patriot-viper-elite-16-gb-2800-mhz-teszt

Patriot Viper Elite (16 GB, 2800 MHz) – teszt

2020. december 06. Henits Balázs Memória

Eltelt egy kis idő, mióta Patriot terméket vehettünk górcső alá egy teszt során, de ha visszaemlékeztek, járt már nálunk a gyártótól egér, egérpad, billentyűzet, fejhallgató, illetve az ezt tartó állvány is, melyek mindegyike óriási kupac elismeréssel hagyta el a szobámat. Éppen itt volt tehát az ideje, hogy újra benyisson az ajtón a cég, mely ezúttal egy memória modul kitet tárt elém a Viper Elite szériából.

E készlet tervezésekor a gyártó elsődlegesen a teljesítményt tartotta szem előtt, és az akkor épp legújabb Intel és AMD platformokhoz szabta. Kapott egy nagyteljesítményű hűtőbordát is, mely szürke, kék, illetve piros színekben érhető el (ez utóbbi van nálunk is), frekvencia terén pedig 2400-tól 2800 MHz-ig válogathatunk. A sorozat tagjai kétcsatornás kiszerelésben kaphatók, van 8, 16, és 32 GB-os kiszerelés, valamint négycsatornásban a 64 GB-os is létezik.

A mi alanyunk egy 16 GB-os, kétcsatornás, 2800 MHz-en pörgő, piros készlet.

A fenti táblázatra kukkantva feltűnhet, hogy a Viper Elite széria fizikai méretei (legalábbis a magasság) eltérnek a szokásos DDR4 modulokétól, de megjegyezném, ez a letöbb processzorhűtési megoldásba nem kotnyeleskedik bele. A korábban már említett specifikációk mellett érdemesnek tartanám megjegyezni, hogy XMP 2.0 kompatibilitás is jár a cucc mellé, mely bár csak egy profilt tartalmaz, meglehetősen nyugodt, kiegyensúlyozott időzítéssel bír.

A csomagolás rejtelmeibe különösebben nem folynék bele, az előlapon a már említett főbb jellemzőket sorolják fel, míg a hátoldalán az általánosabb információk kaptak helyet. A garancia – bár korlátozottan – élettartamig terjedő. A kartondobozkán belül egy erős, műanyag kagylóban találjuk a modulokat. Megjelenésük 10/10-es, a piros-szürke színösszeállítás nagyon penge, bár sokaknak ugyebár ez kizáró ok lehet vásárláskor, ha úgy tervezik, más paletta uralkodik majd a gépházon belül.

A hűtőborda teljes egészében alumínium, ezen kapott helyet a gyártó neve, és a Viper logó, mely külön megjelenik a piros részen is, de a szürke háttér elé is bekerült kissé felnagyítva e grafika. A NYÁK ezúttal nem zöld, hanem fekete alapú, mely sokkal inkább illik e stílushoz.

Ami a teszteket illeti, először az AIDA64 memória és cache benchmarkjának vetettük alá a picikét. Tekintve, hogy napjainkban szinte minden számítógép több szálon dolgozik már, és a terheléselosztás is alapfunkció, talán ez legjobb megoldás a memória nyers erejének mérésére. Köztudott, hogy az Intel Skylake széria szereti a nagyobb memória sávszélességet, mely szorosan kapcsolódik a frekvenciához. A Patriot 2800 MHz-es DDR4-es készlete továbbra is állja a sarat, és figyelembe véve a laza időzítést (16-18-18-36), valamint az alacsonyabb órajelet, remek tuningalap is lehet belőle.

A második a sorban a CineBench R15, mely a renderelés közben teljesítményt hivatott monitorozni. Itt is megemlíteném az Intel Skylake gyors memóriavezérlőjét, azonban azt is megjegyezném, hogy e folyamat egyértelműen a nagyobb memóriakapacitást fogja kihasználni, mintsem a sebességet. Futottunk továbbá 1-1 kört a SuperPI-vel sé a wPrime-mal is, de minden esetben meg voltam elégedve a modulok teljesítményével, nem beszélve arról, hogy egyes források szerint túlhajtással akár 20%-os sebességnövekedés is elérhető.

A Viper Elite összességében egy remek sorozat. Kiváló dizájnnal rendelkezik, ráadásul 3 színösszeállítás közül válogathatunk. A teljesítmény minden téren helytálló, ráadásul tuningpotenciál is van benne dögivel. Működésük rendkívül stabil, az XMP profillal sem adódtak gondok a teszt során. Az egyetlen, amibe bele tudnék kötni, az a visszafogott időzítés, de ez nem változtat a tényeken, elégedettek vagyunk vele, az élettartam garancia pedig plusz egy pont a vásárlás mellett.

Írta: Henits Balázs