rgb-a-kobon-silentiumpc-armis-ar5x-tg-rgb-teszt

RGB a köbön - Silentiumpc Armis AR5X TG RGB Teszt

2019. március 19. Bordás Dávid Gépház

Nagyjából 10-15 éve kezdődhetett el, de mára már szinte divattá lett az, hogy ne csak teljesítményben, hanem látványban is tuningoljuk a számítógépünket. Vajon ki lehetett az első, aki azt mondta, hogy tegyük csili-vili világítós masinává szeretett pc-ket? Ha erre nem is találjuk meg a választ a következő cikkben, arra biztosan, hogy a Silentiumpc milyen új gépházzal állt elő.

Személy szerint, én sosem pimpeltem, csinosítgattam a gépházamat korábban, így egy új élmény volt találkozni egy ilyennel. Annó fiatalabb koromban még nem nagyon érdekelt az ilyen, de akkoriban még csak használni szerettem volna a számítógépet. Majd később elkezdett érdekelni az összeszerelésük is, majd szép sorban minden más is. Az első saját konfigurációm is csak pár éve raktam össze, de annál csak egy egyszerű otthont kerestem az alkatrészeknek. Majd jött a lehetőség, hogy kipróbálhatom az Armis AR5X TG RGB-s verzióját.

Külső

Csapjunk is bele a lecsóba. Méretileg a házikó egy átlagos szintet üt meg. Nem egy óriás, a maga 47 cm-es magasságával, bár az előző gépházam, ami egy Fractial Design Core 1000-es, ahhoz képest méretes darab, de sokkal-sokkal többet is tud annál. Szélesebb is, mivel 22 cm, de hosszúságban nem nőtt olyan sokat az előző házikómhoz képest, 22 cm-es az AR5X. A méretek mellé tetemes súly is jár. Nem egy egyszerű alumíniumból összerakott dologról van szó. Masszív felépítésű, de kell is neki a tartás, mert két oldalán is temperált üveggel érkezik. A manapság már megszokott bal oldali fele kapott üveget és az újdonságként ható első panel is üveg borítást kapott. Szép vaskos lapokat pakoltak rá előre és oldalra is.


A külsőhöz még hozzátartozik a front IO, ami nagyjából a szokásos elemeket tartalmazza. Jobbról balra egy bekapcsoló gomb, két darab 3.0-ás USB csatlakozó, a szokásos 3.5-ös Jack csatlakozók az audio eszközök számára. Innentől jön egy kis érdekesség, mivel a HDD led alatt egy nagyon pici gombot találunk, ami a reset gombja a háznak. Amit pedig én elsőre reset gombnak néztem, a bal oldalon található RGB gomb, ami nevéből adódóan a fényeket hivatott irányítani. Az elő panel oldalsó részén kapott helyet két hosszú nyílás, ami a levegő áramoltatását hivatott javítani és porszűrőkkel is ellátták a könnyebb tisztíthatóság érdekében. A ház bal oldalát a korábban említett temperált üveg foglalja el, míg a jobb oldal teljesen üres alumínium lap, szép fekete színben. A tetejére érve újabb nyílást találunk, ami egy újabb mágneses porszűrűvel van felvértezve. A hátsó oldala pedig a kötelezőt hozza, az alaplap IO kivágását, a kártyák kivezetése és a táp alul lévő nyílásával.

Belső

A belseje szép nagy lett, olyannyira, hogy E-ATX, ATX, MICROATX és Mini ITX méretű alaplapok befogadására alkalmas. A hellyel nem lesz gond, de vajon mi az, ami belefér? Az előlap belső felére gyárilag fel van szerelve 3 db 120 mm-es Sigma HP 120 venti, amik a gyártó saját RGB-s ventilátorai és a levegő beszívását segítik elő. Ezek helyére akár egy 360 mm hosszú radiátort is feltehetünk a vízhűtésnek. Hátulra egy ugyanilyen 120 mm-es venti van feltéve, ami pedig a levegő kifelé áramlásást segíti elő. A tetejére pedig szintén szerelhető radiátor, ám ott maximum 240 mm-es hosszúságban. A belső elemek nem megfordíthatóak, így variálni nem lehet azzal, hogy melyik oldalra kerüljön az üveglap és a mögöttes tartalom. Viszont rengeteg felfogató pont van a kötelezőn kívül, mint az alaplap felfogatási pontjai. Gumírozott lyukak vannak a kábelek kényelmes elvezetése érdekében. A háttértárak is kaptak saját felfogatási pontokat, ráadásul kis gumigyűrűk segítségével lehet vagy az alaplap mögé vagy a tápegység fölé elhelyezni őket. A háttértárak külön ketreceket itt nem kaptak.


A fentebb említett hely akkora, hogy ha már az alaplap benn van, arra akár egy 161 mm magas cpu hűtőt is rászerelhetünk, de videókártyánál nem kell nagyon méricskélni, 350 mm-ig mindegyik belefér.
A belső térhez hozzátartozik még az alaplap mögé szerelt RGB és venti vezérlő panel. Erre kell csatlakoztatni a ház összes fan-ját és RGB-s eszközét, hogy fantasztikus lehessen a megjelenésünk. Ez a kis panel összeköttetésben van az előlap gombjával és ezzel nem csak a ventilátorok világítását, de akár mindenfajta RGB-s eszközt egyszerre irányíthatunk, ha szinkronizáltuk őket. Az Asrock, az MSI, a Gigabyte, az ASUS és az EVGA sync technológiáit ismeri a lapocska, így ezekkel tudjuk összehangolni a ventilátorok fényeit.


Szerelés

Essen pár szó a szerelésről is. Méretei és súlya miatt mozgatni nem olyan egyszerű a házikót, de a belső tér kárpótol, mert a különféle elemeket nagyon egyszerűen lehet belepakolni. A kábelek elvezetését is ügyesen meg lehet oldani a lyukak segítségével, így letisztult és levegős teret kaphatunk a végén. A tápegység kábeleit alul el lehet bújtatni, de sajnos a táptakaró nem leszerelhető, így ezen a részen kicsit nehézkes lehet a szerelés. A szerelés során mindössze egy problémával találkoztam. A Cooler Master tápomhoz járó SATA táp kábelt nem tudtam sehogy sem a HDD-be helyezni, mert nem volt rá elég hely egyik felfogatási ponton sem.

Vélemény

Összességében azt tudom elmondani erről a házikóról, hogy szép. Az üveg betétek és a masszív RGB jól áll neki és a levegő is jól jár benne, ha rendesen van összerakva. Méretes a belseje, bár nem annyira moduláris. Az anyagminőséggel és az összeszereléssel sincs probléma annak ellenére, hogy nem egy Cooler Masterről vagy egy NZXT-ről van szó, így ilyen szempontból pozitív csalódás ez a számítógépház. Itthon nagyjából 30 000 Ft-ért lehet beszerezni és akár jó vétel is lehet, ha valaki előre is szeretne üveglapot gépe otthonán.

Írta: Bordás Dávid

Hasonló bejegyzések: