olympus-pen-es-a-selfie-fotozas-muveszete/2014/08/28

Olympus PEN és a selfie fotózás művészete

2014. augusztus 28. Gosztonyi Adorján

Ahogyan Laetitia Wajnapel írja PEN gépéről a mademoisellerobot.com-on: “a tökéletes divatblogger fényképezőgép”. Elég kézbe kell venni az új Olympus PEN E-PL7 gépet és máris tudni lehet, mire is gondolt. APEN tervezői tisztán látják, amit más fényképezőgép márkák általában nem: astílusra kiélezett szemű, kreatív fotósok élvonalbeli munkáikhoz nem szívesen használnak nagydarab, műanyag, tükörreflexes fényképezőgépeket, melyek elrontják a gondosan összehangoltoutfitet. Amikor a tükörbe néznek, azt szeretnék, hogy a fényképezőgép még stílusosabb megjelenést kölcsönözzön. De egy PEN E-PL7 tulajdonosnak nincs is szüksége többé tükörre.A gép LCD kijelzője le és körbehajtható, így az előre beállítható időközzel készülő sorozatfelvételek, vagy videó selfie-k kompozíciója a belógó ujjak problémája nélküloldható meg.Sőt: akár a gép megérintése nélkül, okostelefonról vezérelve is készíthetünk felvételeket. AzE-PL7 lehet igazi divatikon – és lehet olyan egyszerűen használható eszköz, mint egy telefon – de valójában egy csúcskategóriás, professzionális remekmű, melynagyszerű kiegészítők és a fényképezőgéphez kitűnően illeszkedő, kreatív effektek széles választékát kínálja használója számára. Elérhető egyedülálló megjelenést biztosító fehér színben, valamint klasszikus ezüstben és feketében – 2014 szeptemberének végétől, 134.990.- HUF áron. A géphez tartozik egy karcsú, nagyteljesítményű Pancake Zoom objektív, valamint az OI.Share alkalmazás, mely a felvételek megosztását WiFi-n keresztül Android, vagy iOS mobileszközök segítségével minden eddiginél egyszerűbbé teszi.

???????????????????????????????????????????????

Csúcsselfie-k

Egy cserélhető objektíves fényképezőgép, melynek kioldója okostelefonról vezérelhető – nem újdonság. Azonban aPEN E-PL7 által igazán kreatív lehetőségeket kapunk, ha használjuk ezt a funkciót: például a zoomot a gép megérintése nélkül állíthatjuk be, csakúgy, mint az expozíció legfőbb paramétereit, a rekeszértéket és a zársebességet. Végül a beállítások hatásait valós időben megjelenítve láthatjuk az okostelefon kijelzőjén, mielőtt még elkészítenénk a felvételt. A telefonon keresztül egyszerűen állíthatjuk be a PEN időzítőjét, így kiváló eredménnyel készíthetünk remek képeket

például paparazzi stílusú, minden mozzanatot rögzítő sorozatfelvételeket. Vagy váltsunk közelképre, adjuk meg a felvételek időközét és fotómodellhez illően váltsuk a pózokat.

A PEN E-PL7 – dönthető LCD érintőkijelzője által – ideális  „old-school” selfie fotózásra is: csak hajtsuk le és fordítsuk el a kijelzőt, ekkor a gép automatikusan „selfie-módra” vált. Az EZ objektív nagylátószög pozícióba áll, a kijelző pedig 3” méretű tükörré változik, melyen időzítőt, e-Portrait üzemmódot, illetve kioldót vezérelhetünk – mindössze a kijelző megérintésével.

Függetlenül attól, hogy mennyire könnyű is a fényképezőgép, ha egy kézzel kell tartani azt egy hosszabb fotósorozat készítéséhez – ekkor ugyanis szinte biztosra vehető a gép kezünkben történő elfordulása miatt fellépő bemozdulás. Ezért az Olympus a legújabb PEN-be a csúcskategóriás, háromtengelyes képstabilizátor technológiáját is beépítette. Ezzel az elfordulásos kézmozgások sokkal hatékonyabban küszöbölhetők ki, mint a hasonló gépekben található, hagyományos rendszerekkel. Ezt jó tudni!

???????????????????????????????????????????????

Lenyűgöző – első benyomások

Egy nagyszerű design hoz magával továbbiakat is – az Olympus pedig a PEN E-PL7 mellé retró stílusú, annak stílusával tökéletesen harmonizáló váztokot, objektívvédő sapkákat, valamint hordszíjakat kínál pazar, szemet gyönyörködtető kivitelben. De, ahogy arra Anne-Kathrin Bieber, a Les-attitudes.com bloggere rámutat, ez a fényképezőgép sokkal többről szól, mint a csodás megjelenésről: “a PEN a tükörreflexes gépek remek alternatívája és sokak számára maga a tökéletesség – például nekem is.” Az E-PL7 szinte magától értetődő magabiztossággal a legkiválóbb képminőséget biztosítja még gyenge fényviszonyok között is – mivel több, az Olympus High-end OM-D sorozatának gépeiben alkalmazott, nagyteljesítményű technológia megöröklésévelbüszkélkedhet. A leginkább szívet melengető jellemzői emellett a számtalan kreatív lehetőség, valamint a döbbenetesen egyszerű felvételkészítés és megosztás, mely egy vérbeli divatblogger számára az igazi wow-faktort jelenti.

???????????????????????????????????????????????

Kreativitás határok nélkül

Az egyszerűen alkalmazható funkciók és gondtalan online kapcsolat a blogoszféra legjobbjait is biztosan lenyűgözi. “Számtalan nagyszerű beállítást és szűrőt használhatunk a kompakt, könnyű és egyszerű kezelhetőséget biztosító fényképezőgépben,” mondja Anne-Kathrin, akinek blogját minden hónapban olvasók ezrei keresik fel. A kreatív megoldások közül az egyik kiemelkedő funkció a Live Guide, mely az intuitív paraméter beállítást segíti a kijelzőn megjelenő görgetősáv felkínálásával (melyhez menü használata sem szükséges) és a változtatások hatásainak kijelzőn követhető, valós idejű megjelenítésével – mielőtt még megörökítenénk a felvételt. A Live Guide segítségével olyan kifinomult, profi hatások is elérhetővé válnak, mint a bokeh (a háttér életlenítésével). A fotó, illetve videó elkészítéséhez a PEN védjegyét jelentő kreatív lehetőségek állnak készen. Az Olympus a fényképezőgépben elérhető képszerkesztő funkciók úttörője – az E-PL7 pedig e hagyomány mentén kínál elképesztően változatos, 14 különféle Művészi szűrőt, köztük az újVintage  és az egy-egy szín kiemelésére alkalmas Partial Colour opciót. Mindkét új szűrő finom beállítási lehetőségei pontosan a kívánt eredmény elérését biztosítják.

PEN_E-PL7_white__Product_180_v2

Közvetlen megosztás

Az Olympus OI.Share egy olyan, ingyenesen letölthető alkalmazás, melynek segítségével a PEN gyorsan és gond nélkül csatlakoztatható okostelefonhoz WiFi-n keresztül – ezáltal a felvételek megosztása a barátokkal (és a követőkkel) a közösségi oldalakon minden eddiginél egyszerűbben történhet. Első lépés: az LCD kijelzőn található gomb megérintése. Második lépés: a megjelenő QR kód beolvasása. És kész. Már indulhat is az irigylésre méltó képek és videók online megosztása.

További jellemzők:
  • Live Guide a manuális beállítások hatásainak valós idejű megjelenítéséhez
  • Kifejezetten a modellhez tervezett, különleges megjelenést biztosító kiegészítők, valamint különféle objektívek és búvártok-szettek érhetők el a kínálatban
  • Vékony, cserélhető 14-42mm 1:3.5-5.6 EZ objektív a bárhol és bármikor rendelkezésre álló kreativitás érdekében
  • Lenyűgöző képminőség a 16.1 megapixel felbontású Live MOS szenzornak és a TruePic VII képprocesszornak köszönhetően
  • FAST AF és gyors start-up

Mivel teljesen fémből készült testének elülső részén az OLYMPUS PEN felirat látható bevésve, az E-PL7 számára már nem fontos, hogy bizonyítson – egyszerűen nincs már szükség arra, hogy a profi fotósok vállát ormótlan DSLR gépek hordszíjai dörzsöljék ki, vagy hogy különféle módon fejezzük ki stílusérzékünket: mindez megtalálható az új, elegáns PEN köntösében, szeptember végétől, 134.990.- HUF ajánlott fogyasztói áron.

olympus-logo

Írta: Gosztonyi Adorján