olcso-mechanikus-billentyuzet-ajazz-robocop-mechanical-keyboard-teszt/2017/04/09

Olcsó mechanikus billentyűzet – Ajazz Robocop Mechanical Keyboard teszt

2017. április 09. Ficsor Tamás Billentyűzet

Már több mechanikus billentyűzet megfordult nálunk, de közülük is a legtöbb a drágább kategóriába tartoznak. Az első belépő szintű mechanikus billentyűzet. ami nálunk volt az a Genesis RX75, ami valóban egy belépő szint a maga kb. 20 ezer forintos árával. De vajon mit kapunk, ha ennél alacsonyabb áron vásárolunk egy ilyen fajta klaviatúrát?

Elöljáróban:

A mechanikus billentyűzetek egyrészt nagyon élvezetes gépelést biztosítanak, másrészt pedig függőséget is okozhatnak. Vannak olyan emberek (mint jómagam), akikben azt az érdeklődést keltik, hogy „jaj azzal a kapcsolófajtával vajon milyen lehet gépelni?” és ezért képesek egy másik (több) billentyűzetet venni. Viszont vannak „szerencsésebbek”, akik megállnak egy stílusnál. Nálam már találkozhattatok a Corsair K70 személyében a Cherry MX Red kapcsolóval, a Genesis RX75 személyében pedig az Outemu Black switch-el. A következő billentyűzetet, amit vennék, azt a következőképp szűrtem: legyen fehér színű, legyen háttér világítása, NE legyen Red vagy Black kapcsolós. Hosszas keresgélés után az Ebay-en találtam rá a tesztben szereplő termékre, ami 50 $, azaz majdnem 15 ezer forint volt. Vajon megérte?

Csomagolás:

ajazz_bill_1

A klaviatúra csomagolása nem nagy kunszt. Az árával megegyező a minősége. A doboz „puha” anyaga miatt a szállítás közben behorpadt, így első ránézésre nagyon elkezdtem aggódni. Szerencsére nem volt miért, hisz az eszköznek semmi baja nem lett. A Genezis termékéhez hasonlóan két oldalt szivacs védelmet kapott, ezen kívül fóliába lett csomagolva, valamint párnás „védőelemekkel” is ellátták. A klaviatúra mellé nem adnak semmit, csak két papír anyagot, melyekre kínai/japán szöveg van írva.

A termék:

Magáról a gyártóról nem is hallottam ezelőtt. Annyit sikerült megtudni az oldalukról, hogy egy kínai gyártóról van szó, ami elég széles termékpalettával rendelkezik. A billentyűzetek mellett találunk egereket, fejhallgatókat, egérpadokat. Ráadásul ezekből RGB-s változatok is vannak. Tehát a gyártó nem ma kezdte, de a minőség miatt még mindig aggódtam. A videó megosztó oldalon többnyire az AK33 típusú klaviatúráról találtam anyagot, amikben elég jó véleménnyel voltak az emberek.

ajazz_bill_3

A klaviatúra nagyon kecses kivitelezést kapott köszönhetően a minimális káváknak, valamint a vékony háznak. A vékony kivitelezés az úgynevezett „shieldless” dizájn miatt valósul meg, ami miatt a mechanikus kapcsolók jól láthatók lesznek. Ez több okból is jó, egyrészt a háttér világítás szebben oszlik szét, másrészt a takarítás sokkal könnyebb, harmadrészt pedig egyszerűen jól néz ki.

A billentyűzet fényes fehér műanyag házat kapott. Mondanám, hogy ez nem volt jó ötlet, de mivel vonzza a port, de túlnyomó részt csak az alja és kis mennyiségben az oldalai kaptak ebből a kombóból. így még jól is néz ki. Nagy meglepetésre a felső lap fémből van, ami szintén fehér, de mattított változata. Újabb meglepetés, hogy a talpán nem csak a négy sarkon, de a kihajtható lábakon is találunk gumírozott felületet. A kommunikációt 2 méter hosszú, szürke és fehér színű, szövet borítású, aranyozott végű USB kábelen végzi.

ajazz_bill_5

A klaviatúra 104 gombos NA kiosztású, azaz nincs kapcsoló a hosszú „i”-nek, illetve az Enter csak egy soros kialakítású. A kiosztás miatt érhetően például a multimédia elemek a funkció billentyűkre kerültek, melyeket az Fn billentyű lenyomásával érhetünk el. Mellettük kapunk még olyan gyors gombokat, mint a számológép, a sajátgép/ez a gép vagy az alapértelmezett keresőmotor előhívás. Az F1-F4-en találjuk a hangerő szabályzót és a némítógombot, valamint a zene lejátszónak a gyors gombját. A navigációs billentyűk feletti kapcsolókra helyezték a háttér világítás módjait. Van itt wave, game mód, lélegző, reaktív, ripple. A kígyózó és a "csavart" effekt viszont csak a Scroll Lock-ra fért fel. A kurzormozgató és a backspace előtti billentyűkön tudjuk az egyes effekteket finomítania, mint például a sebességüket, irányukat és persze a fényerőt. Minden effektnél a billentyűzet babakéken pompázik. A kapcsolók mellett a szokásos visszajelzők is világítanak viszont csak fehérben. Természetesen a Win Lock sem maradt ki, ami az egyszerűség kedvéért közvetlenül a Win gombra került.

ajazz_bill_4

Az árából kiindulva számíthattam a csomagolásra és a kapcsolók fajtájára is. Amibe biztos voltam az az, hogy a Blue típusú, de a márkáját nem írták, így ez csak a kupak levétele után derült ki. A doubleshot sapka lehúzása után szembesültem, hogy a gyártó saját mechanikus kapcsolójával lesz dolgom. A Blue kapcsolókról azt érdemes tudni, hogy egy nagyon hangos kapcsolófajta. Talán a leghangosabb mechanikus kapcsoló a Blue. Ezt a fajta típus leginkább azoknak ajánlott, akik sokat szoktak gépelni és biztosak akarnak lenni abban, hogy lenyomták a kapcsolót. A Blue erről hang formájában és érzésre is visszajelzést ad, ugyanis az aktiválási pontnál a kapcsoló „kattan” egyet, ahogy a szerkezetben lévő műanyag elem átkattan egy pöckön. A lenyomáshoz a Red-el ellentétben nagyobb erőt kell kifejteni. Az aktiválási pontig 50 gramm, míg a teljes lenyomáshoz pedig 60 gramm erőre van szükség.

Tapasztalat, vélemény:

Pozitívan csalódtam az Ajazz termékében. A klaviatúra meglepően jó anyagokból van összerakva. A fényes fehér ház kifejezetten tetszik, de amin igazán meglepődtem az a fém fedőlap. Arról nem is beszélve, hogy a kihajtható lábak is gumírozottak, ráadásul elég jó minőségűek, így nagyon jól tapad az asztalhoz. Mivel én mindig megemelt módon használom a billentyűzeteimet, így ennek nagyon örülök. A világítás teljesen rendben van, bár nagyon érdekes, hogy a statikus mód kimaradt. A kapcsolók átlátszó házat kaptak, így a fehér fém lapon még jobban szétoszlik a fény. Viszont a fémlapot rögzítő csavarok nem lettek fehérre festve, így azok egy kicsit rontanak az összképen. Pontosan nem tudom, hogy a billentyűzet hány gombot képes egyszerre kezelni, de az biztos, hogy 5-nél többet, ami jó hír.

ajazz_bill_6 ajazz_bill_7
-

Ami a kapcsolókat illeti…nagyszerűek és nagyon hangosak. Teljesen más élmény a Red-el összehasonlítva. Rendkívül jó érzés, amikor az aktiválási pontnál érezzük és halljuk is a kattanást. Akik sokat gépelnek azoknak maximálisan ajánlom. Szokták mondani, hogy a Blue kapcsoló nem jó játékokhoz. Ez valamilyen szinten igaz, mivel nehezebben lehet lenyomni, úgymond „akadályba” ütközünk a kapcsoló lenyomásakor, de ha kiismerjük ezt a típust akkor nem lesz semmi gond a játékok közben. Az elején nekem is nagyon szokatlan volt és féltem, hogy nagyon rossz lesz vele játszani, de emiatt nem kell aggódni. Azt pedig ne felejtsük el, hogy ez egy másolt kapcsoló, biztos vagyok benne, hogy ha eredeti Cherry MX Blue lenne, akkor a két azonos stílusú kacsoló között nagy különbség lenne.

Egy hét használat után egyetlen negatívummal találkoztam, ami már első kézbevételnél feltűnt. A kis bibi a jobb felső sarkon található a logó környékén, ahol egy kis illesztési malőr támadt, de ez nem olyan hiba, ami szembetűnő szóval, illetve, ami rontaná a használatot, így olyan mintha ott sem lenne. A videóban majd láthatjátok, de senkit se ijesszen meg a látvány, billentyűzet abszolút megéri az árát.

Honlap

Ebay

[youtube]https://youtu.be/L9zwNBWwf8o[/youtube]

 

Írta: Ficsor Tamás

Hasonló bejegyzések: