nalunk-jart-az-msi-csucsgepe-gt70-2pc-teszt/2015/08/10

Nálunk járt az MSI csúcsgépe - GT70 2PC [Teszt]

2015. augusztus 10. Herczeg Balázs Laptop/Notebook

Laptopot igen régen teszteltünk, így hatalmas öröm volt a számunkra az MSI Gaming notebookok tesztelésének lehetősége. Főleg amiatt is, mert a piacon lévő Gaming notebookok minősége felemásra sikeredett. Főleg az áruk miatt is. Ugyan rengeteg gyártó van kint a piacon, akik foglalkoznak gamer notebook-ok gyártásával, például az ASUS, a Clevo/Sager, a Razer, (Clevo és Razer notebook-ok Magyarországban nem kaphatóak) a Gigabyte/Aorus, a Lenovo, az Alienware, a Lenovo, a HP és az MSI is… (csak hogy említsek egy párat az ismertebb márkák közül.) Egy gamer notebook kipróbálása mindig nagy élmény az embernek, főleg akkor, ha éppen notebookvásárlás előtt áll, hogy megkönnyítse főiskolai éveit… Emiatt is volt rendkívül jó élmény egy MSI gamer notebookot kipróbálni. De nem is akármilyent! A vendégünk egy GT70 Dominator notebook volt.

DSC01713

MSI Gaming notebookok

GTX 870m 6GB, i7 4800MQ, 8GB ram, 128 GB SSD, Steelseries billentyűzet. Igaz milyen jól hangzik? Papíron igen, a gyakorlatban viszont kicsit többet várna az ember. De ne szaladjunk ennyire előre. A GT70 egy igazi bivalynak számít a notebook-ok között. A legtöbb gyártó inkább a gyengébb specifikációkkal rendelkező gépek eladását erőltetik, pl ASUS Rog alsó-kategóriás modellek, Razer Blade, Lenovo Gamer Notebook-ok, ellentétben az MSI-vel, aki az Alienware-hez hasonlóan a nagyobb gépek eladására is kellő hangsúlyt fordít. A tajvani gyártó gamer laptopja az alig 200 000-es modellektől nagyjából 800 000 forintig skálázódnak, mutatván ezzel azt, hogy nem csak 1-2 modellt dobtak a piacra. A gyártó elképesztően nagy választékkal rendelkezik, ha Gaming notebookokról van szó. Sőt, egy szérián belül milliónyi különböző hardverrel szerelt laptopokat tudunk vásárolni, attól függően, hogy nekünk éppen mire van szükségünk. Minden szériának megvannak a maga különlegességei: A GP a belépő kategória, a GE a világítós billentyűzetekkel rendelkező középkategória, a GS a szuper-vékony felső-közép kategória, a GT pedig az abszolúte felső-kategóriás gépek sorozata. A felsoroltak mindegyike Intel-Nvidia kombinációval lett felvértezve, de létezik egy külön AMD specifikus sorozat is, ami nem más, mint a GX sorozat. Külsejükre a GX és a GT sorozat nagyjából megegyezik, a többi notebookkal ellentétben sokkal robusztusabb külsővel rendelkeznek, illetve sokkal vastagabbak a gyártó többi notebookjához képest.

MSI GT70 2PC

A robusztus külső velejárója, hogy esetenként sokkal erősebb hardvert tud a gyártó beépíteni a vázba, ellentétben a vékonyabb gépekkel (Razer Blade, Apple MacBook Air). Ez tette lehetővé azt is, hogy egy igen combos, Core i7 4800MQ kerüljön a vázba, egy GTX 870m társaságában, mely összesen 6GB GDDR5 Vrammal lett felszerelve. Ehhez csak 8GB DDR3 So-Dimm memória társul, amit szerencsére 32GB-ig tudunk bővíteni. Sőt, a gépben mSATA csatlakozók tömkelege is helyet kapott, így ha még + SSD-vel szeretnénk bővíteni a laptopot, akkor sem kell az alap meghajtót eltávolítani. Alapjáraton a gép 128 GB SSD-vel és 1 TB HDD-vel rendelkezik, így személy szerint feleslegesnek tartom a bővítést, de ha valaki több SSD-t szeretne RAID-ben használni, akkor megvan rá a lehetősége. Ehhez még társul egy BD combo optikai meghajtó is, de ennek a mai digitális világban már nincs sok értelme, hiába Blu-Ray.

DSC01740

Itt rá is térnék az egyik hátrányra. A gép hatalmas hűtőrendszere rendkívül jól végzi a dolgát, hiszen képes viszonylag hűvösen tartani a gépet, köszönhetően a robusztus hűtőbordáknak és a vastag rézcsőnek. Igen ám, de ha egy ilyen rendszer kerül a gépbe, az jelentősen megnöveli az adott gép súlyát. Ehhez társul még a 17 colos kijelző súlya is. Hol is tartunk? 4 kiló!? Egy notebooknál azért ez már túlzás. Legalább a rendszer nem engedi, hogy nagyon 50-60 fok fölé melegedjenek a komponensek, még játék közben sem. DE, meg kell említeni, hogy az ilyenkor bekapcsoló CoolerBoost 2 technológia cseppet megnöveli a gép hangját. Nagyjából egy kisebb teljesítményű porszívóval lehetne összehasonlítani. Magyarán nagyon hangos.

DSC01714

De nem ez az egyetlen komponens, ami hangos. Viszont ez az előbb részletezett problémával ellentétben előnyös. Az MSI Gaming notebookok Dynaudio hangszórókkal lettek felszerelve. Ez nem csak abban merül ki, hogy két nagy hangszórót látunk a monitor alatt. Dehogy, a gép aljára az MSI egy dedikált mélynyomót is elrejtett, hogy a hangzásra semmilyen panaszunk ne legyen. Őszintén, ez az egyik legjobban szóló laptop, amit valaha hallottam. Ha pedig valakinek nem tetszene a laptop hangszóróinak hangja, nyugodtan használhat fejhallgatót is, ugyanis a gép beépített fejhallgató erősítővel és Sound Blaster 2 cinema támogatással lett felszerelve. Ne is említsem az Audio Boost 2-t, aminek köszönhetően 4 jack csatlakozó lett elhelyezve a gépen. Szintén extra a Killer vezérlő megléte is, ami az internethasználatunk optimalizálásáért szolgál, ezzel elérve nagyobb sávszélességet és alacsonyabb késleltetést.

DSC01729

A kijelző 17.3 colos, Full HD felbontással rendelkező, tükröződés-mentes kijelző. Ugyan csak egyszerű LED-es háttérvilágítást kapott, az IPS hiánya ellenére viszonylag mindenhonnan jó minőségű képet kapunk. Élénk színeket ad vissza, élvezet bármit is nézni rajta. A gépen egyébként HDMI, D-Sub és Display Port kimenet is helyet kapott, így több helyre is kiterjeszthetjük a képernyőt. Sőt, a Matrix Display támogatásnak köszönhetően akár különböző alkalmazásokat is futtathatunk úgy, hogy egy képernyőn csak egy adott alkalmazást/programot/játékot látunk, míg egy másikon megint mást. A csatlakozókhoz három USB 3.0 port egy töltő csatlakozó, Killer Net csatlakozó, és két USB 2.0 port társul. Külön öröm az akkumulátor teljesítménye, ugyanis kíméletes felhasználás esetén akár több mint 8 órán keresztül is használhatjuk a gépet. Játékhoz nem ajánlott a csak akkumulátorról való futtatás, ugyanis kisebb teljesítményt és rövidebb üzemidőt eredményez.

DSC01735

És milyen a billentyűzet és a touchpad? Néhány apróbb hibát leszámítva kiváló! A billentyűzetet külön élmény használni. Nem hiába, hiszen maga a Steelseries tervezte, így természetesen Steelseries Engine támogatást is kapott. Igen, az utóbbinak sok emberrel együtt én sem örülök, mert egy nem létezik még egy ilyen katasztrofálisan megírt driver, ami egyrészt megöli minden más perifériagyártó driverét (pl Roccat), ráadásul még a Windows frissítését is akadályozza (Win 8.1 és a Steelseries Engine 2.0 esete). A világítás nagyon hangulatos, és rendkívül jól testreszabható a billentyűzet. Akár 1 adott billentyűre makrót is vagy gyors kapcsolást is állíthatunk. Sajnos a tesztgépünk amerikai kiosztással rendelkezett, de ez nem gátolta meg azt, hogy az összes magyar betűt felismerje és kezelje. Mindössze az í betű helye lett pocsékul elhelyezve, ugyanis az a szóköz mellett kapott helyet. Ebben nem lehet logikát keresni. És a touchpad? Az egyik legjobb touchpad, amit a laptopokon lehet találni. A többi gyártónak van mit tanulni az MSI-től ezen a téren.

DSC01736

Előretelepített szoftverek és egyéb extrák

A gép előretelepített Windows 8.1 operációs rendszerrel érkezik olyan előretelepített szoftverek társaságában, mint az XSplit gamecaster, Creative Sound Blaste 2, Killer Network menedzsment rendszer, Steelseries Engine és egyéb más nyalánkságok. Kell ennél több? Nem igazán. A gép töltője egyébként akkora, mint egy nagyobb tégla (ez sajnos nem túlzás), de legalább tisztességesen végzi a dolgát. Sőt, egy ekkora teljesítményű gépnél nem csoda, hogy ekkora külső tápegységet mellékel a gyártó. Nem mellesleg a géphez kapunk egy kicsi, fehér szütyőt is, ezzel védve a portól.

