sandberg-flexcover-6d-megfizetheto-megis-jo-teljesitmenyu-cincogo

Sandberg FlexCover 6D – Megfizethető, mégis jó teljesítményű cincogó

2024. február 29. Herczeg Balázs Egér

A dán érdekeltségű Sandberg márkanév hallatán elsősorban szerintünk senkinek sem a gamer egerek fognak eszébe jutni, hanem inkább a megfizethető mikrofonok, powerbankok, telefonos kiegészítők, esetleg webkamerák. Persze, a mindennel is foglalkozó vállalat a perifériaiparban is jelen van, így gamer billentyűzetek és egerek is megfordulnak kínálatukban. Ez utóbbi kategóriából próbáltuk ki a gyártó legújabb gamer egerét, a FlexCover 6D egeret, ami megfizethető áron hivatott e-sport szintű teljesítményt nyújtani, ráadásul cserélhető hátlappal és 5 év garanciális támogatással érkezik, amit még a legnagyobb perifériamárkák sem szoktak meglépni.

Hardveres alapok

A Sandberg FlexCover 6D egy kevésbé ismert gyártó, az Instant Microelectronics A825-ös SoC szenzorának felújított változatát használja, ami maximum 12 800 CPI-t támogat, CMOS optikai érzékelője akár 7000-es képkockasebességet (FPS) képes feldolgozni, akár 1000 Hz-es mintavétellel képes kommunikálni a számítógéppel USB 2.0-ás protokollon keresztül, valamint maximum 20 g-s gyorsulásig képes érzékelni a gyors mozdulatokat. Sőt, mivel ez egy SoC, 32 KB fedélzeti memóriát és RGB LED-vezérlést is kapott, így illesztőprogram nélkül is lehet CPI-t és RGB-világítást módosítani limitált keretek között, de erről majd kicsit később számolunk be.

A furcsa szenzorválasztás mellé 3 milliós kattintási élettartamra hitelesített Huano-mikrokapcsolók kerültek a jobb és bal gombok alá, míg a görgő alatt egy OYTON, a DPI-váltó, valamint a két oldalsó extra gomb alatt YT márkajelzésű mikrokapcsolók kaptak helyet. Ez utóbbiak minőségéről sokat nem tudunk mondani, így nem is érdemes túl nagy minőséget ezektől a mikrokapcsolóktól várni.

Kialakítás

A fontosabb belső elemek megvizsgálását követően érdemes az egér külsejéről is egy-két szót ejteni. Alapvetően egy szimmetrikus formájú, de jobbkezes kialakítású egérről beszélünk, amelynek a bal oldalán két extra gomb, a görgője mögött pedig egy DPI-váltó gomb kapott helyet, ami manapság már egyfajta standardnak is számít a gamer egerek kategóriájába. Szintén elengedhetetlen kellék itt a görgő és az egér aljának RGB-világítása, ami 13 előre beprogramozott mód és a kikapcsolt állapot között váltható a szenzor alatt helyet kapó „LED mode” gombbal. 

Az egér hátlapi fedele nem mellesleg levehető és cserélhető, amiből alapvetően kettő is jár az egérhez, egy könnyített méhsejtrácsos és egy sima kialakítású fedél formájában. Értelemszerűen a méhsejtrácsos fedél könnyebb, azonban a súlykülönbség igencsak elhanyagolható, sokkal inkább esztétikai célt szolgál a lyukacsos fedél. Itt érdemes megjegyezni, hogy az egér súlya 120 gramm, amivel a mai trendekkel ellentétben igencsak nehéznek számít, cserébe viszont a fogása kényelmes, ráadásul könnyített paracord kábelt kapott a FlexCover 6D, így a kábel nem valószínű, hogy bárhol is megakadna, vagy nehézséget okozna az egér mozgatása során.

Használat közben

Egy egér esetén használat közben derül ki igazán csak, hogy milyen a termék, itt pedig eleinte kifejezetten negatívan kezdődött az ismerkedésünk a FlexCover 6D-vel néhány apró, de utólagosan orvosolható hibából adódva. Itt a legtöbb problémát maga a szenzor okozta, de nem a teljesítmény jelentette a hibát. Eleinte a kurzor nagyobb emelések során magától kezdett el mozogni jobb oldalra. Mivel az egérhez semmilyen firmware vagy illesztőprogram nem érhető el, nehéz volt kitalálni, hogy a hiba fizikai vagy vezérlési eredetű lehet. Miután alaposabb górcső alá vettük a FlexCovert, kiderült, hogy egy vékony szösz került a szenzorvájatba, és az okozta ezt az igencsak kellemetlen problémát. Ez a hiba már kibontást követően jelentkezett, valószínűleg a korábbi tesztelőnél kerülhetett oda a szösz, de egy alaposabb tisztítás szerencsére ezt a problémát megoldotta. Szintén aprócska hiba, hogy CPI-t csak előre beállított értékek közül lehet választani: 800/1200/1600/3200/5600/12800. Ebből adódva az alacsonyabb CPI-t használó FPS játékosoknak játékokon belül kell állítani a kurzor érzékenységén, hogy 400-500 CPI-hez hasonló használati érzetet érjenek el. A legutolsó hiba pedig a kicsit hanyag QC-ra vezethető vissza, ugyanis az egér aljára ferdén tették fel a matricát, így az kifelé állt és folyamatosan érintkezett az egérpaddal, karcolódó hangot és nehezebb mozgatási érzetet eredményezve. Ehhez két megoldás létezik: vagy újból felragasztjuk a levonót az egér aljára, vagy csak egyszerűen levágjuk olló vagy szike segítségével a felesleges részeket. Miután az összes hibát elhárítottuk, az egér pazar használati élményt nyújtott. Ugyan fogásra kicsit kényelmetlenebb volt, mint korábban már tesztelt egereink, azonban az Aiming Pro Hexakill tesztjében egész jó eredményt sikerült vele elérnünk, így nincs afelől kétségünk, hogy a szenzor pontos.

Összegzés

Az orvosolható hibáit leszámítva a Sandberg FlexCover 6D egy kifejezetten korrekt és jó belépő szintű egér még a kevésbé neves szenzora ellenére is, azonban a gyártó által feltüntetett, eredeti 7900 forintos fogyasztói árát nem biztos, hogy feltétlenül megéri. Azonban, ha olyan 5000-6000 forint körüli áron be tudjuk szerezni (egyes webshopoknál erre van lehetőség), akkor igencsak jó vételnek számíthat kezdő gamereknek, ráadásul 5 éves garanciájával még a rövidebb élettartamú mikrokapcsolók miatt sem kell feltétlenül aggódnunk.

A tesztpéldányt a Sadbergtől kaptuk, ami ez óton is köszönünk nekik!

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter

Hasonló bejegyzések: