philips-ph805-bluetooth-fejhallgato-teszt

Philips PH805 Bluetooth fejhallgató teszt

2020. november 25. Ficsor Tamás Hangeszközök

Az elmúlt időszakban egyre nagyobb hangsúly került a vezetékes fej- és fülhallgatók elhagyására. Maguk a gyártók szinte csak az újabbnál újabb Bluetooth-os megoldásait próbálják a vásárlók elé tolni, mivel, például a mobilgyártók már úgy adják ki az új készülékeit, hogy azokon csak a töltéshez szükséges csatlakozó pont kap helyet.

Természetesen van megoldás arra, hogy egy átalakítóval a töltő portba tudjuk csatlakoztatni a vezetékes fej- és fülhallgatónkat, de ugye ebből akkor lesz gond, mikor tölteni szeretnénk a készüléket.

Egy másik új tulajdonságnak is kezd egyre nagyobb hangja lenni, ez pedig az aktív zajszűrés/zajkioltás. Ez a funkció a Philips termékében is kezd helyet kapott, ki is derül, hogy milyen előnyöket is ígér.

Csomag:

A doboz kellő módon hívja fel magára a figyelmet a sötét pasztell kék szerű színével, aminek az elején látható maga a termék. Fényes felirattal pedig az aktív zajkioltás szöveget nyomták, mint egyfajta fő tulajdonság. Természetesen minden más termékjellemző fel lett rajta tüntetve.

A csomagoláson belül találunk három papír anyagot. illetve egy jó minőségű, merev falas, kagylóformaszerű fekete hord táskát, amiben maga az eszköz lapul. Mellette a kialakított kis hálós zsebbe pedig egy repülőgép kompatibilis adaptert, egy 20 cm hosszú töltéshez alkalmazható micro-USB – USB Type A vezetéket, valamint egy 125 cm hosszú, vékony kábelű, 2 pólusú 3,5 - 2,5 mm-es audiokábelt raktak.

Külső:

A dizájnerek egy abszolút vissza fogott megjelenést álmodtak meg. Annyira, hogy szinte jó rá nézni. A készüléken két árnyalat dominál, a fekete és a fegyver szürke. Az előbbi az ovális fülkagylókon és a pánt belső részén, míg az utóbbi a pánt külső részén és a kagylóba kapaszkodó íves elemen jelenik meg. Szintén itt lelhető fel mindkét oldalt a gyártó neve is. Ezek a részek mind matt felületűek, csak két fényes résszel találkozunk a fülpárnák mögötti helyen, ahol a kezelőfelület is a töltőport is helyet kapott.

Anyaghasználatot tekintve az egész fejhallgató műanyag, de érzésem szerint nem az olcsó fajta. Ami érzésre és látásra biztos azaz, hogy a fejkagylókon sokkal érdesebb a felület, ellentétben a pánttól. Valószínűleg ez is csak a külső megjelenés miatt lett így.

Az eszköz pozitív tulajdonságai közi tartozik, hogy sok helyen található rajta csukló pontokat, amiknek köszönhetően minden fajta fejformához megfelelően illeszkedik. Viszont ennek annyi a bökkenője, hogy kézbevétel után minden ponton nyekergő hangot ad ki, ami nem feltétlen utal minőségi anyaghasználatra. Ez hallható is a videóban, viszont mégis érzésre a termék nem tűnik gagyinak.

A csuklópontoknak hála a 40 mm-es hangszóróknak és az akkumulátornak helyet adó kagylókat 90 fokban ki és a pánt belső része felé is tudjuk hajlítani. Ugye alapból, így kapjuk meg a hordtáskában, de a procedúra mindkét fejkagylóra érvényes.

Az ovális fülpárnák kellően nagyok ahhoz, hogy a fület körbe öleljék, de ne támaszkodjon rá. Itt és a fejpánt felső részén memória habszivacs szerű anyag található, amire puha, valószínűleg műbőr huzat került. A pánton lévő szálcsiszolt fém csúszkák segítségével a fejhallgatót optimálisan a fejméretünkhöz tudjuk igazítani.

A kezelőpanel a jobb kagyló hátsó részén kapott, ami áll egy csúsztatható és nyomható gombból, 2 LED visszajelzőből és egy 2,5 mm-es Jack aljzatból áll. A további kezelőszerv nem látható, mivel az a jobb Kagyló teljes külső része, ami egy érintésérzékeny felület. A másik kagylón mindössze egy micro-USB port van. Ezeken kívül mindkét oldalt egy-egy mikrofon pont is látható.

A készülék fő tulajdonsága az aktív zajszűrés, de kapott egy Ambient mód funkciót is. Az aktív zajszűrés lényege az, hogy a készüléken elhelyezett külső mikrofonok folyamatosan elemzik a kívülről érkező hangokat, az eszközben lévő zajszűrő chip pedig feldolgozza a kapott jeleket, elkészíti azok ellentétét, majd a hangszórók a zene mellett a negatív jelet is lejátsszák, hogy így kioltsák a kívülről érkező zavaró tényezőket. Ezzel a megoldással a külső zajok kb 70-80 %-a teljesen kiszűrhető. Az Ambient vagy környezeti zaj mód pedig ennek az ellentéte, vagyis a külső zajokat felerősítve hallgathatjuk tovább a zenét.

Technikai paraméterek:

Hang

Akusztikus rendszer: Zárt, over-ear

Membrán: PET

Frekvenciasáv: 7–40 000 Hz

Impedancia: 16 ohm

Mágnes típusa: Neodímium

Maximális terhelhetőség: 30 mW

Érzékenység: 90 dB

Hangszóró átmérője: 40 mm

Kábel hossza

Jack: 125 cm, USB: 20 cm

Súly

283 gramm

Csatlakozó

3,5 jack

Bluetooth

Profilok: A2DP, AVRCP, HFP, HSP, SBC
Verzió: 5.0
Maximális hatótávolság: 10 m

Energiaellátás

Elem típusa: Li-Polimer

Zenelejátszási idő: 30 óra

Újratölthető: Igen

Készenléti idő: 200 óra

Beszélgetési idő: 30 óra

Tartozékok

- használati utasítás
- 3,5 – 2,5 mm audiokábel
- micro USB kábel
- repülőgép adapter
- hordtáska

Extrák

- elforgatható hangszóróház
- aktív zajszűrés ON/OFF
- érintésérzékeny vezérlés
- Hangvezérlő asszisztens
- Környezeti zaj (Ambient) mód

Alapvető műveletek:

Töltés:
A töltés kezdetén az egyik LED pirosra vált, mikor az eszköz feltöltődött akkor LED kialszik.

Párosítás:
A fejhallgató egyszerre 8 különböző eszközt képes tárolni. Ha egy kilencediket párosítunk, akkor az átveszi a legrégebben párosított eszköz helyét. Párosításnál a Be/Ki gombot 5 másodpercig kell nyomni, míg a kék és a piros LED felváltva el nem kezd villogni. A párosító módba lépést maga a fejhallgató is bemondja. Ezután a kívánt eszközön kell megkeresni a terméket Philips PH805BK néven. Sikeres kapcsolódáskor a hang ismét megszólal és a kék LED folyamatosan világítani fog.

Ki- és bekapcsolás:
A Be/Ki gombot 3 másodpercig kell folyamatosan nyomni vagy addig, míg a hang meg nem szólal. A fejhallgató automatikusan fog csatlakozni a legutóbb használt eszközhöz.

Reset/gyári visszaállítás:
Párosító módban, mikor a jelzőfények felváltva villognak, a Be/Ki gombot felfelé kell nyomni, majd az éritőpanelre duplán kell koppintani, ekkor egy lila jelzőfény háromszor fog felvillanni.

Kezelés: 

A gyártó úgy akarta megálmodni a fejhallgatót, hogy szinte mindent eltudjunk érni vele, így a telefont ne kelljen a kezünkbe venni.

Zene funkciók:

Play/Stop: Be/Ki gomb egyszeri nyomása.

Zeneváltás előzőre, következőre: Be/Ki gomb fel-, lenyomás.

Hangerőnövelés, csökkentés: érintőpanel fel simítás, le simítás.

Hívási funkciók:

Hívás elfogadása, elutasítása: Be/Ki gomb egyszeri nyomása.

Hívás elutasítás: Be/Ki gomb kétszeri nyomása.

Új hívás fogadása hívás közben: Be/Ki gomb egyszeri nyomása.

Új hívás elutasítása hívás közben: Be/Ki gomb kétszeri nyomása.

A jelenlegi hívás megszakítása és egy másik hívás indítása: Be/Ki gomb egyszeri nyomása.

Hívás átkapcsolása két hívás fogadásakor: Be/Ki gomb kétszeri nyomása.

Átváltás telefonról fejhallgatóra híváskor: Be/Ki gomb kétszeri nyomása.

További funkciók:

ANC vezérlés és környezeti zaj mód: Az érintőpanel egyszeri nyomása.

Hangvezérlési asszisztens előhívása: Az érintőpanel letakarása 2 másodpercig.

Tapasztalat, vélemény:

A termék tesztjének az elfogadása után kezdtem azt érezni, hogy nem lesz nekem való ez a fejhallgató és ez így is lett.

A kialakítása és kinézete szerintem nagyon jó. A kényelmes, jól igazodik a fejre és nem nyom sehol. Azonban a műbőr borítású fülkagylók gondot okozhatnak egy idő után, főleg ha izzadós az ember. Sajnos a gyártó nem mellékelt hozzá szöveg párnát, bár meg is értem, hisz akkor nem sok értelme lenne az aktív zajszűrésnek. Azt a bizonyos fényes felületet viszont nem volt okos a kezelőpanel és az töltőport köré helyezni, mivel pont azon a részen fog rá az ember, így az mindig ujjlenyomatos lesz.

Anyaghasználatot tekintve érzésem szerint az eszköz rendben van, egyáltalán nincs olcsó hatása. A 280 grammos súlya is csak kézben tűnik soknak, de, ha felvesszük, nem fogjuk érezni, hogy lehúzná a fejünket. Egyetlen bökkenő számomra az, hogy összevissza nyekereg, mikor a kezembe veszem. Ugye ezt már említettem és a videóban jól is hallható.

A fejhallgató vezérlésben és hangmódban bukdácsolt. Maga az eszköz jól szól, élvezetes minden hangtartomány, bár nem mindig képes a maximum hangerőre ugyanis vannak számok, ahol egyszerűen betorzít. Ez történt egyes Metallica számoknál. Igaz kétlem, hogy bárki is max hangerőn használná, mivel alap esetben ANC nélkül is nagyon jól kizárja a környezeti zajokat. A zajszűrő bekapcsolása egyfajta Boost móddal ér fel, ami nagyon felerősíti a mély hangokat. Az Ambient mód meglétét nem tudtam hová tenni, hisz annyira lecsökkenti a zene erejét, hogy alig lehet hallani. Egyszerűbbnek találtam, ha a mobilon vagy az okosórán levettem a hangerőt.

Ezzel rá is térek a vezérlés megoldására, ami egyszerűen borzalmas. A Be/Ki gomb csúsztathatósága nagyon jó, de rossz funkció van hozzá párosítva. Nem a zeneváltást kellett volna rá tenni, hanem a hangerőcsúszkát. Az ok egyszerű: az érzékelőpanel nem alkalmas erre, mert a söprések alig változtatnak valamit. Egy iPhone 7-el volt használva és a söprés közben a csúszka max 1-2 mm-ert mozdult. Egyrészt ez a megoldás kényelmetlen, a másik szemszögéből hülyén is néz ki, de ami a legrosszabb, hogy ha nem jól söprünk, akkor hangmód meg is változik. Viszont a csatlakozás nagyon gyors, maximum 2 másodperc kell neki. Sajnos a 

A mikrofon minősége nagyon jó, tiszta hangot visz át, de a szabadban használhatatlan. Gyalog és biciklizés közben nem lehet vele telefonálni, ráadásul a fülünk is bepálik.

Ezért is gondolom azt, hogy az eszköz elsősorban utazáshoz lehet megfelelő választás annak, aki sokat vonatozik, repülőgépen utazik, vagy esetleg olyan nyüzsgő irodában dolgozik, ahol ezt engedik.

Összességében a termék nekem tetszett csak én nem tudnám kihasználni. A buta vezérlés megoldása egyszerűen kiküszöbölhető, főleg utazás közben, ahol könnyebben elérjük a csatlakoztatott eszközt. A számomra feleslegesnek vélt Ambiant/környezeti zaj módot pedig egyszerűen át tudjuk lépni, mikor a kikapcsolt zajszűrést aktiválni szeretnénk.

A Philips TAPH805BK/00 bolttól függően 25 ezer forinttól vásárolható meg.

Írta: Ficsor Tamás

Hasonló bejegyzések: