sennheiser-momentum-on-ear-hordozhato-hi-fi-fejhallgato-teszt/2015/11/13

Sennheiser Momentum On-Ear – Hordozható Hi-Fi Fejhallgató [teszt]

2015. november 13. Herczeg Balázs Hi-Fi

Mindig is nagy rajongója voltam a Sennheiser összes termékének, ahogy nagyjából minden Hi-Fi technikával foglalkozó terméknek. Emiatt alakult ki az Audio-Technica felé kialakult szeretetem is. Két remek cég, akik csúcsminőségű fejhallgatók gyártásával foglalkoznak. A Hi-Fi show közeledtének alkalmával pedig úgy gondoltam, hogy elérkezett az idő a Sennheiser Momentum fejhallgatóm teszteléséhez az idő. Nem csupán ez az egy oka van a teszt késésének: egyrészt ahogy már rengetegszer hangsúlyoztam, a felsőoktatás időszivattyú, másrészt be akartam járatni a fejhallgató membránjait és fülpárnáit. Az utóbbira nagyobb szükség volt, mint az előbbire, de ezt majd részletezem. De miért különleges a német gyártó számára a Momentum széria? A gyártó számára ez volt az első alkalom, amikor betörtek a piacra a divatos, hordozható fejhallgatóikkal. Nem mintha az eddigi fejhallgatók külsejére lett volna panasz, de valljuk be, nem az utcára valóak.

A Sennheiser Momentum szériáról…

DSC03838 (2)

2012-ben a német fejhallgatógyártó egy új fejhallgatót dobott piacra Sennheiser Momentum néven, ami a tesztek alapján rögtön a kritikusok kedvencévé is vált, köszönhetően a kiváló hangzásának, és a kényelmi szempontokat előnybe helyező kialakításának. A fejhallgató olyan extrákkal hívta fel magára a figyelmet, mint a rozsdamentes acélváz, bőrpárnák, cserélhető kábelek és elforgatható jack csatlakozó. Nem utolsó sorban ez volt a gyártó első olyan fejhallgatója, amit kifejezetten mobilokhoz, utcai használatra tervezett. A fejhallgató negatívuma a magas ár volt, amelyet a jelenlegi tesztünkben is szereplő, 2013-ban megjelenő Momentum On-Ear próbált orvosolni. Néhány változtatás ugyan történt a fejhallgatón, de a kiváló hangzást így is sikerült elérnie a gyártónak, még akkor is, ha egy kicsit másabb hangzással rendelkezik, mint az eredeti verzió. 2014 kicsit mozgalmasabb volt, ugyanis a gyártó egy újabb fejhallgató szériát dobott piacra, Sennheiser Urbanite néven, melyek inkább az igazi mély basszusokat, és meleg hangzást kedvelő felhasználóknak készült szintén utcai viseletre. Ezek külsejükben nem véletlenül hajaznak a Monster féle Beats by Dre fejhallgatókra, ugyanis a szériát a gyártó ebbe a szegmensbe szánta. Ezzel párhuzamosan a Sennheiser év végén piacra dobta a Momentum in-ear verzióját, amely a széria többi tagjához viszonyítva igencsak felhasználóbarát árazást kapott. A Momentum széria hatalmas sikert aratott, így idén a gyártó piacra dobta a Momentum széria 2.0-ás változatát (kivéve az in-ear verziót), mely széria különlegessége abban rejlik, hogy a kagylók összecsukhatók lettek a könnyebb hordozhatóság érdekében. Ráadásul a gyártó elkészítette a fejhallgató vezeték nélküli változatát is, ami ugyan egy kicsit rosszabb hangminőséggel rendelkezik, de még mindig szebben szól, mint vetélytársai.

DSC03841

Sennheiser Momentum On-Ear

Az igazat megvallva a Momentum széria már a debütálás óta felkeltette a figyelmemet, de csak most adatott meg rá az alkalom, hogy huzamosabb időn keresztül kipróbálhassam a fejhallgatót. Még itt leszögezném, hogy az On-Ear verzió nem csak abban különbözik az eredeti verziótól, hogy lecserélték a bőrpárnázást, kisebb hangszórókat és fülpárnákat kapott, hanem hangzásban is más kategóriát képvisel. Még az eredeti Over-Ear verzió természetesebb hangzással rendelkezik, addig az On-Ear verzió V-formájú hangzást kapott. Akik nem annyira jártasak a fejhallgatók világában, azoknak elmagyarázom, hogy mit is kell ezalatt értenünk. Minden fejhallgató rendelkezik egy bizonyos beépített equalizer-rel, vagyis hangszínbéli finomhangolással, egyrészt amiatt, hogy ne szóljon minden hangszóró egyformán, másrészt amiatt, hogy esetenként jobb, más estenként rosszabb hangzást érjenek el. Az Over-Ear és az On-Ear verzió eltérése abból adódik, hogy a középtartományban az On-Ear kisebb hiányosságban szenved, így a hangzása nem teljesen kiegyenlített. Ez egy bizonyos agresszivitást is kölcsönöz a hangzásnak, de ettől nem kell megijedni, ugyanis még így is fenomenális hangzással rendelkezik. Sok kritikus kiemelte az eredeti momentumnál azt, hogy nincs az a műfaj, ahol nem szólna jól a fejhallgató. Az On-Ear verziónál vegyesebb vélemény alakult ki a különböző médiumoknál, de én azon emberek táborához csatlakoztam, akik szerint alaptalan az a feltételezés, hogy nem mindennel szól tökéletesen a fejhallgató. Ezt hívják karakterisztikának, ami különlegessé teszi…

DSC03832

Dizájn – Alcantara! Az meg mi?

DSC03111 DSC03839

.

Ha a fejhallgató külsejét egy szóval kellene jellemeznem, csak ennyit mondanék: Elegáns! De nem mindegy milyen tekintetben. Az Audio-Technica MSR7-je is az volt, de az inkább a klasszikus eleganciát próbálja meg képviselni, ellentétben a Momentum szériával, melyek inkább a modern eleganciára próbálnak egy remek alternatívát mutatni. Egy kicsit lehet, hogy futurisztikus beütéssel is rendelkezik a fejhallgató, legalábbis a nálunk járt fekete verzió. Tervezésnél nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy minél kisebb súllyal rendelkezzen a fejhallgató, így kisebb nyomást tud kifejteni a fejünkre, ezzel növelve a tűréshatárunkat a kényelem tekintetében. De mégis mi váltja ezt ki belőle? Alcantara! Az meg mi? Ez egy textilanyag, amely a bőrrel hasonló tulajdonságokkal bír. Leginkább luxus ruházati termékek, bútorok és sportautók kárpitozására használják. Különlegessége abban rejlik, hogy könnyedén tisztítható, mosható, ráadásul nem veszít mosás után a tartósságából sem. A fejhallgató felső pántjára is, illetve a fülpárnák külső borításához is Alcantarát használt a német gyártó. A fülpárnák szivacsa könnyen illeszkedik a fülre, ráadásul kényelmes is. Az Alcantara egyébként egy remekül szellőző anyag, így amiatt nem kell aggódnunk, hogy hallószervünk beleizzadna. A fülpárnák értelemszerűen levehetőek, moshatóak, szükség esetén pedig cserélhetőek is. A fejpánt cseppet keményre sikeredett, de valami oknál fogva nagyobb stabilitást és nagyobb kényelmet kölcsönöz a durvább belső, mint az eredeti Momentum puhább fejpántja. A fejpánt vázaként rozsdamentes acél szolgál. Erre illesztették rá a hangszórókat magába foglaló kagylókat. A vázban 2-2 rés található mindkét oldalon. Az alsó rések adnak helyet a kagylóknak is. Ezen a résen belül a kagylók igazíthatóak, így könnyedén be tudjuk állítani a nekünk megfelelő pozícióba. A kábel bajonettzárasan rögzíthető, így nem kell aggódnunk amiatt, hogy véletlenül is kirántanánk a helyéről. Ebből persze az is értetődő, hogy kivehető, cserélhető kábellel van dolgunk. A kábelen találhatunk egy vezérlőt is, melyen 1 lejátszó/felvevő, hangerő fel- le- gombok kaptak helyet, illetve egy mikrofon is beépítésre került.

Csomagolás és extrák

DSC03114 DSC03829

.

A Momentum fejhallgatók csomagolását dekoratívnak mondanám. Ugyan kevés információt közöl velünk, de a dobozdizájn igen megnyerő külsővel rendelkezik. Legfontosabb infókra persze felhívja a figyelmet, főképpen arra, hogy 2 év garanciát kapunk az eszközre, ráadásul a teljes élményhez iPhone-nal kell rendelkeznünk, de ezeken kívül más dolgot is találhatunk a dobozon. Például technikai specifikációkat, aminek örülök, mert nem egy gyártónál láttam már azt, hogy elfelejtették ezeket megemlíteni. a dobozt felbontva rögtön 1 félig masszív tokkal találhatjuk magunkat szemben. Sajnos a tok támasztása nem a legjobb, alapváz nincs, semmi kemény anyagot nem használtak a váz kialakításához, így ez egy kicsi visszalépés a rendes Momentumhoz képest, ahol egy vázzal ellátott tokot kapunk. Ezt kibontva egy hordozható szütyőben találhatunk rá a fejhallgatóra. Kapásból két kábelt mellékelt a gyártó a fejhallgatóhoz, így ha az egyik megtörne, még mindig van egy tartalék. A két kábel közötti különbség csupán annyi, hogy a második kábelről hiányzik a mikrofon és a vezérlőpanel. A panel egyébként műanyagvázzal rendelkezik, ami szintén visszalépés a nagytestvérhez képest. Sajnálatos módon a kábelek nem kaptak aranyozott bevonatot, ettől függetlenül panasz nm lehet a hangminőségre. Ezeken kívül még kapunk leírásokat is, de mint ahogy az sejthető, sok hasznukat nem fogjuk venni.

DSC03833 DSC03842

.

Technikai paraméterek

Impedancia 18 Ω
Frekvencia tartomány 16-22 000 Hz
Hangnyomásszint (SPL) 112 dB (1 kHz/1 Vrms
Teljes Harmonikus Torzítás (THD) <0,5% (1 kHz, 100 dB SPL)
Érintkező Nyomás kb 3,2 N
Fülrész Fülre-fekvő/On-Ear
Jack csatlakozó 3,5 jack
Kábelhossz 1,3 m
Jelátalakító típusa zárt
Súly 160 g (beleértve a mikrofonos kábelt)
Teherbírás 200 mW

.

Felhasználói élmény

A Momentum széria tipikusan az a fejhallgató széria, amivel nem lehet mellélőni. Dinamikus, kiváló basszus, tiszta magas, és változó, de jó középtartomány jellemzi a szériát. Az Over-Ear verziótól eltérően az On-Ear hiányossága a középtartományban rejlik a korábban is említett V-formájú hangzásnak köszönhetően. Ez annyit jelent, hogy zenétől függetlenül a középtartományt lehet, hogy kicsit kevésnek fogjuk érzékelni. Alapvetően nem ront az élményen, sőt, néhány zenénél, kifejezetten jól áll neki ez a karakterisztika, de azért jobb lenne egy kicsit erőteljesebb középtartomány a megfelelő harmónia kialakulása érdekében. Ezért találták fel az equalizert. Ha nem tetszene a hangzás, könnyedén tudunk rajta változtatni saját ízlésünknek megfelelően. A mély-tartomány dinamikus, és érezhetőek az igazi mély hangok a zenékben is, mely igen nagy előnyt jelenthet más fejhallgatókkal szemben. Torzítást nem tapasztaltam, csak néhány gyengébb felvételnél vettem azt észre némi kis torzítást, de az a forrásfájl hibája volt. A magas hangtartomány egyszerűen tökéletes. Nem hazudok akkor, ha azt mondom, hogy olyan hangokat lehet felfedezni ebben a tartományban szinte bármilyen zenében, amit eddig nem hallottunk. A fejhallgatót egyébként rengeteg zenei stílusban kipróbáltam. A komolyzenétől és az indie-től kezdődően a rockon és a pop zenén át az elektronikus és a dubstep zenéig mindennel kiválóan szólt. Agresszív hangzásának köszönhetően ugyan néhol akadtak kisebb hiányosságok, de semmi olyan, amit egy equalizer ne hozna helyre. Kisebb problémám csupán a zajszűréssel volt. Mivel On-Ear kialakítást kapott a fejhallgató, ráadásul az Alcantara igen jól szellőző anyag, sajnos a külső zajok könnyedén beszűrődnek, így valamivel nagyobb hangerőn kell hallgatnunk kedvenc zenéinket, ha teljes mértékben meg akarjuk szűrni a külső zajokat. Legalábbis városban. Ha csendes környéken vagyunk, akkor értelemszerűen halkabban is élvezhetjük a zenehallgatást, ugyanis semmi sem fogja elnyomni a kedvenc zenéinket. Ha csak beszédhangokat kell szűrni, abban remekül teljesít a Momentum On-Ear, de ha több külső zaj is hatást gyakorol ránk, kicsit nehezebb dolga lesz a fejhallgatónak…

DSC03848

Összegzés

A Sennheiser Momentum On-Ear igazán mély benyomást ért el nálam. Remek dizájnjának köszönhetően egyrészt divat kiegészítőnek is használhatjuk, másrészt bárhová könnyedén tudjuk hordani, köszönhetően tartós kialakításának. De a legfontosabb: Olyan hangzást fog biztosítani számunkra, amilyet az árkategóriájában más fejhallgató nem tud. Kíváncsiságból a WestEnd-i MediaMarkt adott árkategóriájában lévő teljes fejhallgató kínálatát végighallgattam, de egy sem vette fel a versenyt a Momentum On-Ear-rel. Mindössze az árral akadhat problémánk, ugyanis a Momentum On-Ear széria tagjait 50 000 forint körül vesztegetik, így cseppet sem mondhatóak olcsó mulatságnak. Szerencsére sűrűn szokták leárazni a fejhallgatót 28 000-30 000 forintra, viszont ha nem akarunk akcióra várni, akkor az eBay-t nekünk találták ki, ugyanis ott akár 20 000 forintért is be tudjuk szerezni. Sajna a vám és a postaköltség feltornázza a végösszeget 32 000 forintra, de még így is jól lehet vele járni. Személy szerint én így szereztem be a tesztben szereplő fekete verziót, ugyanis azt még sosem árazták le. A fejhallgatót azok számára ajánlom leginkább, akik szeretik a kristálytiszta hangzást, de szeretnének egy jól kinéző fejhallgatót is szerezni. A Momentum On-Ear a második legjobb zenére tervezett fejhallgató, ami ját nálunk. Az első természetesen még mindig az ATH-MSR7, de az más árkategóriában versenyzik. A Momentum On-Ear mindenképp megérdemli az ajánlott plecsnit!

editors_choice

sennheiser

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter

Hasonló bejegyzések: