olcso-husnak-hig-a-leve-tenda-ch3-wca-kulteri-ptz-kamera

Olcsó húsnak híg a leve - Tenda CH3-WCA kültéri PTZ kamera

2024. március 28. Fenes Kristóf Fotó, videó / Külvilág

A biztonsági kamerák piaca egyre szerteágazóbb lett, így megvehetünk akár párezer Forintos kütyüket és méregdrága komoly rendszereket is.

Most szerkesztőségünkbe a Tenda CH3-WCA kültéri PTZ kamerája érkezett, ami nagyjából a 19-20 ezer Forintos kategóriát képviseli. Vannak nála jóval drágábbak, de vannak nála olcsóbb kamerák is.

Kezdjük a kicsomagolással, illetve azzal, hogy milyen érezzük az anyaghasználatot. Mivel egy kültéri eszközről beszélünk, a legtöbb gyártóhoz hasonlóan a Tenda is a „lógatott focilabda” formát választotta. A dobozban megtaláljuk a kamerát, egy adaptert hozzá, ha nem PoE hálózaton akarjuk használni, egy rövid szerelési útmutatót (nem használatit!), illetve a csavarokat. A kamera műanyag házzal és fali konzollal rendelkezik, a forgó rész fekete. De nézzük először a konzolt. Súlya az egésznek éppenséggel nincs, de ha kültérre veszünk valamit, azért úgy gondolom, sokkal robusztusabb konzolra és főleg rögzítési pontra lett volna szükség. Mindössze két pici stift fogja csak egymáshoz az elemeket. Ugyancsak nem tartom szerencsés választásnak a fekete forgórészt, mivel az is műanyag. Sokkal jobban megeszi így a nap, és az időjárás viszontagságai. Ami azonban nagyon meglepett, azért a gyártók többsége megpróbál még elviselhető minőségű tiplit belerakni a dobozba, úgy tűnik ez a Tendának nem sikerült. Ennyire rossz minőségű tiplikkel még soha életemben nem találkoztam. Konkrétan alkalmatlan az eszköz megtartására, de az én olvasatomban, ezt ha a gyártósor végén meglátják, kidobják a kukába, mint ipari selejtet.

Fontosnak tartom még az összeszerelés kiemelését. Ahogy a képen is láthatjátok, nem kifejezetten zárnak az elemek. Sőt, kifejezetten hézagosak. Összefoglalva a kinézetet és az anyaghasználatot, szinte kizártnak tartom, hogy a kamera, 5 nyárnál – télnél többet ér meg. De inkább 3… Ugyancsak konstrukciós hiba, hogy a kamera tetején van elhelyezve, napfénytől, széltől, esőtől, hótól nem védve a kamera összes adata. Így, ha az eltűnik, újra akarjuk regisztrálni a terméket, esélyünk sincs rá. Bár elhelyeztek a kameratesten is egy QR kódot, amivel (csak) párosítani lehet az eszközt, de ezzel is ugyanaz a probléma, mint a tetején elhelyezett adatokkal.

A CH3-WCA szerencsére PoE (LAN-on keresztüli tápellátás) és adapteres módon is működésre bírható, így valóban választhatunk a WiFi-n keresztüli üzemeltetés és a LAN-alapú között. A LAN csatlakozó természetesen védett a víz ellen, bár amúgy is a műanyag konzol mögé kerül, ugyanakkor ebben kifejezetten „hajaz” a professzionális kamerákra. Sajnos a DC bemenet viszont már nem védett. Így, nagy valószínűséggel, ha valaki hozzáértővel rakatjuk fel, akkor marad a zsugorcsövezés. Itt fontos megjegyezni, hogy a PoE tápellátású kamerákat nem érdemes CAT 7, vagy CAT6e kábelekkel szerelni, ugyanis a bennük lévő merevítésnek és érszétválasztónak köszönhetően sokkal nehezebb lesz velük a csatlakozók szerelése, és ugyancsak a kábelek behúzása. Az eszköz ugyancsak rendelkezik „fedélzeti” rögzítési lehetőséggel, mely lényegében egy microSD kártya foglalatot takar. Ebben egyetlen hiba van, az hogy mindössze egy gumidugó takarja, ellentétben az eggyel drágább Ezviz (és társai) kameráknál, ahol már becsületesen összerakott csavaros fedlapot kapunk. Ez azért lényeges, mert a gumi, ha süti a nap, ki van téve a természet viszontagságainak, folyamatosan avul, szétrepedezik, a végén pedig takaró nélkül marad a foglalat. Én nagyjából ötször nyitottam ki, hogy le tudjam fotózni, és megnézzem a slotot, de már most érezhető, hogy lazult a gumi, már nem zár rendesen. Persze mondhatjuk azt, hogy úgyis az alján van, majd lecsöpög, a kérdés pusztán annyi, hogy mennyire tesz jót a kártyának és az elektronikának a pára, a víz és egyebek.

Következzen a telepítés! Installálni a rendszert teljesen egyszerű volt, bár ez kizárólag mobiltelefonról végezhető el. Ami manapság a divat. Erre nem lehet panaszunk, a „felszerelési útmutató” teljesen teszi a dolgát, elkalauzol minket addig, hogy hogyan töltsük le az alkalmazást. Majd letöltjük, és várjuk, hogy a lokális nyelven szólaljon meg. Én, személy szerint negatívan tudom azt értékelni, hogy manapság egy app nem beszél magyarul. Szerintem ez a minimum, még akkor is, ha én sem magyarul használom a szoftverek többségét. És képzeljük el azt, aki ezt megveszi, mert olcsó, és mert van rá a dobozon feltüntetve „5 év garancia a forgalmazótól”, de igazából kérdezni nem nagyon tudunk. Akkor minek az 5 év garancia? Ez inkább egy marketing-szagú üzenetnek hat, mintsem valós terméktámogatásnak és garanciának. Persze különítsük el a kettőt, de egy alapkérdésre azért kellene tudni a választ. Gyakorlatilag terméktámogatás nélkül maradtunk. Bár az app teszi a dolgát, tudunk benne beállításokat triggereket eszközölni, ugyanakkor, amit a Tenda kommunikál, hogy ONVIF-kapcsolaton keresztül is elérhetőek a kamerái, ez nem igaz. Nincs ilyen funkció, innentől kezdve egyetlen esélyünk van, hogy a gyártó szoftverén keresztül használjuk a terméket. Egyetlen pozitív dolgot tudok elmondani, hogy az app könnyen használható és rajta keresztül a kamera telepítése egyszerű volt. Azt azért ne felejtsük el, hogy a Play Store, kártékonynak ismeri fel az appot, azt az alkalmazást, aminek a nevében ráadásul nincs benne a Tenda, hanem egyszerűen csak TDSEE-nek hívnak. Azért ezt megtalálni elég trükkös.

Az appban sajnos semmi extra sincs, még csak egy picike tárhelyet sem kapunk ingyen, hogy vissza tudjuk nézni a felvételeinket. Így mindenképpen szükség van arra, hogy vagy kártyát rakjunk bele, vagy előfizessünk (1 hónapra 1,99, 6 hónapra 19,99, illetve 1 évre 35 USD-ért). Mit is kapunk az előfizetésünkért cserébe? Meglepő módon,1 darab kamerára vonatkoztak az előbb felsorolt árak, ami tartalmazza a „Smart Cloud Storage”, 2x-es visszajátszási lehetőség, videó riasztás, biztonságos tárhely, AI-alapú megfigyelés, bármikori megtekinthetőség és az „Infinite Space” funkciókat. De legalább 3 hónapig ingyen kipróbálhatjuk. Csak tisztázzuk, hogy ezek mit jelentenek, az Smart Cloud Storage és az Infinite Space, valamint a biztonságos tárhely elég alap, ezt külön kiemelni, inkább marketing-szagú dolog. A riasztás funkciót a kamera a kép változásához köti. Így, ha bármi változik rajta riasztani fog. Az AI-alapú felismerésnél, ennél már többet kellene, hogy tudjon a kamera, fel kell, hogy ismerje az emberi alakot, valamint az állatokat. Hogy ezen funkciók mennyire is működnek, az a későbbiekben részletezem majd, azonban szeretnék egy gyors összehasonlítást tenni az Ezvizzel ismételten. Ha náluk választjuk a „Home Plan”-t, akkor 149.99€-t kell adnunk egy évre. Ez persze már 4 kamerára vonatkozik. Amiben eltér, hogy a tárhely limitált 1 GB-ban, azonban 32x-es visszajátszást kapunk, esemény-alapú keresést, 23 nap próbaidőszak mellet. Itt jól látható, hogy nincs benne az AI, azonban azt maga a kamera tudja már. Tehát, ha megveszem a kártyát, akkor alapból tudja a kamera, mindenfajta előfizetés nélkül.

