onyx-boox-note-air-2-plus-bemutato

Onyx Boox Note Air 2 Plus bemutató

2024. január 30. Fenes Kristóf Tablet

Korábban már az Onyx Boox terméksorozatának több tagját is sikerült megvizsgálnunk, ezúttal pedig a gyártó Note Air 2 Plus modellje jutott el hozzánk. Ahogy a korábbi megoldások is, úgy a Note Air 2 Plus is egy hibrid eszköz, ami egyfajta átmenetként szolgál az ebookok és az androidos tabletek között, ennek ellenére inkább számít egy jobb ebooknak, mintsem egy teljes értétkű tabletnek, de ez jelen esetben nem jelent hátrányt.

Dizájn

Az eszköz alapvetően egy kifejezetten vékony, mindössze 5,8 mm vastag tablet egy 10,3 colos HD carta glass kijelzővel, amihez extraként már gyárilag is érkezik egy bőr kijelző-védő. A tablethez emellett egy Boox Pen Plus toll is érkezik, ami mágnesesen tehető fel a Note Air 2 Plus jobb oldalára, ráadásul 4096 nyomási szintet isérzékel. Az eszköz egy igencsak különleges „Pine green” színű borítást kapott, ami annak ellenére, hogy egy rendhagyó szín, igencsak különlegessé teszi a tabletet.

A kijelző felbontása 1404x1872, ami igencsak rendhagyónak számít, ennek ellenére mindez igencsak éles, így akár jegyzetelésről, akár olvasásról van szó, minden tekintetben jó élményt nyújt. A kijelző extra különlegessége, hogy az átlag tabletekhez képest mattabb és tapadósabb kijelzője van, így sokkal jobb élmény a tableten jegyzetelni, vagy éppen rajzolni, mint egy átlagos tableten, ahol a kijelző nemcsak jobban tükröződik, hanem jobban is csúszik, így nehezebb határozott mozdulatokkal dolgozni rajta. Ebből kifolyólag a jegyzetelés és a rajzolás igencsak kényelmes a Note Air 2 Plus eszközön egészen addig, amíg meg tudunk barátkozni a monokróm kijelzőjével.

Belső

Hardveres tekintetben a készülék ára ellenére nem egy combos eszközről beszélhetünk, hiszen, ha szigorúan tabletes szemszögből vizsgálnánk csak meg, akkor a 8 magos ARM processzora, a 4 GB LPDDR4X belső memóriája és a 64 GB UFS2.1 tárhelye igencsak kevésnek számítana. Ugyan az USB-C töltő/csatlakozó egy meglehetősen jó dolog rajta, a 3000 mAh-s akkumulátorát már lassan a mezei olcsó telefonok is felülmúlják. Azonban, ha abból a szempontból vizsgáljuk meg, hogy ez egy ebook, akkor már igencsak soknak számít mindez. Pláne, ha idevesszük azt is, hogy Note Air 2 Plusba hangszórókat, mikrofont és vezeték nélküli hálózati adaptert is tettek (WiFi 5 /AC/ + BT 5.0).

Mindezek lehetővé teszik azt, hogy hangoskönyvek felolvasására is használhassuk a tabletet, vagy éppen podcastokat is hallgathassunk rajta, azonban ettől többre, mint például videók megtekintésére ne nagyon számítsunk, ugyanis a képfrissítés akkumulátorszabályzási okokból kifolyólag igencsak lassú, így, ha a hang nem is, a kép igencsak akadozni fog, ráadásuk a monokróm színek még ettől is jobban rontanának az élményen. Az eszköz egyszerűen nem erre lett tervezve. Cserébe az eszköz legalább 1 hét, de akár 4 hétnyi (készenléttel) használatot is lehetővé tesz egyetlen töltéssel. Sőt, a kevesebb, mint 420 g-es súlya igencsak hordozhatóvá teszi az eszközt.

A szoftver a kulcsa mindennek

A médialejátszási és rajzolási képességek sejtetnek valamit, hogy szoftveresen többről van szó, mint egy egyszerű ebookról. Ennek az az oka, hogy a tablet az Android 11 enyhén „butított” változatát használja. A butítás alatt azt értjük, hogy nincsen benne semmi bloatware és felesleges funkció, csak azok a funkciók találhatók meg benne, amik szükségesek ahhoz, hogy a rendszer gond nélkül el tudja látni egy ebook feladatait. Lehetővé teszi a kijelző háttérvilágításának megváltoztatását hideg és melegfehér színek között, támogatja a médialejátszást és külső, vezeték nélküli bluetooth eszközöket/hangszórókat, valamint rengeteg dokumentumformátumot kezel (PDF, PPT, EPUB, TXT, DJVU, HTML, RTF, FB2, DOC, MOBI, CHM és még sok más…). Sőt, még a Google Play Store is elérhető rajta, így extra alkalmazásokkal is bővíthetjük a képességeit, ráadásul még játékokat is tölthetünk le rá technikailag, azonban azért, mert erre lehetőség van, nem jelenti azt, hogy ezt érdemes is megcsinálni, ugyanis igencsak lebutított élményben lesz így részünk.

Használat közben

A Note Air 2 Plus talán íróknak, vagy olyan kreatív szakembereknek és diákoknak jelent jó választást, akik nem szeretnének kizökkenni semmilyen módon az aktuális tevékenységeikből. Mivel funkcionalitásban kevesebbet nyújt, mint mondjuk egy teljes értékű tablet vagy telefon, jóval kevesebb értesítést fogunk rajta látni, mint azokon, ezáltal nem fog semmi sem megzavarni minket a mély koncentrációban. Sőt, az üzemideje miatt még talán jobb is rajta az órai jegyzetek elkészítése, mint egy rendes tableten vagy laptopon. Az előbbitől a már korábban is említett papírszerű használati élménye miatt, utóbbitól pedig azért, mert a billentyűk leütésének hangja nem fog senkit sem zavarni mellettünk, hiszen nem kapunk külön billentyűzetet a Note Air 2 Plus mellé. Persze, ha valaki nem tudna anélkül élni, kiegészítőként vehet hozzá Bluetooth képes billentyűzetet is, de az elvenné az eszköz azon előnyét, ami alapból is különlegessé teszi, a többször is említett papírszerű élményt.

Összegzés

Senkit sem fog meglepni az a kijelentésünk, hogy az Onyx BOOX Note Air 2 Plus egy rétegtermék, így nem mindenkinek lesz rá szüksége a mindennapi életben. Azonban, ha valaki pont egy limitáltabb funkcionalitású, de mégiscsak mindenre képes eszközt keres ahhoz, hogy folyamatosan fókuszban tudjon maradni és átengedhesse magát az alkotásnak, annak a Note Air 2 Plus egy igencsak remek felhasználói élményt tud nyújtani, ami meg talán segíteni is fog abban nekik, hogy megbarátkozzanak a borsos, közel 200 000 Ft-os árcédulájával.

Írta: Fenes Kristóf

Hasonló bejegyzések: