rgb-fanok-egyesuljetek-msi-mpg-velox-100r-teszt

RGB fanok egyesüljetek! - MSI MPG Velox 100R teszt

2022. szeptember 01. Szajcsán Márk Gépház hírek / Gépház

A közepes gépház kategóriában igen nagy a versengés a cégek között. Sorra ontják magukból az egyszerűbb, vagy komolyabb felépítésű számítógépházakat. Ez az a kategória amiben szinte biztos, hogy mindenki talál magának egy megfelelő házat, legyen az belépő szintű, vagy csúcskategóriás számítógép a birtokában.

Az MSI jóvoltából most a tavaly október végén, november elején megjelent, MSI MPG Velox 100R elnevezésű házat fogjuk részletesebben bemutatni.

Dobozából kikapva egyből feltűnik, hogy a ház a mai kor trendjének 100%-ban megfelel. Nagyon letisztult, minimál kiállása van. Elejét egy sötétített, oldalát egy teljesen átlátszó edzett üveg borítja. Természetesen az ARGB-s ventillátorok és LED szalag sem maradhat ki. ARGB-s ventillátorból gyárilag 4 db van a házban, a LED szalag pedig a tápegységet és a HDD-ket takaró burkolat oldalán fut végig. 

Portokat a gépház tetején helyezték el, a be/kikapcsoló, reset gombon kívül található még rajta 2db visszajelző led, 1db jack csatlakozó, 1db mikrofon jack csatlakozó, 2db USB 3.0, 1db USB 3.2 Gen2x2 Type C és 1db LED kapcsoló, amivel ventillátorok és a oldalsó LED-csík világítását lehet vezérelni. A 2db USB 3.0 port természetesen visszafele kompatibilis, így a korábban bevezetett szabványokat is kezeli az adott USB port átviteli sebességének megfelelően.

Ez minden bizonnyal egy nagyon jól felszerelt ház. Erről nyújt tanúbizonyságot a rengeteg csatlakozó.

A gépház elején, alul és felül található még egy MSI logó és egy a ház típusát jelző MPG logóval. Alján 4 db masszív láb, csúszásgátló gumival ellátva.

Mit rejt a belseje?

Üveges oldala könnyen nyitható. Nagy meglepetésre, nem a ráhelyez és a helyére csúsztatós megoldással van ellátva. 2db zsanérra ül fel az ajtó. Magától kinyílni biztos nem fog, erről gondoskodik az oldallap szélébe rejtett néhány mágnes, ami a kerethez fogja. Még egy kis fogantyút is kapunk amivel könnyen, az üveg tapizása nélkül ki tudjuk majd nyitni az oldalát. Ez az egész egy nagyon ügyes, és elegáns megoldás.

Ha belenézünk láthatjuk, hogy Mini-ITX, Micro-ATX és a normál ATX alaplapok közül bármit elnyel. Videókártyából maximum 380mm hosszúságú fér el házon belül. Léghűtésből pedig 175mm-est ültethetünk a processzorra. 

Viszont aki esetleg vízhűtésben gondolkodik, annak ez a ház lehet maga a megváltás. Szinte megszámlálhatatlan módon tehetünk bele vízhűtő radiátort vagy ventillátort. radiátorból a 120mm-től egészen a 360mm-ig gondolkodhatunk, ventikből pedig a szokásos 120 vagy 140mm-es amit képes fogadni.

Plusz extra, hogy akár az alaplap mellé is elhelyezhetünk vízhűtést, viszont oda maximum 240mm-ig. Pozitívum, hogy 7db 120mm-es vagy 5db 140mm-es ventillátort is beszerelhetünk a házba.

Másik érdekesség, hogy a dobozban található egy függőleges videókártya rögzítésre használható keret. Így aki jobban szeretné, ha több látszódna a videókártyából, simán át tudja szerelni a rögzítő keretet. Azt fontos tudni, hogy az ehhez szükséges PCI-E kábel nem tartozék!
A tápegységet és a HDD-t fedő burkolat oldalán van 1 kis kivágás. Túl nagy célja nincs, olvashatóvá válik a márkajelzés, vagy, ha esetleg RGB világítással ellátott a tápegységünk oldala, ezt is meg tudjuk jeleníteni.

Gépházat megfordítva, az alaplapi ablak alatt található a 2 db SSD felfogató. Egy mozdulattal levehető a könnyebb szerelés érdekében. Eddig nem láttam ilyen megoldással való rögzítést, illetve a szűkös hely miatt szerintem nem épp a legjobb helyre került.

Az SSD-k mellett van az ARGB elosztó. Ide összesen 6 db ARGB-s ventilátort, LED-et, vagy bármit ami világít tudunk bekötni. Személy szerint én jobban örültem volna, ha kapunk mellé egy ugyan ilyen ventilátorokat szabályzó elosztót is. Az a kettő Y kábel, amit mellékel a gyár a ház mellé, és ismét kevésnek érzem. Arra pont elég, hogy a házban gyárilag elhelyezett ventiket hozzá tudjuk csatlakoztatni. Viszont aki vízhűtéssel rendelkezik annak még a pumpát is be kell kötnie valahova. Vagy, ha szeretne még extra ventiket a házba pakolni, azokat is rá kell valahova kötni az alaplapra. Ez sokat ront a gép belsejének kinézetén.

Alul a tápegység előtt került kialakításra a HDD box. A ház leírása alapján kettő HDD-t tudunk elhelyezni itt, így először fura lehet, hogy csak egynek van hely. A másikat egyszerűen a tetejére kell helyezni. Ezt a megoldást sem láttam még sehol, vagy csak nem voltam figyelmes. Ez sem nőtt túlságosan a szívemhez. Pozitívum, hogy előrébb vagy hátrébb helyezhető a tápegység előtt, vagy, ha nincs rá szükségünk ki is vehetjük.

Szerelhetősége okozott egy kis fejtörést, bár ezt inkább annak tudom be, hogy lassan 8 éve Big-Towerben építem a számítógépeimet, így elsőre, ennyi év után nagyon fura volt, kis helyen szerelni. Kábelvezetőivel szépen el lehet bújtatni vezetékeket, csak hát amit mondtam az a pár plusz extra ventilátor kábel volt zavaró. Az ATX alaplapom, a vízhűtést és a dupla ventis videókártyát viszont szépen elnyelte a belsejébe. Összességében elégségesnek éreztem a kábeleknek a helyet, azt azért hozzá kell tennem, hogy moduláris a tápegységem, így ami felesleges kábel volt, azt kiszedtem. A HDD keret előre rögzítésével viszont sok hely marad a kábeleknek a tápegység előtt.

Egyedül a kábelelvezető lyukak méretét nem értem, hogy miért kell ilyen picire kivágni. Szerintem, ha nagyobb méretű lenne, nem lenne zavaró, viszont sokkal kényelmesebb lenne a kábelek elvezetése.

Használat közben, legyen az internetezés vagy épp valami játékkal való játszás nagyon hatékonyan volt a gépház hűtése. Megfelelőnek éreztem a légáramlást, nem melegedett túl egyik komponens sem. A korábban használt nagy házamhoz képest persze melegebb volt a gépház, de szerencsére nem volt hatással semmire.

AZ RGB-s része nagyon tetszett. A színeket és az effektusokat egy gombnyomással vezérelhetjük a ház tetején található kapcsolóval. Nincs szükség egy a Windows-ra letöltött asztali programra. Mivel RGB-s így nagyon sok variáns megtalálható. Sima egyszínű világítástól a színátmenetes pulzáláson át szinte minden megtalálható. Ha unalmassá válna, vagy zavaró lenne, egy gombnyomással ki is kapcsolható az egész. 

A házat összeállítva, bekapcsolva a fényeket rendkívül menőnek tűnik az egész. A ház már eleve nagyon jól néz ki, az RGB-s világítás pedig csak fokozza az összképet.

Összegezve a látottakat egy nagyon jó anyagokat használó, minőségi, és jó felszereltségű gépházat kapunk a pénzünkért. Tetszett, hogy az oldal és az első edzett üveg, nem filléres, szinte kézzel hajtogatható plexi. A gyár által szerelt ventilátorok is minőségi darabok, csendesek és jó légáramlatot biztosítanak. A ház belső kialakítása összességében jó, a kábelvezetők lehetnének nagyobbra vágva. Az háttértár kereteit én máshová pozícionálnám. Akik vízhűtésben gondolkodnak, nyugodtan vegyék meg ezt a házat hozzá. Baromi jól néz ki benne, legyen az egy kompakt modell vagy egy épített darab, kis vagy nagy teljesítményű. Az RGB világítás pedig nagyon jó és kellemes hangulatot csinál a háznak.Az MSI MPG Velox 100R 70 ezer forint környékén szerezhető be. További információkat a házról a gyártó oldalán találtok. 

Írta: Szajcsán Márk