penzkidobas-apple-magic-mouse-2-teszt

Pénzkidobás? - Apple Magic Mouse 2 [TESZT]

2020. január 16. Tóth Ádám Egér

Nem titok, az elmúlt hetekben immár teljesen MacOS felhasználó lettem, és fő munkagépem egy MacBook Pro lett, amihez elkezdtem keresgélni egy megfelelő, munkára tervezett egeret. A felhozatal ebben a kategóriában igencsak karcsú tud lenni, pláne miután elömleszti a piacot a játékra tervezett egerek hada, és igazán munkára használatos egérből mára igencsak kevés lett. Végül az Apple Magic Mouse 2 mellett döntöttem, de hogy végül rossz döntés volt-e és felesleges pénzkidobás? Ezt igyekszünk kideríteni.

Csomagolás

Az Apple-től teljesen megszokott módon az egér igazán az iPhone-hoz hasonló csomagolásban érkezett egy egyszerű Magic Mouse felirattal és a termékről egy képpel a tetején, és egy Apple logóval az oldalán. Semmi túlbonyolítás, egyszerű minimalista csomagolás, ami abszolút jellemzi az Apple jelenlegi készülékeinke csomagolását.

Tartozékok

Túlzottan sok tartozék nem kell egy vezetéknélküli egérhez, de azért mégiscsak kérdéses, hogy mit kapunk az ennyi pénzért vásárolt egerünkhöz. Lényegében semmit. Kapunk egy fekete Lightning - USB A kábelt, ami lényegében teljesen megbotránkoztató. Az Apple egyik mai hordozható gépe sem rendelkezik USB A-val, így ha tölteni szeretnénk az egeret, akkor több, mint valószínű, hogy valami átalakítót, vagy adaptert szükséges használnunk.

Használat közben

A fő tulajdonság, amiért az Apple egere mellett döntöttem, az a MacOS-nél kifejezetten magával ragadó gesztusok hada. Az egész egér egyetlen egy kattintásra alkalmas kapcsolóval rendelkezik, illetve egy érintésérzékeny felsőrésszel, amelyen különféle gesztusokat tudunk véghez vinni. 

Beállítható, hogy ha jobb oldalt van az ujjunk és úgy kattintunk, akkor jobb-klikk legyen a bevitt akció, dupla koppintásnál pedig zoomoljon. Be tudjuk még állítani, hogy  egy ujjal jobbra-balra görgetni, gyorsabb mozdulat esetén pedig a weboldalak között előre és hátra mozogni lehessen. Két ujjal lehetőségünk van az applikációk közt legyinteni, míg ha két ujjal koppintunk, akkor lényegében az applikációk közt tudunk kattintva váltogatni.

Ezek a fő gesztusok, melyek nagyban befolyásolták a döntésemet, hogy mégis melyik egeret válasszam. Ezek szükségtelennek és lényegtelennek tűnnek, de még a szoftverfejlesztésben is nagyon megsegíti a felhasználó dolgát.

Azonban néha elgondolkozok, hogy az adott mérnöknek a fejében mégis mi történhetett, mikor ránézek a Lightning-portra, melyen keresztül tölteni tudjuk az egeret. Igen, az egér alján van a port, mellyel abszolút használhatatlanná teszi számunkra az egeret a gyártó, ha tölteni szeretnénk közben, ami még “csak” egy dolog, de nem tudjuk hogyan lerakni az egeret ugyanis még a feje is gömbölyded, abszolút csak úgy lóg a semmiben az egér, mely abszolút nem kényelmes és nem dizájnos, azaz nem az, amit elvárunk a gyártótól.

Az akkumulátor napi 7-8 óra használat mellett is bőségesen elmegy legalább egy hónapon át, így a töltéssel végül sokat nem kell szenvednünk, de mégis kényelmesebb lenne egy jobban elhelyezett töltőport, vagy egy vezetéknélküli töltési lehetőség.

Összegzés

Ha munkára keresünk egy egeret az Apple számítógépünk mellé, akkor abszolút egy jó választás lehet. Az egy kicsit röhejes, hogy míg a fehér verzió ára 25 000 Ft körül mozgolódik, a fekete, azaz Space Gray változatnak az ára felrúg 38 000 Ft-ra is, mely semmivel nem tud többet annak a kivételével, hogy más a színe. A gesztusok valójában nagyon megkönnyíti a mindennapi munkáinkat, akármiről is legyen szó, gyakorlatilag minden felületen működik és tökéletes társ a mindennapokban. Aztán, hogy végül kinek éri meg ez az ár ezekért a funkciókért, azt mindenki döntse el maga, az viszont biztos, hogy habár nem volt olcsó, még egyszer megvenném, hiszen sokkal gördülékenyebbé teszi számomra a munkát.

Írta: Tóth Ádám

Webfejlesztő, hardverteszter, legélesebb kés a fiókban

Hasonló bejegyzések: