razer-kraken-pro-amikor-a-kraken-mar-a-hallasunkra-tamad/2013/06/17

Razer Kraken Pro - Amikor a Kraken már a hallásunkra támad!

2013. június 17. Herczeg Balázs

Gondolom a Razert senkinek sem kell bemutatnom, hiszen már elég sok mindent teszteltünk tőlük. A mostani tesztalanyunk a híres tengeri-szörnyről, a Kraken-ről kapta a nevét. Nem ismerős a Kraken neve? Van mit bepótolni A Karib-tenger kalózai szempontjából... Ha csak a nevet nézzük, akkor a Razer headset-e, -/melyet a KoolThings biztosított számunkra és ezúton is szeretnénk ezt nekik megköszönni/- névválasztás szempontjából igen jól cseng a fülünknek. De így van ez akkor is, ha a fejünkön van? A tesztből kiderül.

Alapjáraton "csak" egy sztereó fejhallgatóról van szó, amely két változatban kapható, egy sima változatban és egy Pro változatban. Nálunk a Pro változat járt, mely kistestvérétől annyiban különbözik, hogy a Razer beleépített egy mikrofont. -/Razer mikrofon... Emlékeztek még a Tiamat 7.1 mikrofonjára?/- Azért az előre megjegyzem hogy itt koránt sem olyan rossz a mikrofon helyzete, mint amilyen a Tiamat-nál volt, sőt... A pozitívumok listája azzal is bővül, hogy a fejhallgató aranyozott audió és mikrofon csatlakozókat kapott. Ezek hosszabbítóként szolgálnak, hiszen a fejhallgatónak alapból csak egy audió csatlakozója van, melyet telefonunkhoz használhatunk.

krankenproGB

Technikai adatok:

Fejhallgató
  • Reagálási frekvencia: 20 – 20,000 Hz
  • Impedencia: 32 Ω at 1kHz
  • Érzékenység (@1kHz, 1V/Pa): 110 ± 4dB at 1 kHz Max
  • Bemeneti teljesítmény: 50 mW
  • Beépített hangfalak: 40 mm, neodímium mágnesekkel
  • Belsű fülpárna átmérő: 50 mm / 1.97”
  • Kábel hossza: 1.3 m / 4.27 ft plusz 2m / 6.6 ft elosztó adapter
  • Hozzávetőleges súly: 293 g / 0.65 lbs
  • Bemenet: Analóg 3.5 mm kombinált csatlakozó (fejhallgató és mikrofon)
Mikrofon
  • Reagálási frekvencia: 100 – 10,000 Hz
  • Jel/Zaj viszony: 52 dB
  • Érzékenység (@1kHz, 1V/Pa): -40 ± 3dB
  • Felvétel iránya: egyirányú
Dizájn:

Hazai pályán a Razer. Ahogy eddig is, dizájn szempontjából a Razer fejhallgatója most is a toppon van. A gyártó mérnökeinek sikerült egy "trendi" fejhallgatót megalkotniuk minden szempontból. A headset 2 színben kapható, egy zöld feketébe,  és egy fekete zöldben. Nálunk természetesen az utóbbi járt, de ez a képekből is jól látszódik. Anyaghasználat szempontjából is látszódik, hogy nem éppen egy olcsó fejhallgatóról van szó, sokkal inkább a kényelem és a csinos küllem volt a fő szempont. Színekben nem túl gazdag a fejhallgató, hiszen csak fekete és zöld színt látott, de ez nem gond, hiszen ez így néz ki jól. A mikrofon szerencsére visszahúzható, így például ha csak a telefonunkon szeretnénk zenét hallgatni, nem fog minket zavarni a mikrofon jelenléte. Ami egy kicsit a nagyobb füllel rendelkező embereknek negatívum, az a fülpárnának mérete, hiszen ez sajnos nem túl nagy paraméterekkel lett megáldva. A fejhallgató pántja viszont kifejezetten jobb mint a Tiamat 7.1-é. Kényelmesebb is, és mellékesen megjegyzem hogy a hajamon sem látszódik meg hogy rajta volt a fejemen... A Tiamatnál meglátszódik minden. Az fejhallgató oldalán lévő Razer logó nagyon jól mutat, főleg a felette lévő fémborítás miatt. A jó tulajdonságokat még az is tetőzi, hogy a fejhallgató összecsukható, így könnyedén tudjuk szállítani. A doboz is szépen lett kidolgozva. Az egyetlen gond vele a kicsomagolás. Meg kell szenvedni azért, hogy a fejhallgatót a kezünkbe tudjuk tartani. (többek között ezért sem sikerült elkészíteni az unboxing videót)

IMG_0034

Mellékelt eszközök:

Ez egy picit eltér az átlagtól, hisz kevesebb papírral kell beérnünk. A fejhallgatóhoz egy használati útmutatót, egy Cult of Razer üdvözlőkártyát és egy Razer matricát kapunk, ami a megszokott 2 matricához képest sajna kevés. Driver szempontjából már megszokhattuk, hogy a Razer nem készít drivert, értem ez alatt a Synapse 2.0 támogatást, de sebaj, a windows hangkezelő pultjában és a realtek HD audio managerben könnyedén testre tudjuk szabni a fejhallgatót.

[caption id="attachment_28661" align="aligncenter" width="450"]206922_520778884656271_975179124_n picit érdekes lett a kép, elnézést érte...[/caption] Felhasználói élmény:

Emlékeztek még arra amit írtam régen a Tiamatnál? Itt is hasonló a helyzet. Csak itt nincs gond a mikrofonnal! Nem vicc! De előbb kezdjük a hangokkal. Igaz hogy a headsetbe csak sztereó hangfalak lettek beépítve, de így is kristálytiszta hangot ad. Nincs benne sajnos térhatás sem, de ennél a headsetnél nem ez a fő szempont. A legjobban akkor döbbentem meg amikor elkezdtem zenét hallgatni. Az eddig tesztelt fejhallgatók közül ki merem jelenteni, hogy ezen a fejhallgatón lehet a legjobban zenét hallgatni. meglepődtem hogy nincs a fejhallgató dobozára ráírva a 2.1-es felirat, mert annyira jól kezeli a basszus hangokat hogy az majdnem leírhatatlan. Pedig ez "csak" egy  sztereó fejhallgató. Ezekre a kényelmessége még rá is tesz egy lapáttal. Egyszerűen ilyen kényelmes fejhallgató még nem volt a fejemen. Nem hazudott a Razer, amikor kinyilvánította azt, hogy ez a világ legkényelmesebb headsete. Ha esetleg tudtok olyat csak írjátok le a nevét, majd mi megnézzük kényelmesebb-e. Ha valakinek kicsi lenne elsőre a fejére, az sem baj, hiszen könnyedén a fejméretünkre tudjuk a fejhallgatót állítani. A mikrofon is hatalmas fejlődésen ment keresztül. Legalábbis ha a Razer eddigi fejhallgatóinak mikrofonjait nézzük. A mikrofon tiszta hangot ad vissza, nem zúg, és egy alapos kalibráció után a Teamspeak 3-on hallható visszhangot is eltüntethetjük. A fejhallgató akkor is jó választásnak bizonyul, ha úton vagyunk és szimplán csak zenét szeretnénk hallgatni a telefonunkról.

1015048_520778737989619_216338293_o

Összegzés:

A Razer Kraken Pro nagyon jó benyomást tett nálunk, hiszen majdnem egy minden téren jó fejhallgatóról van szó. Az egyetlen gondja az az árcédula, amely árukereső és árgép alapján 19 000Ft környékén van. Sajnos ezt nemmindenki tudja megengedi magának, de aki megtudja, annak kitűnő választás lehet ez a fejhallgató. Nem kell ide a dolby surround, amikor sztereó headsetben is lehet jó fejhallgatót alkotni, hiszen ezt a Razernek sikerült bebizonyítani. A headset mindenképpen megérdemel egy Ajánlott díjat.

A Razer Magyarországi Facebook oldalát itt találjátok.

ajanlott

logo

razer-logo

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter