noctua-ujdonsagok-jartak-nalunk-2/2018/05/12

Noctua újdonságok jártak nálunk

2018. május 12. Kocsis Bence Rendszerhűtés

Az évek során megszokhattuk, hogy a Noctua kiváló minőségű hűtési megoldásokat dob piacra. Tőlük nem kell várnunk különféle RGB-s ventilátorokat, vagy méretes vízhűtéseket - bár utóbbi termékvonal a pletykák szerint hamarosan érkezni fog - , hanem inkább abban jeleskednek, amiben szerintünk a legjobbak, azaz a ventilátorok terén igyekeznek évről évre maradandót alkotni. A kiváló minőséget a több száz elnyert díj és a pozitív vásárlói visszajelzések is bizonyítják. Persze a minőséget (és természetesen a kutatási költséget) meg kell fizetni... Mai tesztünkben két új ventilátorral ismerkedhettek meg, valamint elhoztunk nektek egy érdekes kiegészítőt, mellyel a Noctua a vízhűtés szerelmesei számára kínál egyfajta alternatívát.

A sort kezdeném a nemrég bemutatott újdonsággal, az NF-A12x25 ventilátorral. Az új modell a gyártó legújabb zászlóshajója, ha a ventilátorokról van szó és egy 4 és fél éves kutatás után kerül a boltok polcaira, azzal a céllal, hogy felülmúlja az ugyancsak számos díjat bezsebelő NF-F12 és NF-S12A ventilátorokat.

Az NF-A12x25 egy 120 mm-es ventilátor, mely 25 mm-es vastagsággal rendelkezik. Prémium kategóriás termék lévén a gyártó az összes olyan technológiát belezsúfolta ebbe a modellbe, ami javítja a hűtési teljesítményt, csökkenti a zajszintet és kedvező hatással van a termék strapabíróságára, ezáltal élettartamára. A csomagolás a jól megszokott módon egy elől és hátul is kihajtható dobozt jelent, melynek eredményeképp a doboz kibontása nélkül komoly mennyiségű információra tehetnek szert a vásárlók.

A dobozt kibontva megpillanthatjuk magát az NF-A12x25 ventilátort, mely első ránézésre is egy komoly szerkezet. A gyártó új anyaghasználatot vetett be az újdonság esetében, valamint a lapátokat is kicsit felturbózta.

Visszatérve az anyaghasználathoz... A Noctua a Sterrox LCP nevű műanyag kifejlesztésére kényszerűlt, ami egy kimondottan tartós, strapabíró anyag. Ennek az anyagnak a felhasználására elsősorban azért volt szükség, mert a gyártó a lapátokat olyan közel szerette volna hozni a kerethez, amilyen közel csak lehet. Ebben az esetben ez 0,5 mm-t jelent. Ezt azt jelenti, hogy a lapátok semmiféle keret deformációt már nem tűrnek el, hisz egy felcsavarozás esetén a keret bizonyos szinten deformálódik, így ez a 0,5 mm-es távolság hamar nullára csökkenhet.

A gyártó ebben az esetben is alkalmazta azt a lapát kialakítást, ami az utóbbi években már sok-sok csendes órát és jó hűtési teljesítményt eredményezett a felhasználók gépében. Ugyanez a törekvés a keretben (körben lépcsős kialakítás, belül apró lyukacskák) is megjelenik, egy lépcsős elrendezés formájában, mely tovább optimalizálja a levegő áramlását.

Ami a csapágyazást illeti, ebben az esetben SSO2 megoldásról beszélhetünk. Itt az előző generációhoz képest a hátsó mágnes közelebb került a tengelyhez, ami még stabilabb működést eredményez. A motoroszlop középrésze teljes egészében acélból készült, míg a tengelyrögzítő sárgaréz szerkezettel lett megerősítve. Mindkét anyag használatának célja a pontosság és stabilitás, ezáltal tartósság. Az eredmény egy körülbelül 200 gramm súlyú ventilátor, mely felülmúl minden korábbi megoldást.

Az NF-A12x25 háromféle változatban érhető el. Kapunk egy PWM változatot, mely 450 és 2000 RPM között képes működni, maximális zajszintje 22,6 dB(A), miközben 102,1 m³/h légszállítást produkál. Készült egy FLX változat, mely fordulatszáma ugyancsak 2000 RPM, de egy-egy adapterrel 1700 és 1350 RPM-re foghatjuk vissza a sebességet. Ez zajszintekben rendre 22,6 dB(A), 18,8 dB(A) és 14,2 dB(A). A legalacsonyabb fordulatszámon is eléri a ventilátor a 64,5 m³/h légszállítást. A harmadik modell az ULN változat, mely maximális fordulatszáma 1200 RPM, a zajcsökkentő adapterrel pedig 900 RPM-re mehetünk le. 900 RPM-en a zajszint mindössze 7,6 dB(A) a légszállítás pedig 39,4 m³/h.

.

Ami a tartozékokat illeti természetesen megkapunk mindent, amire szükségünk lehet. 30 cm-es toldó kábel, az adott modellekre jellemző zajcsökkentő adapterek, rögzítő fémcsavarok, rögzítő gumik és a ventilátorokra már fel van szerelve a 8-8 zajcsökkentő gumi is. További extra az NF-A12x25 esetében, hogy mindhárom modell kap egy gumikeretet, melyet a zajcsökkentő gumik leszerelésével rögzíthetünk. Segítségével radiátorra történő rögzítéskor a teljes ventilátor rezgés mentes lesz és a hézagok, ahol a levegő el tudna szökni megszűnnek.

Az NA-SFMA1 két olyan adaptert tartalmaz, mellyel a Noctua NF-A12x25, vagy akár más 120 mm-es Noctua ventilátort tudunk rögzíteni 280 mm-es vízhűtéshez. Ennek eredményeképp a meglévő 280 mm-es vízhűtéseket a legújabb technológiákat felvonultató NF-A12x25 ventilátorokkal szerelhetjük fel.

.

A rögzítés módja nagyon egyszerű. A mellékelt nyolc rezgéscsillapító gumit át kell bújtatni az adaptereken, majd a vízhűtés csavarjaival az adaptereket a radiátorhoz csavarozhatjuk. Ezek után nincs más dolgunk, mint a Noctua ventilátorokat a rezgéscsillapítók segítségével rögzíteni a radiátorhoz.

.

Amint a képeken látható, ezek a rezgéscsillapító gumik nem túl esztétikusak, de annyi biztos, hogy a rezgésekből eredő zaj teljesen megszüntethető. Ha valakit ezek a gumik nagyon zavarnának, akkor rögzítés után ezek felesleges részét le is lehet vágni, de azzal számolni kell, hogy a következő alkalommal sokkal nehezebb dolgunk lesz.

.

Az NF-A12x25 költséghatékony változata az NF-P12 Redux, mely ugyancsak egy 120 mm-es ventilátor, viszont itt, ahogy a neve is mutatja jóval kevesebbet kapunk. Ez a tartozékok terén is megmutatkozik, hisz minden Redux modellhez mindössze négy fémcsavart mellékelt a gyártó.

.

Ahogy a fenti képen is látható, négyfajta NF-P12 Redux 120 mm-es ventilátor készült. A vásárlók választhatnak kétfajta PWM és kétfajta, fix fordulattal ellátott modell között. Az NF-P12 Redux 1700 PWM egy olyan modell, melynek fordulatszáma a négy pines csatlakozón keresztül 450 és 1700 RPM között változtatható. Ez maximális fordulatszámon 25,1 dB(A) zajszintet és 120,2 m³/h légszállítást eredményez. Az NF-P12 Redux 1300 PWM 300 és 1300 RPM között működik. Az alacsonyabb maximális fordulatszámának köszönhetően olyan helyeken alkalmazható, ahol fontos az alacsony zajszint. Ez számszerűsítve 19,8 dB(A)-t jelent, ami még mindig elég jó hűtést biztosít, hisz a légszállítás maximális mértéke 92,3 m³/h. Ami a fix fordulatú modelleket illeti, az NF-P12 Redux-1300 19,8 dB(A) / 92,3 m³/h, míg az NF-P12 Redux-900 12,6 dB(A) / 63,4 m³/h értékekkel rendelkezik.

.

De, hogy mit is tudnak ezek az NF-P12 Redux ventilátorok? Mint már említettük, tartozékból mindössze négy darab fémcsavar került a csomagolásba. A három, illetve négy pines kábelek megkapták a prémium modelleknél megszokott borítást, viszont a zajcsökkentő gumik a rögzítő helyek körül lemaradtak. A kilenc darab lapát kialakításánál az adott fordulatszámon elérhető legmagasabb statikus nyomás elérése volt a cél, de természetesen az is szempont volt, hogy ez a pozitív tulajdonság ne menjen a zajszint rovására. A Noctua ebben az esetben is SSO csapágyazást használt, mely a gyártó mérései alapján az üzemórák előre haladtával nem növeli a zajszintet olyan mértékben, mint más megoldások, azaz hosszú távon is stabilan működnek. Ezt bizonyítja a gyártó által adott 6 év garancia, még a Redux ventilátorokra is.

Összegzés:

A Noctua NF-A12x25 ventilátorra úgy gondolom megérte a több, mint négy év várakozás, hisz egy nagyon jó hűtő sült ki a hosszadalmas fejlesztési folyamat eredményeképp. A PWM, FLX és ULN modellek alacsony zajszintüknek és magas hűtési teljesítményüknek köszönhetően használhatók rendszerhűtőként, léghűtéses hűtőbordákhoz és radiátorokhoz egyaránt. Az NF-P12, a prémium modellek megfizethető alternatívája olcsóbban juttathatja Noctua ventilátorokhoz a felhasználókat, melyek - bár nem vonultatják fel a gyártó teljes arzenálját - jó hűtési teljesíytménnyel és alacsony zajszinttel bírnak. Az NA-SFMA1 tökéletes választás azok számára, akik 120 mm-es Noctua ventilátorokkal akarják felvértezni 280 mm-es folyadékhűtéses radiátoraikat. A Noctua NF-A12x25 PWM, FLX és ULN változata egységesen 30 eurós áron szerezhető be és ez a helyzet az NF-P12 Redux modellekkel is, melyek mindegyike 14 euróért vásárolható meg. Az NA-SFMA1 adapter készletért 12 eurót kérnek el. Az egyelőre nem tudni, hogy az NF-A12x25-öt a gyártó egy 14 cm-es modell formájában is piacra dobja-e, de remélhetőleg így lesz...

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: