onyx-boox-poke5-ismerteto

Onyx Boox Poke5 ismertető

2023. december 14. Fenes Kristóf Tablet / Külvilág

Az Onyx Boox márkanév alatt több, igencsak drága hibrid eszközöket vásárolhatunk, amik egyesítik a táblagépek és az ebookok erejét, sok esetben pedig árban el is érik az akár 150 000 forintos, vagy az afeletti értékeket is. A Poke5 mindezzel ellentétben a gyártó legkedvezőbb megoldása, hiszen akár már 71 000 Ft környékén is beszerezhetjük. De vajon mire képes egy ilyen kedvező árú tablet-ebook hibrid?

Külső

A Poke5 tablet egy kompakt, 6 hüvelykes, 300 PPI-s e-ink érintőképernyővel lett felszerelve, amely 1448 x 1072-es felbontással rendelkezik. A Carta technológia előnye, hogy nagyobb kontrasztos és tiszta képet képes megjeleníteni, hogy megkönnyítse az olvasást. Szerencsére a gyártó a szemfáradtság ellen is megoldást kínál, ugyanis a kijelző két tónusú, hideg és melegfehér színek megjelenítésére is képes. A készülék mérete 148 x 108 x 6,8 mm, oldalán egy bekapcsológombot, alul pedig egy microSD-kártyaolvasót, egy mikrofont és egy USB-C töltőportot találhatunk.

Dizájn és papírszerű élmény

A Poke5 dizájnja megfizethető ára ellenére is kifejezetten letisztult. Egy e-book olvasó kiválasztásánál fontos szempont a méret és hogy milyen érzetet kelt kézben tartva. A Poke5 rendkívül kompakt, akárcsak egy telefon. Könnyedén elfér a tenyerünkben, mindössze 160 grammot nyom, így utazás közben is kiváló lehet.

Az előtelepített NeoReader alkalmazás pont olyan élményt kelt, mintha valódi papírt olvasnánk, hiszen támogatja a mondatok, bekezdések és szavak kiemelését, de akár megjegyzéseket is írhatunk, amiket másokkal meg lehet osztani. Az alkalmazás ráadásul a EPUB, MOBI, TXT, CBR formátumokat is támogatja.

Hardveres felszereltség és operációs rendszer

A Poke5 hardveresen gyengébb, mint drágább társai, egy négymagos, Qualcomm processzort és 2 GB fedélzeti memóriát (LPDDR4X) kapott, amihez 32 GB eMMC tárhely tartozik. Utóbbit microSD kártyával akár bővíthetjük is. Sőt, ha regisztrálsz az Onyx szolgáltatásaira, 10 GB ingyen felhőtárhelyet kapsz cserébe.

A vezeték nélküli csatlakoztathatóságot tekintve pedig a Pok5 támogatja a WiFi 5-öt és a Bluetooth 5.0-t is. Utóbbi kifejezetten hasznos lehet, ugyanis az eszköz nem rendelkezik beépített hangszórókkal.

A Poke5 Adroid 11-et használ, lehetővé teszi a szörfözést a neten, de akár harmadik féltől származó alkalmazások telepítését is engedi ésszerű határokon belül. Formátumok tekintetében a következő fájlkiterjesztéseket képes kezelni az eszköz: TXT, HTML, RTF, FB2, FB2.zip, FB3, DOC, DOCX, PRC, MOBI, CHM, EPUB, JPG, PNG, GIF, BMP, PDF, DjVu, MP3, WAV, CBR, CBZ.

Akkumulátor tekintetében egy 1500 mAh-es cellát tartalmaz a tablet, ami elsőre kevésnek tűnhet, azonban a készülék alacsony fogyasztása miatt több napra is elég tud lenni.

Felhasználói élmény

Hardveres adottságaiból adódva senki se számítson arra, hogy a legújabb androidos játékokkal játszhat ezen az eszközön, hiszen nem erre lett kitalálva az egész, hanem az olvasásra. A rendszer a gyengébb processzorból adódóan néha lassabb lehet, de nem olyan mértékben, hogy az túlzottan zavaró lenne. Azt azonban érdemes észben tartani, hogy nem szabad rajta túlzottan erőforrásigényes alkalmazásokat használni. Az Android 11 egy lecsupaszított változatát tartalmazza a Poke5, azonban funkcionalitását tekintve semmi fontostól nem kell megválnunk, így egy egészen jól használható hétköznapi eszközről beszélhetünk.

Verdikt

A Boox Page5 egy megfizethető, mégis hasznos e-book-tablet hibrid, ami remek választás lehet a nehezebben hordozható, papíralapú könyvek kiváltására. 71 000 forintos árcédulája pedig igencsak kedvezővé teszi a gyártó kínálatában. Remek választás lehet azoknak, akik kedvező árú, mégis hasznos eszközt keresnek mindennapjaikhoz.

Írta: Fenes Kristóf

Hasonló bejegyzések: