razer-kraken-7-1-a-kraken-ujjaszuletett/2013/09/11

Razer Kraken 7.1 - A Kraken újjászületett

2013. szeptember 11. Herczeg Balázs

Nem is olyan régen, bemutattuk nektek a Razer Kraken Pro sztereó fejhallgatót, viszont pár hete a Gamescom-on bejelentésre került a Razer Kraken 7.1-es fejhallgató, és szokásunkhoz hívően fúrt minket a kíváncsiság, hogy milyen is lehet a fejhallgató. Barátaink a lengyel Razer-nél, vagyis a KoolThings-nél lehetőséget biztosítottak arra, hogy mi is kipróbáljuk a Razer Kraken 7.1-et. Az érzések kavarognak bennem, hiszen a fejhallgató sok jó tulajdonsággal rendelkezik, de sajnos van közöttük rossz is.

IMG_0966

Razer Kraken 7.1

Mielőtt belemennénk a sűrűjébe, egy kicsit általánosságban is illik beszélni a headset-ről. Az eredeti Kraken koncepciótól eltérően az új fejhallgató ezúttal virtuális 7.1-es hanghatásaival nyűgözi le a népet. Vagyis nincs szükségünk külön 7.1-es kimenettel rendelkező alaplapra a fejhallgató használatához, ugyanis a fejhallgatóba integráltak egy saját hangkártyát. Ezen felül ha nem felel meg nekünk az alapbeállítás, a Razer Synapse 2.0 segítségével könnyedén személyre szabhatjuk a hanghatásokat kedvünk szerint. Természetesen a fejhallgató a Pro verzió továbbfejlesztett változata, hiszen kaptunk egy kihúzható, Digitális! mikrofont a fejhallgatóban. Hogy miért emeltem ki hogy digitális? Picit később elmagyarázom.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=M7dHRNnJbIQ[/youtube]

Technikai adatok:
  • Fejledt virtuális 7.1 surround hang motor
  • Kihőzható digitális mikrofon
  • A dizájn tökéletes játékélményhez készült
  • Razer Synapse 2.0 támogatás
  • Cúsminőségű hangfalak a highest-quality gaming hanghatásokhoz
  • Zárt fülpárna dizájn az optimális hanghatások elérése érdekében
  • Behajtható hangsugárzóegységek a kényelmes hordozhatóság érdekében
Fejhallgató
  • Beépített hangfalak: 40mm neodymium magnets
  • Reagálási frekvencia: 20Hz - 20kHz
  • Impedencia: 32 Ω
  • Érzékenység: @ 1kHz: 112dB
  • Kimeneti energia: 30mW
  • Csatlakozó: Arany bevonatú USB
  • Kábel hossz: 2m / 6.56 ft harisnyázott USB kábel
  • Hozzávetőleges súly: 340g
Mikrofon
  • Reagálási frekvencia: 100Hz –12kHz
  • Érzékenység: @ 1kHz: -40dB ± 4dB
  • Jel/Zaj viszony: 63 dB
  • Felvétel iránya: többirányú
IMG_0965
Dizájn

Különösebb átalakítás nem történt az eredeti fejhallgatóhoz képest, vagyis ugyan az a fekete alap ugyan azzal a majdnem ugyan olyan hangsugárzóegységekkel és majdnem ugyan olyan színvilággal is. Hogy miért csak majdnem? Kisebb változáson ment keresztül a fejhallgató. Legfeltűnőbb talán az, hogy majdnem teljesen eltűnt a zöld szín a fejhallgatóról, vagyis ha csak az alap fejhallgatót nézzük és leszámítjuk a gyártó feliratát a pántról, teljesen el is tűnt így egy matt fekete headset-ről beszélünk. De itt jön a "de" szócska, ugyanis LEDek kaptak helyet a fejhallgatón. Nem is egy, hanem 3 zölden világító LED, így nem kell nélkülöznünk a zöld színt! A LEDek a két hangsugárzóegységen és a kihúzható mikrofonon kaptak helyet, ami sokat javít a már amúgy is jól kinéző headset küllemén.

IMG_0968

A dizájn teljesen úgy lett kialakítva, mint az elődnél, így szerencsére a behajtható hangsugárzóegységekről sem kell lemondanunk, ami nem egy utolsó szempont, ha a hordozhatóságot vizsgáljuk. Az USB kábel kellőképpen hosszú, ráadásul harisnyázott is, így nem lehet panaszunk rá. Erre már csak az aranyozott csatlakozó tesz rá egy lapáttal.

Doboz és mellékelt eszközök

Ezúttal nem kapunk annyi extrát, mint amit megszokhattunk, hiszen csak egy használati útmutató és 2 darab Razer matrica kapott helyet a dobozban a fejhallgatón kívül. Ha a dobozt is vizsgálat alá vesszük, láthatjuk, hogy igen jó munkát végeztek a Razer dizájnerei, bár ezt már igazán megszokhattuk. Minden fontos információval ellát minket, kialakításilag pedig a Razer Tiamat 7.1 dobozának dizájnját követni, így a kicsomagolással sem fogunk megszakadni. Egy unboxing videóval is készültünk nektek:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=TzM-ZjSUmZc[/youtube]

IMG_0969

Felhasználói élmény

Elérkezett az igazság pillanata, terítéken a Razer Kraken 7.1. Bevallom, mikor először vettem fel, sokkal nehezebbnek éreztem mint az eredeti Krakent, bár ha a technikai specifikációkat végignézzük, akkor ez érthető, hiszen nehezebb a fejhallgató az eredeti koncepciónál. Gondoltam magamba, hogy csak nem lehet olyan hangos fejhallgató, így elsőre elkezdtem zenét hallgatni. Alapbeállításként nekem a Windows hangereje mindig maximumon van. Szóval a zenelejátszás legelső pillanatában, majdnem dobhártyaszakadás következett be, mivel a fejhallgatón sajnos nem kapott helyet egy hangerőszabályzó sem, így a Windows beállításait veszi alapul. Ha valaki elhatározza, hogy pont ilyen fejhallgatót szeretne vásárolni, az erre figyeljen oda, és legalább 50%-ra csökkentse a hangerőt. Negatívum ennyi volt, a többi már csak pozitívum.

A fejhallgató hangminőségben ugyan nem hozza a Razer Tiamat 7.1 szintjét, de így is kiváló minőségű térhatást érhetünk el vele. Ami pedig még külön misét is megérne, az a basszus hang és a mikrofon. Kezdjük az előbbivel. Ugye nemrégiben teszteltünk egy Gigabyte G1.sniper 5-ös alaplapot amire Creative hangkártya volt integrálva. Ott lehetőség szoftveres őton volt a basszus hangok állítására. A Razer Kraken 7.1 esetében is elmondhatjuk ugyanezt, csak nem Creative driverrel kell állítanunk a beállításokat, hanem a Razer Synapse 2.0-ás szoftverével. Így van, itt jön a képbe a Razer letölthető szoftvere a különböző perifériákhoz. Telepítés után rögtön egy kalibrációs képernyő fogad minket, ami ugyan azon az elven működik, mint a Razer surround, vagyis mi magunk állíthatjuk be, hogy honnan szeretnénk hallani a hangokat. Ez mind szép és jó, de a jobb dolgok, csak kalibráció után nyílnak meg.

synapse

A képen is látható, hogy mennyi beállítási fül nyílt meg a telepítés után. Csak az audio fülön belül rengeteg lehetőség tárul elénk, melyek közül nekem leginkább a basszus hangbeállítás tetszett, hiszen nem kicsi extrára tehetünk szert ezen funkció bekapcsolásával. Rögtön második fülön helyezkednek el a mikrofon beállításai. Érdemes tudni, hogy a Razer Kraken 7.1 mikrofonja csak akkor vesz hangot, ha egy bizonyos hangerőérték felett érzékeli a hangunkat. Nyugalom, ez annyit jelent, hogy csak akkor él a mikrofon, ha beszélünk, vagy ha a mikrofon közelében pakolunk. Egérkattintás nem igazán hallatszik át rajta. Ha valaki viszont azt szeretné, hogy a mikrofon mindent felvegyen, arra is van lehetőség a sensitivity(érzékenység) állításával. Ezen kívül hangnormalizálásra és zajszűrésre is kapunk lehetőséget. Természetesen a szoftver egyéb más lehetőségeket is nyújt magában, ami igazán jó dolog, főleg, hogy ez az első olyan Razer fejhallgató, ami Synapse támogatással rendelkezik.

Összegzés

A Razer Kraken 7.1 személyében egy kiváló fejhallgatót ismerhettünk meg, aminek közvetlen ellenfele talán a Steelseries Siberia V2 lehet árban és tudásban egyaránt, viszont a Synapse támogatás még képes a Siberia V2 fölé emelni a fejhallgatót. Remek hanghatások kiadására képes, és negatívumként is annyit lehet csak felhozni, hogy túlságosan hangos, amin egy beépített hangerőállító könnyedén tudott volna segíteni. Árkát tekintve nem mondható olcsónak, hiszen 27 000 forint környékén szerezhetjük be a fejhallgatót, de cserébe egy remek gamer kiegészítőt kapunk rengeteg beállítási lehetőséggel. A magas ár ellenére is nyugodt szívvel tudjuk ajánlani a fejhallgatót mindenki számára.

A Razer Magyarországi Facebook oldalát itt találjátok.

ajanlott

razer-logo

KoolThings

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter