prey-avagy-mire-megy-predator-a-komancs-lannyal

Prey - Avagy mire megy Predator a komancs lánnyal?

2022. augusztus 05. Kocsis Bence Mozi

A filmet sokáig nagy titok övezte, hisz eleinte nem is lehetett tudni, hogy a Predator franchise ötödik epizódját forgatnák. A kezdetben Skulls címen futó Dan Trachtenberg produkció egy komancs lányról szólt, aki szembeszegülve a hagyományokkal, a nemi normákkal harcossá szeretne válni. Aztán később lehullt a lepel és kiderült a turpisság és onnantól kezdve nagy várakozás övezte a filmet. A mai napon fel is került a mozi Prey (Préda) címmel a Disney+ kínálatába és természetesen le is csaptunk rá, hogy véleményt alkossunk és természetesen kiélvezzük a 100 perces produkciót. 

1719-et írunk, a komancsok földjén járunk és belecsöppenünk Naru (Amber Midthunder) , az ifjú indiánlány életébe. Ő nem olyan indián, mint társai, nem nagyon köti le a gyűjtögetés és azok a dolgok, melyeket egy törzsben a nők szoktak csinálni. Elhatározza, hogy vadász akar lenni, aminek érdekében rengeteget gyakorol különféle fegyverekkel, ráadásul a törzs legjobb nyomkeresőjévé válik. Azt, hogy vadász lehessen, egy olyan eseménynek köszönheti, amire senki nem számított. A törzs egyik tagja súlyosan megsebesül egy puma támadás során. Mindenki arra számít, hogy a ragadozó négylábú levadászása után fellélegezhetnek. Naru azonban mögé lát a dolgoknak, rájön, hogy itt sokkal nagyobb ellenféllel állnak szemben, mint egy nagymacska. Bár társai kötik az ebet a karóhoz a támadással kapcsolatban, Naru számára sok a kérdés, így tovább folytatja a kutakodást, még azután is, miután szemtől szembe találkozik a pumával és majdnem életét veszti.  

Egyre kíváncsibb, tudja, hogy van valami az erődben, ami nem oda tartozik, de teljesen tanácstalan, miután érdekesebbnél érdekesebb nyomokra bukkan. Vajon miért nem ölte meg a puma a törzs egyik tagját? Mitől ijedhetett meg annyira az állat , hogy győztesen mégis otthagyja a zsákmányt? Mit keres az erdő közepén egy megnyúzott kígyó és mi az a zöld "trutyi" az aljnövényzeten? Naru társaitól különválva folytatja a keresést és egy hatalmas medvébe botlik. A medve végzett is volna vele, viszont a rejtélyes gyilkológép megjelenik és rendet tesz a hierarchiában, majd az indiánlány üldözésébe kezd. 


Narut prémvadászok csapata csapdába ejti, aztán őt, valamint korábban elfogott testvérét csaliként próbálják felhasználni az ismeretlen földönkívüli elfogására. De ahogy lenni szokott , az arcuk túl nagy volt, elbízták magukat és bár sikerült rövid időre felülkerekedni a ragadozót felett, a vége természetesen egy borzalmas vérfürdő lett. A sorozatosan zajló események során Naru kezdi kiismerni ellenfelét, megismeri szokásait, fegyvereit, gyengeségeit és eléri, hogy a vadászból préda váljon...

Hogy egy hatalmas durranás lenne a film? Felülmúlta a várakozásaimat... Jó volt a ragadozót egy olyan korban látni, ahol nincsenek felhőkarcolók, hatalmas fegyverarzenál, hanem csak egy lány, aki hisz magában , okos, ügyes és tanulékony, aki mindent megtesz azért, hogy a törzse szemében kiállja a próbát és vadász lehessen. Egy kis érzelmet is belecsempésztek a készítők a filmbe, hisz egy kedves kutyát ki ne féltene ilyen helyzetbe? Megmondom őszintén sok esetben jobban aggódtam a blöki miatt, mint a főhősnő miatt, hisz folyamatosan azt vártam, mikor áldozza fel magát a kedves jószág, akit a film alatt nagyon megszerettem...

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: