pofas-mechanikus-billentyuzet-genesis-thor-420-rgb-teszt

Pofás mechanikus billentyűzet - Genesis Thor 420 RGB teszt

2022. február 18. Kocsis Bence Billentyűzet

Mai tesztünkben egy, a megszokottól eltérő mechanikus billentyűzetet mutatunk be, mely a Genesis műhelyéből került elő. A bemutatóan arra kerestük a választ, vajon Thor 420 RGB miben tud újat mutatni, mik azok a tulajdonságok, melyek miatt érdemes a beszerzésén elgondolkodni. A Thor 420 RGB doboza már árulkodó a billentyűzet méreteiről. Rajta egy méretes illusztrációt találunk olyan információkkal kiegészítve, mint az RGB világítás, a Blue mechanikus kapcsolók, a beragadás elleni védelem, a windows key lock és így tovább.

A Thor 420 RGB kimondottan megfogó külsővel rendelkezik. A gombok alatti billentyűzet fedél alumíniumból készült, mely műanyag alapon helyezkedik el. A 418 mm hosszú alacsony profilú megoldás legmagasabb pontja 30 mm környékén van. A billentyűk egymáshoz képest egy szinten helyezkednek el, nem pedig a megszokott, lépcsős kivitelben (erre majd a későbbiekben kitérünk), így elegáns külsőt, amolyan minimalista dizájnt kapunk. Maguk a gombok kissé el lettek emelve a billentyűzet fedelétől, ami azért is szembetűnő, mert oldalsó peremet nem kaptak. Ennek eredményeképp a kapcsolók átlátszó burkolata jobban látható, mely kimondottan jól mutat, ami persze majd az RGB világítás bekapcsolásakor látható majd igazán. A 165 cm hosszű USB kábel aranxozott csatlakozót kapott, a mintavételezési frekvencia 1000 Hz. 

A Thor 420 RGB telis tele van médiagombokkal. Elindíthatunk médialejátszót, állíthatjuk a hangerőt, visszatérhetünk a böngésző kezdőlapjára, leveleket olvashatunk , behozhatjuk két gombnyomással a számológépet, vagy a sajátgépet. Ráadásul elóre programozott világítást is találunk a számok gombjain feliratotva, bizonyos játéktípusokhoz. 

A billentyűket a laptopokhoz hasonló megoldásokhoz tudnám hasonlítani, ami nagyban eltér a mechanikus billentyűzetek hagyományos kialakításától. Ez a dizájn jól mutat és segít alacsonyan tartani a billentyűzet magasságát, de azért vannak hátulütői. Azok számára akik keveset írnak, zavaró lehet a határok elkülönítése, a gépíró múlttal rendelkezők - akik inkább a monitort nézik, ahelyett, hogy a leütött gombokra figyelnének - számára nehéz lesz a megszokás, hisz újjal nagyon nehéz kitapintani, hol végződik az egyik gomb és hol kezdődik a másik. Tovább nehezíti a dolgot a gombok mérete, melyek a megszokottnál kisebbek. A 15 mm-es gombok a nagy ujjakkal rendelkezők számára azt is jelenthetik, hogy a Thor 420 RGB nem lesz alternatíva, bármennyire jól is néz ki. Itt megjegyezném, hogy a billentyűzetet sokat nyaggattuk és a tesztet is a segítségével írtuk. A helyzet nem olyan rossz, mint amilyennek elsőre tűnt, de mindenképp hosszabb időt kell hagynunk ahhoz, hogy rutinszerűvé váljon rajta a gépelés.

A billentyűzet alsó részén találjuk a két magasság állító fület, melyek a Thor 420 RGB magasságát 3 cm-re emelik. Az alsó rész eléggé minimalista, a magasság állítókon felül mindössze 6 darab csúszásgátló gumit találunk, melyek stabilan tartják a billentyűzetet. 

A Thor 420 RGB magas minőségű blue mechanikus kapcsolókat használ, melyek a gyártó adatai alapján 1,2 mm-es működési úttal rendelkeznek és a működésbe hozatalukhoz 45 gramm szükséges. Az 1 ms-os válaszidővel rendelkező kapcsolók kalkulált élettartama 50 millió leütés. A kapcsolók által produkált zajról is érdemes néhány mondatban kitérni. A gombok leütését viszonylag nagy hanghatás kíséri, így azok számára, akik csendes környezetben dolgoznak nem biztos, hogy a legjobb választás a Thor 420 RGB. Természetesen a gépelés mellett játékok során is bevetettük a billentyűzetet. Kellemes csalódás volt. Mivel a gombok működtetési távolsága pici, fényévekre van a felhasználói élmény a membrános társakhoz képest, hisz gyorsan tudjuk a számítógép felé az utasításokat továbbítani, ráadásul a lenyomást hanghatás is kíséri, így nem kell még tizedmásodpercekig sem azon agyalni, lenyomtuk e a gombot, vagy sem.

A Thor 420 RGB, ahogy a neve is mutatja, RGB világítást használ. Pozitívum, hogy nem RGB zónákról beszélhetünk, mint az a belépő szintű RGB-s megoldásoknál megszokott, hanem minden egyes gomb megkapta a saját, külön bejáratú háttérfényét. Újabb piros pont, hogy a szoftver mellett a billentyűzetről is állíthatók a fényeffektek, így nincs szükség telepítésre, bedugjuk a számítógépre és már működik is. A billentyűzeten három gombot találunk a beállításokhoz, melyeket az FN gomb lenyomásával tudunk aktiválni. A világítást kikapcsolhatjuk, állíthatjuk a színeket, amellett, hogy az előre programozott effektek - összesen 22 - között szemezhetünk. Két további gomb gondoskodik a fényerő erősítéséről és gyengítéséről, melyeket ugyancsak az FN gomb egyidejű lenyomásával tudunk előcsalni. 

A szoftver:

A telepíthető szoftver elég összetett megoldás, melyben az RGB viláígtás mellett további lehetőségeink is vannak. A világítás terén rengeteg effekt közül tudunk választani, ráadásul arra is van mód, hogy minden egyes gombnál - összesen 104 gomb - egyedi színt állítsunk be. 

Ezen felül makrókat rendelhetünk hozzá a gombokhoz, beállíthatunk gyorsbillentyű kombinációkat és ezeket profilokba menthetjük. A billentyűzet lehetőséget ad arra, hogy a windows gombot kiiktassuk, így játék során elkerülhetjük, hogy az online játék közben kidobjon bennünket a szerver.

Összegzés:

A Genesis Thor 420 RGB masszív felépítésű és gyönyörű billentyűzet. Az RGB viláígtás meglehetősen intenzív, mely a szoftver mellett a billentyűzetről is vezérelhető, ami egy jó pont a gyártónak. Hátránynak mondanám a gombok méretéből és formájából adódó gépelési nehézségeket, melyeken természetesen hosszabb használat után lehet azért csiszolni. A szoftver eléggé sokrétű, számos funkció testreszabható az RGB világításon felül. Egy kis pluszt jelentett volna, ha élőben láthatjuk a kiválasztott effekteket, még alkalmazás előtt, de ne legyünk telhetetlenek. A mechanikus mivolta sokat dob az élvezeti értékén és használhatóságán. Ami az árcédulát illeti, a nagyjából 30 ezer forintos árnál vannak olcsóbb RGB-s mechanikus billentyűzetek, de ilyen dizájnnal, kialakítással és tartóssággal keveset találni. A Genesis Thor 420 RGB tehát nagyban eltér a megszokott megoldásoktól és ezért is érdemes elgondolkodni a beszerzésén. Mi merjük ajánlani a Genesis újdonságát.További információkat a Genesis Zone oldalán találtok. 

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: