pc-building-simulator/2018/06/24

PC Building Simulator - Avagy nyissunk üzlezet !

2018. június 24. Kocsis Bence PC

A szimulátorok az utóbbi időben nagyon megszaporodtak. Szinte nem is tudunk olyan területet, melyre egy fejlesztő csapat ne adott volna ki számítógépes játékot. Ezek közül sokan sikert arattak - a Farming Simulator talán a húzó cím - de azért sok-sok olyan játék volt és van is, mely inkább csak egy rövid bohóckodásra ad alkalmat. Itt van most például egy PC BUILDING SIMULATOR nevű játék, mely jelenleg Early Access állapotban van, de mi azért kipróbáltuk, hisz a műfaj nagyon közel áll hozzánk.

Igazából nem is nagyon tudom mit vártam a játéktól. Mikor megláttam a sok-sok gyártó nevét felsorolva a készítők oldalán, kapásból az ugrott be, hogy ez csak egy jó reklám lesz az MSI-nek, a Corsair-nek, vagy épp a Silverstone-nak, hogy a komponenseiket reklámozzák. Aztán belemélyültem a játékba és egyre inkább megfogott. Hogy miért is? Azt rögtön el is mondom.

A PC Building Simulator alapesetben egy gépösszerakós játék, de a helyzet ennél sokkal bonyolultabb. Bár a játékban lehetőség van arra, hogy csak szétszedjünk és utána összerakosgassunk egy számítógépet, kapunk egy karrier módot is. Hogy miről is szól ez a karrier mód?


A munkahelyünk egy számítógépes szervíz, ahova nap mint nap érekeznek be a vevők, akik persze hozzák a számítógépüket, hogy különféle problémákat oldjunk meg. Valaki csak egy tisztítást kér, valakinek vírus problémái vannak, de olyan is előfordul, hogy erősebb hardver, vagy nagyobb merevlemez az igény. Ilyenkor nincs más teendőnk, mind felkeresni a webáruházat, megrendelni a szükséges alkatrészeket, majd azokat be kell szerelnünk a számítógépbe. Természetesen utána jöhet a próba, hogy valóban jól dolgoztunk e. Ha sikerült nagy az öröm, hisz jönnek a számítógépért, elviszik és ahogy az lenni szokott ilyen helyeken, kamatostul behajthatjuk a munkadíjat.

Ahogy haladunk előre a játékban egyre komolyabb feladatokat kapunk. Nem csak egy tisztítás, vagy egy vírusírtás vár majd ránk, hanem például fel kell készítenünk az adott gépet egy adott játék futtatására. Ez adott esetben processzor, videókártya cserét és memória bővítést is jelent. Aztán lesznek komplikációk is, hisz lesz olyan konfiguráció, ami azért kerül be hozzánk, mert meg sem nyikkal. Ilyenkor jön a szétszedés, alkatrészek megvizsgálása, ha van tartalák alkatrész esetleg cserélgethetünk is, másképp jön a rendelés. Ahogy gyarapodnak a feladatok egyre inkább figyelnünk kell a vásárlások ütemezésére, hisz több alkatrészt egy időben vásárolva spórolhatunk a költségeken. Ott lesznek még persze a kiszerelt alkatrészek is, melyek egy része nem tönkrement, csak bővítés miatt kellett kivenni. Ezt adott esetben vissza is építhetjük egy másik vásárló számára.


A játék előre haladtával lehetőségünk lesz a kis szervízünk bővítésére, hisz további munkaállomásokat rendezhetünk be, de ezek természetesen komoly összegekbe kerülnek. Ami még fontos, hogy az első időszakban nem érhető el minden alkatrész. Gyengébb grafikus kártyák, kis merevlemezek, tápegységek állnak rendelkezésre, aztán ahogy haladunk, a játék folyamatosan oldja fel a komolyabb alkatrészeket. Jönnek a Core i7-es processzorok, vagy épp a Ryzen modellek, szóval mindig lesz újdonság.

Az újabb és erősebb alkatrészek megjelenése azért is érdekes, mert ezek ugye drágább megoldások. Sajnos a vásárlást nekünk kell meghiteleznünk, így adott esetben egy felsőkategóriás alkatrész beszerzését ki kell gazdálkodnunk, így az is előfordulhat, hogy a "nagy meló" előtt egy-két kisebb munkát is el kell fogadnunk, hogy legyen pénzünk megvenni pl. egy GTX 980 Ti grafikus kártyát.

És most jöjjön két kedvcsináló gameplay videó:

Összegzés:

A PC Building Simulator egy kimondottan jó elgondolás. Jó ötletnek tartom egy ilyen játék piacra dobását, hisz el lehet bogarászni a gépek szétszerelésével, összerakásával. Tanulhatunk egy kis rendszerezést, időbeosztást, betekintést kaphatunk egy szervíz(féleség) működésébe, hogyan is mennek a dolgok. Nem utolsó sorban képbe kerölhetnk a hardverekkel, hisz a játék elég komoly adatbázissal rendelkezik, ami folyamatosan bővül, a gyártó oldalán komoly kis roadmap szerepel arról, milyen parnerek, milyen termékekkel kapcsolódnak be a PC Building Simulator világába.

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: