nagyravagyo-cooler-master-mm830-eger-teszt

Nagyravágyó - Cooler Master MM830 egér teszt

2019. március 26. Ficsor Tamás Egér

A mélyebb periféria tengerben evező játékosok tudhatják, hogy megannyi féle/fajta egér érhető el a piacon. Ezt a gyártók is tudják, így mindig próbálnak valami újat mutatni, amivel kiemelkednek a sűrűből. Találunk nagyon világítós, cserélhető alkatrészű, vezeték nélküli, több gombos, kijelzős egereket. A Cooler Master is részt vesz ebben a harcban és nem olyan rég elő is rukkoltak egy érdekes fejlesztéssel, az MM830-al.

Csomagolás:


A doboz matt fekete és lila színben, aminek az eleje ki nyitható. Természetesen minden fontos információ leolvasható. A legfontosabbak az előlapon vannak. A csomag nem bővelkedik hozzávalókkal, az egér mellett csak egy használati utasítást kapunk. Számomra külön öröm, hogy az átlátszó műanyag alatti szintén műanyag tartó egyfajta szövetszerű felülettel bír, ami nem kelt bennünk lenéző érzést. 

Külső, belső:

Formavilágát tekintve az MM830 egy jobb kezes egér, ami elég nagyra nőtt tekintve a 82.2 mm-es szélességét és a 130.1 mm-es hosszát. A 43.4 mm-es magasság szerintem nem vészes. A nagy szélesség a formavilágnak tudható be ugyanis helyett kapott egy jókora hüvelykujj pihentető. Na de haladjunk szépen sorba.

Az MM830 matt fekete, PBT műanyag burkolatot kapott, ami híres a nagy a kopásállósága miatt. A borítás enyhén texturált felülettel bír. A jobb és bal klikk el van szeparálva a testtől. Ez a megoldás már megszokhatónak mondható, mivel eddig minden új MM egérnél ezt láthattuk. Egy kicsit feldobja a külsőt az aszimmetrikus gomb méretek, amitől a jobb oldali hosszabb. Természetesen a kattintásért Omron kapcsolók felelnek, amiknél garantált a 20 milliós kattintás.

A görgőre jellemző a kellemes járás és a gumírozott bordázás, sőt az oldalak RGB-ben is tündökölnek. E mögött helyezkedik el 3 db LED, amik szintén RGB képesek, de ezeknek a fő szerepük a DPI fokozat mutatása. A DPI értékeket a LED-ek mögötti gombbal tudjuk változtatni. Az egér hátán még megtaláljuk a gyártó új logójának a mintáját, ami szintén RGB képes, ráadásul több zónás is.

A termék három újdonságából kettőt az egér bal oldalán találjuk. A hüvelykujj pihentető felett egy érdekes mintázatú gumírozott felülettel találkozunk. A mintázat segítségével próbálta a gyártó elrejteni a D-padot, ezért lett a neve Hidden D-pad. Ez négy gombot foglal magába, így a szokásos előre-hátra megoldást tovább gondolták.

A másik újdonság ez előtt helyezkedik el a fényes felületű műanyag alatt. Itt kapott helyet egy 96 x 24 pixeles OLED kijelző. Alapértelmezetten a gyártó logója és szlogenje fut rajta, de ez szoftveresen testre szabható, így meg tudjuk jeleníteni például a CPU és RAM használatot vagy az aktuális DPI beállítást. 

Az MM830 jobb oldalára nézve szomorúan láthatjuk, hogy semmi gumírozás nincs, csak az alap érdesített műanyag felület. Az 1.8 méter hosszú fonott kialakítású kábel az egér elejének a közepén indul, ami a szokásostól eltérően egy nagy és masszív merevítéssel láttak el.  

Az egér alján újabb érdekességekre lehetünk figyelmesek. Egyrészt én még sosem láttam egéren ekkora nagyságú PTFE talpakat, amiknek már túlságosan is kicsi a súrlódás csökkentő képességük. Másrészt itt van az egér harmadik újdonságának a nyílása, ami a Pixart 3360 optikai szenzorhoz vezet. Az érzékelőnek minimum 100 és maximum 24 000 DPI tartományt tudunk beállítani. A szoftverben 100 DPI lépcsőkkel tudjuk személyre szabni az érzékenységet. A egér maximum 1ms-os válaszidővel bír. A fedélzeten lévő 32 bites ARM processzor a hozzá társuló 512 KB nagyságú fedélzeti memóriával könnyedén kezeli a négy profilba mentet adatokat.   

Szoftver:

A testreszabáshoz a gyártó saját szoftverét, a Portal-t kell alkalmaznunk, ami természetesen a weboldalról letölthető. A program szól, ha új frissítés vált elérhetővé hozzá vagy a használandó periféria firmware-éhez. A kezelő felület elég látványos és minden jól látható, értelmezhető, így könnyű a használat.

Az ablak bal szélén láthatjuk a programmal kompatibilis eszközöket, ahol most csak az egér szerepel. Fent találunk 6 darab témát, amik csoportosítják a beállítások lehetőségeit. Ezek a Gombok, Teljesítmény, Világítás, Kijekző, Makrók és végül a profilok.

Gombok:


A gombok menüt választva lehetőségünk van, hogy az MM830-on lévő összes kapcsolót átállítanunk (kivévea bal klikk). A kényelem érdekében a nézetet jobb fent lehet állítani, így vagy az egér jobb oldala vagy a teteje látható. A testreszabáshoz rengeteg lehetőség van, kezdve a multimédia gomboktól a makrókon át a DPI vagy az RGB váltásig. Lehetőségünk van kiválasztani a Tactix funkciót, ami nem ismeretlen a gyártótól. Ez megtalálható már a Sentinel II-nél is, aminek a lényege az, hogy a lenyomásával egy új testreszabható sor nyílik, így mondhatni meg duplázza az egerünk gomb mennyiségét.

Teljesítmény:


Itt tudjuk finom hangolni az érzékelőt. Négy fajta DPI szint állhat a rendelkezésünkre, amik számait több féle képen be tudunk állítani. Itt látjuk a válaszidő tartományát, az emelési magasság mértékét, valamint a fő gombok milyenségét is magunkhoz tudjuk konfigurálni. 

Világítás:


Számomra a gyártó egereinek a világítása eddig mindig túl laposak voltak. Kíváncsi voltam, hogy most mutatnak e valami újat, de sajnos nem igazán. Azt ki kell emelnem, hogy a több zónás logó jól néz ki, de csak statikus módot tudunk hozzá rendelni. Az indikátor effekt is szép lenne, ahol a logó a gyártó lila színe után RGB-ben forog, majd ugyan ez megint. Szerintem sokkal jobb lett volna, ha csak RGB-ben pompázik. Viszont itt ki is merülnek az újdonságok. Ezek mellett van még Static, Color cycle, Breathing, valamint Multizone, ahol a 4 zónára tudunk különböző módot állítani.

Kijelző:


Az MM830 OLED kijelzője azzal a céllal került be a repertoárba, hogy hasznos infókat mutasson nekünk, valamint jó pofa dolgokat jelenítsünk meg rajta. Lehetőség például van a főbb hardver elemek load értékének, a hangerő vagy az aktuális DPI szintjének a mutatására. Összeállíthatunk egy adott sorrendet, amik adott idő után váltják egymást. Magunk is rajzolhatunk mindenfélét, ami a keretben elfér, bár a művelet sok türelmet igényel, mivel pixelenként kell megrajzolnunk minden. Sajnos nincs semmi olyan segítség, mint a vonal beillesztés. 

Makró, Profil:


Az utolsó két menüt egy be mutatom, mivel nem sok mondani való van róluk. A makró beálltások ugyan olyan fluidan működnek, mint más más eszközöknél. A profilokat lehetőség van vissza állítani gyárira, át tudjuk nevezni őket, vagy el is menthetjük.

Tapasztalat, vélemény:

Őszintén szólva bennem amolyan átlagos érzést keltett az MM830.  Először is a jobb és a bal klikk lenyomásához nekem több erőt kellett kifejtenem, mint a Corsair M65 Pro RGB vagy Razer Mamba Elite egereknél. Ezt persze lehet, hogy idővel megszoknám.

Aztán ott van az egér kábel nélküli 122 grammos önsúlya, ami még nem is lenne probléma, de azok a hatalmas teflon talpak egyszerűen meggátolnak abban, hogy kényelmesen tudjam mozgatni az egeret. Nem hiába írtam fentebb, hogy ezeknek már túlságosan is, legalábbis számomra kényelmetlenül nagy a súrlódási ereje.

Harmad részt az OLED kijelzőt hozom fel, ami oké van, de minek. Maga a panel túlságosan bent helyezkedik el, ami miatt nem látni a megjelenített infókat csak akkor, ha az egeret fel emeljük. Más részt csak olyan alapvető dolgokat tudunk vele mutatni, amiket bármilyen monitorozó program tud. Persze az jó pofa, hogy a saját logónkat be tudjuk rajzolni, de sokkal jobb lenne ha gif fájlokat is támogatna. Ráadásul egy játékkal sem kompatibilis.

Az egér kényelme sem a legjobb, ugyanis jobb oldalra a gyártó elfelejtett gumírozást tenni. A felület érdesítve van, de nem eléggé. Amíg a játék hevében el nem kezd izzadni a tenyerünk, addig alaposan markolni kell az egeret, ami egy idő múlva nagyon kényelmetlen. A rejtett D-padról is ejtenék pár szót. Az ötlet jó, ahogy a működése is, bár véleményem szerint a hátsó gomb túl távol van. Még nekem is, hosszú ujjal kissé nehézkes volt a nyomogatása.

Az egér szenzoros teljesítményével viszont semmi problémám nem volt, de a játékot meg nehezetítették a fent tárgyalt problémák. Azt pedig még mindig nem tudom, hova tenni azt, hogy mi szükség a 12 000 vagy ebben az esetben a 24 000 DPI-ra. Az MM830 RGB fényei egyáltalán nem nyűgöztek le. Azt az érzést keltik bennem, hogy "van mert ez a divat". Annak viszont örültem, hogy próbáltak valami újat mutatni a logo több zónás megvilágításával, de ez még mindig kevés. Az egér hátán lévő DPI jelző LED-ek  éles fényei sokszor zavarták a szememet.

Nagyon izgatott voltam az MM830 tesztje miatt, de végül amilyen lelkesen álltam neki, olyan letörten írom le a tapasztalataimat. Természetesen ez mind szubjektív dolog, amiket nem muszáj kézpénznek venni. Rengeteg ilyen stílusú egér felhasználó van, akiknek könnyen lehet, hogy az MM830 a maga 20 ezer forinttól megvásárolható árával tuti befutó lehet, ezért is adtam neki az ajánlott plecsnit.

Írta: Ficsor Tamás

Hasonló bejegyzések: