olcso-ultralight-eger-genesis-krypton-550-egerteszt

Olcsó Ultralight egér - Genesis Krypton 550 Egérteszt

2021. szeptember 01. Bordás Dávid Egér

A legutóbbi Genesis egérteszt óta újabb cincogók érkeztek hozzánk, amiket ki is próbáltunk, sőt nyüstöltünk is őket rendesen. A korábbi kijelentésem az egerekkel kapcsolatban még mindig érvényes, vagyis nem mindegy kinek milyen egér lesz a tökéletes.

A legutóbbi tesztben két egér csapott össze egymással két eltérő kategóriából ár és felhasználás szintjén is. Most csak egy rágcsáló kerül kivesézésre, de érdemes lesz tovább olvasni.
Az utóbbi években egyre több szó esik az egereknél a tömegről. Korábban nem igazán néztük, hogy egy egér 80-100 vagy 150 grammos-e, csak használtuk, mert sok gomb volt rajta, mert brutálisan jó szenzor volt benne, vagy mert tökéletesen kényelmes volt megfogni és használni. Aztán egy idő után a tömeg is fontos szempont lett, de először a plusz súlyok egerekre aggatása terjedt el. Például volt egy 90g tömegű egér, amire 2-5-10g-okat lehetett pluszban beletenni. Ez szép volt jó, volt, de egy idő után egyre nőtt az igény a könnyebb egerek irányába, mert egy alacsonyabb tömegű egérrel gyorsabb és nagyobb mozdulatokat lehet tenni egy gyors iramú játékban, főleg akkor, ha a DPI alacsonyra van állítva a nagyobb pontosság érdekében. Ezért a 90g-os egerek tömegét elkezdték lefaragni, amit először vékonyabb anyagokkal értek el, ami persze a merevség rovására megy. Majd jöttek a ma már legelterjedtebb módszernek számító méhsejt rácsos kialakítások. Az anyag vastagságán nem változtattak, csak lyukakat ütöttek bele úgy, hogy a merevségen lényegében nem változtattak. Így tudtak 70, vagy akár 50g környékére is lemenni a gyártók a tömeg tekintetében, ami főleg annak tekintetében nagy szó, hogy a korábbi értékes funkciókat, mint az oldalsó gombok megmaradtak. A mai tesztalanyunk is egy ilyen lyuggatott egérke, a Genesis Krypton 550-es.

A doboz

Az egér doboza nem kevesebbet ígér, mint azt, hogy egy Ultralight Gaming egérrel lesz itt dolgunk kérem szépen. Annak tekintetében, hogy a gyártónak is van ennél jóval könnyebb egere kicsit túlzó, mert azt inkább nevezném ultrának, de kétségkívül jól hangzik. Én Superlight-nak nevezném. De a megnevezésen túljutva egy egyszerű dobozba van csomagolva a cincogó. Az alap adatait jegyzi a doboz hátulja, erről később még szót ejtünk és egy egész jó képet fest róla, milyen formája is lesz. A dobozt kibontva semmi cicoma, semmi extra nincs benne, csak a műanyag burokba zárt egér és a hozzá tartozó rövidke használati útmutató. Itt nem kapunk cserélhető talpakat vagy egyéb nyalánkságot, csak magát az egeret. De mi más is kellene?

Külső

Megszabadítva a csomagolásától egy elég formás egérkét kapunk, ami számomra kifejezetten kényelmes. Nagyjából olyan érzés, hogy ráteszem a mancsom és szinte egyből tökéletesen passzol és kényelmes megfogdosni és használni. Egyébként méreteit tekintve 128mm hosszú, 68mm széles és 42mm magas, persze mindegyik a legnagyobb kiterjedésében mérve. A kinézetét nagyban meghatározza a méhsejtrácsos kialakítás, de szerintem nagyon jól néz ki és amellett, hogy szép, ez adja meg neki az Ultralight tulajdonságát is, mert ezzel 70g-ra sikerült lefaragni a tömegét. Persze lehet valakinek egyáltalán nem jön be az ilyen, nekik nem fog ennél az egérnél sem jobban tetszeni. Ami még különlegessé teszi az a színe, mivel fehér, ami megint csak egyéni preferencia kérdése, de szerintem kifejezetten jól mutat, igaz jobban látszik rajta a piszok. Viszont jó hír, hogy természetesen kapható feketében is.
Mivel egy gamer egérről van szó nem csak a szokásos gombok találhatóak meg rajta, így a szokásos bal, jobb egérgomb, illetve a görgő mellett a bal oldalra is került két gomb a szokásos hüvelykujj gombok. Igen ezt fontos kiemelni, mivel csak jobbkezes a szerkezet nem szimmetrikus. Egyébként ez a két oldalsó gomb kifejezetten jó helyen van, és elég nagyok is ahhoz, hogy egy gyors meccs alatt jól tudjuk őket használni. A kattintásérzet is jó, nem is túl hangos. Ez a többi gombra is elmondható, hogy kellemes és nem is hangos, emellett 20 millió kattintásra vannak standardizálva, így egy darabig jól fognak működni. Amit viszont a gombok tekintetében szokni kell, hogy a méhsejtes rácsból a bal és a jobb klikk gombjai is kaptak, ami egyes egérmarkolási technikáknál esetleg zavaró lehet. Alapvetően azon a helyen, ahol a nagy többség fogja az egerét nincs lyukasztás és kényelmes a használata, de erre érdemes figyelni, ha valaki nagyon „karmolós” fogással rendelkezik. Említésre méltó gombok még a görgő mögött található DPI és LED váltó gomb. Az előbbi szintén standard a gamer egereken és itt is jó hasznát vettem és nem is nagy, tehát nem sok esély van véletlenül megnyomni. De a másik gombot nem értem. Kicsi, tehát nem fogjuk véletlenül nyomkodni, de ahhoz elég közel van, a másik gombhoz, hogy összekeverjük néha és csodálkozzunk, hogy miért nem váltott át a DPI arra, amire szerettük volna. Majd rápillantva az egérre egyszerre csak arra leszünk figyelmesek, hogy más mintában világit rajta a LED sor. Elég értelmetlen gomb, főleg annak tudatában, hogy az egér alján egy teljes LED kikapcsoló gomb is van, így a tetején lévő gombot nyomogathatjuk, ahogy akarjuk. Viszont, ami nagyon tetszett a LED-del kapcsolatban, hogy a különböző csili-vili világítási módok mellett a beállított DPI értékek mellé is rendelhetünk egy színt így, ha épp elfelejtettük melyik fokozatban is vagyunk, az egér világítása segíthet. Ehhez persze már szükség van a szoftverre is.

Szoftver

Szóval térjünk is át a szoftveres részére a dolognak. Itt nincs nagy eltérés a többi Genesis egérhez képest. Az egérnek van egy saját programja, amit a kedves felhasználó letölt a hivatalos oldalról, majd feltelepíti és használhatja is. Emellett a beállítási lehetőségek is ismerősek lehetnek korábbról. A korábban említett világítási módozatok állíthatók benne, lehet DPI értékeket megadni szinte teljesen szabadon, amiből 6 különféle szintet tud egyszerre eltárolni. Van makrózási lehetőség, profilozható is és a polling rate is állítható 125 Hz és 1000 Hz között. Mivel az egérnek van saját memóriája, így ezeket a beállított értékeket és funkciókat elmenti magának és a szoftver futtatása nélkül is mindent ugyanúgy tudunk használni. Egy érdekes plus dolgot viszont tud a szoftver. Ha DPI szintet váltunk ezt kijelzi az képernyőn egy jó nagy feliratban, ami hasznos tud lenni, főleg a korábban említett kellemetlenség elkerülése érdekében.

Értékelés

Összességében nekem nagyon elnyerte a tetszésemet a Krypton 550-es. Nagyon jól néz ki és a nagyobbacska méretű kezemben is nagyon kényelmesen elfér és nagyon jó is használni. Igaz, hogy nem vezeték nélküli, de ez egyáltalán nem probléma, már csak azért sem, mert extra puha és mozgékony kábele van, ami az 1,8m-es hosszával az átlagba tartozik. Ami kiemelheti a mezőnyből az az ára, mivel nagyjából 10-12 ezer Ft-ért lehet beszerezni itthon. Ahhoz képest, hogy van benne egy egész jó szenzor, elég könnyű és baromi jó kialakítása van, egy egész baráti árat társítottak mellé. Ezek alapján bátran merem ajánlani bárkinek, aki nem akar nagy pénzeket költeni, egy jó, főleg fps játékokhoz kitalált egérért.

Köszönjük az együttműködést a forgalmazónak.

Írta: Bordás Dávid

Hasonló bejegyzések: