need-for-speed-pc-teszt/2016/03/19

Need for Speed - PC TESZT

2016. március 19. Kocsis Bence

Tavaly év végén már megérkezett a Need for Speed sorozat folytatása az új generációs konzolokra, melyet a Ghost Games egyszerűen Need for Speed néven dobott piacra. A PC-s felhasználóknak egészen március 17-ig kellett várni, illetve aki rendelkezett márciusi Origin Access előfizetéssel, már március 9-től 10 órát próbálkozhatott vele, így eldönthette, hogy a megjelenés napján, vagy akár azután megvásárolja-e. Természetesen mi is kipróbáltuk a PC-s változatot és szeretnénk veletek megosztani első tapasztalatainkat.

A Need for Speed sorozat, ha nem is a gyökerekhez, de a 2003-ban és 2005-ben megjelent Underground címek stílusához tér vissza, ami sokak számára nagy örömöt jelent, hisz visszaköszön az éjszakai, nyílt világú illegális versenyzés és a sokak számára az utóbbi időkben hiányolt fejlett tuningolás.

A játék menüje eléggé interaktív, hisz itt megtaláljuk a beállításokat, kezdhetünk új karrier módot. Megnézhetjük, hogy teljesítünk a játékban különféle statisztikákra lebontva. Találunk egy panelt, amire rákattintva megnézhetjük a játék rendszerkövetelményeit és a támogatott kormányok listáját is és további instrukciók is megtalálhatók. Sajnos itt el kell mondanom, hogy az új jövevény nem képes a jó öreg Logitech Driving Force GT kormányunk kezelésére, sőt a Logitech Dual Action gamepadunk sem működött, így kénytelenek voltunk billentyűzettel operálni. Van lehetőség arra is, hogy mások autóit megnézzük és "lájkolgassuk". Lehetőségünk van Crew Play mód indítására, így online küzdelmekben többen összemérhetjük vezetési képességeinket. Emellett láthatjuk a napi kihívásokat, melyeket teljesíthetünk is. 

[caption id="attachment_65116" align="aligncenter" width="610"]menu A menü[/caption]

A játék helyszíne Ventura Bay éjszakai világa. A belvárosi, felhőkarcolókkal körülvett utak mellett külvárosi iparnegyedek, kikötők, többsávos sztrádák, hajtűkanyarokkal tűzdelt hegyi szerpentinek gondoskodnak a változatos környezetről, ami fontos is, hisz A pontból B pontba esetenként 10-15 km-t is kell autóznunk egy új küldetés teljesítésének megkísérlésére. Maga a térkép nem túl nagy, de azért panaszra nem lehet okunk. Bár a játék éjszaka játszódik, azért van benne egy kis változatosság, hisz néha teljes sötétség uralkodik és csak a lámpafények, illetve a kék virtuális útfestésünk nyújt támpontot, máskor a napnyugta csodálatos fényei gyönyörködtetnek bennünket. Ekkor a környezet és az égbolt is kicsit világosabb. 

[caption id="attachment_65299" align="aligncenter" width="610"]map A nem túl nagy helyszín[/caption]

A Need for Speed motorjául szolgáló Frostbite 3 engine már bizonyított a Star Wars Battleforntban és a Battlefield 4-ben, de itt sem keltett csalódást. Az autók kidolgozottsága kimondottan részletes, a környezet is nagyon szép lett, már amennyit éjszaka láthatunk. A fények lélegzetelállítóak hídon, alagútban, vagy egy lámpákkal tűzdelt úton haladva. Az Undergound epizódokból ismert nitrós, teljes elmosódás itt nem köszön vissza, de azért effektekben nincs hiány, amik nem rontják a játszhatóságot. Az optimalizáltságra sem lehet panasz. Bár mi egy olyan konfiguráción futtattuk az új NFS-t, amely egy Core i7-6700K processzorra, GTX 970 videókártyára, 16 GB DDR4 memóriára és SSD-re épült, minden bizonnyal jóval gyengébb vasakon is nagyon jól el fog futni és végre nincs 30 FPS limit...

A Need for Speed történetet is kapott, bár ezt azért nem kell olyan komolyan venni, érdemes inkább a versenyzésre, új autók és alkatrészek megszerzésére koncentrálni. A történet szerint egy rendőrös üldözés közben felkeltjük néhány ember figyelmét, akik aztán bevezetnek az éjszakai illegális autóversenyzés világába. A játékban rengeteg élőszereplős videó kapott helyet, amik inkább csak a futamok közti szusszanásokra jók. A szereplők szleng áradatot zúdítanak ránk, melyeket mi mindig végighallgatunk, de válaszolni nem fogunk, se arcunk, se hangunk alapon...

[caption id="attachment_65155" align="aligncenter" width="610"]live Ismerkedünk[/caption]

A játékmenet fő építője az 5 fő szál, mely 5 különféle irányzatot képvisel. Outlaw, Style, Bulid, Speed, Creew. Az ilyen stílusú futamokra szereznek "beugrót" új barátaink és mi ezután a térképen különféle színjellel találjuk meg őket. Mindegyik kategóriának más-más jellegű futamai vannak. Először is ott vannak a normál utcai versenyek, melyeken az győz, aki a leggyorsabban ér a célba, de itt az A-ból B-be mellett vannak több körös futamok is. Aztán ott vannak az időfutamok, melyeknél adott időn belül kell bizonyos km-t megtenni, illetve van a körpályás megoldás, ahol adott időn belül körözgetve a legjobb köridőt kell birtokolnunk. A drift módban szintén két opciónk van, itt el kell érnünk egy adott ponthatárt , vagy pedig egymás ellen versenyezve a legtöbb pontot kell elérni. A drift módban nagyon fontos, hogy csak akkor kapunk pontokat, ha a bollyal haladunk, erre figyelmeztet is a játék, lemaradni, vagy nagyon elhúzni nem érdemes. Lesz egy Gymkhana mód is bár ez szerintem nem nagyon érdemli meg az elnevezést, hisz itt szűk utcákon, időre kell összegyűjtenünk meghatározott drift pontot. Ezzel párhuzamosan lesz challenge is, melyben pöpec, tuningolt és festett verdák válnak elérhetővé. A végső cél, hogy az adott kategóriák ikonikus alakjai legyünk.

[caption id="attachment_65156" align="aligncenter" width="610"]ferrari_race Nagyon megyünk[/caption]

A játék az autók megszerzésére és azok végletekig történő tuningolására épül. Ahhoz, hogy ezt megtehessük rengeteg pénzt kell összeversenyeznünk és minél magasabb szint elérésére van szükségünk. A pénzt a versenyekért kapjuk, melyek lehetnek a történethez kapcsolódó nagyobb pénzdíjas események és a térképen szereplő kisebb másodlagos események. A szintlépéshez RP pontokra lesz szükségünk, melyeket a versenyeken, vagy kóborlásban gyűjthetünk össze. RP pontot szinte mindenért kapunk, ha gyorsan hajtunk, ha driftelünk, ha hibátlanul vezetünk, de akkor is, ha a rendőröket lerázzuk. Ha megvan a megfelelő RP pont, akkor szintet léphetünk, mely új alkatrész csomagok elérésére ad lehetőséget. 

A játék nem futtatható offline, azaz folyamatos internetelérés szükséges. Ez főképp azért van, mert a játékban más online játékosok is autókáznak, miközben mi az utcákat rójuk. Ezzel kapcsolatban észrevettünk egy olyan problémát, hogy az online ellenfele még a privát futamaink alatt is feltűnnek, így egy karambol hátráltathat bennünket a győzelemben. Az AI forgalom nagy pozitívum, annak ellenére, hogy kevés autóval találkozhatunk, hisz végre normálisan kidolgozott járgányokkal találkozhatunk. Még egy érdekes dolog. A térképet nem tudjuk azonnal behozni, hanem egy gyors menüben a térkép, az üzenetek az RP állásunk és a Challenge-k egy helyen találhatók meg.

A játékban rengeteg autó, több, mint 50 modell közül választhatunk. A teljesítménybeli és stílusbeli, de a korbeli szórás is elég nagy, így mindenki megtalálhatja a számára legkedvesebb modellt. Márkák tekintetében Acura, BMW, Chevrolet, Dodge, Ferrari, Ford, Honda, Lamborghini, Lotus, McLaren, Mazda, Mercedes, Mitsubishi, Nissan, Porsche, Scion, Subaru, Toyota, Volvo, Volkswagen lesz opció, ami elég komoly felhozatal. Talán az Audi és az Aston Martin, mely a nevesebb márkák közül kimaradt a szórásból.

[caption id="attachment_65154" align="aligncenter" width="610"]nissan_gtr Tuning előtt[/caption]

A garázsban a járgány megvásárlása után szinte megszámlálhatatlan lehetőség áll rendelkezésre, ami az új NFS epizódnak az erőssége. Autónkat alávethetjük optikai tuningnak, szinte minden elemet lecserélhetünk az első lökhárítótól a lámpákon keresztül a hátsó légterelőkig. Az autó színét is testre szabhatjuk, az ezernyi színárnyalat mellett a festék típusát is megszabhatjuk, illetve elemenként is festhetünk. Matricákat is bevethetünk, melyből szintén hatalmas a paletta. Lesznek számok, nonfiguratív ábrák, rajzok és számtalan gyártó logóját is feldobálhatjuk az autóra, természetesen méretre szabva, színeket beállítva. 

[caption id="attachment_65132" align="aligncenter" width="610"]tuning_2 Tuning közben[/caption] [caption id="attachment_65302" align="aligncenter" width="610"]porsche2 Festés után[/caption]

A tuning végre a régi, hisz több mint 20 különféle alkatrészt cserélhetünk ki az autón, melyek egy része a teljesítményre, más része a menettulajdonságokra van komoly hatással. Egy komolyabb tuning után kijárunk a garázsból és nem is ismerünk az autónkra. Az alkatrészeket nem csak név szerint találjuk meg, hanem grafika is tartozik hozzájuk, ami nagyon jól mutat, emellett az adott komponensről rövid leírást is kapunk.

[caption id="attachment_65131" align="aligncenter" width="610"]nfs_tuning minden apró változtatás után jobban húz a verda[/caption]

A tuning mellett az autónk beállítására is van lehetőség, amolyan finomhangolós módon, így stílusunknak megfelelően készíthetünk "'setupot". Van lehetőség durva beállításra csúszkák segítségével, így a tapadásra vagy driftelésre élezhetjük ki autónkat.

A játékban számos kameranézet körül válogathatunk, a több autó mögötti (eltérő távolságból való láthatóság) nézet mellett motorháztetős és aszfaltnézetet is kapunk. A belső kamera kimaradt a játék, de mivel nem egy szimulátorról beszélhetünk ezért nincs is nagy jelentősége. vezetős közben lehetőségünk van a kamerát jobbra, vagy balra forgatni, aminek igazából csak tuningolt verdánk megcsodálásában, illetve képek készítésében tudunk kamatoztatni. Létezik egy olyan kameranézet is, melyet a kanyarokban tudunk kamatoztatni, ugyanis ez a megoldás követi a kanyaríveket, így éles kanyarban az autó oldalát láthatjuk. 

[caption id="attachment_65150" align="aligncenter" width="610"]camera Normál nézet[/caption] [caption id="attachment_65176" align="aligncenter" width="610"]camera spéci kamera nézet[/caption]

Az autók irányításáról is érdemes pár szót ejteni. A tuning és a finomhangolás befolyásolja az autók viselkedését, de azért ne várjunk szimulátorokban található fizikát, de nem is baj, hisz az NFS nem erről szól. Az autók egyenesben kissé lomhán viselkednek, ugyanúgy a hosszú ívű kanyarokban. Azonban mikor egy élesebb kanyarhoz, vagy akár egy hajtűkanyarhoz érkezünk, az autó mintha jégen menne, kitör a hátulja és sodródik. 

Az autók hangja nagyon pofás lett, nem kell porszívó hangokra számítani. A hangból érezni az autók erejét, ami a tuningolás után még erőteljesebb lesz. A kipufogó hangok, a visszaváltások nagyon jók lettek és nagyon tetszik az is, hogy ha egy betonfal mellett elsuhanunk, akkor az autó hangja felerősödik, az alagútról pedig nem is beszélve.

Összegzés:

Aki visszasírta a Need for Speed Underground világot, az most abbahagyhatja a sírást, hisz megérkezett a Need for Speed, mely újra az éjszakai illegális versenyek világába kalauzol el bennünket. A grafika szemet gyönyörködtető, az autófelhozatal megfelel az igényeknek, a hangok pedig el lettek találva és a tuningolás végre az a procedúra, amire évek óta várunk. Bár a történet kissé gagyi és erőltetett az élőszereplős videókkal, de sokkal jobb, mintha nem lenne, így ezzel is kibékültünk. Ventura Bay bár nem egy GTA méretű világ, de abban a 15-20-25 órában, amíg a játékot kitoljuk biztosan nem válik unalmassá. Amit hiányoltam a játékból a komolyabb rendőri jelenlét és például egy autókereskedés rendszer, ahol a kiszemelt autókat teljes valójukban megnézhettük volna, ahelyett, hogy a garázsban végigpörgetünk 51 fotót a főbb adatokkal. Hogy megéri e a játékot megvenni? Aki NFS rajongó, annak igen, akinek az Underground játékok jöttek be igazán, azoknak kötelező darab!

Néhány gameplay videó:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=QRwbrLTjwQU[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=xIhc-m8IM48[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=AnbrZ17iu5U[/youtube]

 

Írta: Kocsis Bence