overmax-vertis-4510-expi-okostelefon-tesztje/2014/12/29

Overmax Vertis 4510 Expi okostelefon tesztje

2014. december 29. Kocsis Bence

Az Overmax a tabletek után az okostelefonok piacára is betört és piaci megjelenése óta elég komoly palettára tett szert. Mobiltelefonjai a Vertis nevet viselik és köztük különböző teljesítményű, illetve kisebb-nagyobb képmérettel ellátott modellt találunk. Ezen modellek közül egy új jövevény, a Vertis 4510 Expi járt nálunk.

Csomagolás, külső:

Az Overmax Vertis 4510 Expi csomagolása a megszokott levehető tetejű keménykarton kivitel, melyen a telefonról készült illusztráció mellett a készülék legfontosabb paramétereit is megtaláljuk. A doboz hátoldalán rövid specifikációt is találunk, mely alapján egy előzetes kép azért már kialakulhat bennünk a 4510 Expi-ről.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

A dobozt felnyitva legfelül meg is pillanthatjuk a telefont, mely első ránézésre egy nagyon esztétikus darab. A 4,5 hüvelykes kijelző körül a szélek lekerekítettek. Az elülső és hátulsó részt egy szürke perem válassza el, melyen jobb oldalt a bekapcsoló gomb, bal oldalt pedig a hangerő szabályzó gombja található. A telefon nem minden funkciója érhető el az érintő kijelzőn, a display alatt találjuk a vissza, az aktuális gyorsbeállítások és kezdőképernyő gombokat. A telefon hátlapja kimondottan kellemes tapintású, ilyen megoldásokkal billentyűzeteknél, egereknél találkozhattunk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

A telefon 67 x 132 x 7 mm-es méretekkel rendelkezik, melyhez mindössze 110 gramm súly társul. A gyártó a 4510 Expi-hez két darab cserélhető hátlapot mellékelt kék és vörös színben, ami elsőre nagyon jól hangzik, hisz a változatosság néha gyönyörködtet. Sajnos a két mellékelt hátlap nem az a minőség, mint a gyárilag felszerelt, így a finom tapintás nem adott. Még egy probléma is van, ugyanis a két hátlap fehér színű, vörös és kék színre festett, így ha kezd elhasználódni, akkor a fehér szín előbb utóbb előkerül.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A hátlapról még érdemes megjegyezni, hogy egy nagyon vékony anyag, így aggodalomra adhat okot az oda-vissza cserélgetés, előbb utóbb eltörhet a hátlap. Ha a hátlapot levesszük akkor megláthatjuk a nagyméretű akkumulátort, a SIM kártya helyeket és a micro SD kártya helyét.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.
Harver, szoftver:

A telefon burkolata alatt egy komoly kis hardver dolgozik azon, hogy a felhasználója igényeit maradéktalanul kielégítse. A 4510 Expi egy négymagos ARMv7 processzorral büszkélkedhet, melynek magonkénti órajele 1300 Mhz. A processzor mellett 1 GB DDR3 memória gondoskodik a zökkenőmentes használatról. A játékteljesítményért a legtöbb eszközben megtalálható Mali-400 MP grafikus egység gondoskodik. A telefon belső tárhelye 8 GB, melyből körülbelül 6 Gigabájtot tudunk a saját céljainkra hasznosítani.

A már említett 4,5 hüvelykes érintő kijelző 540 x 960 pixel felbontással rendelkezik, ami ekkora képméretnél tökéletesen megfelel. Ez a kijelző IPS technológiára épül, azaz a betekintési szög és a színképzés is figyelemreméltó. Sajnos a kijelző anyagáról, így  strapabíróságáról nincsenek információink.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A telefonon egy Android 4.4.2-es operációs rendszer található,mely mellé a gyártó sok-sok programot telepített fel. Ezek közül sajnos a legtöbb lengyel érdekeltségű, így itthon nem igazán használható, de például a Kingsoft Office for Android nagyon hasznos alkalmazás. Segítségével megnyithatjuk az MS Office dokumentumokat, sőt szerkeszthetjük, a szerkesztett módosításokat el is menthetjük. A LED vaku fényét kihasználva egy komoly lámpánk is van, mely jól jöhet a sötétben, mikor leejtjük az autó kulcsát. Van lehetőség videók szerkesztésére, hang rögzítésére, emellett van telepítve zene felismerő alkalmazás is, így a rádióban hallható zene előadóját pillanatok alatt megtudhatjuk, majd később letölthetjük azt. Az Open FM rengeteg webes rádiócsatornát tartalmaz, melyek között a sok-sok lengyel adás mellett VIVA, MTV és sok más jó csatorna zenéjét hallgathatjuk.

Sokan játszanak telefonjukon, természetesen mi is kipróbáltuk, hogy az egyes alkalmazások hogy futnak a 4510 Expi-n. A Real Racing 3 és az Angry Birds Transformers volt a két alany, melyek gond nélkül futottak a telefonon.

Screenshot_2014-12-29-09-22-57b Screenshot_2014-12-29-09-28-24b
.

A telefon működéséről egy 2100 mAh kapacitású Li-ion akkumulátor gondoskodik, mely elsőre kicsikét alul méretezettnek tűnik, de mi a teszt folyamán egész jól el voltunk vele. Először azt hittük, hogy folyamatosan töltögetni kell majd a telefont, de nem így történt.

Multimédia:

A 4510 Expi, mint már említettük két kamerával rendelkezik. Az előlapi egy 2.1 MP-eles megoldás, mely amellett, hogy 1920 x 1080 pixel felbontású képet tud rögzíteni, érdekes módon a felvehető videó is ilyen, Full HD, azaz 1920 x 1080 pixel felbontású. Az előlapi kamera nem nélkülözi az autó fókusz lehetőségét, emellett szín effektek, fehér színegyensúly beállítására is van lehetőség. A hátlapi 8,3 MP-es kamera maximálisan 3840 x 2160 pixel felbontású képet és 1920 x 1080 pixel felbontású videót tud rögzíteni. Ez azért is érdekes, mert az előlapi képes a Full HD rögzítésre. Ebben az esetben viszont LED vaku, autó fókusz, szín effektek, fehér színegyensúly és számos képbeállítási funkció áll rendelkezésre.

IMG_20141229_094538 IMG_20141229_102407
IMG_20141229_102339 IMG_20141229_102510
.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=cf94CCysnC8&feature=youtu.be[/youtube]

.

Az előlapi kamera lehetőséget nyújt selfie készítésre, vagy Skype alkalmazás telepítése után videótelefonálásra. A telefon hangminősége nem a csúcs, de azért nem kell szégyenkeznie, magas hangerőnél sem recseg a hangszóró, de a egy kicsit lehetne teltebb a hangzás, egy kicsit több mély hang jól jönne. Természetesen fülhallgató használatával a hangzás teltebb, teljesebb, jobb élményt nyújt.

Megnéztünk természetesen néhány film formátumot, melyeket külön szoftver telepítés nélkül le tud játszani a telefon. AVI, FLV, WMV, MP4 és a gyári 3GP mind-mind gond nélkül, természetesen hanggal jól futtatható volt, elforgatásnál sem akadt meg a lejátszás, sem a hang.

Screenshot_2014-12-29-11-38-09 Screenshot_2014-12-29-12-16-10b
.

Kommunikáció:

A Vertis 4510 Expi kommunikáció terén jól felszerelt megoldás. Első körben, ami egy telefon számára legfontosabb, ugyebár a SIM kártya, kapásból kettőt tudunk használni, így kártyafüggetlen készülék révén akár két szolgáltató kártyáját is használhatjuk. A telefonban van wifi, aminek próbálgatása során  a 40 Mbit/s-os helyi internetünknek elértük a korlátait. Vezeték nélküli adatkommunikáció terén még a Bluetooth áll rendelkezésre, mellyel más eszközökkel (Telefon, tablet, notebook) létesíthetünk kapcsolatot. A GPS egy navigációs szoftver segítségével lehetőséget ad arra, hogy a telefont navigáció gyanánt használhassuk.

Vezetékes kapcsolatokról a microUSB gondoskodik, mellyel feltölthetjük a számítógépre a készített képeinket, videóinkat, illetve kedvenc zenéinket rámásolhatjuk a telefonra. A telefon töltése is természetesen az USB kábel használatával számítógépről, notebookról megoldható, így azt nem kell a hálózathoz külön csatlakoztatni. Pozitívum még, hogy a gyártó a telefonhoz tartozékként mellékelt egy szivargyújtó töltőt is, így az autóban, utazáskor lemerült telefon miatt sem kell többé aggódni, feltéve, ha az USB kábelt magunkkal visszük.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Specifikáció:
Méret: 67 x 132 x 7 mm
Súly: 110 gramm
Ház: műanyag
Kijelző mérete: 4,5 col
Kijelző felbontása: qHD 540 x 960 pixel
Kijelző típusa: IPS
Processzor: ARMv7 4 x 1300 Mhz
GPU: Mali 400 MP
RAM memória: 1 GB DDR3
Belső memória: 8 GB
Előlapi kamera: 2 MP
Hátlapi kamera: 8 MP
LED vaku: van
Auto fókusz: van
Operációs rendszer: Android 4.4
SIM: Dual SIM
microSD van, 32 GB-ig
GPS: van
Wifi van
Bluetooth van
microUSB: van
miniJack: van
Autós töltő: van
Fülhallgató: van
Akkumulátor: 2100 mAh
.
Végszó:

Az Overmax Vertis 4510 Expi egy újabb jól sikerült telefonja a gyártónak. A műanyag háznak köszönhetően könnyű és a viszonylag kis méretnek köszönhetően könnyen elfér a zsebben. Jó próbálkozás a két mellékelt hátlap, ha vigyázunk rájuk, nem karcoljuk össze, akkor jól jöhetnek. Az IPS kijelző szép képet ad, jó betekintési szöggel, a két kamera pedig lehetőséget ad videózásra, selfie készítésre, videótelefonálásra. Persze nem egy felsőkategóriás telefonról beszélünk, hanem inkább egy középkategóriáról, ennek megfelelően 42.000 forintos ár egész jónak mondható.

tetszett_s

overmaxlogo

Írta: Kocsis Bence