noctua-uj-hovezeto-paszta-es-torlokendo-jart-nalunk

Noctua: új hővezető paszta és törlőkendő járt nálunk

2019. február 25. Kocsis Bence

Az osztrák székhelyű Noctua már bebizonyította hozzáértését prémium minőségű processzorhűtőivel és főképp ventilátoraival. A gyártó műhelyét olyan, felsőkategóriás processzorhűtők hagyták el, mint az NH-D14 (vagy az új generáció, az NH-D15) és az NH-C14 (az új generáció, az CH-C15). A Noctua eddig is rendelkezett egy kimondottan jó hatásfokú és megbízható hővezető pasztával, az NT-H1-el, mely hosszú évekig szolgálta a felhasználókat. A fejlesztés azonban nem állt le ezen a téren és nemrégiben a boltok polcaira került egy új paszta, mely az NT-H2 nevet kapta. Az új paszta jobb termikus tulajdonságokkal rendelkezik elődjénél, emellett a gyártó egy törlőkendőt is piacra dobott a paszta eltávolításának megkönnyítésére. 

 Noctua NA-SCW1

Bizonyára sokan találkoztak azzal a problémával, hogy újrapasztázás során nem találtak megfelelő alkalmatosságot a régi paszta eltávolítására. A Noctua ezt szeretné orvosolni az NA-SCW1-el, mely egy csomag speciális törlőkendő, kimondottan erre a célra. Az NA-SCW1 egy egyedi mósoszer-keverékkel megnedvesített kendő, mely ideális a processzorok és grafikus kártyák, emellett a hűtőborda gyors és hatékony tisztítására. Minden törlőkendő 15 x 12 cm-es méretekkel rendelkezik, aminek köszönhetően egy lap általában elegendő egy tisztításra.


Az NA-SCW1 csomag tartalma 20 darab ilyen törlőkendő, melyek a légmentes csomagolásnak köszönhetően hosszú ideig felhasználhatók. A gyártó az említett szavatosságra olyannyira odafigyelt, hogy a kendőket egyesével csomagolta.


Az alkoholos mósószer oldattal átitatott törlőkendő kimondottan jó száradási tulajdonságokkal rendelkezik, így nem kell perceket várni arra, hogy a processzorhűtőt a helyére illesszük. 

Előtte:

Utána:

Noctua NT-H2

Az NT-H2 a díjnyertes NT-H1 továbbfejlesztett változata, az előd jól bevált tulajdonságait megtartva, mint az egyszerű kezelhetőség, a bizonyított, hosszú távú stabilitás. Ezeket a tulajdonságokat a gyártó ötvözte egy új, finomhangolt mikorszemcsés szerkezettel a még jobb hőteljesítmény érdekében. 

A legtöbb hővezető paszta esetében bizonyos idő kell ahhoz, hogy a paszta teljes hatékonysággal működhessen, így bizonyos idő, amolyan hősokk szükséges, hogy a hővezetés maximális hatékonysággal működhessen. A Noctua NT-H2 esetében ez az idő gyakorlatilag nulla, azaz a felvitel és összeszerelés után azonnal teljes hatásfokkal teszi a dolgát. 


Az NT-H2 nem csak nagy hatásfokkal működik, de kimondottan stabil és időtálló. Szobahőmérsékleten akár három évig is tárolható mindenféle minőségbeli romlás nélkül, míg a felvitel után nagyjából 5 évig a kiszáradás legapróbb jelét sem mutatja, így a változatlan hővezetési jellemzőknek köszönhetően hatékonysága gyakorlatilag megegyezik a felvitelkori értékkel. 


A fecskendős kialakításnak köszönhetően az NT-H2 hővezető paszta felvitele kimondottan könnyű. A felhasználók választhatnak a 3,5 grammos és a 10 grammos kiszerelés közül, annak függvényében, milyen gyakran használják a pasztát, de az említett időtállóságnak köszönhetően bátran válaszható a nagyobb fecskendő, természetesen ha az igény ezt indokolja. Mindkét pasztához a gyártó mellékel 3, illetve 10 törlőkendőt, a könnyebb tisztítás érdekében.


A tartósságot sajnos nem állt módunkban kipróbálni, de azt, hogy első használat után mennyit hoz az NT-H2 az NT-H1-hez képest, azt igen. Az Intel Core i7-8700K processzorunkat egy 280 mm-es AIO folyadékhűtéssel hűtöttük és közben az AIDA 64 rendszerdiagnosztikai programmal monitoroztunk. A különbség mindössze 1 °C, de azok számára, akiknek igen is fontos az alacsony CPU hőmérséklet igen is sokat jelent. 


Ami az árakat illeti, az NA-SCW1 7,90 eurós ajánlott fogyasztói áron kerül a boltok polcaira. A 3,5 grammos NT-H2 pasztáért 12,90 eurót, míg a 10 grammos változatért 24,90 eurót kérnek el. Úgy gondolom, hogy a 3,5 grammos változat kicsit túlárazott, főleg annak tükrében, hogy a 10 grammos változat nem kerül kétszer annyiba. Így aki komolyan gondolja a paszta vásárlását és gyakran használja, annak mindenképp a nagyobb kiszerelés vásárlása javasolt. Akinek ezek az árcédulák magasak, azok számára továbbra is ott vannak a korábbi generációs paszták, melyek jóval olcsóbbak és hasonlóan kiváló termikus tulajdonságokkal, valamint könnyű kezelhetőséggel rendelkeznek. Akinek viszont még a tízed fokok is számítanak, bátran vegye meg az újdonságokat, hisz az egyik legjobb hővezető pasztát tudhatja majd magáénak a piacon. Írta: Kocsis Bence

Hozzászólások