Terméktámogatásra visszatérve, kijelenthetjük, hogy nincs igazi terméktámogatás jelenleg Magyarországon, ugyanakkor régebben volt, hogy adtak középszintű (nem középszerűt!) terméktámogatást a Tenda Hungary Facebookon oldalon keresztül (ahogy ennek néhány évvel ezelőtt utánajártunk).

És akkor jöjjön a várva várt felhasználói élmény! Térjünk vissza az applikációra. Ahogy az előbbi is leírtam, az app teljesen egyszerű, könnyen használható, csak épp nem magyarul. A legfontosabb funkciókat megtaláljuk benne, tudjuk irányítani a PTZ kamerát, van album, meg tudjuk természetesen osztani a hozzáférést és újra be tudjuk állítani a jelszót. És ennyi. Ez egy otthoni felhasználónak akár bőven elég is lehet, így ezzel kapcsolatban ellenérzésünk abszolút nincs, főleg mivel árkategóriájában és tudásában biztosan csak otthoni felhasználónak ajánlanánk.

Regisztrálva az ingyenes próbaidőszakra, és pár nap használat után azonban jön a feketeleves. Nem akarok foglalkozni a tárhely kérdéssel, mert azok biztonságával foglalkozni értelmetlen, mindenki tudja ennek hátrányait, pozitívumait, kockázatait. Az igért funkciókat annál inkább érdemes górcső alá venni.
Az nem kérdés, hogy a storage-ot bármikor elértem, ezzel sohasem volt probléma. A képváltozás-alapú riasztás és detektálás elég sokszor dobott hibát, már akár a fényváltozásra is reagált, míg ha elment egy autó, azt teljesen figyelmen kívül hagyta. Ezzel ellentétben, a kapunyitást rögzítette, tehát lehet, hogy valamit felismert, csak nem tudom mit.

Az igazi probléma az AI-alapú felismeréssel van. Véleményem szerint, semmi köze sincs az emberalak-felismeréshez és az AI-hoz, ez is csak képváltozás alapján csinál valamit. Nagyjából az esetek felében tudta követni az emberalakot, mellette egy HikVision kamera volt (természetesen ez professzionális), amely tökéletesen rögzített minden eseményt. Persze ne hasonlítsuk össze a kettőt, ez csupán a teszthez volt szükséges, mint „referencia (m)érték”. Így pontos összehasonlításom alapom lehetett a videók és riasztások elemzésére. A kamera elhelyezése természetesen úgy történt, hogy ne az embereket vegye felülről, hanem azonosítható képet vártunk tőle, így a földtől 3 m-re raktuk fel. Ez pontosan elegendő kell, hogy legyen arra, hogy párméteres távolságból, arcfelvételt tudjon készíteni. Elfogadható képet tudott produkálni akkor amikor nem volt ellenfény, és optimálisak voltak a körülmények. Ha már ellenfényes környezetben, vagy éjszakai körülmények között néztük a felvételeket, az arc szinte azonosíthatatlan volt 10 méteres távolságból. 2-3 méterről, már kivehető volt, ami lehet, hogy otthoni felhasználásánál elegendő.

Véleményünk szerint, a kamera megfelel annak, hogy valamilyen szinten elrettentő erőt képviseljen és átlagos felvételeket tudjunk rögzíteni a lakás/ház körüli dolgokról, megfigyeljük alapszinten kertünket. Ha már eggyel komolyabb védelemre van szükségünk, így az arcokról készült felvételek valós felhasználására egy esetleg betörés esetén, ott már problémák vannak. A sziluettet visszanézhetjük, de szinte esélyünk sincs azonosítani az embert, hacsak pontosan nem a kamerába bámul közelről.

Írta: Fenes Kristóf

Hasonló bejegyzések: