qnap-tvs-682t-nas-ha-extrem-magas-adatatviteli-sebessegre-van-igeny/2016/09/06

QNAP TVS-682T NAS - Ha extrém magas adatátviteli sebességre van igény!

2016. szeptember 06. Kocsis Bence Adattárolás

Egyre többször hallunk olyan hírt, hogy valamely felhőszolgáltató tárhelyét feltörték, vagy kiszivárogtak a jelszavak és az adatokat ellopták. Többek között erre a problémára is kitűnő választás lehet egy otthoni adattároló, az-az NAS. Természetesen a felhőszolgáltatók azonnal kontráznak, hogy a szervereiket sokkal nagyobb sávszéleséggel tudjuk elérni, mint az otthoni NAS-t, azonban valljuk be ez nem igaz. Olyan sebességre képesek, mint a hálózatunk. Ráadásul, ha otthon vagyunk, NAS-unk logikusan sokkal gyorsabb. Így már csak egy kérdés maradt, hogy melyiket válasszuk.

Most a QNAP-tól kaptuk meg a kicsit sem alsó-kategóriás TVS-682T adattárolót, mely azon kívül, hogy kezeli a standard winchestereket, gyorsítótárnak van még 2 darab 2.5”-os SSD és további 2 darab M.2 SSD fogadására alkalmas helye. Ez is egy tekintélyes plusz, azonban a NAS a megszokott LAN, HDMI, USB portokon kívül, 2 darab 10GB LAN és 2 darab 20GB Thunderbolt csatlakozó is van rajta. Ebből azért eléggé egyértelmű, hogy nem kifejezetten otthoni felhasználásra szánták. Ezt a NAS-t főként stúdiókba, fényképészeknek és videószerkesztőknek ajánlják, extrém magas adatátviteli és feldolgozási képessége miatt. Erről az Intel Core i3-as processzor társaságában lévő 2x4GB memória is gondoskodik, amit összesen 64GB-ra lehet feltornázni.

Teszt-termékünk 4 darab 4TB-os HGST winchesterrel, 2 darab 512GB-s OriginStorage SATA SSD-vel és 2 darab 1TB-os ADATA M.2 SSD-vel és a dobozában egy távirányítóval érkezett.

A TVS termékcsalád legkisebb tagja, elején csupán a SSD és HDD helyeket találjuk, illetve a bekapcsolót és egy USB portot. Az igazi érdekességet a gép hátulja nyújtja. A felsorolt 10GB és Thunderbolt portokon kívül, 4 LAN csatlakozó, 4 USB 3.0 port, 3 HDMI, 2 nagy-jack a mikrofonoknak (ennek később lesz jelentősége) és 1 darab jack van. További 2 PCI-E kártyával lehet bővíteni még, akinek ez nem lenne elég. Maga a gépház eszméletlenül masszív, fémből készült, eltávolítása nagyon egyszerű. A HDD-k és SSD-k kerete műanyagból készült, ezt nem tudjuk eldönteni, hogy jó vagy rossz, azonban a HDD-k telepítése kis fejtörést okozott. Míg más gyártók esetében csavarhalmazokat mellékelnek, itt egy okos funkcióval, a winchesterek simán bepattinthatóak. Ami valljuk be, hogy megkönnyíti a szerelést.

ssd_hdd

Nagy vehemenciával fogtunk neki a hardverek behelyezése után a telepítésnek. Amikor láttuk, hogy a gyorsítótárnak használt SSD-ket mennyi idő alatt építette tömbbe a gép, eléggé meg voltunk lepődve. Kevesebb, mint 3 perc kellett ehhez. Természetesen az HGST winchestereknél ez jóval hosszabb időt vett igénybe, pedig azok az ipari adatcenterekbe ajánlott tárolók voltak. De ez természetes, csak azért mégis vártunk valami extrát.

A szoftver, tehát az operációs rendszer esetében ezt meg is kaptuk. Direkt úgy teszteltük az eszközt, mint ahogy a legtöbb ember használná. AC-s routerbe volt bekötve a LAN-on keresztül, gépünk pedig WiFi-vel csatlakozott. Picit próbáltuk létrehozni azt a környezetet is, amire ajánlja a gyártó, így a teljes családi fotóalbumot felraktuk rá, meg pár videót is. Gépünkön a Lightroommal és Premierrer kezdtünk el játszani vele, azonban nézzük az OS-t először.

back

A QNAP éppen most frissített QTS 4.2-re, ezen a NAS-on már ez volt. Piszok gyors… A menüpontok egyértelműek, azonban mivel ezt a NAS-t, mivel SMB felhasználásra is ajánlják, így a RAID tömbök esetében sokkal több választásunk és persze formázásnál is több lehetőségünk van. Akár ki is tudjuk terjeszteni a partíciókat más QNAP NAS-ra. Tehát ha nem elég ez az eszköz, akár vehetünk kiegészítő-szekrényeket hozzá.

Természetesen időzíthetjük, hogy mikor kapcsoljon ki és be, a ventilátorok sebességét is állíthatjuk manuálisan vagy automatikusan. Mert ventilátor az van benne bőven és nem egy „csendestárs” (ezért nem ajánljuk hálószobában elhelyezni, persze nem is arra van). Ugyancsak elérhetjük a NAS-t a QNAP által biztosított ingyenes DDNS (myQNAPcloud) szolgáltatással, bárhonnan a világból. Az OS teljesen testre szabható, minden egyes felhasználónak külön bejelentkező-képernyőt tudunk kialakítani. Ha erre szükségük van persze. És miért ne lenne!? A kedvencünk az AppCenter volt, ahonnan szinte bármilyen kiegészítő alkalmazást letölthetünk. Nem vicc, a SuperMariotól akár ügyviteli rendszerekig. Meg kell említenünk azonban a mentési lehetőségeket és a beépített víruskeresőt is. Más gyártók termekéivel ellentétben, a mentés-t itt kifejezetten ajánljuk, az nagyon egyszerűen beállítható és hihetetlenül biztosan fut le.

Nézzünk pár extrát is:

  • karaoke applikáció: na ezért kell a két mikrofon csatlakozó
  • a videókat 4K-ban képes lejátszani
  • van beépített biztonsági-kamera kezelője
  • vásárolhatunk hozzá SSL tanúsítványt
  • menthetjük vele Google fiókunk teljes taralmát is
  • képes a platformok közötti szinkronizációra
  • köthetünk rá szünetmentes tápegységet, nyomtatót, vagy billentyűzetet, egeret – amit csak akarunk

Az OS virtuális környezetben való futtatását nem teszteltük, de talán ez annyira nem nagy baj, viszonylag kevesen fogják rá használni. Ha valaki, hasonlóan, mint mi szeretné az OS-t megnézni, az megteheti ezen a linken, az admin és admin beírásával.

Ugorjunk vissza azonban a „munka” közbeni tesztre. Tehát képek és videók. Az SSD alapú gyorsítótárnak köszönhetően (melyre az adatokat használat függvényében intelligensen tölti be) a képek előnézeti képe is érezhetően gyorsabban, meg merem kockáztatni, hogy mint, ha egy lokális meghajtó lenne úgy tölt be. Én nem vettem észre a lokális és a NAS-on tárolt képek közötti eltérést a betöltésnél. Hasonló a tapasztalatunk a feldolgozásnál, azonban ez így már nem meglepő. Amikor csak 1 LAN kábellel volt csatlakoztatva az írás/olvasás sebessége 150MB/s körül alakult. Mivel lehetőségünk van a terhelés elosztására is, így megpróbáltuk a 4 Gigabit LAN csatlakozót egyszerre üzemeltetni, az-az trönkölni (link aggregation, ha valakinek így jobban tetszik). A sebesség elképesztő. Konstans 440MB/s körüli átviteli sebességet értünk így el. Sajnos nem volt lehetőségünk a 10GB LAN csatlakozókat és a Tunderboltokat is kipróbálni, azonban biztosak vagyunk benne, hogy hozná az elvárt adatokat.

front

Ezt a NAS-t bátran ajánlanánk bárkinek, azonban vaskos ára miatt valószínűleg kevesen fogják választani, ráadásul meg is kell tölteni HDD-vel és SSD-kel.

A NAS-t a QNAP jóvoltából kaptuk, az adattárolókat pedig a HGST, OriginStorage és ADATA biztosította.

qnap_banner

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: