rindie-morningstar-descent-to-deadrock-teszt/2015/03/10

Rindie - Morningstar: Descent to Deadrock teszt

2015. március 10. Teszt Clarence

Nem könnyű ám manapság valamire való indie játékot találni. Főleg, mivel gyerekkorom óta játszom, így alapvetően az olyan játékokat szeretem, amelyek valamiért nosztalgikus érzéseket váltanak ki belőlem. Kevésbé rajongok az olyan címekért, amelyek inkább gyors, gondolkodásnélküli játékmenetre helyezik a hangsúlyt. Azok csak stressz levezetésre alkalmasak, de nem kötnek le hosszabb távon.

[caption id="attachment_55976" align="aligncenter" width="610"]Űrsör Űrsör[/caption]

Amikor rátaláltam a Morningstarra egy klasszikus point and click játékot kerestem, ennél pedig keresve sem találtam volna kellemesebbet (azért picit az is érdekessé tette, hogy magyar fejlesztés). A játék egy flash játékból nőtte ki magát és már steam-en is elérhető, ez persze a textúrák és grafikák újra renderelésével is járt, tehát nem egy az egyben ugyanazt kapjuk, mint a korábbi verzióban.

[caption id="attachment_55972" align="aligncenter" width="610"]Morningstar Többnyire sivatagi tájakon fogunk járni[/caption]

De mit is kapunk a pénzünkért? Aki ismerte a flash játékot, az pontosan ugyanazt kapja, csak átdolgozott grafikával és kezelőfelülettel. Szóval számukra kevesebb az újdonság. Ők nyugodtan ugorhatnak is az értékeléshez. Akik viszont nem ismerik, azoknak elmondom, hogy egy űrhajós kalandjátékról beszélünk, ahol a Morningstar nevű hajónkkal és két társunkkal kényszerleszállást hajtunk végre a Deadrock nevű bolygón. E csodálatos planéta sajátossága, hogy innen még senkinek sem sikerült korábban elmenekülnie. Sajnos egyik utastársunk nem élte túl az utat és a kapitány is súlyos sérüléseket szenvedett, így ő nem lesz képes aktívan részt venni a hajó megjavításában.

[caption id="attachment_55975" align="aligncenter" width="610"]Morningstar Kérjük csatolják be a biztonsági öveket![/caption]

Itt indul el történetünk, egy Powell nevű űrhajóst alakítva kell tárgyakat felvennünk és a megfelelő helyen hasznosítanunk. A kapitány, akit Novak néven ismerhetünk pedig tanácsokkal lát el bennünket. A beszélgetések és a tárgyak vizsgálatakor olvasható szövegek pedig teljesen digitalizáltak, tehát hallani is fogjuk, amit kiírnak. Bár sok negatív kritika érte a szinkronszínészek teljesítményét Steam-en (a kommenteket olvasva), szerintem egyáltalán nem vészes. Sőt, teljesem megfelelő, ezt pedig nem a magyar vonatkozás miatt írom. Szerintem természetes, hogy nem híres színészek adják a pár euroba kerül játék hangját adni.

[caption id="attachment_55974" align="aligncenter" width="610"]Morningstar Izgalmas pillanatok[/caption]

Történetünk során pedig kideríthetjük, hogy miért is nevezik Deadrocknak a bolygót és miért nem sikerült kijutniuk a korábban itt kényszerleszállást végrehajtott utazóknak. Rábukkanunk egy elhagyatott katonai űrhajóra. Felderítjük a sivatagot, egy szóval lesz tennivaló bőven, az amúgy érdekes sztoriban. Számomra tetszett, ahogy szépen adagolja a fejleményeket, melyek közül több csak a játék utolsó fél órájában nyernek értelmet. Az egyetlen probléma ezzel, hogy viszonylag könnyűre sikerült, tehát nem lesznek olyan nyakatekert megoldások, mint például, amelyeket a Grim Fandangóban láthattunk. Humor ugyan itt is van, de pontosan a játék egyszerűségéből adódóan maximum 3-4 óra kell a végigjátszásához. Ha elakadunk, akkor rádión kérhetünk tanácsot az űrhajón maradt Novaktól, aki elég egyértelmű válaszokat ad, tehát nem sok gondolkodási lehetőség maradt.

Egy szombat délutáni kaland volt számomra a Morningstar. Sajnos nem tartott ki már estig, de ennek ellenére nagyon kellemesen szórakoztam és egy ültőben játszottam végig, annyira lekötött. Mindenképpen megér egy próbát, bár az ára 9,99 EUR jelenleg, ami nem kevés, viszont miénk lehet az örömteli tudat, hogy magyar fejlesztőket támogatunk vele.

Írta: Teszt Clarence