overmax-cr-422-usbsdaux-autoradio-teszt/2014/06/20

OVERMAX CR-422 USB/SD/AUX autórádió - teszt

2014. június 20. Teszt delmaster Multimédia

Az OVERMAX gyártó egyre többet fáradozik azon, hogy vásárlóinak széles körét kibővítse azáltal, hogy olyan szórakoztató elektronikai termékeket gyárt, melyet pl. az autók szerelmesei is szívesen fogadnak. Nagy érdeklődés követte az autós kamerák megjelenését, s külön kérésre bemutatjuk most nektek az OVERMAX CR-422 autórádiót, mely egy nagyon szuper multimédia. Olvassátok el cikkünket, melyből megismerhetitek közelebbről is!

OVERMAX CR-422(W) USB/SD/AUX AUTÓRÁDIÓ

DSC_9340 DSC_9342 DSC_9341

.

DSC_9343

A termék egy esztétikus megjelenésű dobozban kapható, melyen a specifikáció és legfontosabb információ látható a termék képével együtt. A csomagolást kibontva egyből szembetűnik az OVERMAX logóval ellátott, műanyag tároló, melybe az autórádió előlapja helyezhető tárolás céljából. A fejegység gondosan szivaccsal és fóliával van védve, hogy a szállítás során ne sérülhessen meg, illetve pormentes közegben lehessen.

DSC_9344

A szett tartalma: CR-422 fejegység, levehető előlap, tároló box, távirányító, ISO csatlakozók, beépítőkeret és a hozzá tartozó kiszedő, valamint magyar nyelvű leírás és garanciajegy. Két féle háttérszínben kapható a termék, mi a fehér (White) típust kaptunk, de a vásárláskor ki lehet választani, hogy piros vagy fehér fénnyel világítsanak a feliratok.

DSC_9360 DSC_9363
DSC_9362 DSC_9361

.

A fejegység egy műanyag, levehető oldalkerettel rendelkezik, illetve szemből nézve máris megpillanthatjuk az SD kártyafoglalatot, a RESET gombot, egy állapotjelző LED-et, valamint egy "vakablakot", ahova eredetileg a CD-egység lenne, de ugyebár ebben a példányban nincs optikai meghajtó. A hátoldalon a nagyméretű hűtőborda helyezkedik el, illetve bal oldalon az ISO csatlakozási pont van. Lehetőség van erősítőre továbbvinni a hangot, így a gyártó e célból két darab RCA csatlakozót szerelt. Jobb alsó sarokban pedig az FM RDS rádiónak a csatlakozója található, ide kell az autó antennáját kötni.

DSC_9354.

DSC_9350 DSC_9355

.

Az előlap tartalmazza az összes funkciót ellátó gombot, melyet most alaposabban is bemutatunk! A bal oldalon található a POW/MOD feliratű, piros fényű nyomógomb, mellyel az autórádiót be- és kikapcsolhatjuk. Ugyancsak ez a gomb felelős a bemeneti perifériák (SD, USB, rádió) váltásáért. Fentről lefelé haladva az 1/PLAY-PAUSE, majd a CLK óra gombja, alatta BND/AMS automatikus rádiókereső és frekvencia tartomány váltó, illetve az INT feliratú gomb található, mely a zenei számokból 10mp-es tetszőleges introt készít, így belehallgathatunk minden számban. Újra a felső sorban mazsolázva a 3/RPT gomb a számok ismétlését végzi, míg a 4/RDM a véletlenszerű lejátszásért felel. Az 5/-10 gomb a számok közötti 10-zel való zeneszám csökkentést, a 6/+10 pedig a 10-zel további léptetést eredményezi. A fémszerű hangerőgomb is dupla funkciót lát el: a másik fontos szerepe a fejegység hangzásának és beállításának finomhangolása. Ezalatt nem mást kell érteni, mint a basszus- és magas hangszint értékét, bal-jobb balansz, AF, TA, LOUD, DSP, BEEP ...stb. Egy előre- és visszaléptető gombot is találunk a hangerőszabályzó körül, mellyel kényelmesen egyesével tudunk ugrálni és beletekerni a számokba.

DSC_9372

Az előlap jobb oldalán felül a kioldó gomb van, melyet megnyomva - előrehajolva - lenyílik. Alatta az USB csatlakozó, valamint az AUX IN 3,5mm-es jack portja található. Egy megfelelő kábellel akár mobiltelefonunkkal is rácsatlakozhatunk az autórádióra, így a felhasználási terület ezáltal is kibővül. A MODE váltó gombbal kiválaszthatjuk, hogy melyik bemeneti egységet szeretnénk használni: SD/MMC, USB, rádió, AUX IN. Onnan tudjuk megkülönböztetni, hogy melyik részről olvassa a fájlokat a fejegység, hogy a kijelzőn folyamatosan villogni kezd az aktuális mód felirata.

DSC_9445

.

DSC_9400 DSC_9397 DSC_9391
DSC_9395 DSC_9399 DSC_9398

.

A rádió RDS funkcióval van ellátva, azaz megjeleníti a csatornák neveit, valamint automatikusan megkeresi a legjobb vételű adókat. Nagyon erős rádió modul található meg benne, hiszen a korábbi autórádiónkkal fele ennyi adót sem tudtunk fogni. 18 rádióállomás tárolható, melyek között könnyedén válthatunk. Az RDS technológiának köszönhetően a fejegység óráját nem kell sohasem beállítanunk, mivel az magától finomhangolja a külső rádiós jelek alapján. A dátumot ugyancsak így állítja be magának. Ez jó hír számunkra, hiszen egyes rádió csatornák a hírek előtt / után közlekedési információkat is sugároznak, melyet egy digitális jellel továbbítanak, így ha az autórádió érzékeli azt, máris átvált a traffic infó idejére a rádióra, majd mikor vége a híreknek, máris visszaáll az eredeti állapotára. Ez a funkció tetszőlegesen ki- és bekapcsolható.

DSC_9384

A távirányító nagyon kicsi méretű, így gyakorlatilag bárhova tehetjük a kocsiba, csak aztán megtaláljuk, amikor szükség van rá. Minden funkciót kezel, sőt még a némítás és equalizer funkciót is el tudjuk érni vele.

DSC_9368

A jobb szemléltetés miatt a lakásban raktuk össze az autórádiót, így a fényviszonyok miatt sokkal jobban látható a kijelző, illetve az egyes menüpontok. Itt jegyezném meg, hogy a kijelző jól olvasható, azonban erős napfényben kicsit rá kell fókuszálni a feliratra, hogy el tudjuk olvasni. De ennek is van előnye: az éjszakai vezetésnél nem égeti ki a szemünket; kellemes fénnyel világít.

DSC_9461

A fejegység természetesen szabvány méretű, így minden autótípusban tökéletesen megállja a helyét; egy a fontos, hogy 12V-os legyen az autó hálózata. A mellékelt ISO csatlakozó segítségével akár otthoni használatra is tudjuk hasznosítani, csupán egy 12V-os áramforrásra van szükség hozzá.

DSC_9468 DSC_9478

.

A tesztünk során minden perifériát kipróbáltunk rajta és megvizsgáltuk a hangzást memóriakártyáról és USB-ről. Az a tapasztalat, hogy az USB-portról kicsit hangosabban játssza le a zenét, mint az SD/MMC kártyáról. Aztán ugyanazt a számot megpróbáltuk mindkét portról lejátszva és elmondhatjuk, hogy a zenék hangszintjei változóak, nem a hangzásé, tehát gyakorlatilag mindegy, hogy miről játszuk az MP3 fájlokat. Viszont a könyvtár kezelés és a nagy fájlok kicsit összezavarják a kártyaolvasót: a könyvtárak olvasása az elsők között történik, majd a gyökérkönyvtárban lévő zenékkel folytatja, azonban ha egy nagyobb médiafájlt (pl. 1 órás mix, 70~100MB) szeretnénk a 6/+10 gombbal átugrani, akkor megakad a fejegység, s csak a RESET gombbal éleszthető újra. Ez a jelenség minden alkalommal előjött, így megváltoztattuk a struktúrát: nem használtunk könyvtárakat csak mindent egybe halmoztunk, így sikerült a problémát áthidalnunk. Ha nem használunk nagy fájlokat, de könyvtárakat igen, akkor nem jelentkezik fagyás. Valószínűleg a memóriakártya olvasási sebessége és a fejegység reakcióidejében kellene megkeresni az összefüggést, de mindenesetre ha a fentiek szerint járunk el, akkor nem érhet meglepetés minket.

Másik észrevétel, hogy a memóriakártyához csak akkor lehet hozzáférni, ha levesszük az előlapot, mert pont a hajlási pont mögött található; az előlap takarásában. Ez amolyan esztétikai észrevétel, a funkciókat nem befolyásolja.

DSC_9442

SPECIFIKÁCIÓ

  • Beépített SD/MMC kártya hely és USB bemenet
  • Több funkciós távirányító
  • Támogatott média eszközök: SD / MMC, pendrive, MP3 and WMA fájlok
  • Nagy méretű színes LCD kijelző
  • Dal címének kijelzése
  • Digitális FM RDS rádió, 18 állomáshely
  • AUX-bemenet
  • Kimenet: RCA / erősítő csatlakoztatásához
  • Standard ISO + adapter egyéb csatlakozókhoz
  • Rázkódás elleni védelem
  • Ütés- és porálló
  • Levehető előlap
  • Equalizer: Pop / Rock / Classic
  • Funkciók: Véletlenszerű lejátszás / Ismétlés / Némítás

ÖSSZEGZÉS

Az OVERMAX CR-422 autórádió tehát nagyon jól szerepelt a tesztünkön, s minden funkcióját a legnagyobb mértékben hasznosítottuk. A gyártó arra törekedett, hogy teljes mértékben felhasználóbarát legyen a fejegység, ami sikerült is nekik; mind a használhatósága, kialakítása az elvárt követelményeknek megfelel.

DSC_9376

Szép, esztétikus kialakítása rendkívül jól mutat a kocsiban, így egy régebbi autót is "fiatalíthatunk" vele. Minden tartozék meg van hozzá, amire szükség lehet, így nem kell külön vásárolni hozzá semmilyen kiegészítőt. Könnyen beszerelhető otthon is, így nincs szükség szakemberre.

Az OVERMAX CR-422 autórádió 9.677 Ft-ért vásárolható meg a Conflex Kft.-nél, mely közvetlenül a honlapon is megrendelhető. Mi mindenképpen ajánljuk a CR-422 megvásárlását, hiszen jó választás, aki emellett az autórádió mellett dönt!

ajanlottKöszönjük a Conflex Kft.-nek, hogy a terméket a rendelkezésünkre bocsájtotta!

conflex

Írta: Teszt delmaster

Hasonló bejegyzések: