nalunk-jart-a-thermaltake-premium-x1-rgb-billentyuzet

Nálunk járt a Thermaltake Premium X1 RGB billentyűzet

2020. március 17. Herczeg Balázs Billentyűzet

Mechanikus billentyűzetekből már korábban is rengeteg járt a szerkesztőségünkben több különböző márkától, így elég nehéz kitűnni a piac többi ajánlata közül. Rengeteg RGB billentyűzet kapható, amelyek több különböző szoftverrel vezérelhetőek, ezért csal az olyan gyártók kaphatják meg az igazi figyelmet, akik valami extrát is tudnak kínálni. A Thermaltake pontosan ezek közé a gyártók közé tartozik, ugyanis nem csak egy kiváló mechanikus billentyűzetet ismerhettünk meg az X1 személyében, hanem egy olyan eszközt is, amely nem csak egy ökoszisztémával képes együttműködni. Hogy miről is van szó, azt majd kicsit később kifejtjük, először is inkább vissza is kellene nyúlni ahhoz, hogy milyen is egy mechanikus billentyűzet. Vagyis pontosan arra, hogyan is működik a Cherry MX Blue kapcsoló.

A Cherry Blue kapcsolók könnyű, tapintás alapú, kattanásos visszhanggal rendelkező mechanikus kapcsolók. Az alapelve pusztán annyi, hogy a kapcsoló törzse köré építettek egy kisebb vázat, aminek a feladata a kattanó hang biztosítása. A piros kapcsolóval ellentétben itt nem a kapcsolón magán találjuk az érintőfelületet, hanem a kapcsoló törzsén található vázon. Az érintőfelületen itt egy kis kiálló pöcök is helyet kapott. ez akadályozza meg azt, hogy a törzsön található kis váz ne egyből tudjon átmenni a közbefogó rész között. A közbefogó rész feltartja a vázat, amelynek következtében, ha nagyobb nyomást gyakorlunk a kapcsolóra (50g), akkor a váz átjut a felületen, és a lehető leggyorsabban megpróbál érintkezni az aljzattal, ezáltal egy kattanó hangot eredményezve. Ennek köszönhető az is, hogy a kapcsoló leginkább a régi írógépek kapcsolóira emlékezteti az embereket.

Thermaltake Premium X1 RGB Cherry MX Blue

A Thermaltake több különböző piaci szegmensbe is készített rengeteg billentyűzeteket. A kínálatban megtalálhatóak a Kaihua kapcsolós változatok, a membrános változatok, és a Cherry MX mechanikus kapcsolós változatok is, amelyek igazi szabványteremtő kapcsolóknak tekinthetők, hiszen egy igazi lázat sikerült elindítaniuk a mechanikus kapcsolós billentyűzetekkel. Persze ez egyben a minőséget is garantálja, pontosan ezért esett erre a gyártónak a választása. Az X1 billentyűzet Cherry Blue és Silver kapcsolókkal érhető el, hogy egyaránt megfeleljen a hangos gépelés szerelmeseinek, és a halkabb működésre vágyó gamerek számára is.

Dizájn

Az első apró negatívum itt érhet minket, ugyanis egy masszív műanyag burkos vázszerkezet fogad minket, amely ráadásul rendkívül széles is, így kifejezetten nagy helyet foglal el az asztalon a billentyűzet a versenytársakhoz képest. Ezt leszámítva viszont nem lehet panaszkodni a TT X1-re. A kapcsolók alatti fehér műanyag burkolat kiválóan képes visszatükrözni az RGB kapcsolók amúgy is erőteljes fényeit, így ha valakinek ez a tulajdonság elengedhetetlen, az nem fog csalódni az X1-ben. A billentyűsapkák minősége is kifejezetten jó, a karakterek vastagsága pedig kifejezetten előnyös, így egyáltalán nem fog problémát jelenteni a gombok olvasása. A megszokott gombokon felül extra médiagombok is helyet kaptak a billentyűzeten, így könnyedén vezérelhetjük kedvenc zenéinket is. 

Ezenfelül egy hangerőszabályzó henger is helyet kapott a gyors hangváltás érdekében. A game mód és a fényerő állítása és a windows gomb letiltása is külön gombokra került, így nem kell a gamer billentyűzeteken megszokott FN gomb kombinációt használni. Összességében a méretét leszámítva a kialakítást nem érheti panasz. Extraként még külön USB port és fejhallgató bemenet is helyet kapott, így a rövid periféria kábelezés sem jelent problémát.

Szoftver

A Thermaltake drivere a nagyobb konkurenciához képest sajnost egy kicsit kevésbé tűnik többfunkciós szoftvernek, mint a nagyobb gyártók felhő alapú megoldásai, ez pedig a felületen is meglátszik. Ellenben remek RGB beállításokat lehet létrehozni vele, támogatja a makrózást, és akár 5 profilnyi beállítást is létre lehet vele hozni. A szoftver lehetőséget nyújt arra is hogy, az összes gombra makrót lehessen állítani, vagy adott gombra program megnyitást, média funkciót, vagy játékprofilt is beállíthatunk. A szoftver támogatja a Thermaltake RGB PLUS ökoszisztémáját is, így ha több TT eszköz is található a gépedben, akkor a komponensek szinkronizálása egyszerűen és könnyedén megoldható. Ráadásul akár okostelefonokról és amazon Alexa segítségével is lehet állítani a világításon.

Csomagolás

A billentyűzet doboza a megszokott gamer stílust követi. A billentyűzet ábráján kívül persze felhívja a benne rejlő kapcsolóra a figyelmet, illetve az RGB képességre is. Belül a billentyűzet mellé egy mágneses csuklótámasz is jár, ami sajnos csak műanyag kialakítású, ellenben pont kényelmes támaszt jelent a csuklónak, hogy ne legyen akkor a szintkülönbség a gombok és az asztal között. Emellett még külön fém tapintású billentyűsapkák és sapka kiszedőt is találhatunk a dobozban.

Felhasználói élmény

Ha valaki ismeri a Cherry MX kapcsolók karakterisztikáját, és odavannak a kattanó hangzásért, azoknak a Thermaltake billentyűzete nem fog csalódást okozni. A világítási effektek kifejezetten hangulatossá teszik az élményt ráadásul, ha valamelyik effekt nem tetszik, könnyedén lehet állítani rajta, hogy a saját stílusunkhoz tudjuk igazítani a fényeffekteket. Az N-key rollover és a teljes Anti-Ghosting pedig lehetővé teszi, hogy akár asz összes billentyű egyszerre történő lenyomását is érzékelje a számítógép. Ugyan a szoftver talán lehetne egy kicsit jobb, de nem azért vesz senki sem egy mechanikus billentyűzetet, hogy a szoftver hiányosságai miatt legyen problémája az élménnyel.

Összegzés

A Thermaltake Premium X1 RGB egy kiváló billentyűzet lett, amelynek csak a kicsit nagy mérete és a visszafogott szoftvere jelenthet hátrányt. Ellenben előnyei közé tartozik a remek háttérvilágítás, a csuklótámasz, a valódi Cherry MX kapcsolók és szinkronizálható fényvezérlés. Ha valaki egy sokoldalú mechanikus billentyűzetet keres, de még nem találta meg a megfelelőt, az nyugodtan fontolóra veheti a Thermaltake megoldását, ha nem jelent problémát a billentyűzet meglehetősen borsos ára.

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter

Hasonló bejegyzések: