raidsonic-icy-box-kulso-35-os-merevlemez-tarolo-jart-nalunk/2016/02/24

RAIDSONIC ICY BOX külső 3,5"-os merevlemez tároló járt nálunk

2016. február 24. Kocsis Bence Adattárolás

A külső merevlemez tárolók az egyre nagyobb méretű adatok miatt nemhogy eltűnnek a boltok polcairól, hanem a gyártók az igényeket felismerve folyamatosan fejlesztik megoldásaikat. A Raidsonic is ezt teszi és Icy Box termékvonalában számos külső megoldást vonultatott fel. Ezen modellek közül most egy otthoni és irodai használatra egyaránt alkalmas tárolót IB-318StU3-B-t vizsgáltuk meg közelebbről.

A merevlemez tároló dobozában megtaláljuk magát a feketére festett alumínium házat, egy kimondottan esztétikus műanyag stabilizátort, egy külső adaptert, egy USB 3.0 kábelt és a dokumentációt. Maga a hát egy vékony megoldás, melynek szélessége szinte a merevlemez vastagságával vetekszik. Élei hajlítottak és az előlapon egy feketére festet, sűrűn perforált rács található, mely a szellőzést biztosítja - az alumínium ház egyébként is jól leadja a bent keletkezett hőt - , így nincs szükség aktív hűtésre, mindössze a merevlemez hangját kell elviselnünk.

.

A hátoldalon egy kapcsolót találunk, mellyel áramtalanítani tudjuk a tárolót, a kapcsoló felett pedig a külső adapter csatlakozója, valamint az USB port kapott helyet.

A merevlemez tároló szétszerelése és a merevlemez behelyezése kimondottan egyszerű, bár csavarhúzó használatára szükségünk van. A csavarok eltávolítása után a belső rész az alumínium vázból könnyedén kitolható és a merevlemez  - mely 2 GB-os tárolókapacitásig támogatott - már be is helyezhető.

Mivel a tároló a SATA porton keresztül USB 3.0 kimenettel kommunikál, a számítógéppel, ezért az adatátviteli sebesség akár 5 Gbit/s is lehet. Ehhez természetesen megfelelő merevlemez és USB 3.0 porttal ellátott számítógép szükséges. Ha nincs USB 3.0 port a számítógépben, az sem probléma, hisz az eszköz visszafelé, az USB 2.0 és USB 1.1 portokkal is kompatibilis, de ebben az esetben az átviteli sebesség értelem szerűen alacsonyabb.

Mivel egy USB-s tárolóról beszélünk ezért a tároló csatlakoztatásához, vagy leválasztásához nincs szükség a számítógép újraindítására. A ház perforált előlapján két LED került elhelyezésre, melyet a perforált rész alatt csak akkor pillanthatunk meg, ha a tárolót csatlakoztatjuk és áram alá helyezzük az adapter segítségével. Ha a kék LED világít, akkor az áramellátás biztosított, ha pedig a piros LED is világít, akkor a behelyezett merevlemezről olvasás, vagy épp arra történő írás megy végbe.

.

Legyen szó nagy mennyiségű adat gyors mozgatásáról, vagy számítógépen, esetleg tévén történő filmezésről az Icy Box IB-318StU3-B nagyon hasznos eszköznek bizonyul. Emellett esztétikailag is teljesen rendben van, bár az olvasást jelző piros LED sokaknak zavaró lehet, így ezzel a tényezővel számolni kell.

Az Icy Box IB-318StU3-B nagyjából 10 ezer forint feletti összegért szerezhető be, ami a modell ismeretében egy versenyképes árnak mondható.

logo_rs

     

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: