overmax-newbase-tablet-teszt/2013/05/18

Overmax NewBase tablet teszt

2013. május 18. Teszt delmaster

A Conflex Kft. jóvoltából hozzájutottunk egy Overmax NewBase tablethez, amiről már korábban is beszámoltunk. Szuper kialakítás, megfelelő design, felhasználóbarát megoldás és nem utolsó sorban: pénztárcakímélő ár. Tesztünkből megtudhatjátok, hogy mire is képes az OV-NewBase tablet!OV-NewBase

[caption id="attachment_26741" align="aligncenter" width="549"]DSC_2361 A tablet és a doboz tartalma[/caption]

Az OV-NewBase táblagép egy 7"-es, 800x480 pixel felbontású és 16:9 képarányú képernyővel rendelkezik. Külső borítása fényes műanyagot kapott, melyet a legtöbb tablet és mobilgyártó előszeretettel használ a kialakításhoz. A tablet több színben is kapható: fekete, fehér, kék, zöld, narancs, piros, rózsaszín; nem hiába reklámozzák a szivárvány színeiben.

A doboz tartalmaz a táblagépen kívül még egy hálózati töltőt, egy USB-kábelt, magyar nyelvű leírást, garanciakártyát és az idegen nyelvű leírást is. A tablet a dobozban egy nagyon finom tapintású, hamvasan átlátszó fóliában van, melyen kívül a műanyag ház és a képernyő is kapott egy védőfóliát, ez védi a készüléket a por és szennyeződésektől.

DSC_2363 DSC_2368

A védőfóliát eltávolítva lehet tapasztalni, hogy a fekete igen is kényes szín, szinte minden meglátszik rajta: szösz, ujjlenyomat, por; de ennek ellenére a fekete mindig is jól mutat.

[caption id="attachment_26747" align="aligncenter" width="610"]DSC_2371 Csatlakozók és gombok[/caption]

Találunk a készülékházon egy bekapcsoló- és hangerőgombot, illetve az alábbi csatlakozókkal van ellátva a táblagép: 3,5mm-es, jackdugós fejhallgató bemenet, mini USB, 5V-os tápcsatlakozó, microSD kártyafoglalat, 6,4mm-es HDMI, illetve egy RESET gomb. Az elő- és hátlapon még kialakításra került egy-egy 2 megapixeles kamera is. A hátlapon, a logo alatt jobbra pedig a hangszóró rács van, hiszen itt helyezkedik el maga a hangszóró.

[caption id="attachment_26762" align="aligncenter" width="549"]DSC_2418 Főképernyő pár letöltött alkalmazással[/caption] [caption id="attachment_26748" align="aligncenter" width="549"]DSC_2382 Információ a platformról[/caption]

A táblagép szíve egy 1.2 GHz órajelű processzor, melyhez 512 MB DDR3 típusú memória is társul. Beépített tárhelye 4 GB, ebből kb. 2,5 GB-ot lehet szabadon felhasználni. WiFi-vevője megfelel a szabványnak, továbbá G-szenzor teszi lehetővé a képernyő automatikus elfordulását. Ha nem lenne elegendő a belső tárhely, akkor azt microSD kártyával akár 32 GB-ig kibővíthetjük. Előlapi kamerája lehetővé teszi, hogy akár a Skype alkalmazással videó telefonálhassunk, hiszen nem csak hangszórója van a táblagépnek, hanem integrált mikrofonnal is rendelkezik.

SPECIFIKÁCIÓ
  • Operációs rendszer: Android 4.1
  • Kijelző: 7″-os kapacitív LED technológia
  • Felbontás: 800 x 480 (16:9)
  • Processzor: 1.2 GHz
  • Memória: 512 MB DDR3 / 4 GB belső memória
  • Kamera 2 darab
  • Mikrofon
  • Hangszóró
  • G-Szenzor
  • Wifi (802.11 b/ n/ g)
  • Támogatott videó formátumok: MKV,AVI, RM, RMVB,MPEG1, MPEG2, MPEG4
  • Támogatott audió formátumok: MP3, WMA,AC3, WAV
  • Akkumulátor: Li-Lon 2200mAh / 3.7V
  • Egyéb funkciók: MicroSD kártyaolvasó 32 GB-ig, 3,5 mm-es stereo Jack dugó, HDMI, microUSB
[caption id="attachment_26750" align="aligncenter" width="549"]DSC_2387 Menü[/caption]

 A menüben számos előretelepített alkalmazást találhatunk, mint pl. Böngésző, Chrome, E-mail, Explorer, Galéria, Gmail, Google, Hangalapú keresés, Hangrögzítő, Helyi információk, Kamera, Keresés, Letöltések, Movie Studio, Naptár, Óra, Play Áruház, Térkép, Videó- és Zenelejátszó ...stb. Természetesen a Google Play webáruházból bármit le tudunk tölteni hozzá, így kiegészíthetjük a menüt pl. Facebook, Youtube, RTL Most vagy Időkép programmal. Az áruházból több százezer alkalmazás közül válogathatunk.

Mindenkit azonban az izgat, hogy milyen értékelést is kap ez a fantasztikus készülék. Az AnTuTu Benchmark nevű program, melyet előszeretettel használunk, az alábbi pontszámot adta a készüléknek:

[caption id="attachment_26751" align="aligncenter" width="549"]DSC_2417 AnTuTu Benchmark pontszám[/caption]

Meglepő módon 4174 pontszámot ért el. A program megvizsgálta többek között a processzor sebességét, RAM és videókártya vezérlési folyamatát, SD-kártya és belső tárhely írási- és olvasási sebességét, s így összességében adta ezt az elég jónak mondható pontszámot. Az ugyanilyen konfigurációval rendelkező Android TV box-ok nagyságrendileg az 1700-1800 pontszámot képviselik, szóval a táblagép esetében rendkívül jó ez az érték!

DSC_2378 DSC_2402
DSC_2397 DSC_2394

Az internet villámgyorsan megy a böngészőben, a WiFi vevő nagyon erős, tesztünk alatt nem szakadt meg egyszer sem a kapcsolat. A Youtube alkalmazásban az ÉLŐ csatornákat is lehet nézni, nem kell tartani a folyamatos buffereléstől. A nemrégiben, hazánkban is elérhető Google Street View funkciónak köszönhetően mozoghatunk a települések utcáin, így olyan érzéssel nézhetjük a tájakat, mintha ott lennénk a helyszínen.

[caption id="attachment_26756" align="aligncenter" width="270"]DSC_2389 Műholdas nézet[/caption] [caption id="attachment_26757" align="aligncenter" width="270"]DSC_2390 Utcanézet[/caption]

Az akkumulátor üzemidejéről nincs érdemi információnk, viszont azt tapasztaltuk, hogy a 2200 mAh kapacitású, Li-Lon akkumulátor a tesztünk ideje alatt kiválóan állta a sarat. Kb. 5 órát működtettük folyamatos WiFi-vel, folyamatosan futó alkalmazásokkal, böngészővel, s ennek ellenére sem merült le. Szóval a tévhiteket eloszlatva azt tudom mondani, hogy megfelelő az akkumulátor ebben a készülékben. Persze a játékok sokszor gyorsabban leszívják az akkut, s ilyenkor célszerű töltőre dugni a táblagépet.

[caption id="attachment_26763" align="aligncenter" width="549"]DSC_2419 Youtube teljes nézetben[/caption]
[caption id="attachment_26764" align="aligncenter" width="270"]DSC_2425 Videó lejátszó[/caption] [caption id="attachment_26765" align="aligncenter" width="270"]DSC_2433 Skype alkalmazás[/caption]
[caption id="attachment_26766" align="aligncenter" width="549"]DSC_2435 Előlapi kamera tesztelése Rendszerigény módra (tükörben)[/caption]
Előnyök: - gyors, megbízható működés - stabil WiFi kapcsolat - hosszú üzemidő
Hátrányok: - fényes képernyő miatti tükröződés - kamera képe kicsit oldalirányba dől - minden ujjlenyomat látszik a burkolaton - nehéz kilépni a videólejátszóból

ÖSSZEGZÉS

Az OV-NewBase táblagép egy olyan eszköz, mely megfelel a mai kor feltételeinek, s az Y-generáció szükségleteit tökéletesen kielégíti. Böngészhetünk, videózhatunk, e-mailezhetünk barátainkkal és ha kell, akkor videó telefonálhatunk kedvünkre. Nincs szükség leülni az asztali géphez megírni egy levelet, csak előkapod a táblagépet és pillanatok alatt a világhálón vagy.

A tablet minden olyan funkcióval rendelkezik, amire szüksége lehet az embernek. A munka mellett felhőtlen kikapcsolódást nyújt, s a közelgő szabadtéri fesztivál (Sziget) élő közvetítését is bárhol megtekinthetjük a táblagépen, ahol elérhető WiFi kapcsolat van.

DSC_2400

A tesztünk során viszont azt tapasztaltuk, hogy a videólejátszóból elég nehéz kilépni, hiszen nincs vissza gomb, illetve Home gomb is eltűnik. Ez az Android rendszer ezen példányának a problémája, amire vélhetően lesz majd javítás. Továbbá a kamera képén láttunk némi furcsaságot: a táblagépet vízszintesen tartva is enyhén dőlve jelenik meg a kép a kijelzőn, ami arra ad magyarázatot, hogy talán a kamera chipje nem pontosan vízszintbe van. Ezt leszámítva tökéletesen működik a felvétel, s lehetőség nyílik akár az autóban DVR feltételt készíteni az utazásunk során. De mégis a legfontosabb funkciója a hang alapú szövegbevitel: elég a mikrofonba mondani a szöveget, s a tablet szövegként jeleníti meg az elhangzottakat. A Google intelligens keresője is működik a hang azonosítással: bármit keresünk, megtalálja a világhálón. Ez utóbbi viszont egyelőe csak angol nyelven érhető el.

Az OV-NewBase 20.425 Ft-ért vásárolható meg a Conflex Kft.-nél, ami egy rendkívül kedvező ár a termékért.

[caption id="attachment_24217" align="aligncenter" width="180"]rendszeriajanlott OV-NewBase tablet[/caption]

Köszönjük a terméket a Conflex Kft.-nek, hogy a rendelkezésünkre bocsájtotta!

conflex

Írta: Teszt delmaster