rindie-decay-the-mare-teszt/2015/03/10

Rindie - Decay The Mare teszt

2015. március 10. Teszt Clarence

A Decay: The Mare többnyire pozitív értékeléseket kapott Steamen, így én is bátran kértem egy példányt, hogy kipróbálhassam és írhassak róla egy tesztet. Egy klasszikus point and click kalandjáték, amely egy drogelvonóban játszódik.

[caption id="attachment_55996" align="aligncenter" width="610"]A helyszín nem egy szokványos elvonó... A helyszín nem egy szokványos elvonó...[/caption]

A történet tehát egy egészségügyi intézményben indul (milyen csodálatos), ahová főhősünk önszántából kerül. Szeretne felhagyni korábbi káros szokásával, így befekszik a kórházba. Ennél többet nem fogunk megtudni hősünkről, akinek még a nevét sem sikerült kiderítenem, bár ez lehet az én hanyagságom inkább és csak nem figyeltem eléggé.

[caption id="attachment_55995" align="aligncenter" width="610"]Valaki rögeszmésen szerette a hölgyről készült képeket Valaki rögeszmésen szerette a hölgyről készült képeket[/caption]

Tehát egy point and click játékról van szó, amely a saját kis kórtermünkben indul, ahonnan pár klikk után ki is szabadulunk és csodálkozva látjuk, hogy az intézmény nem egészen fest úgy, mint egy kórház. Itt indulnak el kalandjaink, ahol különböző tárgyakat kell megtalálni és egyéb puzzle-üket kell megfejtenünk. Ezek között legtöbbje nem feltétlenül könnyű, bár elakadni itt sem igazán fogunk, mivel segítséget mindig kérhetünk, viszont a segítség azon túl, hogy elvisz bizonyos helyekre nem túl szájbarágós.

[caption id="attachment_55994" align="aligncenter" width="610"]A képeken is látszik, hogy a textúrák minősége nem az igazi... A képeken is látszik, hogy a textúrák minősége nem az igazi...[/caption]

A Steam címkék között szerepelt a horror szó, amely azért nem egészen állja meg a helyét. Akadnak majd eléggé szürreális események és alapvetően elég nyomasztó az épület, de lévén egy point and click és nem egy akció játékról van szó, így igazán ijesztő nem lesz. Ennek ellenére azért akad egy-kettő hátborzongató rész, írás, de Amnesia-n nevelkedett lelkem ezeken csak legyintett.

[caption id="attachment_55993" align="aligncenter" width="610"]Szinte nincs olyan szoba, ahol ne kellene valamit tennünk Szinte nincs olyan szoba, ahol ne kellene valamit tennünk[/caption]

Tudom, hogy egy indie-nél a játék grafikája kevésbé fontos szempont, de azt gondolom, hogy itt azért tudtak volna még fejlődni. A hátterek kb, mint a Resident Evil legelső részében. Azért ennél már több indie készítő is jobbat tett le az asztalra. Itt van például a nemrég tesztelt Morningstar. Tehát ez a része nekem nem igazán tetszett. Ugyanakkor a légkört mégis jól megteremti, bár csak a játék végén derül ki, hogy csak elvonási tünet a sok hallucináció vagy valamiféle elhagyatott kísértetjárta kórházba kerültünk be. Nem lövök le poénokat, azért akadnak érdekes jelenetek, amelyek egyedi légkört biztosítanak játéknak.

Végszóként azt mondanám, hogy nem csalódtam a játékban, bár mást vártam és nem is kötött le hosszú távon, de mégis van benne valami egyedi, valami, ami miatt érdemes nekülni és kipróbálni. Ki szereti a point and click horrorokat az nem fog csalódni, de ne várjunk sok akciót és izgalomtól túlfűtött jeleneteket.

Írta: Teszt Clarence