qnap-ts-228-nas-halozati-adattarolo-jart-nalunk/2016/08/04

QNAP TS-228 NAS hálózati adattároló járt nálunk

2016. augusztus 04. Kocsis Bence Adattárolás

Bizonyára sokan gondolkodtak már otthoni, vagy irodai környezetben hálózati adattárolás lehetőségén, hisz ilyen eszközökkel bizonyos adatokat számos eszközön - számítógépen, notebookon, tableten, vagy akár okos tévén is - elérhetünk. A QNAP termékpalettáján elérhető a TS-x28 NAS sorozat, mely az adatelérés mellett számos kényelmi szolgáltatást is tartalmaz. A sorozatból a két merevlemez fogadására képes TS-228 modell vendégeskedett nálunk.

000047

A QNAP TS-228 egy kimondottan esztétikus külsővel megáldott eszköz, mely kimondottan az otthoni környezetbe készült, ahol fontos a megjelenés. Az ház egy álló megoldás, ennek eredményeképp a merevlemezeket álló helyzetben kell a tárolóba beleképzelnünk. A ház nem szál-csiszolt alumínium, vagy kezeletlen, festett fém, hanem fehér műanyag borítást kapott, fekete alsó és felső résszel. A nagy "fehérséget" mindössze az első részen függőlegesen futó fekete csík töri meg, ahol a visszajelző ledek, gombok és USB, valamint SD kártya foglalat kerültek elhelyezésre. A visszajelzők az USB, merevlemez és LAN adatforgalmát jelzik, így többet kapunk belőlük.

nagykep

Ha megnézzük az eszköz hátsó részét, akkor egy szürke felületen megtaláljuk az I/O panelt, melyen reset gomb, USB port, RJ45-ös LAN port és egy 12V-os hálózati csatlakozó kapott helyet. Az alsó rész, mint említettük fekete műanyag, melyen 4 gumi tappancs gondoskodik arról, hogy a ház ne mozduljon el, ha USB-t csatlakoztatunk, vagy be-, kikapcsolgatjuk. Alul találunk egy kézzel oldható csavart is, melynek eltávolításával a merevlemezekhez férhetünk hozzá.

leiras

A ház szétszerelése tehát nagyon egyszerű, a csavar eltávolításával a borítás könnyedén leszedhető. Ezek után tudjuk egy, vagy két merevlemezünket a mellékelt rögzítők segítségével a helyükre biggyeszteni. A 3,5"-os HDD-k mellett 2,5"-os HDD-t és SSD-t is használhatunk, viszont ebben az esetben nem használhatóak a műanyag rögzítők, a merevlemezeket a belső fémház egyik felén tudjuk csak rögzíteni. Ez nem okozhat problémát, hisz a 2,5"-os HDD, de főleg az SSD súlya kicsi a nagy HDD-hez képest, emellett az oldalon elhelyezett gumi megakadályozza a rezonanciát (SSD esetében mozgó alkatrészek hiánya miatt amúgy sem lehet rezonancia). A műanyag rögzítőkkel vagy egy kis probléma. Nagyon vékony anyagból készültek és a felhelyezésük is nehézkes, mint ha nem passzolnának a helyükre, de igazából nem is nagyon van szükség rájuk, hisz a HDD-t becsúsztatás után fixen tartja a fémkeret.  A fémház alá került az elektronika, melyből kikandikál a hűtőventilátor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A QNAP TS-228 esetében egy Realtek RTD1195 SoC-ről beszélhetünk, ami ARM v7 1.1 GHz-es, kétmagos processzort jelent, mely mellé 1 GD DDR3 memória és 4 GB flash memória párosul. A 4 GB-os belső adattárolóra nincs szükség telepítésre, a NAS out of box működtethető az előre felpakolt QTS 4.2 rendszernek köszönhetően , mindössze firmware frissítés kell, ha a gyári nem felelne meg számunkra.

Beüzemelés:

Mielőtt a HDD-t beszerelnénk mentsük le róla adatainkat, mert a Firmware frissítéssel minden adat törlődni fog. Le kell töltenünk asztali számítógépre, vagy laptopra a QNAP QFinder Pro programot, mellyel konfigurálhatjuk a hálózati eszközt, de ha tapasztaltabbak vagyunk, akkor a router-en belül is elvégezhetjük a szükséges beállításokat. A TS-228 egyébként  EXT4 fájlrendszert használ belső lemezek esetében, külső eszközöknél pedig EXT3, EXT4, NTFS, FAT32, HFS+ támogatással rendelkezik.

001

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A varázslóban általunk kiolvasott, vagy esetleg beállított IP címet bármelyik böngészőbe beírva elérjük a QTS 4.2 felhasználói felületet, ahol be is jelentkezhetünk a varázslóban beállított adatokkal. A linux alapú QTS 4.2 kompatibilis a Windows , Mac OSX  és Linux operációs rendszerekkel is.

nas2

A felhasználói felület kimondotta áttekinthető. A médiatartalmak ikonjai mellett megtaláljuk a beállítások ikonját, van lehetőség vírusirtásra, szinkronizálásra (Raid 0, 1 támogatás), backup készítésre, letöltőközpont megnyitásra, a merevlemezeken található fájlok közti böngészésre és kapunk egy APP centert is, ahol számos, gyárilag nem telepített alkalmazást tölthetünk le és használhatunk.

002

005

A Control Panel elsőre eléggé bonyolult, hisz szinte megszámlálhatatlan beállítási lehetőséget kapunk, ami tükrözi a TS-228 képességeit és tudását. Lehetőségünk van rendszerbeállítások végrehajtására, hálózati és felhasználói beállításokra és szervertulajdonságok beállítására.  A NAS támogatja a DLNA-t, UPnP (Universal Plug’n’Play) protokollt, emellett VPN és nyomtatószerver támogatásról is beszélhetünk.

Lehetőségünk van a merevlemezek állapotának monitorozására és a NAS CPU és RAM terheltségének figyelésére.

qnap_nas

Az USB porton keresztül, ami USB 3.0 sebességgel rendelkezik, csatlakoztathatunk külső merevelemezt, flash maghajtót, aminek tartalmat azonnal megoszthatjuk a hálózaton belül.

007

A Download Station lehetőséget egy időben nagy számú torrentes, webes és FTP alapú letöltés végrehajtására. Torrentes tartalmak esetében a visszaosztás is zökkenőmentesen kivitelezhető.

qnap_004

A NAS lehetőséget ad arra, hogy a tárolt tartalmakat autómatikusan felhő alapú tárhelyekre mentsük, de emellett másik hálózati adattárolóra, vagy hordozható merevlemezre is menthetünk.

Ha rendelkezünk Wi-Fi, vagy vezetékes internetet támogató TV eszközzel, akkor a NAS által tárolt filmeket, zenéket, vagy épp fotókat meg tudjuk tekinteni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lehetőségünk van videók streamelésre is a DLNA támogatás révén kompatibilis eszközökkel (okos TV, vagy játékkonzol, esetleg médialejátszó) így a tárolt videókat HD minőségben lejátszhatjuk.

7A Qfile segítségével egy privát felhőben tárolhatjuk a telefonunk bizonyos tartalmait, így annak tárhelyét megsokszorozhatjuk.

A Surveillance Station név alatt futó rendszer segítségével lehetőségünk van IP kamerák kezelésére, így otthonunkban biztonsági szerepet is betölthet az eszköz. Egyidejűleg két darab IP kamera vezérelhető. A Vmobile Android vagy iOS eszközre való telepítése után akár mobilról is figyelhetjük a kamerák képét, illetve a felvételeket vissza is nézhetjük.

A QNAP TS-228 teljesítményéről annyit érdemes elmondani, hogy a rengeteg funkció komolyan belassíthatja az eszközt. Ez nem a hardver "sara" hanem a HDD-k maximális olvasási és írási sebessége a szűk keresztmetszet. Ha folyamatosan szinkronizálunk és egy időben több felhasználó lóg fenn a hálózaton akkor a sávszélesség véges. Ez a "probléma" SSD használatával kiküszöbölhető, de igazából nincs nagyon rá szükség, hisz otthoni környzetben kicsi az esély arra, hogy kiakasztjuk a HDD-ket.

Ha a fogyasztást nézzük, akkor a kikapcsolt állapotban, üresjáratban és terhelve mért értékeket érdemes megemlíteni. Ha a NAS nincs bekapcsolva, de a hálózaton van, akkor elhanyagolható , 0 W közeli fogyasztásról beszélhetünk. Üresjáratban egy darab 1 TB WD Green merevlemezünkkel 12 W körüli értéket produkáltunk, míg használat közben (a merevlemez felpörgését figyelembe nem véve) 20 W körül fogyasztottunk.

A műanyag ház melegedés szempontjából nem jelent különösebb hátrányt, 1020 RPM-es ventilátorfordulat mellett az SoC-be épített processzor hőmérséklete nem haladta meg a 40 °C-ot, Az 1000 RPM környéki fordulatszám csak 1 méter távolságból, vagy annál közelebbről hallható kisebb duruzsolást jelent, így a zajszinttel sem lehet probléma. Itt megemlíteném, hogy a ventilátor fordulatának beállítására is van lehetőség.

Specifikációk:

Processzor ARM® v7 1.1 GHz Dual-core
Rendszermemória 1GB DDR3 RAM
Flash memória 4 GB
Merevlemez támogatás 2 x 3.5" SATA HDD (nem hivatalosan SSD is)
LAN Port 1 x Gigabit RJ-45 Ethernet port
USB Port 1 X USB 3.0 (Front) 1 X USB 2.0 (Rear)
LED visszajelzők HDD 1-2, LAN, státusz, USB
Gombok Power/Státusz, USB One-Touch-Backup, Reset
Riasztás Rendszer rendellenesség
Méretek 187.7 x 90 x 125 mm
Súly Nettó : 0.7 kg HDD-kel: 1.88 kg
Fogyasztás (HDD standby mode) HDD standby:6.05W Működés közben:13.24W ( 2 x 2TB HDD)
Zajszint Sound pressure (LpAm): 17.0 dB(A)
Hőmérséklet 0 - 40 °C,5-95% páratartalom
Tápellátás Külső adapter 60W, 100-240V
Ventilátor Van
.

Összegzés

Mivel a QNAP TS-228 hardveresen nem tartozik a legizmosabb NAS-ok közé és merevlemezből is csak kettőt tudunk használni, nem mondhatnánk, hogy egy felsőkategóriás megoldásról beszélhetünk. Ahol ezek a gyengeségek nem játszanak szerepet a funkcionalitásban, mint az otthoni, vagy "kisirodai"  felhasználás, ott egy tökéletes NAS-t vehetünk kezünkbe. Esztétikailag teljesen rendben van az eszköz és a QTS 4.2 felhasználói felület lehetőséget ad a TS-228 számos funkciójának kiaknázására, mint a biztonsági mentések, letöltések, zenék, videók és képek megosztása és szinkronizálás,, még akár "NAS-kezdők" számára is. A QNAP TS-228 62-63 ezer forint körüli áron szerezhető be, melybe ha két darab 2 TB-os merevlemezt pakolunk, nagyjából 110 ezer forint környékén meg tudunk állni.

 q_logo

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: