A FIFA 18 konkurencia – PES 2018 PS4 teszt


Ahogy az EA által készített FIFA sorozat, úgy a Konami által fejlesztett Pro Evolution Soccer is évről évre megjelenik. Ilyen játékok esetében az aktuális szezont feldolgozó adatbázis mellett kellenek olyan újítások, amik arra ösztönzik a játékosokat, hogy igenis meg kell venni a következő epizódot. Következő tesztünkben arra keressük a választ, hogy ezeket a szempontokat figyelembe véve érdemes e beruházni a PES 2018-ba.

Licensz:

Első körben nagyon fontos megemlíteni, hogy a Konami továbbra is komoly licensz-problémákkal küzd, így ne várja senki, hogy a játék megjelenésekor Cristiano Ronaldo, vagy Higuain a Real Madrid, illetve Juventus neve alatt, a csapat mezében fogja a védőket zavarba hozni. Továbbra is a csapatok töredéke kapta meg a hivatalos mezeket és csapatnevket. Ez annyit jelent, hogy a spanyol bajnokságból a Barcelona, Atletico Madrid és Valencia rendelkezik valós mezekkel, csapatnevekkel, de például a Real Madrid kimarad a szórásból, ugyanúgy, mint a Bayern München, a Juventus, vagy épp a Manchester United. Ha ezen képesek vagyunk túllépni, akkor talán a nehezén túl is vagyunk, hisz első nekifutásra kimondottan tetszett a játék.

Az említett problémán való túllépésben nagy segítséget egyéb licenszek megléte. Ez kiterjed a Bajnokok Ligájára és az Európa Ligára is, emellett partnerség alakult ki az FC Barcelona, Borussia Dortmund, Liverpool, Internazionale, Arsenal csapataival, ahogy a Breazil Labdarúgó Szövetséggel is. Előbbiek miatt iszonyatos hangulat vár ránk az említett csapatok arénáiban, illetve a játékban helyet kap a brazil liga is.

Nézzük meg, milyen hangulat vár ránk, ha a Borussia Dortmund mezébe bújunk egy hazai mérkőzés erejéig:

.

Ezen felül készítettünk egy felvételt a Liverpool hazai mérkőzésének felfvezetőjéből is.

Grafika:

Amíg az EA a Frostbite motorból szeretné kihozni a maximumot a FIFA 18 alatt, addig a Konami azt a Fox Engine-t használja, ami például a Metal Gear Solid V: The Phantom Pain alatt dolgozik. Ez azt gondolom egy kimondottan jó alap a játékhoz. A PES 2018-ban a készítők átdolgozták a játékos animációkat és magukat a játékosokat is, ami még realisztikusabb látványvilágot eredményez. Itt meg kell jegyezni, hogy a licensz nélküli játékosok kidolgozottsága is szép, de nem teljesen ugyanaz, mint a licensszel rendelkezőké.

Cavani, Draxler és Di Maria

A stadionok – melyekből nagyjából negyven darabot kapunk – csodálatosan mutatnak nappal és éjszaka egyaránt. Természetesen különös tekintettel néhány arénára, melyek jogait a Konami megvásárolta. Érdemes megemlíteni, hogy a játékba bekerült – ahogy a FIFA 18-ban is – az Atletico Madrid új stadionja, a 70 ezer néző befogadására képes Wanda Metropolitano, mely az idei évben kerül átadásra.

A Wanda Metropolitano

A játékban a korábbiakhoz képest továbbfejlesztett fényhatásokkal és átdolgozott mozgás elmosódásokkal találkozhatunk, ami még inkább olyan látványt nyújt, mintha csak a televízióban néznénk a mérkőzést.

Gameplay:

Természetesen semmit nem ér egy szimulátor, ha nem realisztikus. Nos ebben a problémában a PES 2018 biztosan nem szenved. A játékban beállítható például a fű magassága is, ami komoly hatással van a labda sebességére. A játékosok mozgása kimondottan tetszetős, szinte bármilyen testrészükkel képesek a labdát megjátszani, ahogy ez a valóságban is történik. Ez a technológia a Konami berkein belül a RealTouch+ , azaz a tavalyi megoldás ráncfelvarrott változata. Nagyon pozitív a viselkedésük az irányváltásoknál, hisz egy gyors irányváltás (90, vagy 180 fokban) nem olyan egyszerű, érezni a játékos tehetetlenségét, ahogy próbál megállni és a másik irányba elindulni. Sokat javult a játékosok közötti erőviszonyok demonstrálása is, így a rating-nek még inkább jelentősége van egy-egy párharcban. A korábbi részekből ismert darabos mozgás szerencsére teljesen eltűnt, a játékosok valóban élnek, bármilyen fura ilyent egy játékkal kapcsolatban mondani.

A kapusok viselkedése is át lett szabva, szerencsére jó irányba. Életszerűen viselkednek abból a szempontból, hogy képesek hibázni, de méha iszonyazosan nagy bravúrokat hajtanak végre. A bírókkal kapcsolatban továbbra is negatív a véleményem. Nagyon kevés szabálytalanságot fújnak be, de ha be is fújják, akkor biztosan minket súlytanak, még akkor is, ha nyílván valóan nem történt szabálytalanság.

A játékban rengeteg mozdulat van, amit el kell sajátítani, de erre szerencsére jó alapot képez a képzési szekció, ahol nem csak amolyan edzőmeccseket játszhatunk le, hanem minden egyes lényeges mozdulatot  – cselezés, passzolás, védekezés, lövés, vagy épp védés – egy-egy tutorialban elsajátíthatunk. Sajnos az idő rövidsége mi nem mondhatnám, hogy a futballtudásunkat az egekbe emeltük volna, de azért néhány izgalmas meccset lejátszottunk.

.

Játékmódok:

Egy olyan focis játékban, mint a PES, vagy a FIFA mindig is fontos volt, hogy azt a 8-10 perces meccset ne folyamatosan ugyanabban a játékmódban kelljen lejátszanunk. Ebből a szempontból a Konami és az EA folyamatos harcban áll egymással. Bár sok átfedés van a két cím játékmódjai között, mindkét játékban vannak egyedi lehetőségek. Szerencsére az idei évben a PES is megújult, ha ezeket a szempontokat vizsgáljuk. Bekerült például a 3v3, vagy 2v2 játékmód, melyben barátainkkal, vagy más játékosokkal egy csapatba verődve versenyezhetünk.

A másik újítás, ami számomra nagyon tetszik – amolyan All-Star feeling – a vegyes csakatokat felvonultató játékmód. Ebben az  esetben klubokra, bajnokságokra, vagy régiókra szűrve hozhatunk létre álomcsapatokat, így lehetőség van arra is, hogy pl. Messi, Ronado és Griezmann egy klubban futballozzon.

Messi, Suarez és Bale egy csapatban?

Természetesen továbbra is helyet kap a myClub, a Master League és a Become a Legend. Ezekben a játékmódokban felcsaphatunk csapatmenedzsernek, belebújhatunk egyetlen játékos bőrébe (vagy létrehozhatjuk saját karakterünket), illetve az EA FIFA Ultimate Team módjához hasonló játékmódban is próbálkozhatunk. Nem maradhat ki természetesen az eSport bajnokság, a többfordulós PES LEAGUE sem, mely a kimondott profiknak lett kitalálva. Itt mindenképp meg kell említeni azt a tényt, hogy a FIFA a PES előtt jár, hisz a PES 2018 nem rendelkezik Story móddal, ami ugye a FIFA 18 esetében már a második alkalommal kerül be.

Ami viszont ütőkártya a FIFA ellen, az az európai kupasorozatok jogainak megléte, a BL és az EL teljes körítésével helyet kap a játékban.

A Bajnokok Ligája elkezdődik…

Zenei aláfestés:

Mivel  – játékmódtól függően – elég sok időt töltünk a menüben fontos tényező a menüzene. Az idei évben 13 zeneszámmal szolgál ki bennünket a Konami, melyek változatosak. Lehetőségünk lesz beállítani, hogy milyen zenéket szeretnénk hallani a menüben, de a visszajátszások zenei aláfestését is kiválaszthatjuk. A dallistában szerepel többek között a Clean Bandit Symphony című száma, de például barangolhatunk a menüben John Legend Lowe Me Now című dalára is.

Összegzés:

Az őszintét megvallva én mindig is FIFA-párti voltam. Ez nem a PES hibája, inkább annak köszönhető, hogy a PC felé húz a szívem. A tavalyi évben viszont kipróbáltam a PES 2017-et, ami már akkor megtetszett, így megragadtam a lehetőséget, hogy egy rövid tesztben bemutassam a PES 2018-at. A véleményem az, hogy a Konami által készített PES 2018 megállja a helyét a FIFA mellett. A grafika lélegzetelállító, az irányítás, a mozgások és maga a hangulat magával ragadó. Ami viszont hátrányt jelenthet a FIFA sorozattal szemben, az a licenszek hiánya és a körítés, de ezeknek a tényezőknek a hiányért azt kell mondjam maga a játékmenet kárpótol bennünket. A licensz problémák pedig természetesen megoldhatók egy kis utánajárás után, ahogy ez szokott lenni.

Pro:

  • magába szippantó játékmenet
  • sok játékmód
  • szép grafika
  • Bajnokok Ligája és Európa Liga

Kontra:

  • Továbbra is kevés licenszelt csapat
  • Hiányos körítés
  • nincs story mód

 

A játék PS4-es változatát köszönjük a playON-nak, aki a tesztpéldányt biztosította számunkra.