noctua-chromax-termekek-jartak-nalunk/2017/11/21

Noctua Chromax termékek jártak nálunk

2017. november 21. Kocsis Bence Rendszerhűtés

A Noctua tipikusan az a gyártó, aki nem úszik az árral, ha a szükség úgy hozza. A folyadékhűtéses megoldások megjelenésével nem próbálta felvenni a harcot a konkurens gyártókkal, hanem inkább a meglévő léghűtéses processzorhűtőit tökéletesítette annak érdekében, hogy a vásárlók igényeit maximálisan kielégítsék. A komplett processzorhűtők mellett a ventilátorok terén is sokak számára bosszankodásra adott okot, hogy a kezdetek óta barna színösszeállítást használja a gyártó. A Noctua aztán engedett a gyeplőn és piacra dobta Redux sorozatát, valamint az industrialPPC sorozatét, mely színben eltért a megszokottól. Ezen is tovább lépve aztán létrejött a chromax elnevezés, mely olyan termékeket gyűjt össze melyekkel más színbe öltözhetnek a processzorhűtők, ventilátorok és egyéb kiegészítők.

Ventilátorok

A gyártó a ventilátorai színét hosszú évek után megváltoztatta annak érdekében, hogy könnyebben beleolvadhassanak a gépház színvilágába. A Noctua 4 ilyen modellt dobott piacra, mely a 4 legnépszerűbb (és természetesen processzorhűtőkön is előforduló) ventilátor átfestett változata, melyeket többszínű gumiborítással, chromax néven lehet beszerezni. Ezekből a modellekből hármat meg is néztünk közelebbről.

Noctua NF-A15 HS-PWM chromax

Az NF-A15 HS-PWM a több, mint 100 díjat bezsebelő NF-A15 alaplaira építkezik, azzal az eltéréssel, hogy a kávébarna szín helyett már feketében tündököl. A 140 x 140 x 25 mm-es méretekkel rendelkező ventilátor 1500 RPM-es maximális fordulatszámon képes forogni. A minimális fordulatszám kimondottan alacsonynak mondható, 300 RPM. A maximális fordulatszámon az NF-A15 HS-PWM 24,6 dBA zajszintet produkál.

A ventilátor - ahogy korábban említettük - az NF-A15 alapjait viszi tovább, így az ott felhasznált technológiák itt is visszaköszönnek. Ilyenek az SSO2 csapágyazás, a keret belső felén elhelyezett lyukak, a lépcsőzetes keret, vagy épp a bevágásokkal tarkított lapátok. A felsoroltak összességében az optimális légáramlásban, alacsony zajszintben és hosszú élettartamban játszanak fontos szerepet.

.

Ami a tartozékokat illeti, 6 színből 4-4 rezgéscsökkentő gumibakot kapunk és 4 fém csavart is, amivel a ventilátort a számítógépházra rögzíthetjük.

Noctua NF-A14 PWM chromax

Ebben az esetben az ugyancsak több, mint 100 díjat kapó NF-A14 ventilátor chromax változatáról beszélhetünk, mely az NF-A14 PWM chromax esetében SSO2 csapágyak használatát, 150 ezer óra üzemidőt és 6 év gyártói garanciát is jelent.

Az AAO keret (lépcsős belső kivitel és mikrobarázdák a keret belső oldalán) ebben az esetben is alkalmazott technológia, ahogy a speciális PWM IC is. A ventilátor 300 és 1500 RPM között képes működni PWM vezérlés mellett, miközben 24,6 dB(A)  zajszintet és 140,2 m³/h légszállítást produkál.

.

 

Tartozékokból ebben az esetben is megkapjuk a 4 darab fémcsavart és a 6 féle színből mellékelt 4-4 rezgéscsökkentő gumiborítást is. A fenti képen szereplő piros tápkábel adapter opcionális tartozék.

Noctua NF-S12A PWM chromax

A Noctua NF-S12A PWM Chromax a díjnyertes NF-S12A chromax változata, mely a színvilágot leszámítva minden tulajdonságot örökölt.

Ennek eredményeképp az SSO2 csapágyazás, az AAO keret - ami a lépcsőzetes belső részt, mikrobarázdákat is jelenti - , valamint a lapátokon kialakított uszonyok is megjelennek a ventilátoron, ugyanúgy, mint a zajcsökkentő gumiborítás támogatása is. Az egyedi PWM IC emellett arról gondoskodik, hogy a fordulatszám váltáskor maga a váltás minél csendesebben, gördülékenyebben menjen végbe.

.

A Noctua NF-S12A PWM Chromax egy olyan 120 mm-es ventilátor, mely 300 és 1200 RPM fordulatszám között képes működni, ebben a széles fordulatszám tartományban maximálisan 17,8 dB(A) zajszintet produkál, miközben 107,5 m³/h légszállítással bír. Amint a lenti képen látható, a 4 pines csatlakozó a ventilátor tövénél leválasztható, így a későbbiekben chromax kábeleket is tudunk csatlakoztatni. A ventilátor dobozában a 4 darab fémcsavar mellé a gyártó 6 színben 4-4 zajcsökkentő gumiborítást mellékelt.

.

Meg is néztük, hogy mutatnak a gumiborízások, sőt egy NA-SEC1 kábelt (melyről később bővebben írunk) is bevetettünk annak érdekében, hogy meglássuk, hogy is néz ki ez a chromax történet.

.

Processzorhűtő kiegészítők

A Noctua processzorhűtőit eddig elkerülte az a felhajtás, mely a konkurens gyártók többségét jellemzi, azaz nem csak a ventilátorok színe, hanem a processzorhűtők hűtőbordája is "színes" tartozéka volt a konfigurációnak. Ezt a trendet követik a Noctua új, NA-HC1, NA-HC2, NA-HC3, NA-HC4 borításai, melyekkel a meglévő processzorhűtők felturbózhatók.

A Noctua NA-HC1 és NA-HC2 az olyan processzorhűtők esetében használható, melyek egy darab toronnyal rendelkeznek. Ilyen processzorhűtők a gyártó palettáján szereplő NH-U12S, NH-U12S SE-AM4 és NH-U12S TR4-SP3 modellek. A Noctua NA-HC1 chromax egy fekete borítás a processzorhűtő hűtőbordája fölé, de a borítás kapott néhány kivágást, mely alá 6 színű lapka csúsztatható be, így a fekete borításból máris színes borítás lesz. A Noctua NA-HC2 chromax fekete és fehér színben érhető el és ebben az esetben nincs becsúsztatható lapka a borítás alatt. A borítás a processzorhűtő bordájának felső és oldalsó részét is letakarja.

A Noctua azokra a felhasználókra is gondolt, akik a dupla torony kivitelű processzorhűtőket használják, így az NH-D15, NH-D15 SE-AM4 és NH-D15S tulajdonosok számára is van alternatíva. A felállás ugyanaz, mint az egy tornyos hűtőket támogató borításoknál. A Noctua NA-HC3 chromax fekete színű, becsúsztatható lapkával, míg a Noctua NA-HC4 chromax fekete és fehér színben érhető el.

Az NA-HC4 esetében tehét vagy fekete, vagy fehér színű összeállítást tudunk elérni. A teljes harmónia eléréséhez természetesen szükségünk lesz egy fekete Noctua ventilátorra, melyhez ugye tartozék a 6 féle színben elérhető rezgéscsillapító gumi is.

A Noctua NA-HC3 esetében részletesebben is megnézzük, hogy is működik a dolog. Adott tehét egy Noctua NH-D15S processzorhűtő, melynek a színösszeállítása a jól megszokott szürke hűtőborda és barna ventilátor párosa.

.

A Noctua NA-HC3 Az NA-HC4-hez képest egy összetettebb megoldás, hisz itt nincs kőbe vésve a szín, ugyanis a 6 cserélhető műanyag lapka segítségével a borítás alatt egyedi színvilágot hozhatunk létre.

.

Nincs más dolgunk, mint a már felszerelt processzorhűtő bordájára felszerelni a két műanyag, mágneses elemekkel rendelkező modult, majd ezt rögzíteni, a mellékelt fém pántokkal, ezek után a már a megfelelő színű kártyával felszerelt fém lemezeket fel kell helyezni a hűtőborda két tornyára.  Ha ezzel is készen vagyunk, akkor jöhet a ventilátor, melyet természetesen kiegészítettünk a megfelelő színű rezgéscsökkentő gumikkal.

.

Az eredmény egy olyan processzorhűtő, amelyre a felirat nélkül rá sem lehetne ismerni azt gondolom.

És hogy hogyan is mutat az NA-HC3 egy Noctua NH-D15S processzorhűtőn a tesztrendszerünkben? Azt gondolom sokat változott a kinézet...

Csatlakozók, kábelek

A Noctua kétfajta ventilátor kábellel örvendezteti meg a vásárlókat. Azoknak próbál kedveskedni, akiknek fontos, hogy az egyes komponensek adott színben pompázzanak. A Noctua NA-SEC1 chromax egy 30 cm hosszú ventilátor toldó, mely 4 pines csatlakozóval lett ellátva. Minden NA-SEC1 chromax dobozában 4 darab kábelt találunk és lehetőségünk van 6 szín közül választani. A kék, piros, zöld, sárga, fehér és fekete változatok lehetőséget adnak arra, hogy kiválasszuk a számunkra megfelelőt.

.

A ventilátor kábel hosszabbító mellett a gyártó elérhetővé tette a Noctua NA-SYC1 chromax csomagokat is. Ezekben ugyancsak 6 féle szín közül választhatunk. Minden dobozban három darab 4 pines, 11,5 cm hosszú  Y-kábel kapott helyet, így amellett, hogy a számítógép belsejének színösszeállítását harmonizálhatjuk, egy nagyon hasznos kiegészítőt kapunk, hisz egy csatlakozóra két ventilátort tudunk rákötni. A gyártó a NA-SEC1 chromax és NA-SYC1 chromax modellekre egységesen 6 év garanciát vállal.

.

Ami az árakat illeti, a ventilátorok terén marad a gyártótól megszokott, prémium minőséghez tartozó prémium ár. Ez a ventilátorok esetében 7-9 ezer forint körüli árat jelent, míg a kábel kiegészítők 3000 forint környékén lesznek beszerezhetőek. A processzorhűtő borítások 7 és 10 ezer forint közötti áron szerezhetők be. A cikkben szereplő teljes paletta beszerezhető a merlinhardver kínálatából.

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: