regiuj-jatekok-batman-arkham-asylum/2013/10/23

RégiÚj Játékok - Batman Arkham Asylum

2013. október 23. Teszt Clarence

A mai RégiÚj Játékok rovat nem meglepően egy kevésbé régi klasszikust emel ki a sorból, hogy bemutassa. Ezt teszi azért is, mert az oldalon nem található teszt a két korábbi Batman játékot illetően, így ezt a hiányosságot most pótolni szeretném (már csak az Arkham Origins közelgő megjelenése miatt is). Kezdem is ezt az első résszel, mely még 2009-ben látott napvilágot Batman Arkham Asylum néven.

El kell, hogy mondjam a a játék már a megjelenése óta az előkelő második helyen szerepel az TOP 2-es listámon (az első az Arkham City). Remélhetőleg a pénteken a TOP2 Top3-ra bővül, de addig még aludnom kell párat.

[caption id="attachment_36269" align="aligncenter" width="610"]2013-10-23_00006 Batman-en jól észrevehetőek a több éves szteroidhasználat előnyei[/caption]

Ugorjunk is bele a levesbe és kezdjük el a tesztet. Mivel egy viszonylag új játékról van szó, így a grafika teljességgel rendben van. A mai napig szépnek mondható, egyedül talán bizonyos tárgyak textúrájának élességét javíthatták volna még, de ne legyünk szőrszálhasogatóak, a játék gyönyörűen fest még ma is. A fények nagyon jól el lettek találva, de az elmegyógyintézet kidolgozása is igazán impozáns.

A bejárható terület sem mellékes, mert az intézet több épületből áll, melyeket mind-mind fel is fedezhetünk. Ez nem csak a küldetés miatt fontos, hanem mert „jó barátunk” Rébusz különböző rejtvényeket rejtett el számunkra  a szigeten (Arkham Island). Ezek megtalálása egy gyakorlott játékost is megizzaszthat, de aki igazán jártas a DC univerzumban, annak több rejtvény okoz majd kellemes felüdülést.  Összesen 240 db ilyen rejtvény illetve kérdőjel (felvehető zölden világító kérdőjelek) található a játékban. A rejtvények megfejtésével új Challenge pályákat, trófeákat vagy életrajzokat nyithatunk fel. Az életrajzok olyan szereplőkről is lehetnek, akik nem szerves részei a játéknak, de például járhatunk Calendar Man cellájában is, így megszerezve az ő történetét, de magával a szereplővel nem találkozhatunk a játékban.

[caption id="attachment_36267" align="aligncenter" width="610"]2013-10-20_00001 Itt pedig a hátrányai...[/caption]

A játék tehát elég sok kihívást tartalmaz és amennyiben 100%-ra akarjuk teljesíteni, úgy igen csak fel kell kötnünk a nadrágot, mivel nem elég a játékot úgy teljesíteni, hogy miden Rébusz rejtvényt megfejtünk és a fő sztoriszálat is felgöngyölítjük (ez kb. 10 óra, normal és hard fokozaton) még a főmenüből elérhető kihívásokat is teljesítenünk kell. Azok között pedig található jó néhány igazán izzasztó. A kihívások pedig eléggé változatosak, így találunk Predator típusú kihívásokat, amikor minél előbb semlegesítenünk kell az ellenfeleinket az adott pályán, de akad olyan is, hogy minél magasabb pontot kell elérni anélkül, hogy megütnének minket. A Challenge-ek milyensége igen széles skálán mozog és sűrűn fogunk mérgelődni, mert tényleg nehezek.

[caption id="attachment_36268" align="aligncenter" width="610"]A detektív mód hatalmas segítségünkre lesz Predator módban A detektív mód hatalmas segítségünkre lesz Predator módban[/caption]

Most viszont térjünk rá egy picit a történetre, bár nem akarok elárulni spoilereket, de gondolom, azért már többen végigjátszottátok. A játék kezdetén örök ellenfelünket, Jokert szállítjuk be az intézetbe, aki kicsit könnyedén adta ugyan meg magát a szóbeszéd szerint, de hát ettől még be kell vinnünk. Az intézet falai közt pedig a bohóc kiszabadul és megszökik a biztonságiak elől, mire Batman üldözőbe veszi. Itt kezdődik el tehát a történetünk. Ahogy azt korábban említettem a fő történeti szál körülbelül 10 órát vesz igénybe életünkből, ez alatt több szereplő is fel fog tűnni, így például padlóra küldhetjük Bane-t, Madárijesztőt, Jokert és még pár izgalmas figurát, akiket nem árulnék el.

[caption id="attachment_36266" align="aligncenter" width="610"]Néhány textúra eléggé elnagyolt.... Néhány textúra eléggé elnagyolt....[/caption]

Amikor nem valamelyik gonoszsággal harcolunk, akkor az intézet „lakóival” kell felvennünk a harcot.  A harc eléggé látványosra sikerült, pedig rendkívül egyszerűen meg lett oldva. Összesen 4 féle gombot kell használnunk, ez normál esetben az egér 3 gombja és a space. Ütni tudunk, védekezni, köpenyünkkel elvakítani és ugrani. Ezek kombinációját kell majd használnunk. Ez így elég egyszerűen hangzik, de azért nagy tömegben lesznek meglepetéseink. Egy kontrollerrel persze még ennél is egyszerűbb, de nem mindenkinek van otthon egy fölös XBox karja. Az ellenfelek elveréséért tapasztalati pontot is kapunk, csak úgy, mint a Rébusz által elrejtett rejtvényekért. A tapasztalati pontokat pedig különböző extrákra használhatjuk fel, mint új combók, az eszközeink fejlesztése, pl nem 1 bumerángot…akarom mondani Batarangot dobunk el, hanem 2-t vagy 3-at egyszerre. Szóval érdemes minden lehetséges alkalmat megragadni egy kis verekedésre, mert a játék végén már sokat könnyítenek a megszerzett extrák.

[caption id="attachment_36264" align="aligncenter" width="610"]Killer Croc már a játék elején tiszteletét teszi Killer Croc már a játék elején tiszteletét teszi[/caption]

Az eszközökről jut eszembe, összesen 9 darab van, még pedig az előbb említett Batarang, robbanó gél, a Batclaw, amivel felkapaszkodhatunk elérhetetlen helyekre, „hangos” Batarang, amely hangot ad ki, így az ellenfelek köré gyűlnek. Szóval akad bőven ezekből is és érdemes harcban is bevetni őket, mert plusz combót és achievementet is jelent, ha használjuk őket. Nagyon elmések és sokszor csak velük tudjuk elérni Rébusz kis kérdőjeleit. Legnagyobb segítségünkre azonban az úgynevezett detektív mód lesz. Segítségével ugyanis "átláthatunk" a falakon és észrevehetjük a fontosabb tereptárgyakat. Érdemes minden nagyobb ütközet előtt feltérképezni a szobát, néha a csendesebb Predator szerű megoldás hasznosabb. Főleg, mivel minél kevesebb ellenfél marad ők annál idegesebbek lesznek és sokszor már félelmükben a levegőbe lövöldöznek, ezzel is segítve a munkánkat, ilyenkor ugyan kiszámíthatatlanabbak, de könnyebb is már velük elbánni.

[caption id="attachment_36265" align="aligncenter" width="610"]A játéknak még ma is impozáns a grafikája A játéknak még ma is impozáns a grafikája[/caption]

Igazándiból nehéz a játékról értékelést írnom, egyfelől, mert túl sok a tartalom benne. Kezdve itt az ellenfelek sokaságától, a harcrendszertől, a fejlődési rendszertől, a sok extra tartalomig (az életrajzok vagy kihívások) mind-mind tökéletesen ki van dolgozva. A játék folyamán nem találkoztam egyetlen textúra hibával sem, nem akadtam be egy korlátba sem, nem tűntem el a falban, tehát szinte hibátlan. Persze tökéletes alkotás nem létezik, de a játék szinte csordultig van tartalommal, amik által belátást nyerhetünk Batman életébe, megismerhetjük barátait, ellenségeit. Mindenképpen érdemes végigjátszani még az Arkham Origins megjelenése előtt. Én már túl vagyok rajta. Ti se hagyjátok ki!

Nosztalgiafaktor: 10

Írta: Teszt Clarence