seagate-exos-7e8-hdd-bemutato/2017/11/10

Seagate Exos 7E8 HDD bemutató

2017. november 10. Kocsis Bence Adattárolás

A HDD-k főleg a nagy tárolókapacitást igénylő alkalmazási területeken jelentenek még mindig előnyt az SSD meghajtókkal szemben, ugyanis az egy gigabájtra levetített árban az SSD még nem tud versenyezni a HDD merevlemezekkel.

Persze nem ilyen egyszerű a helyzet, hisz  - annak ellenére, hogy mindkét megoldás SATA III 6 Gb/s csatolófelülettel rendelkezik - az SSD jóval magasabb olvasási/írási sebességgel képes működni. Ezt felismerték a gyártók és elkezdtek olyan HDD-ket is gyártani, melyek hibrid megoldások, hisz SSD-k esetében használt NAND Flash gyorsítással rendelkeznek.

A Seagate esetében a HDD paletta elég szélesnek mondható, hisz a gyártó otthoni felhasználási célra és vállalati célra is gyárt merevlemezeket. Az amolyan belépő szintet a "Guardian Series" képvilseli, amelyben Barracuda, IronWolf és SkyHawk elnevezésű modelleket találunk. Míg a Barracuda modellek az asztali számítógépeket célozzák meg, addig az IronWolf HDD-k NAS lemezek építőköveiként használhatók fel, míg a SkyHawk modellek felügyeleti eszközökben használatosak. A SkyHawk AI lemezek pedig az intelligenciával ellátott rendszerben, mint például a Véda, használhatók. Ezen felül ebben a sorozatban találunk prémium termékeket, úgynevezett Pro modelleket, melyek a 3 éves garanciaidő helyett kiterjesztett 5 éves garanciával érhetőek el, sőt emellett két év adat-helyreállítási garanciát is vállal a gyártó.  Ebben az esetben, ha leejtjük, vagy véletlenül letörlünk róla valamint, esetleg víz-, tűzkár ér minket a Seagate helyreállítja adatinkat két héten belül, melyeket egy teljesen új, az eredetivel megegyező, vagy nagyobb kapacitású lemezen ad át.

Ott vannak még a FireCuda modellek is, melyek a már fet említett SSD gyorsítású merevlemezek, melyek az 1, vagy 2 TB HDD tárkapacitás mellett MLC NAND technológiával ellátott 8 GB-os "segítséget" is kapnak a szükséges adatok gyors eléréséhez. Ennek eredményeképp az írási és olvasási sebesség átlépi a 200 MB/s-ot. Azaz, ha valaki FireCuda HDD-t vásárol, akkor gyakorlatilag egy SATA2 SSD teljesítményét kapja egy 2TB winchester árában. A lemez öntanuló technológiával van ellátva, így a legtöbbet használt fájlokat és alkalmazásokat a gyorsítótárban tartva éri el a magas teljesítményt.

Az Enterprise név alatt találjuk a Exos E és Exos X elnevezésű modelleket. Mindkét típusra a nagy elérhető tárkapacitás és a magas olvasási/írási sebesség, illetve a megbízható, hosszan tartó működés (kevesebb, mint 0,001% a meghibásodási arány) a jellemző, de az Exos X - mely a gyártó zászlóshajójának mondható a HDD-k terén - érdekessége hogy Hélium-technológiára épül. A Hélium előnye a levegővel szemben, hogy jóval alacsonyabb sűrűsége miatt a forgó lemezek által keltett turbulencia kisebb. Így csökkenthető a fogyasztás és emellett a hőmérsékletre is jótékony hatással van ez a technológia. Ennek eredményeképp az Exos X a helyhiánnyal küszködő adatközpontokban lehet tökéletes választás, hisz az adottságoknak köszönhetően egy merevlemezben több lemez helyezhető el, ami nagyobb tárolókapacitást tesz lehetővé. A lemezek denzitása majdnem 30%-kal magasabb, mint versenytársaké. Összehasonlítva a WD-vel, ahol egyes leállásonként a lemeze megáll, valamint a fej teljesen nyugalmi állapotba kerül, melynél 30G is hathat a fejegységre, a Seagate folyamatos sebességgel pörög és az író-olvasó fej a lemez felett van, így bár minimálisan többet fogyaszt, azonban jóval kevesebb terhelés éri, mind a lemezt, mint a fejegységet.

Mai bemutatónkban az Enterprise sorozaton belül elhelyezkedő Exos E család Exos 7E8 modellje szerepel (4 TB-os típus: ST4000NM0035) . Az Exos 7E8 1, 2, 3, 4, 6 és 8 TB-os változatban érhető el. Ez a modell azért is érdekes, mert kimondottan intenzív, 24/7 típusú használatra lett megalkotva, ami 2 millió órás használatra (MTBF) lett tervezve, ami 550 TB éves használatot jelent (illetve ezzel számol a gyártó). Itt érdemes megemlíteni, hogy ez a szám tízszerese a normál asztali számítógépbe szánt merevlemezek értékének.

A merevlemez 7200 RPM-es fordulatszámon működik és 128 MB gyorsítótárral rendelkezik.

A fogyasztást is érdemes megemlíteni. Míg üresjáratban 5,45W a gyári érték, addig az átlagos működési fogyasztásnak 6,9W-ot adott meg a Seagate. A meghibásodási arányról is vannak információk. A gyártó 24/7 szerű üzem esetén 0,44%-os meghibásodási (AFR - első évben történő meghibásodások aránya) arányt tüntetett fel. Ez a szám azt jelenti, hogy az első évben kevesebb, mint minden 200. merevlemez kerül vissza a gyártóhoz.

Fontos megemlíteni, hogy a merevlemez rendelkezik egy hardveres titkosító chippel (FIPS 140-2 /  Level 2) ,  mely megakadályozza az illetéktelen hozzáférést. A garancia tekintetében választható olyan jótállás is, ahol a tulajdonosánál (általában bank, vagy állami szervezet) marad a hibás eszköz. Ugyanakkor kérhető online videó alapú megsemmisítési követés is.

 

A SATA 3 6 Gb/s interfész mellett a merevlemez kapott egy SAS 12 Gb/s interfészt is. Utóbbi lehetőséget ad olyan szerverekben történő alkalmazásra, ahol az adatátviteli sebesség és a nagy tárolókapacitás egyaránt fontos tényező.

Mérési eredmények:

A Crystal Disk Mark mérési eredménye 218 MB/s szekvenciális olvasási és 210 MB/s szekvenciális írási sebességet mutat, ami megfelel a gyártó által közölt információknak. Ami érdekesség, hogy a kisebb méretű fájlok írása és olvasása esetén és véletlenszerű olvasás/írás esetén is 3-4-szeres teljesítmény tapasztalható a referencia célból lemért Western Digital Red (2TB tárolókapacitás) HDD-hez képest.

[caption id="attachment_77969" align="aligncenter" width="610"]

A Seagate Enterprise Exos 7E8 eredményei[/caption]

[caption id="attachment_77970" align="aligncenter" width="610"]

A Western Digital Red HDD eredményei[/caption]

A Seagate Exos E (SEAGATE 4TB Enterprise Capacity 3.5 7200rpm 128MB SATA3 ST4000NM0035) 4 TB-os modell, melyet leteszteltünk, jelenleg 66 ezer forint körüli áron szerezhető be. A gyártó 5 év garanciát vállal a merevlemezére.

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: