pes-2018-teszt/2017/09/16

A FIFA 18 konkurencia - PES 2018 PS4 teszt

2017. szeptember 16. Kocsis Bence PS4

Ahogy az EA által készített FIFA sorozat, úgy a Konami által fejlesztett Pro Evolution Soccer is évről évre megjelenik. Ilyen játékok esetében az aktuális szezont feldolgozó adatbázis mellett kellenek olyan újítások, amik arra ösztönzik a játékosokat, hogy igenis meg kell venni a következő epizódot. Következő tesztünkben arra keressük a választ, hogy ezeket a szempontokat figyelembe véve érdemes e beruházni a PES 2018-ba.

Licensz:

Első körben nagyon fontos megemlíteni, hogy a Konami továbbra is komoly licensz-problémákkal küzd, így ne várja senki, hogy a játék megjelenésekor Cristiano Ronaldo, vagy Higuain a Real Madrid, illetve Juventus neve alatt, a csapat mezében fogja a védőket zavarba hozni. Továbbra is a csapatok töredéke kapta meg a hivatalos mezeket és csapatnevket. Ez annyit jelent, hogy a spanyol bajnokságból a Barcelona, Atletico Madrid és Valencia rendelkezik valós mezekkel, csapatnevekkel, de például a Real Madrid kimarad a szórásból, ugyanúgy, mint a Bayern München, a Juventus, vagy épp a Manchester United. Ha ezen képesek vagyunk túllépni, akkor talán a nehezén túl is vagyunk, hisz első nekifutásra kimondottan tetszett a játék.

Az említett problémán való túllépésben nagy segítséget egyéb licenszek megléte. Ez kiterjed a Bajnokok Ligájára és az Európa Ligára is, emellett partnerség alakult ki az FC Barcelona, Borussia Dortmund, Liverpool, Internazionale, Arsenal csapataival, ahogy a Breazil Labdarúgó Szövetséggel is. Előbbiek miatt iszonyatos hangulat vár ránk az említett csapatok arénáiban, illetve a játékban helyet kap a brazil liga is.

Nézzük meg, milyen hangulat vár ránk, ha a Borussia Dortmund mezébe bújunk egy hazai mérkőzés erejéig:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=1JeQM_fuSH8[/youtube]

.

Ezen felül készítettünk egy felvételt a Liverpool hazai mérkőzésének felfvezetőjéből is. Grafika:

Amíg az EA a Frostbite motorból szeretné kihozni a maximumot a FIFA 18 alatt, addig a Konami azt a Fox Engine-t használja, ami például a Metal Gear Solid V: The Phantom Pain alatt dolgozik. Ez azt gondolom egy kimondottan jó alap a játékhoz. A PES 2018-ban a készítők átdolgozták a játékos animációkat és magukat a játékosokat is, ami még realisztikusabb látványvilágot eredményez. Itt meg kell jegyezni, hogy a licensz nélküli játékosok kidolgozottsága is szép, de nem teljesen ugyanaz, mint a licensszel rendelkezőké.

[caption id="attachment_77196" align="aligncenter" width="610"] Cavani, Draxler és Di Maria[/caption]

A stadionok - melyekből nagyjából negyven darabot kapunk - csodálatosan mutatnak nappal és éjszaka egyaránt. Természetesen különös tekintettel néhány arénára, melyek jogait a Konami megvásárolta. Érdemes megemlíteni, hogy a játékba bekerült - ahogy a FIFA 18-ban is - az Atletico Madrid új stadionja, a 70 ezer néző befogadására képes Wanda Metropolitano, mely az idei évben kerül átadásra.

[caption id="attachment_77195" align="aligncenter" width="610"] A Wanda Metropolitano[/caption] A játékban a korábbiakhoz képest továbbfejlesztett fényhatásokkal és átdolgozott mozgás elmosódásokkal találkozhatunk, ami még inkább olyan látványt nyújt, mintha csak a televízióban néznénk a mérkőzést. Gameplay:

Természetesen semmit nem ér egy szimulátor, ha nem realisztikus. Nos ebben a problémában a PES 2018 biztosan nem szenved. A játékban beállítható például a fű magassága is, ami komoly hatással van a labda sebességére. A játékosok mozgása kimondottan tetszetős, szinte bármilyen testrészükkel képesek a labdát megjátszani, ahogy ez a valóságban is történik. Ez a technológia a Konami berkein belül a RealTouch+ , azaz a tavalyi megoldás ráncfelvarrott változata. Nagyon pozitív a viselkedésük az irányváltásoknál, hisz egy gyors irányváltás (90, vagy 180 fokban) nem olyan egyszerű, érezni a játékos tehetetlenségét, ahogy próbál megállni és a másik irányba elindulni. Sokat javult a játékosok közötti erőviszonyok demonstrálása is, így a rating-nek még inkább jelentősége van egy-egy párharcban. A korábbi részekből ismert darabos mozgás szerencsére teljesen eltűnt, a játékosok valóban élnek, bármilyen fura ilyent egy játékkal kapcsolatban mondani.

A kapusok viselkedése is át lett szabva, szerencsére jó irányba. Életszerűen viselkednek abból a szempontból, hogy képesek hibázni, de méha iszonyazosan nagy bravúrokat hajtanak végre. A bírókkal kapcsolatban továbbra is negatív a véleményem. Nagyon kevés szabálytalanságot fújnak be, de ha be is fújják, akkor biztosan minket súlytanak, még akkor is, ha nyílván valóan nem történt szabálytalanság.

A játékban rengeteg mozdulat van, amit el kell sajátítani, de erre szerencsére jó alapot képez a képzési szekció, ahol nem csak amolyan edzőmeccseket játszhatunk le, hanem minden egyes lényeges mozdulatot  - cselezés, passzolás, védekezés, lövés, vagy épp védés - egy-egy tutorialban elsajátíthatunk. Sajnos az idő rövidsége mi nem mondhatnám, hogy a futballtudásunkat az egekbe emeltük volna, de azért néhány izgalmas meccset lejátszottunk.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=fcwUnuKzNqc[/youtube]

. Játékmódok:

Egy olyan focis játékban, mint a PES, vagy a FIFA mindig is fontos volt, hogy azt a 8-10 perces meccset ne folyamatosan ugyanabban a játékmódban kelljen lejátszanunk. Ebből a szempontból a Konami és az EA folyamatos harcban áll egymással. Bár sok átfedés van a két cím játékmódjai között, mindkét játékban vannak egyedi lehetőségek. Szerencsére az idei évben a PES is megújult, ha ezeket a szempontokat vizsgáljuk. Bekerült például a 3v3, vagy 2v2 játékmód, melyben barátainkkal, vagy más játékosokkal egy csapatba verődve versenyezhetünk.

A másik újítás, ami számomra nagyon tetszik - amolyan All-Star feeling - a vegyes csakatokat felvonultató játékmód. Ebben az  esetben klubokra, bajnokságokra, vagy régiókra szűrve hozhatunk létre álomcsapatokat, így lehetőség van arra is, hogy pl. Messi, Ronado és Griezmann egy klubban futballozzon.

[caption id="attachment_77194" align="aligncenter" width="610"] Messi, Suarez és Bale egy csapatban?[/caption]

Természetesen továbbra is helyet kap a myClub, a Master League és a Become a Legend. Ezekben a játékmódokban felcsaphatunk csapatmenedzsernek, belebújhatunk egyetlen játékos bőrébe (vagy létrehozhatjuk saját karakterünket), illetve az EA FIFA Ultimate Team módjához hasonló játékmódban is próbálkozhatunk. Nem maradhat ki természetesen az eSport bajnokság, a többfordulós PES LEAGUE sem, mely a kimondott profiknak lett kitalálva. Itt mindenképp meg kell említeni azt a tényt, hogy a FIFA a PES előtt jár, hisz a PES 2018 nem rendelkezik Story móddal, ami ugye a FIFA 18 esetében már a második alkalommal kerül be.

Ami viszont ütőkártya a FIFA ellen, az az európai kupasorozatok jogainak megléte, a BL és az EL teljes körítésével helyet kap a játékban.

[caption id="attachment_77198" align="aligncenter" width="610"] A Bajnokok Ligája elkezdődik...[/caption] Zenei aláfestés:

Mivel  - játékmódtól függően - elég sok időt töltünk a menüben fontos tényező a menüzene. Az idei évben 13 zeneszámmal szolgál ki bennünket a Konami, melyek változatosak. Lehetőségünk lesz beállítani, hogy milyen zenéket szeretnénk hallani a menüben, de a visszajátszások zenei aláfestését is kiválaszthatjuk. A dallistában szerepel többek között a Clean Bandit Symphony című száma, de például barangolhatunk a menüben John Legend Lowe Me Now című dalára is.

Összegzés:

Az őszintét megvallva én mindig is FIFA-párti voltam. Ez nem a PES hibája, inkább annak köszönhető, hogy a PC felé húz a szívem. A tavalyi évben viszont kipróbáltam a PES 2017-et, ami már akkor megtetszett, így megragadtam a lehetőséget, hogy egy rövid tesztben bemutassam a PES 2018-at. A véleményem az, hogy a Konami által készített PES 2018 megállja a helyét a FIFA mellett. A grafika lélegzetelállító, az irányítás, a mozgások és maga a hangulat magával ragadó. Ami viszont hátrányt jelenthet a FIFA sorozattal szemben, az a licenszek hiánya és a körítés, de ezeknek a tényezőknek a hiányért azt kell mondjam maga a játékmenet kárpótol bennünket. A licensz problémák pedig természetesen megoldhatók egy kis utánajárás után, ahogy ez szokott lenni.

Pro:
  • magába szippantó játékmenet
  • sok játékmód
  • szép grafika
  • Bajnokok Ligája és Európa Liga
Kontra:
  • Továbbra is kevés licenszelt csapat
  • Hiányos körítés
  • nincs story mód
  A játék PS4-es változatát köszönjük a playON-nak, aki a tesztpéldányt biztosította számunkra.

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: