rFactor 2 béta - ismertető

2013. január 10. Kocsis Bence

Nagy várakozás előzte meg az rFactor 2 béta változatát mivel a fejlesztők sokat húzták az időt, míg végre kiadták az első verziót. Nem volt könnyű annak idején beszerezni a játékot, mivel egyszerre rohanta le mindenki a szervereket amely nem bírta a sok érdeklődőt. A béta jelenleg a 134-es Build-nél tart, amit az ISI hivatalos honlapjáról letölthettek, akár torrent formájában is. Nagy volt az elvárás a játékkal szemben, mivel az első részt nagyon sokan még a mai napig játsszák. Térjünk is rá a részletekre.

Miután letöltöttétek a játékot egy menü fog fogadni, ami arra kéri a játékost hogy vásárolja meg. Két féle csomag létezik : az egyik a Standard, ami egy alap csomag. Ez alapjátékot és 1 éves multiplayer lehetőséget biztosít 43,99 dollárért. Ha lejárt ez az egy év, ami a teljes játék megjelenésétől számítódik, évi 12 dollárért frissíthetjük. A másik csomag a Lifetime, ami annyiban tér el, hogy életre szóló multiplayer lehetőséget kapunk 84.99 dollárért. Miután befejeztük a vásárlást az alábbi menü fog fogadni minket:

Itt három opció közül válaszhatunk. Van a Single Player, amikor az AI-k ellen mérhetjük össze a tudásunkat, az  Online Race aminél mások ellen játszhatunk, valamint a Developer ami legfőbbképpen a moddereknek készült.

A grafika a mai világban nagyon fontos szerepet játszik, de ez sose volt az rFactor erőssége, nincs ez másképp a második résznél sem. A konkurencia nagyon erős, ott van például a Project CARS, ami elképesztő grafikával rendelkezik bár árkádosabb játék, de ott van például a GTR 3, amiről egyenlőre nem sokat tudni, valamint a legnagyobb rivális, az Assetto Corsa ami az előzetes képek és videók alapján, mint grafikában, mint fizikában felveheti vele a versenyt. A HDR effekt valamit dob a látványvilágon, bár ez se sokat segít. Azt is meg kell említeni hogy a játékot folyamatosan csiszolgatják és remélhetőleg a végleges játékban egy szép látványvilág fog elénk tárulni.

A játék igazi erőssége  a fizika. Persze itt is akadnak kisebb gondok, bár ezt javítani fogják a végleges verzióra. Irányítás szempontjából a billentyűzetesek egyre inkább kezdenek kiszorulni, így aki ki akarja élvezni a játék adta lehetőségeket az feltétlenül szerezzen be egy kormányt. Elérhető a játékban az új gumi modell, ami látványosan füstől, csúszik úgyhogy vigyázva kell fékezni ha nem akarjuk kockásra fékezni az abroncsokat. Az egyik legnagyobb újítás a változékony időjárás így most már az eső is bármelyik pillanatban leszakadhat. Ez ugyebár az első változatban az RFE Weather Plugin segítségével is elérhető volt persze nem ilyen szinten.

A játékban szereplő pályák közülérdemes megemlíteni Monaco, Brianza (Monza), Belgium, Malaysia és a csodálatos Lime Rock Park helyszínét. Ez is folyamatos bővítés alatt áll. A játék továbbra is moddolható ami nagyon jó hír, mivel az első részt is a modderek tartják életben, mivel alaptartalomban se áll a helyzet magaslatán a játék. Szerencsére néhány modder már nekiesett a játéknak így letölthető plusszba egy két igazán izgalmas autó, valamint szebbnél szebb pályák.

Tartalom szempontjából nem állunk rosszul, 8 mod tölthető le egyenlőre a hivatalos honlapról amit a Mod Manager nevű programmal telepíthetünk fel. Szomorkodni viszont nem kell mivel folyamatosan jönnek az új tartalmak az egyik legnagyobb bejelentés az hogy licenszelve lesz a Formula 1-ből ismert Marrussia-Cosworth MR01.

Az egyik modder által készített Ferrari:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=8d219bD5YT8[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=KJbINh9sQVM[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=fQfwkuiZ6hg[/youtube]

A gépigényre ránézve nem állunk azért rosszul az alábbi konfiguráció kell a játék futtatásához: Minimum gépigény: Processzor: 2.4 GHz Intel Core 2 / 2.4 GHz AMD Athlon x2 Memória: 2 GB Videóvezérlő: nVidia 8600 GT or ATI/AMD 3850 Videó memória: 256MB Operációs rendszer: Windows XP, Windows Vista, Windows 7 Szabad lemezterület: 4 GB DirectX: 9.0c Ajánlott gépigény: Processzor: 3.0 GHz Intel Core 2 Duo / 3.0 GHz AMD Athlon II x2 Memória: 4 GB+ Videóvezérlő: nVidia 250 GTS or ATI/AMD 4870 Videó memória: 512MB+ Operációs rendszer: WindowsVista64bit, Windows 7 64bit Szabad lemezterület: 4 GB+ DirectX:9.0C

Összességében még bőven van mit javítani a játékon viszont ha kijavítják a hibákat egy igencsak jó kis szimulátort kaphatunk. A játék megjelenése bizonytalan már rég óta húzzák a kiadást amit kezdik lassacskán megelégelni a rajongók. Viszont nagyon nagy a konkurencia ha a Kunos (Assetto Corsa) emberei betartják azt amit ígértek könnyen letolhatják a trónról az rFactor-t, mivel mind grafikában, mind fizikában és licenszekben felveszi a versenyt vele, valamit a srácok szerint moddolható is lesz, és 2013 első felére tehető a játék megjelenése.

készítette: Uszkai Dávid

Írta: Kocsis Bence