtte fagy le a game. Egyszerűen néha csak kimerevedik a kép tárgyfelvételkor, a forgatás megy tovább, hősünk pedig egy helyben áll kissé homályos háttérrel körítve.

A szörnyekre igazán nem lehet panaszom, nem tehetnek róla, hogy egyszer csak mindenféle előjel nélkül a földszintről mögém kerülnek az emeltre (a textúrán át), ahol éppenséggel én vártam őket, hogy megkínálhassam testüket némi ólommal. Na, de sebaj, legalább karban tartották rozsdásodó reflexeimet.

DII_Beta 2013-12-26 20-19-28-41 DII_Beta 2013-12-26 20-29-53-95

Ami nagyon nem tetszett, hogy bármilyen fegyvert is használtam, mindegy volt, hogy kés, kalapács, vagy a jó öreg duplacsövű, háromszor kellett megböknöm/meglőnöm, hogy végre kifeküdjön végleg, ez azért elég durva. Tiszta lőszer pazarlás, az említett számú lövés még fejbe is sok, nem hogy testbe egy shotgunból.

Viszont azért akad itt pozitívum is, a fejlesztők annak idején (Nintendo DS, Renegade Kid) beleépítettek néhány gondolkodni valót is, trükkös zárakat például. Így nem csak egysíkú szörnyirtás lesz a játékból. A gameplayben láthattok is néhányat belőlük.

Néha azért felállt a szőr a hátamon egy-két szituációban és közben végig azon a Ganxsta Zolee és a Kartel dalon járt az agyam, ami az „Egy pszichopata naplója” címet viseli, illetve annak az utolsó két során „…Mert én vagyok a sátánnak, a Lucifernek a fia! Nem fiam, maga csak egy pszichopata ” Cél elérve, kedvcsinálónak horror játékokhoz kiváló.

DII_Beta 2013-12-27 06-40-14-73 DII_Beta 2013-12-27 06-10-27-32

Grafika:

Mint már említettem, nem a legszebb a játék, mivel egy Nintendo DS-re kreált FPS Pc átiratáról beszélünk, így efelett hajlandó vagyok szemet hunyni. A képekből úgyis látjátok, hogy nem mai a game és nem is nevezhető rondának.

Hangzás:

Ha már szőr felállás a háton, az effektek és a zenék nagyon hátborzongatóra sikeredtek. Főleg az, amikor valaki szaladgál az üres lépcsőn, ajtónyikorgás, ajtó csapódás és az ezt követő „fura” hangok. Igazán elégedett voltam ezzel a résszel.

Értékelés:

A grafikáról nincs mit beszélni, nem egy Mass Effect és nem is egy Alien Rage, egyszerűen ilyen és kész. Amit sosem fogok megérteni, hogy mitől lett ekkora a gépigénye, szerintem a minimálisként megjelölt is bőven elég a játéknak. Hangzásilag semmilyen panaszom sincs, minden a helyén, ahogy annak lennie kell, valamint elég hátborzongató, hogy horrorosabb legyen. Játékmenet szempontjából, és ami a bugokat illeti, már sokkal elégedetlenebb vagyok, a fent már említett dolgok miatt. Nem lett a kedvencem, ez biztos, viszont ez is egy élmény, maradandó és fájó. A DS változat sokkal jobb volt.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=XIU74LVJK8I&feature=youtu.be[/youtube]

Gépigény:

Minimális rendszerkövetelmény:

OS: Win XP/Vista/Win7

Processzor: Intel Core 2 Duo E6750 2,66 GHz/AMD Athlon II X2 245e

Memória: 2 GB

Videókártya: Nvidia GeForce 8800GT/AMD Radeon HD 5700

Szabad lemezterület: 4 GB

Optimális rendszerkövetelmény:

OS: Win7 SP-1 64-Bit

Processzor: Intel Core i3-2500/AMD Athlon II X4 650

Memória: 4 GB

Videókártya: Nvidia GeForce GTX 285/AMD Radeon HD 5830

Szabad lemezterület: 4 GB

Pozitívum:

  • Trükkös zárak
  • Kőtörő kalapács
  • Érdekes történet

Negatívum

  • Rengeteg, a játékmenetet befolyásoló bug
  • Lőszer pazarlás a köbön
  • Textúrán át közlekedő szörnyek

Grafika: 7 (10)

Hang: 7 (10)

Játszhatóság: 6 (10)

Hangulat: 8 (10)

70%

Írta: Gosztonyi Adorján