DSC01706 xsplit2

Tesztek

Több komponenst is görcs alá vettünk, de kezdjük először a tárolókkal. A gépbe egy 7200 RPM-es Hitachi (HGST) meghajtó kapott helyet, ami rendkívül gyorsan teszi a dolgát a maga 100 MB/s-os írási és olvasási sebességével. SSD tekintetében egy SanDisk meghajtó kapott helyet a gépben, aminek a 450 MB/s-os olvasási sebessége igen jónak mondható, de az alig 210 MB/s-os írási sebessége már nem mondható annak. Mintha csak egy Sata 2-es meghajtóról lenne szó. Egy ilyen drága gépnél lehetett volna jobb meghajtót is rakni a gépbe.

as-ssd-bench SanDisk SD6SF1M1 5.30.2015 11-15-43 AM

Kíváncsiságból a Blackhole 4 processzortesztelő programot is lefuttattuk. Az eredmény nem meglepő módon elképesztően jó. Hiába, az Intel tud!

bh4

Játékokból most nem teszteltünk túl sokat, így a kínálat a következőkből alakult:

  • GTA 5
  • Witcher 3
  • Project Cars
  • 3DMark
  • Final Fantasy 14: Heavensward

A GTX870m sajnos a régi Kepler architektúrára épít, így a teljesítménye jóval a Maxwell GPU-k alatt van. Ettől függetlenül meglepő, hogy mennyire is jól teljesít a Kepler GPU, hiszen majdnem egy R9 270 teljesítményét hozza. Ennek köszönhetően nincs olyan játék, amivel ne tudna megbirkózni.

A GTA 5-öt maximális grafikán is futtattuk, illetve kipróbáltuk azt is, hogy egy kicsit csökkentünk a részletességen. Az eredmények magukért beszélnek. A GTA 5 remekül játszható az MSI GT70 2PC-n.

GTA

A Project Cars-t is kipróbáltuk magas részletesség mellett. A gép ott is megmutatta, hogy mire is képes.

pjcars

A Witcher 3 esetében már csökkentenünk kellett a felbontást 1600*900-ra, illetve a részletességet is alacsonyra, de így egész tűrhetően futott a játék.

witcher3

A Final Fantasy 14 Heavensward Benchmark programját 2 különböző beállítással is lefuttattuk. A programot először magas minőségben (Laptop mód), majd maximális grafikai beállításokkal is lefuttattuk. Laptop módban sikerült 7000 fölötti pontszámot elérnünk, ami a program alapján azt jelenti, hogy ez a játék a lehető legjobban fut a gépen, így sikerült összesen 7426 pontot elérnünk, ami átlagosan 58.3 FPS-t jelentett. Maximum beállítások mellett alig sikerült súrolnunk az 5163 pontot, ami átlagosan 40.4 FPS-t jelentett, viszont itt néhol sikerült 20 FPS alá is beesnünk.

jade

A 3DMark nagy meglepetésemre rendkívül jól futott a gépen, hiszen sikerült a 4800 körüli pontszámot elérnünk vele. Viszont látván a többi eredményt, ez nem volt nekünk elég, így kipróbáltuk a gép túlhajtási képességeit. Nagy meglepődésre egy kicsi Processzor túlhajtás és egy kicsi VGA túlhajtás a harmadik hely elérését jelentette 5082 ponttal. (A teszt publikálása és az eredmények mérése között sok idő telt el, azóta le is taszítottak minket a 4. helyre…

gpu-z 3rd4th1101

Összegzés

Az MSI Gaming notebookja rendkívül jó benyomást tett nálunk, köszönhetően az erős hardvernek, és a rengeteg kényelmi funkciónak és extráknak. Viszont hangos hűtésének; nehéz, nagy, robusztus alakjának és borsos árának köszönhetően nem tudjuk ajánlani mindenki számára. A teljesítmény remek, de ennyiért már egy GS70-es laptop is beszerezhető, ami sokkal kompaktabb. Maxwel GPU-jának köszönhetően pedig gyorsabb is. A GT70 2PC emiatt „csak” egy Erősen Tetszett díjat tud bezsebelni tőlünk.

tetszett_s

A tesztben szereplő notebookot ezúton is szeretnénk megköszönni az MSI-nek.

msi-corporate_identity-logo-blue-rgb

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter