rollerdrome-ps5-teszt

Rollerdrome PS5 teszt

2022. augusztus 25. Uszkai Dávid Konzol

A brit Roll7 fejlesztő gárdája elkészítette az idei év egyik legizgalmasabb játékát, a Rollerdrome-ot, mely kétségtelenül az egyik legélvezetesebb jelenleg kapható cím PlayStation-ön és PC-n.

Szerintem a Rollerdrome már az első bemutató videó után megvette kilóra a PlayStation játékosokat, ugyanis a játék legelőször a júniusi State of Play-en mutatkozott be és augusztus közepén már elérhetővé is vált. A játék exkluzivitása szerencsére nem teljeskörű, ugyanis a PlayStation tulajok mellett, a PC-sek is bekapcsolódhatnak a görkoris ugrabugrálós lövöldözésbe, ami meg kell, hogy mondjam szuper élvezetes! A bemutató során nagyon jól nézett ki a játék, igazán egyedi ötlettel rukkoltak elő a srácok, amihez egy nagy adag móka és szórakozás társult. Na de, hogy sikerült-e ezt az első nagyon jó benyomást, átültetniük a játékba is vagy megmaradt ez az érzés videó szintjén, az tesztünkből kiderül – de annyit előre azért megsúgok, hogy igen: sikerült, nekik!

Ahogyan arra előzetesen számít rá az ember, a videókon nagyon jól mutat a görkorcsolyás, trükökkel tarkított lövölde, na de amikor neked kell csinálnod a trükköket és az ellenfelek pontos eltalálást, az máris nem olyan egyszerű. Így a játék első 15-30 perce, igazán embert próbáló feladat, ugyanis jó eséllyel ennyi idő minimum kell ahhoz, hogy ráérezz a játék mechanikájára és megszokd mit, hogyan kell csinálnod. A kameramozgás eléggé idegesítő és idegen tud lenni az elején, de mindenképpen szerencse, hogy ott van a tutorial rész, ahol azért fel lehet venni a játék ritmusát, mielőtt ténylegesen belevágnánk a játékban. Nem érdemes feladni a játék ezen pontján, egy kis kitartással simán bele lehet rázódni, akinek esetleg nem megy olyan gyorsan annak mindenképpen ajánlom a beállítások menüt, ahol tovább finomíthatja a játék beállításait!

Ha sikerült túljutni ezen a kezdeti szakaszon, akkor a játék igazán addiktívvá válik, nagyon rövid idő alatt. Már a játék korai szakaszában, gyengébb arzenállal és képességekkel is, nagyon epikus, akciófilmbe illő jelenetekhez hasonló pillanatokat élhetünk át. A játék előrehaladtával bővül a fegyverarzenálod és a képességeid is, az arénák is változnak és a különböző ellenségek is elkezdik egyre inkább megnehezíteni a dolgodat. A játékmenet nagyon jó, a zene, a rajzos stílus és az épp elegendő sztori mesélés mind tökéletesen egybeér, aminek köszönhetően egy nagyon jó élményt kapunk.

Hosszát tekintve a játék szintén nem szégyenkezhet, ugyanis megfelelő mennyiségű újrajátszhatóságot kapunk és ha végeztünk a sztorival akkor is bőven van mit csinálni. Persze a speedrunnerek is megtalálják a saját maguk kihívását, elvégre a feladatokat nagyon gyorsan is el lehet végezni. Ha befejeztük a kampányt akkor az egyes szintekhez is visszatérhetünk, ahol további kihívásokat teljesíthetünk. Akinek pedig ez se elég annak ott van az igazán nehéz Out For Blood módja a játéknak, ahol szinte lehetetlennek tűnő kihívásokat kell teljesítenünk.

Mindezek egyértelműen a játékokot az idei év egyik legizgalmasabb és legjobb PlayStation játékává teszik, mindannak ellenére, hogy azért van egy-két kihagyott ziccer a játékban, amit a fejlesztők igazán kiaknázhattak volna. Ilyen például a kevés „boss” csata, melyből szám szerint kettő jut, ami lássuk be nem annyira sok. Egy másik ilyen dolog a testreszabhatóság… míg az általunk nem olyan rég tesztelt Saints Row-ban a legutolsó dologig mindent saját kényünk, kedvünk szerint testre szabhattunk, úgy itt ebben a játékban nincs erre lehetőségünk, még a ruhát se cserélhetjük le a karakterünkön.

De a legnagyobb veszteségünk az egyértelműen a többjátékos mód hiánya. Egy ilyen jó játékban mint a Rollerdrome, kihagyni egy ekkora ziccert ugyancsak nagy hiba. Félreértés ne essék, a Rollerdrome továbbra is egy nagyszerű egyjátékos élmény, de annyira adná magát a dolog, hogy egy többjátékos mód is helyet kapjon a játékban. Persze, ehhez kicsit módosítani kéne azért a játékmenet egy-egy komponensén és a pályákon is, de én még bízok benne, hogy a fejlesztők is meghallják a játékostábor hangját és ha most nem is, de a jövőben behoznak egy ilyen játékmódot is egy frissítés keretében.

Összegzés

Kitalálni egy új játék stílust sohasem könnyű, de a Rollerdrome-nak remekül sikerült összeboronálnia a görkorcsolyázást és a lövöldözést. A sztori nincs túl tolva, de itt inkább az akciókon van a hangsúly, azok viszont nagyon jól sikerültek. A Roll7 így büszke lehet a játékára, amely egyértelműen minden elvárást felülteljesített.

Én mindenképpen ajánlom mindenkinek kipróbálásra a játékot, megfelelő szintű Play Station Plus előfizetéssel 1 órás demó is elérhető belőle, aki pedig szeretné megvásárolni a játékot azt megteheti a Play Station Store-ban, vagy PC esetén Steam-en ide kattintva.

Írta: Uszkai Dávid

Hasonló bejegyzések: