noctua-ujdonsagok-jartak-nalunk/2017/06/05

Noctua újdonságok jártak nálunk!

2017. június 05. Kocsis Bence Rendszerhűtés

A Noctua az utóbbi időben nagyon csendben volt, szinte csak az AM4 foglalat támogatásával kapcsolatos processzorhűtőiről és az érkező LGA 2066 támogatásról lehetett hallani. A csend most megtört, hisz több újdonságot is piacra dobott a gyártó, melyek között ventilátorokat és néhány kiegészítőt találunk.

Ami az újdonságokat illeti, elérhetővé vált két darab Noctua NF-A20 típusú ventilátor PWM és FLX verzióban, emellett az NF-A12x15 modellek PWM és FLX változatai is beszerezhetők. 40 mm-es, NF-A4x10 ventilátorok is érkeztek, melyek 12V és 5V kivitelben váltak elérhetővé PWM és FLX változatban. Kiegészítők terén újdonság az NA-FC1 ventilátor vezérlő és hasznos kiegészítők lehetnek a NA-SAV3 és NA-SAV4 ventilátor rögzítők is. A cikk végén bemutatjuk még az NA-SAC5 SATA / 4 pin átalakítót, mellyel közvetlenül a tápegységről működtethetünk ventilátorokat.

Noctua NF-A20:

A Noctua az A-sorozatát két új, méretes ventilátorral bővítette ki, egy NF-A20 PWM és egy NF-A20 FLX modellel. A 200 x 200 x 30 mm-es méretekkel rendelkező ventilátorok érdekessége, hogy többféle rögzítési pontot kaptak, a 154 x 154 mm és 110 x 180 mm mellett 170 x 170 mm távolságú rögzítési lyukak is elhelyezésre kerültek.

NF_A20

Az újdonságok a méretükből adódóan komoly lapátmérettel rendelkeznek, ami igen megterhelő csapágyazás számára. Az ebből adódó problémákat úgy próbálta kiküszöbölni a gyártó, hogy megnövelte a csapágyak méretét, emellett a lapátok anyaghasználatát is megváltoztatta, aminek eredményeképp 25%-al sikerült csökkenteni a súlyt a PBT alapú lapátokhoz képest.

.

Ezen felül a Noctua felvonultatja az összes szabadalmaztatott technológiáját, amely más modelljeinél az alacsony zajszintről, rezgéscsökkentésről, hatékonyságról és tartósságról gondoskodnak. Ilyen az AAO (Advanced Acoustic Optimisation) keret, mely a felhasznált rezgéscsillapító bakokat, a lépcsős belső keretkialakítást és a keret belső oldalán kialakított profilt jelenti. A mikrocsatornák javítják a ventilátorlapátok nyomáshatékonyságát, emellett a zajszintre is jótékony hatással vannak. A keret belső felénél elhelyezett lépcsők feladata, hogy a létrehozott turbulenciával megkönnyítsék a lamináris (beszívott)  / turbulens (lapátok által létrehozott) átmenetet. Az SSO2 csapágy a gyártó SSO csapágyának optimalizált változata, mely esetben a mágnes még közelebb került a tengelyhez, ami nagyobb stabilitást ad a forgórésznek és a tartósságról is gondoskodik. Ami a lapátokat illeti nem sima felületről beszélünk, hanem a Noctua által alkalmazott barázdák ebben az esetben is feltűnek, melyek a beáramló levegőt optimalizálják, ezáltal csökken a zajszint, nő a hűtési teljesítmény.

.

A PWM és az FLX modellek maximális teljesítményben nem, viszont a PWM modell nagyobb fordulatszám tartományt tesz lehetővé és ezen tartományon belül a fordulatszám dinamikusan változtatható.

Az NF-A20 PWM 350 és 800 RPM közötti fordulatszámon képes működni, a mellékelt LNA adapter segítségével a fordulatszám 550 RPM-en maximalizálható. Ez zajszintben 18,1 dBA (10,7 - LNA adapterrel) értéket jelent. Az FLX modell ezzel szemben kizárólag fix fordulaton működtethető, de a 800 RPM mellett az itt is mellékelt LNA adapter 550 RPM-ben maximalizálja a fordulatszámot. Mindkét ventilátor 12V-os kivitelű és 0,96W bemenő teljesítménnyel rendelkezik.

Tartozékokból mindkét modell esetében egy 30 cm-es hosszabbító kábelt, rögzítő csavarokat, a frissen megjelent NA-AV3 és NA-AV4 rögzítőket valamint 1-1 LNA adaptert mellékelt a gyártó. A PWM modell esetében ez a felhozatal kiegészül egy 4-pin Y kábellel, a 3 pines FLX modell esetében pedig egy 3-pin : 4-pin átalakítóval.

[caption id="attachment_74917" align="aligncenter" width="280"]NF-A20 FLX NF-A20 FLX[/caption] [caption id="attachment_74918" align="aligncenter" width="280"]NF-A20 PWM NF-A20 PWM[/caption]

Ami az óriásokat illeti, a méretükből adódóan sajnos csak kevés számítógépházba szerelhetők be, így éles helyzetben sajnos mi sem tudtuk bemutatni. Akik viszont pl. egy Cooler master Cosmos S, HAF 932, HAF 922, vagy épp Corsair Graphite Series 600T, Obsidian Series 650D házzal rendelkeznek, azok számára mindenképp jó választás lehet.

[youtube]

;feature=youtu.be[/youtube]

.

NF-A12x15:

A Noctua vékony kivitelű 120 mm-es modellekkel frissítette fel A-sorozatát. Az NF-A12x15 ventilátorokból az NF-A20-hoz hasonlóan PWM és FLX változatok is elérhetőek a boltok polcain. Az újdonságok erőssége a mindössze 15 mm-es vastagság lehet, mely 1 cm-el vékonyabb, mint a normál ventilátorok vastagsága. Ez lehetővé teszi toronyhűtők ventilátorának (akár memória kompatibilitás miatt) cseréjére, vagy alacsony profilú processzorhűtők "felvértezésére", de akár 120, vagy 240 mm-es radiátorok esetében is használhatók kis helyigényük miatt.

Az NF-A12x15 esetében is fellelhetők a Noctua szabadalmaztatott megoldásai, mint az AAO keret, a lépcsős keretkialakítás, a mikrocsatornák és persze a rezgéscsökkentő bakok, emellett fontos megemlíteni a barázdált lapátokat is. Vékony kivitelű ventilátorról beszélve a gyártó próbált olyan megoldásokat találni, melyek javítják a futási stabilitást és növelik az élettartamot. Ennek eredménye au alkalmazott motortartó fémszerkezet, melyet nagy sebességű, ipari ventilátoroknál szokás használni.

.

Értelem szerűen az NF-A12x15 PWM rendelkezik nagyobb fordulatszám tartománnyal. Alap esetben 450 és 1850 RPM között működtethetjük a ventilátort, de a mellékelt LNA adapter használatával 1400 RPM-ben maximalizálhatjuk a fordulatszámot. LNA adapterrel 16,8 dB(A), míg nélküle 23,9 dB(A) a maximális zajszint.

Az NF-A12x15 FLX esetében 1850 RPM a fordulatszám, de a két mellékelt zajcsökkentő adapter (ULNA és LNA) segítségével 950 és 1400 RPM a maximális fordulatszám. 950 RPM esetében 10,2 dB(A) a zajszint. Mindkét modell 12V-os kivitelű és 1,56W maximális bemenő teljesítménnyel rendelkezik.

.

Tartozékokból egységesen kapunk a ventilátorokhoz fém rögzítő csavarokat, 30 cm hosszabbító kábelt, NA-AV3 rögzítőket, LNA adaptert, emellett az FLX modellhez ULNA adapter és 3 /4 pin átalakító is jár és a PWM modellhez egy 4-pin Y-kábelt is kapunk.

NF-A4x20:

Az NF-A4x20 család négy új modellt tartalmaz. Itt is kapunk FLX és PWM modelleket, emellett 5V-os és 12V-os változatok is elérhetők. Az NF-A4x20 ventilátorok, ahogy a nevük is mutatja 20 mm-es vastagsággal rendelkeznek, ami sokkal nagyobb statikus nyomást tesz lehetővé, mint ami a hasonló, 10 mm vastag modellek esetén lehetséges.

Természetesen itt is megjelenik az AAO keret a rezgéscsökkentő bakokkal, mikrocsatornákkal, lépcsős kialakítással, valamint a lapátok is megkapták a megszokott barázdákat a hatékonyabb és csendesebb működés érdekében.

....NF-A4x20.... ..NF-A4x20 PWM.. ..NF-A4x20 5V.. NF-A4x20 5V PWM
Max. fordulatszám 5000 RPM
Min. fordulatszám - 1200 RPM - 1100 RPM
L.N.A adapter 4400 RPM 4400 RPM - -
U.L.N.A adapter 3700 RPM - - -
Max. zajszint 14,9 dBA
Max. légszállítás 9,4 m³/h
.

Ami a tartozékokat illeti mind a négy modell dobozában találunk egy 30 cm-es hosszabbító kábel, négy darab fémcsavar és négy darab NA-AV3 rögzítő, valamint egy-egy OniJoin adapter szett. A PWM-es modellek ezen felül kaptak egy-egy Y-kábelt. A 12V-os modellek esetében kapunk L.N.A és U.L.N.A adaptert (FLX modell esetében mindkettő a doboz tartalma).

[caption id="attachment_74935" align="aligncenter" width="280"]NF-A4x20 12V NF-A4x20 12V[/caption] [caption id="attachment_74936" align="aligncenter" width="280"]NF-A4x20 PWM NF-A4x20 PWM[/caption]
[caption id="attachment_74933" align="aligncenter" width="280"]NF-A4x20 5V NF-A4x20 5V[/caption] [caption id="attachment_74934" align="aligncenter" width="280"]NF-A4X20 5V PWM NF-A4X20 5V PWM[/caption]
.

A 40 mm-es ventilátorokat használó készülékek közül számos megoldás a saját csatlakozót használ, így a normál 3, vagy 4 pines véggel szerelt ventilátorok nem használhatók. A gyártó erre a célra készítette az OmniJoin adaptercsomagot, mellyel ez a probléma kiküszöbölhető.

NA-SAV3 / NA-SAV4:

A Noctua már korábban is készített a felhasználók számára olyan ventilátor rögzítőket, melyek a fémcsavarokat hivatottak leváltani. Ezeknek igazából kettős céljuk van. Az egyik pozitív tulajdonságuk, hogy a ventilátor rögzítéséhez nincs szükség szerszám használatára, másodsorban pedig a rögzítők jótékony hatással vannak a ventilátorok által keltett rezgésekre, amely végeredményben csendesebb működést tesz lehetővé.

A Noctua új NA-SAV3 és NA-SAV4 rögzítői a korábbiakhoz képest még hasznosabbak, ugyanis többféle ventilátor vastagság esetén is használhatók. Míg a legtöbb rögzítő a 25 mm széles ventilátorok esetén használható, addig az NA-SAV3 és NA-SAV4 rögzítők az elhelyezett csappantyúknak köszönhetően 10, 14, 15, 20 , vagy 25mm vastagság esetén is alkalmazhatók. Ami eltérést jelent az NA-SAV3 és NA-SAV4 között, az a kialakítás, ugyanis az NA-SAV4 egyik vége kis sapkában végződik, ami a számítógépház külsejét tekintve esztétikusabb, az NA-SAV3 pedig mindkét végén rendelkezik nyúlvánnyal, ami még könnyebb használatot tesz lehetővé.

.
.

Ami az NA-SAV3 és NA-SAV4 csomagolásának tartalmát jelenti, dobozban 16-16 rögzítőt találunk, melyekkel 4-4 ventilátort tudunk a számítógépházhoz rögzíteni.

NA-SAC5:

Az NA-SAC5 egy nagyon érdekes adapter, hisz a tápegység SATA tápcsatlakozó kimenetét és a 3, illetve 4-pines ventilátorok csatlakozóját hangolja össze. Sajnos a készlet nem tartalmaz elosztót, így alap esetben egyetlen ventilátort működtethetünk az adapter segítségével, de abban az esetben, ha Noctua NA-SYC1, vagy más gyártótól származó Y-kábellel, vagy kábelekkel rendelkezünk, akkor jópár ventilátort összefűzhetünk és pozitívum, hogy ezt annak veszélye nélkül, hogy az alaplap ventilátor vezérlőjét károsítanánk.

NA_SAC5_noctua_02

NA-FC1:

A Nctua NA-FC1 ventilátor vezérlője nagyon hasznos megoldás azok számára, akik manuálisan szeretnék ventilátoraik fordulatszámát beállítani, illetve az alaplapi ventilátorvezérlő által beállított fordulatszámot még inkább le szeretnék csökkenteni.

.

Ami a dobozban található, az maga a ventilátor vezérlő, egy SATA tápkábel, egy 30 cm hosszú toldó és egy háromágú ventilátor kábel, melynek egyik végét a ventilátor vezérlőre kell csatlakoztatni, másik végére pedig három ventilátort köthetünk rá.

Az NA-FC1 működési elve, hogy az alaplap, vagy adott esetben tápegység és ventilátor közé beiktatunk egy feszültségszabályzót. Az eszközön van egy "No stop" nevű gomb, ami arra hivatott, hogy a csatlakoztatott ventilátor semmilyen esetben se álljon meg. Ennek aktivitását egy zöld fény jelzi. Az általunk beállított feszültségértéket egy narancssárga LED jelzi, mely értelem szerűen legalacsonyabb fordulatszámnál (vagy épp kikapcsolt ventilátorral) nem világít, míg maximális fordulatszámon teljes fényében izzik.

Árak és elérhetőség:

Az újdonságok hamarosan elérhetőek lesznek a magyarországi boltok polcain is. Hivatalos árazás:

NF-A20 PWM: 29,90 euró

NF-A20 FLX: 29,90 euró

NF-A12x15 PWM: 19,90 euró

NF-A12x15 FLX: 19,90 euró

NF-A4x20 PWM: 14,90 euró

NF-A4x20 FLX: 14,90 euró

NF-A4x20 5V PWM: 14,90 euró

NF-A4x20 5V: 14,90 euró

NA-FC1: 19,90 euró

NA-SAV3: 7,90 euró

NA-SAV4: 7,90 euró

NA-SAC5: 7,90 euró

A Noctua képviseltetni fogja magát a 2017-es Computex eseményen, mely május 30. és június 3. között kerül megrendezésre. A gyártó minden bizonnyal ezen a rendezvényen leplezi le legújabb innovatív megoldásait, melyeket rendszerint prototípusok formájában prezentál, de minden bizonnyal lesznek "piackész" megoldások is.

noctua_logo

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: