pc-building-felso-kozepkategorias-gamer-konfiguracio/2016/11/08

PC Building – felső középkategóriás gamer konfiguráció

2016. november 08. Ficsor Tamás

A napokban állítottam össze egy olcsóbb kategóriás számítógépet, mely főként irodai és/vagy egyszerű otthoni felhasználás céljából álja meg a helyét. Igaz, hogy csak 90%-ban kaptam egy új gépet, mivel a tápegység, a HDD és a GPU is már egy ideje használva volt, de az új alkatrészek vásárlásánál oda figyeltem, hogy minden elem napra kész („modern”) és időtálló legyen.

Az elején leszögezném, hogy a kiválasztott komponensek saját vélemény, tapasztalat, utána olvasás/érdeklődés útján lettek kiválasztva. Az esetleges negatív vélemény kinyilvánításokat kérem, őrizzék meg maguknak a Kedves Olvasók. Köszönöm!

A most következendő írásban egy felső közép és/vagy középkategóriás gamer gép összeállításról lesz szó. Ahogy az előzőnél úgy ennél a konfignál is a költség minél lejjebb tartását próbáltam elérni teljesítmény vesztés nélkül. Most sem 100%-ban új gépről lesz szó, mivel egy éves GPU, valamint a ház, egy HDD és a CPU hűtő is már adott volt.

Tehát a cél azt volt, hogy egy meghatározott kereten belül olyan gamer konfiguráció állítódjon össze, amivel minimum high-hoz közeli beállításokkal lehessen futtatni a mostani és majd a jövőbeni játékokat. A komponensek kiválasztása annyiban volt egyszerű, hogy csak Intel vonalon, azon belül is az új 6. generáción kellett mozogni. Az Intel újgenerációs processzorai a tavaly debütáló 6. generációs Skylake chipek, melyek LGA1151 típusú tokozással rendelkeznek. Tehát a felhasználási igény adott, ahogy CPU márka és foglalat is, így a következő hardvereket szedtem össze:

  • Processzor:
  • Alaplap:
  • Memória:
  • SSD meghajtó:
  • Tápegység:
Intel Core i5-6500 3,2 GHz; ASRock H170M Pro4; Kingston 2 x 4GB DDR4 2133MHz HyperX Fury Black; HyperX Savage SSD 240GB; Corsair CX550M 550W;
-

Alaplap:

img_20161014_152932

Kezdjük talán az alaplap kiválasztásának okairól, hisz itt sok olyan kritérium van, amiket érdemes már az elején eldönteni. Először is az alaplap chipset-jét kell kiválasztani, olyan módon, hogy milyen felhasználásra lesz szánva a hardver. A Skylake processzorok alá Intel H110, B150, Q150, H170, Q170 és Z170 típusú vezérlővel felszerelt alaplapot lehet rakni. Ezek közül a ”Q” jelölésűek minket érintenek. Az előbbi felsorolásban növekvő sorrendben vannak szedve a vezérlők, vagyis a H110 az alap, míg a Z170 a csúcs. A különböző vezérlő chip-el rendelkező alaplapok közötti főbb különbségek a PCI Express vonalak, az SSD, SATA és USB potok számában, valamint a RAID támogatásban van.

chipset100

Mivel a tervek szerint a processzor nem fog overclock-ot kapni, így nincs értelme a Z170-es lapnak.  Belépő szintre a H110 az optimális. Elgondolkodtató ajánlat a B150 vezérléssel szerelt lapok, amik igazából inkább kis és nagy vállalati gépekbe valók, ráadásul a H110-nél csak kis mennyiségű extrákkal tud többet, mint például az USB 3.0 és a Sata 3-as portok vagy a PCE-e vonalak száma. Véleményem szerint ezzel a lappal szerelt gamer gép a középkategóriába illik.

De mivel a leendő gépemet a felsőközépkategóriába célzom, így a dobogós helyezést egy H170 chipset-el rendelkező lapnak adtam. Gyártót nézve ismét csak az ASRock termékpalettája lett böngészve. A H170M Pro4-es alaplap lett választott, aminek a miértjéért az I/O armor a felelős. Bár nem túl sikeres ez a megoldás, mert egy nagy „lyuk” tátong a processzor felé. Lássuk mi is található az ASRock H170M Pro4 alaplapon:

img_20161014_153243

Mint már elhangzott, a lap Micro-ATX szabványú. A Skylake LGA1151-es foglalat található rajta, amibe majd a közeljövőben elrajtoló Kaby Lake processzorokat is helyezhetünk. A CPU tokozás mellé négy darab DDR4 típusú memória foglalatot helyeztek, amik Dual Channel kommunikálásra képesek. A RAM mennyiséget egészen 64 GB-ig pakolhatjuk. Ha a CPU-ba integrált grafikus vezérlőt használjuk, akkor D-Sub, DVI-D, HDMI és DisplayPort 1.2 kimenetek állnak rendelkezésre. Ha pedig dedikált GPU-t szeretnénk használni, akkor rendelkezésre áll 2 db x16-os PCIe 3.0 slot, amik támogatják a multi GPU-s AMD CrossFireX-et. E mellett találunk még 2 db PCI-e x1 slot-ot, valamint egy Ultra M.2 foglalatot is. Összesen 6 db Sata 3-as port van a lapon, melyek RAID 0, 1, 5 és 10 támogatást kaptak. A jó minőségű hangzásért ELNA kondenzátorok felelnek. A Realtek kodek segítségével 7.1-es hangzást is kifacsarhatunk a lapból. A kimeneteknél még találunk egy kombinált PS/2-es portot, mellette 6 db USB 3.0-át (plusz 2 db előlapi támogatás), valamint egy Gigabit LAN port.

Processzor:

img_20161015_181901

A CPU kiválasztása a következő módon történt. A nagy álom az Intel i7 sajnos nem jöhetett szóba az ára miatt. Az ára mellett pedig nagy valószínűséggel a benne rejlő potenciált ki sem tudtam volna használni, így az i5-ös széria felső szegmensét vettem célul. Mint már elhangzott a CPU órajele nem lesz húzva így a 6600K ki is esett. A non-K-s 6600 jól hangzik a 3,3 GHz-ével, de ha tovább nézzük akkor a 6500 alig marad el tőle. Ha úgy nézzük akkor azért a plusz 0,1 GHz-ért pedig 5000 forintnyi felárat kellett volna fizetni. Ez persze azóta biztos változott. Úgyhogy az i5-6500 mellett döntöttem, mert nem sokkal marad el a nála fentebb álló non-K-s CPU-től, valamint jó árral is rendelkezett.

Cinebench R15
cine1 cine2
-
Geekbench
geek
-

A processzor teljesítményének ellenőrzéséhez elvégeztem pár benchmark-ot. Magára a CPU nyers teljesítményére nincs panasz, de sajnos a grafikai tesztek eredményei elég alacsony értékre álltak, amiket majd lejjebb lehet látni.

Már majdnem kijelentettem, hogy a videókártya cserére szorult majd, de mégsem. A benchmark adatokkal szemben a játékokban való meg nyilvánulása nagy bizakodásra ad okot.

Memória:

342012165-kingston-hyperx-fury-8gb-2x4gb-ddr4-2400mhz-hx424c15fbk2-8

E téren minimum 8 GB-os (2 x 4) kittet kell beszerezni, hogy minden probléma nélkül fusson. De hogy őszinték legyünk, a problémamentesség határán táncolunk, főleg a Battlefield 1 futtatása esetében, ahol körülbelül 1 GB szabad hely marad. Ténylegesen elérkeztünk, ahhoz, hogy a 8 GB nem elég. Természtesen van akinek már most sem, de ez a konfiguráció nem nekik készül. Mivel szem előtt kellett tartani a költség minél lejjebb tartását, ezért a 8 GB-os megoldásnál maradtam. De mivel még van 2 szabad DIMM slot, így a későbbi bővíthetőségre ott lesz a lehetőség.

SSD:

img_20161108_104122  

A rendszer felgyorsításához, hiába vásárol az ember nagy teljesítményű processzort, ha az a HDD-től nem elég gyorsan kapja meg az adatokat. Merevlemez, azaz HDD esetén max 300 MB/s-os olvasási és 200 MB/s-os írási sebességről lehet szó. Ezzel szemben a kinézett HyperX Savage 560 MB/s olvasási és 530 MB/s írási sebességet tud produkálni. A 2,5”-os 7 mm vastag meghajtó belsőjében Phinson márkájú vezérlő található. A négy magos, 8 csatornás chip MLC típusú NAND Flash memóriachipekkel kommunikál.

A mérést Crystal Disk Mark szoftver segítségével végeztem. A specifikált értékeket kellően hozza, sőt a szekvenciális olvasási értéket meg is haladja. Összehasonlításképen egy Kingston UV400 120 GB-os meghajtóval lett összemérve. Igazából a két SSD szembeállítása nem mérvadó, mivel az UV400 abszolút belépőkategóriába tartozik. Vele szemben a Savage jóval felette csücsül a Predator mögött a második helyen.

daig

A dizájnos fém külső a tartósság mellett a gép belsőjét is feltudja doni. Magának a meghajtónak a doboza is nagyon vagány. Kemény szivaccsal körülvett termék mellé még jár egy gumi keret, egy 3,5”-os rekeszbe illő átalakító, csavarok és egy matrica. Ezek mellet még találunk egy kuponkódot, mellyel az Acronis TrueImage HD szoftverhez lehet ingyen hozzájutni.

Tápegység:

img_20161014_151837

A tápegység kiválasztása több szempont alapján történt. Először is legyen jó árban. Ezután a minőségi márkákra fókuszáltam, mint a Cooler Master, Corsair, FPS, EVGA. A gyártók közül az 500 – 550 watt teljesítmény leadására képes tápok közül is a moduláris/fél modulárisakat kerestem.

Győztesként a Corsair CX550M került ki. Az igényelt teljesítménye megfelelő és félmodulária kialakítása nagyszerű, mert minden vezeték fekete borítást kapott, így a látványt nem rontja el a sok csúnya színes kábel. Az alaplapba csatlakoztató 24 és 8 pines tápkábelek fixen helyezkednek el. A 8 pines 12 voltos CPU tápkábel fejét középen szétszedve 4 tűssé alakítható. A tápegységhez szükség szerint négy darab kábel csatlakoztatható, melyek több féle véggel rendelkeznek:

cable

A CX550M a fekete kábelek mellett fekete külsővel rendelkezik. A hűtésről egy 120 mm-es PWM vezérlésű ventilátor gondoskodik. A szép külső és megfelelő hűtés mellett a 80 Plus tanúsítványt is megkapta, azon belül is a Bronz címet. A 80 Plus Bronz plecsnivel ellátott tápegység 20, 50 és 100% terhelés alatt is 85%-os hatásfokkal bír.

Mivel egy felkapott kategóriájú konfigurációról van szó, így a meglévő "használt" komponenseket is bemutatom, hisz ezek sem a semmiért lettek kiválasztva.

Processzor hűtő:

img_20161108_104045

Nézzük előbb a processzorhűtőt. Mint már sokszor elhangzott, a CPU nem lesz húzva ezért nem kell egy hatalmas hűtő rá. Több ok miatt választottam a DeepCool termékét. Hogy miért azt a lentebb lévő videóban hallhatjátok. A Gammaxx 300 egy 135,7 mm magas alumínium bordás léghűtő. A rajta lévő 120 mm-es PWM vezérlésű ventilátor 900-1600 RPM fordulattal mellé 18-27 dB zajjal hűti le a három hőcsövet. Az optimális hűtés érdekében a 6 mm átmérőjű réz hőcsövek közvetlenül érintkeznek a processzor sapkájával.  A 430 gramm súlyú torony minden, a kategóriájához illő CPU foglalattal kompatibilis, mind AMD, mind Intel téren. Intel vonalon 130 W, míg az AMD-nél 125 W fogyasztású processzorokkal bír el.

Eddigi, nem is tudom talán szintén egy éves teljesítményével nagyon meg vagyok elégedve. Alapjáraton 30 fok környékén tartja a CPU-t, míg azt megdolgoztatva 50 fok főlé nem megy a hőmérséklet.

Videókártya:

A csinos Gigabyte kártyának is megvan a története, amit az alábbi videóban hallhattok.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=56Lb8Ov-wVQ[/youtube]

-

Eddigi teljesítményével meg vagyok elégedve, bár 1-2 alkalommal a gép bekapcsolásakor előfordult olyan anomálisa, hogy a ventilátorai max fordulatra álltak kb. egy percig. Ez viszont elég régen történt, így reménykedem, hogy csak szoftveres gondjai voltak. Sajnos a benchmark eredményekben is meglátszik, hogy a kártya kb. két éves GCN3 mikroarchitektúrára épült.

3DMark Fire Strike és Time Spy
bench2-2 bench2-1
-
 
Unigine Heaven 4.0
haven
-

A benchmark eredményekkel ellentétben a játékbeli teljesítménye nagyon is jónak mondható.

Átlagos FPS értékek
fpsbench
-

Eredmény:

  • Processzor:
  • Processzor hűtő:
  • Alaplap:
  • Memória:
  • Videókártya:
  • Merevlemez:
  • SSD meghajtó:
  • Tápegység:
Intel Core i5-6500 3,2 GHz; DeepCool Gammaxx 300; ASRock H170M Pro4; Kingston 2 x 4GB DDR4 2133MHz HyperX Fury Black; Gigabyte Radeon R9 380 4 GB GDDR5; Western Digital Caviar Green 1 TB; HyperX Savage SSD 240GB; Corsair CX550M 550W;
-

Ha a meglévő komponensekkel együtt számolom, akkor kb. 230 ezer forintból jött ki a kitűzött célt elérő gép. Egy olyan rendszer állt össze, amivel minimum High beállításokkal vagyok képes játszani. A rendszer teljesítményében pedig még bőven van potenciál. Aki hasonló specifikációjú PC összeállításán gondolkodik, annak ajánlom a legalább 16 GB RAM mennyiségét, valamint egy Nvidia Geforce GTX 1060 6 GB GDDR5, vagy a nála kicsivel gyengébb Radeon RX 480 4 GB GDDR5, de ha még ez is sok akkor minimum egy RX 470 4 GB GDDR5 videókártyát, ami a  tesztlaborunkban meg is mutatta az erejét.

[youtube]https://youtu.be/hZg_f-2BMwA[/youtube] - [youtube]https://youtu.be/gedWb0fTpr8[/youtube] - [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=yMeBs88RjjE[/youtube] -   [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=SasPZKPNkPw[/youtube]

Írta: Ficsor Tamás